Curtea Supremă din Italia: Tinerii adulți nu au dreptul automat la sprijin financiar din partea părinților

Ultima actualizare: 19-08-2020 16:09
Italia
Shutterstock

Tinerii adulți din Italia nu mai au automat dreptul să primească bani din partea părinților, chiar dacă nu sunt independenți din punct de vedere financiar.

Decizia a fost pronunțată de Curtea Supremă a Italiei într-un proces intentat de părinților săi de un profesor de muzică angajat part-time, scrie CNN.

Acesta considera că părinții sunt obligați să-l ajute financiar în continuare, întrucât veniturile de 20.000 de euro anual nu-i permiteau să se întrețină singur.

Ea a mai spus că dificultățile în a găsi un loc de muncă pe măsura așteptărilor profesionale nu reprezintă o scuză: „Copilul (adult) trebuie să caute în mod activ un loc de muncă pentru a-și asigura un trai independent”.

În primă instanță, un judecător din Toscana hotărâse că reclamantul are dreptul la o indemnizație lunară de 300 de euro de la părinții săi.

Copiii cu dizabilități beneficiză justificat de o protecție specială în sistemul judiciar italian, dar sprijinul financiar al părinților „nu poate continua la nesfârșit” dacă nu este vorba despre astfel de cazuri, a explicat judecătoarea Giancola.

Avocatul Gian Ettore Gassani a salutat decizia instanței.
„Este o sentință culturală, pedagogică, este un avertisment pentru toată lumea din această țară”, a spus Gassani pentru CNN.

Avocatul a spus că există sute de mii de cazuri similare, adăugând că una din trei cereri de divorț e legată de sprijinul financiar acordat copiilor adulți ai cuplului.

Curtea Supremă „a pus niște limite, pentru a evita solicitarea de sprijin financiar și de către copiii care au trecut de 40 de ani”, a spus avocatul.

Fenomenul este atât de obișnuit în Italia, încât fostul premier Mario Monti i-a poreclit „bamboccioni”, sau „bebeluși mari”, pe tinerii italieni care încă locuiesc cu părinții, deși au trecut de 30 de ani.

„Tinerii italieni trebuie să fie mai curajoși, trebuie să găsească voința de a-și asuma riscuri, dar acest lucru este dificil dacă mama lor le aduce cafeua la pat în fiecare dimineață”, a mai spus Gassani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO