Cutremur in Nepal. Bilantul indica cel putin 66 de morti si peste 1.100 de raniti. Elicopter militar american, dat DISPARUT

×
Codul embed a fost copiat

Un cutremur cu magnitudinea de 7,3 s-a produs marti in Nepal, zona cea mai afectata de seismul din 25 aprilie.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Seismul a fost urmat de alte 3 replici, cu magnitudini in ordinea urmatoare: 5,6 - 5,5 si 6,2. In capitala Katmandu, oamenii s-au grabit sa iasa din cladiri. Miscarea seismica s-a resimtit si in capitala Indiei, New Delhi. Epicentrul cutremurului, care a lovit in apropiere de tabara de baza pentru escaladarea Everestului, a fost masurat la o adancime superficiala de aproximativ 19 km.

CITITI SI: Din Nepal, corespondentul ProTV Paul Angelescu: "Oamenii au fugit in strada, de frica sa nu cada cladirile peste ei"

Un cutremur cu magnitudinea 7,8 grade a lovit pe 25 aprilie Nepalul, provocand decesul a cel putin 8.046 de persoane si ranind mai mult de 17.800 de persoane. Oficialii Natiunilor Unite au cerut comunitatii internationale sa intensifice trimiterea de ajutoare in Nepal. In zonele sinistrate au ajuns doar 22 de milioane de dolari, desi organizatia a solicitat peste 400 de milioane.  Ajuta si tu copiii din Nepal. Trimite acum un SMS la 8827 si doneaza 2 euro. Numarul este valabil in retelele Vodafone, Orange si Telekom.

Citește și
nepal getty
Bilantul victimelor din Nepal a crescut la peste 8.400 de morti si 17.500 de raniti. Sute de persoane sunt inca disparute
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

In Nepal sunt si corespondentii Pro TV Paul Angelescu si Zsolt Vago, care, alaturi de reprezentantii UNICEF, au gasit o tara distrusa de cutremur, dar plina de speranta. 

Cronologia evenimentelor, marti, 12 mai:

ora 22:50 Numarul victimelor continua sa creasca. Un nou bilant indica 66 de morti, dintre care 17 in India si unul in Tibet, realteaza The Guardian.

ora 21:00 Un elicopter al puscasilor marini americani (U.S. Marine Corps), implicat in operatiunile de salvare dupa seismul cu magnitudinea de 7,4 produs marti in Nepal, este dat disparut in apropierea localitatii nepaleze Charikot, a anuntat Comandamentul Fortelor SUA din Pacific, transmite Reuters.

Maiorul David Eastburn, purtator de cuvant al Comandamentul Fortelor SUA din Pacific, a precizat ca a fost declansata o ancheta privind informatiile despre disparitia unui elicopter UH-1 Huey. Potrivit unor surse militare americane, citate de Reuters, la bordul elicopterului se aflau sase soldati americani si doi soldati nepalezi. Charikot este unul dintre satele cele mai afectate de seismul de marti din Nepal.

ora 20:25 Surse oficiale citate de EFE anunta 57 de morti si 1.129 de raniti, majoritatea in cartierul Dolakha, din nord-vestul capitalei Kathmandu, scrie Agerpres.

Potrivit Ministerului de Interne nepalez, 34 de oameni si-au pierdut viata numai in Dolakha, cartier situat in apropiere de Sindhupalchok, zona cea mai afectata de seismul de 7,8 grade din 25 aprilie, care s-a soldat deja cu peste 8.000 de morti si circa 17.800 de raniti.

Premierul nepalez Sushil Koirala a cerut populatiei sa dea dovada de "control si calm" si a dat asigurari ca executivul a mobilizat toate resursele pentru a ajuta populatia.

ora 18.00 Un politist din Charikot, capitala districtului Dolakha a povestit pentru Reuters ca au "scos sase oameni dintre ruinele caselor daramate. Multe cladiri s-au prabusit, chiar si cele din beton". Multi dintre locuitorii din regiune au marturisit ca numarul mortilor nu este mai mare doar pentru ca foarte multi locuiau deja in corturi.

ora 17:00 Un bilant revizuit de autoritatile locale indica 41 de morti si 1066 de raniti in Nepal, la care se adauga 5 morti in India si unul in Tibet, potrivit Reuters.  Pe retelele de socializare apar imagini cu distrugerile cauzate de cutremurul de astazi.  Echipele de salvare au inceput cautarile supravietuitorilor prinsi sub daramaturi

ora 16.20 Potrivit informatiilor obtinute de Reuters, cele mai multe victime sunt din satele situate la est de Kathmandu. Distrugerile Bcauzate de cutremurul de astazi au fost evaluate din elicoptere de echipele de salvatori. Cel mai afectat este satul Charikot.

O echipa a Crucii Rosii din Canada a surprins o alunecare de teren, langa Dhunche, Nepal, in urma cutremurului de astazi. Trei alunecari de teren s-au produs azi in regiunea Sindhupalchowk, relateaza Reuters.

ora 16.00 O echipa "Doctors for Nepal" a surprins in imagini cutremurul de astazi, din elicopter, in timp ce se indrepta spre Everest.

ora 15.45 Camerele de supraveghere din cladirea Parlamentului din Nepal au surprins momentele in care politicienii au luat-o la fuga in timpul cutremurului pentru a se refugia.

ora 15.30 Autoritatile din Nepal au anuntat ca numarul mortilor s-a ridicat la 42, relateaza The Guardian.

ora 14.50 Ministrul de Interne al Nepalului a anuntat ca numarul victimelor a crescut la 36, in timp ce alti 1117 sunt raniti.

ora 13.55 AP: Ministrul de interne al Nepalului a anuntat ca cel putin 19 oameni au murit, iar 981 sunt raniti, dupa ultimul cutremur.

ora 13.30 The Telegraph citeaza Reuters: cel putin 9 persoane au murit in urma cutremurlui, iar 300 de oameni sunt raniti. Organizatia Internationala pentru Migratie a anuntat ca 4 oameni au fost ucisi in orasul Chautara, districtul Sindhupalchowk, la nord de Katmandu.

