Din Nepal, corespondentul ProTV Paul Angelescu: "Oamenii au fugit in strada, de frica sa nu cada cladirile peste ei"

×
Codul embed a fost copiat

Corespondentii Pro TV Paul Angelescu si Zsolt Vago se afla in Nepal, o tara care a fost grav lovita de un al doilea cutremur puternic in mai putin de o luna.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Alaturi de reprezentantii UNICEF, ei au gasit o tara distrusa de cutremur, dar plina de speranta. Oamenii incearca sa se ajute unii pe ceilalti, insa au nevoie si de ajutorul nostru.

Aproape doua milioane de copii au ramas fara adapost si in multe cazuri sunt si orfani. Oficialii Natiunilor Unite au cerut comunitatii internationale sa intensifice trimiterea de ajutoare in Nepal. In zonele sinistrate au ajuns doar 22 de milioane de dolari, desi organizatia a solicitat peste 400 de milioane.

Citește și
nepal - stiri
O echipa ProTV este alaturi de UNICEF in Nepal. SMS-ul prin care puteti ajuta si voi copiii sa-si recapete speranta
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Ajuta si tu copiii din Nepal. Trimite acum un SMS la 8827 si doneaza 2 euro. Numarul este valabil in retelele Vodafone, Orange si Telekom.

Iata care este acum situatia in Nepal, dupa cum relateaza corespondentul Pro TV Paul Angelescu, de la fata locului:

"Noi eram in masina cand a avut loc primul cutremur, pe unul dintre drumurile principale din Katmandu, care a inceput sa se zgaltaie puternic, moment in care traficul s-a oprit, iar oamenii din cladirile alaturate au inceput sa fuga in mijlocul strazii, de frica sa nu cada din nou cladirile pe ei.

Multi dintre ei au incercat sa se aseze pe sosea, pentru ca nu-si puteau tine echilibrul. Ceea ce m-a impresionat este faptul ca nimeni nu tipa, iar majoritatea a fost destul de calma, dat fiind gravitatea situatiei, si au stiut ce trebuie facut in primul rand, in caz de cutremur.

CITITI SI: Cutremur cu magnitudinea de 7,3 in NEPAL! Primul bilant al victimelor: 4 morti si 12 raniti

Ca imagine, inchipuiti-va un drum principal cu benzi, cu toate masinile oprite, iar usile deschise. oamenii fugeau din automobile, iar cei din case incercau si ei sa ajunga spre mijlocul drumului. De asemenea, pasarile zburau in cerc, toate in acelasi timp, ca si cum ar fi fost dezorientate.

Imediat dupa ce a avut loc prima replica, am vazut cum toata lumea a pus mana pe telefon si a sunat rudele, prietenii. Asa cum se intampla in astfel de situatii, in primele minute, reteaua de telefonie din Nepal a cedat si nu toata lumea a putut vorbi cu familia si cunoscutii.

Dupa aceste momente, noi am pornit din nou la drum si am ajuns intr-un cartier din nord-vestul orasului, langa o statie de autobuze, unde stiam de acum 2 zile ca era locul cu cele mai multe cladiri daramate de cutremurul din 25 aprilie. In timp ce mergeam spre aceste cladiri a mai avut loc o replica, oamenii au inceput iar sa fuga si sa incerce sa ajunga in mijlocul strazii. Dupa aceea, nimeni n-a mai avut curajul sa ajunga inauntru, moment in care noi ne-am continuat drumul spre acele cladiri. Pe una dintre stradute am observat 3 alte blocuri cu 4 si 6 etaje care se prabusisera.

Din informatiile pe care am reusit sa le culegem noi pana acum, in zona in care ne aflam noi acum, un cartier din Katmandu, au cazut 3 sau 4 cladiri si - din primele informatii, dar, repet, acestea trebuie confirmate si de autoritati, pe strada pe care ne-am aflat nu sunt victime. Insa au venit noi replici ale cutremurului, iar politia a inceput sa bata pe la usile oamenilor, sa tipe, sa vada daca exista vreun raspuns de la persoanele care ar fi putu ramas inauntru.