De asemenea, alte 4 persoane au murit in India, la granita cu Nepalul - una in Uttar Pradesh si 3 in Bihar.

O a 4-a persoana a murit in Tibet, din cauza unor bolovani care au cazut peste o masina.

ora 12:11 Aeroportul din Kathmandu a fost inchis dupa noul seism de 7,4,  informeaza France Presse.

ora 11.55 The Telegraph: Laxmi Prasad Dhakal, un purtator de cuvant al ministrului de Interne a declarat la un post local de radio ca regiunile Dolakha si Sindhupalchowk‬ sunt cele mai rau afectate de acest ultim cutremur.

ora 11.45 Reuters anunta ca cel putin 4 oameni au murit, iar alti 12 sunt raniti.

ora 11.20 The Telegraph citeaza Reuters India, care spune ca au avut loc 3 alunecari de teren masive in regiunea nepaleza Sindhupalchowk. un oficial ar fi anuntat ca sunt cel putin 12 raniti.

ora 11.18 Ministrul indian Rajnath Singh a promis ca "India va oferi sprijin complet Nepalulului de cate ori va fi nevoie".

ora 11.15 The Telegraph: Ravi Agrawal, seful biroului CNN India, a anuntat ca unele cladiri din Sankhu s-au daramat imediat dupa cutremur.

De asemenea, Reuters anunta ca mai multe cladiri s-au prabusit in Chautara, Nepal, dupa seism. Cativa raniti au fost dusi la spital. Serviciul de prospectare geologica al Statelor Unite a revizuit magnitudinea cutremurului la 7,3.

ora 11.10 The Telegraph: Politia nepaleza i-a avertizat pe cetateni sa stea in spatrii deschise si le-a recomandat acestora sa nu mai sune, ci sa dea mesaje rudelor si prietenilor.

ora 10.58 Corespondentii Sputnik anunta ca noul cutremur din nepal a daramat si cladirile care reusisera sa reziste la seismul de acum 2 saptamani.

ora 10.55 Pe Twitter incep sa apara inregistrari video, realizate dupa seismul de astazi. Clipul de mai jos a fost facut pe aeroportul din Katmandu.

ora 10.50 BBC News: Miscari puternice ale pamantului s-au simtit si in capitala Nepalului, Kathmandu, care a fost grav afectata de ultimul cutremur.

"A fost unul destul de mare", a spus Prakash Shilpakar, proprietarul unui magazin in Katmandu, pentru Reuters.

ora 10.45 Conform The Telegraph, acest seism are loc la putin timp dupa cel de magnitudine de 7,8, in urma caruia au murit peste 8.000 de oameni. Centrul american de Geologie a anuntat ca seismul s-a produs la 68 de kilometri vest de Namche Bazar, in apropiere de Everest, si ca unda de soc s-a simtit pana in capitala indiana New Delhi.

Potrivit sursei citate, cutremurul a avut loc la o adancime de 19 kilometri si, initial, a fost estimat la o magnitudine de 7.1.
 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
O echipa ProTV este alaturi de UNICEF in Nepal. SMS-ul prin care puteti ajuta si voi copiii sa-si recapete speranta
O echipa ProTV este alaturi de UNICEF in Nepal. SMS-ul prin care puteti ajuta si voi copiii sa-si recapete speranta

La doua saptamani de la dezastru, numarul victimelor cutremurului din Nepal a urcat pana la 8.019. Tara incearca sa isi revina din acest dezastru, dar oamenii inca stau in corturi la mare distanta de cladirile nesigure.

Bilantul victimelor din Nepal a crescut la peste 8.400 de morti si 17.500 de raniti. Sute de persoane sunt inca disparute
Bilantul victimelor din Nepal a crescut la peste 8.400 de morti si 17.500 de raniti. Sute de persoane sunt inca disparute

Crucea Rosie din Nepal a anuntat joi ca bilantul cutremurului de luna trecuta a crescut la 8.413 morti si 17.576 de raniti, in timp ce 260 de persoane sunt inca date disparute, potrivit indiatimes.com.
 

Expert grec: Cutremurul din Nepal a avut de 700 de ori puterea bombei de la Hiroshima. Tara va fi lovita de un alt seism mare
Expert grec: Cutremurul din Nepal a avut de 700 de ori puterea bombei de la Hiroshima. Tara va fi lovita de un alt seism mare

Efthimios Lekkas, expert in cutremure si dezastre naturale, sustine ca seismul de 7,8 pe scara Richter care a devastat Nepalul luna trecuta a eliberat o energie care a avut de 700 de ori puterea bombei lansate de Statele Unite la Hiroshima.

Recomandări
Crescătorii de păsări vin cu precizări despre culorile puilor și controalele efectuate de autorități
Crescătorii de păsări vin cu precizări despre culorile puilor și controalele efectuate de autorități

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, din care fac parte aproximativ 150 de crescători, asigură consumatorii că puii din magazine sunt siguri pentru consum.

Primele roșii românești costă de două ori mai mult decât carnea: ”Exagerat! Nu se poate!”. Ce prețuri vor fi de Paște
Primele roșii românești costă de două ori mai mult decât carnea: ”Exagerat! Nu se poate!”. Ce prețuri vor fi de Paște

Primele roșii românești au apărut în piețe, însă puțini clienți le pot cumpăra pentru că un kilogram ajunge și la 50 de lei. Dublu față de pieptul de pui, de exemplu.  

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.