Din cunostiintele mele, in afara de mine si de colegul meu Zsolt Vago, in Katmandu mai sunt si alti romani, doua fete care se afla la cativa zeci de kilometri de Katmandu, undeva intr-o zona rurala, unde s-au dus sa faca voluntariat. Insa repet, aceste informatii nu sunt confirmate. De asemenea, mai este posibil ca unul sau doi romani sa se afle in inchisoare si stiu ca mai este un voluntar roman de 26 de ani, care a venit odata cu noi in avion, pentru a da o mana de ajutor nepalezilor. El a plecat in urma cu 2-3 zile intr-o zona rurala din Nepal, la 50-60 de kilometri de Katmandu, iar din informatiile noastre, care NU sunt confirmate, si acest tanar roman este teafar si nevatamat.

Noi am incercat sa intram pe internet de pe telefon, sa vedem care sunt zonele afectate si unde este epicentrul acestui nou cutremur, deoarece inteleg ca a fost un epicentru diferit, insa nu am reusit sa ne conectam.

Dupa doua cutremure mari in mai putin de o luna, as zice ca nepalezii sunt detsul de calmi si stiu bine ce au de facut si cum trebuie sa se comporte. Zilele trecute am fost in cateva sate si am discutat cu baieti de 7 - 10 ani, care au scapat dupa ce, in unul dintre cazuri, casa s-a prabusit peste ei. Au scapat pentru ca, in acel moment cand a venit cutremurul si-au adus aminte intr-un interval de cateva secunde ce au invatat la scoala: ca trebuie sa se adaposteasca sub masa sau sub pat. Si au facut acest lucru, iar dupa aproximativ o jumatate de ora au fost scosi la suprafata de o echipa de salvare.

In ceea ce priveste reactia internationala, pot sa va spun ca aici sunt echipe din multe tari, care nu plecasera dupa primul cutremur. Prezenta aeriana este asigurata de armata SUA, cea chineza, de India, dar si de nepalezi. Acest detaliu este foarte important, deoarece multe dintre zonele afectate sunt in locuri foarte greu accesibile, pe culmile dealurilor sau pe varfuri de munte, unde nici inainte de cutremur nu se putea ajunge cu masina. De aceea, prezenta elicopterelor este deosebit de importanta.

Ieri am fost in centrul vechi al unui oras situat la 20 de kilometri sud-est de Katmandu - un oras al carui centru vechi este patrimoniu mondial UNESCO. Acolo, dupa primul cutremur, 50 - 60 % dintre case s-au daramat. Acum, noi vom incerca sa ajungem din nou in acea zona." - PAUL ANGELESCU si ZSOLT VAGO, din Nepal, pentru Stirile Pro TV.

 

 

Din Nepal, corespondentul ProTV Paul Angelescu, imediat dupa cutremurul de azi: "Oamenii au fugit in strada si...." -----> http://goo.gl/bRCMsW

Posted by StirileProTV on Tuesday, May 12, 2015

 

Articol recomandat de sport.ro
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
Citește și...
Cutremur in Nepal. Bilantul indica cel putin 66 de morti si peste 1.100 de raniti. Elicopter militar american, dat DISPARUT
Cutremur in Nepal. Bilantul indica cel putin 66 de morti si peste 1.100 de raniti. Elicopter militar american, dat DISPARUT

Un cutremur cu magnitudinea de 7,3 s-a produs marti in Nepal, zona cea mai afectata de seismul din 25 aprilie.

O echipa ProTV este alaturi de UNICEF in Nepal. SMS-ul prin care puteti ajuta si voi copiii sa-si recapete speranta
O echipa ProTV este alaturi de UNICEF in Nepal. SMS-ul prin care puteti ajuta si voi copiii sa-si recapete speranta

La doua saptamani de la dezastru, numarul victimelor cutremurului din Nepal a urcat pana la 8.019. Tara incearca sa isi revina din acest dezastru, dar oamenii inca stau in corturi la mare distanta de cladirile nesigure.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.