Curtea Constituţională a Kuwaitului a invalidat alegerile legislative din 2022 şi a restabilit parlamentul precedent
Curtea Constituţională a Kuwaitului a invalidat duminică alegerile legislative din 2022, pronunţându-se în favoarea restabilirii parlamentului precedent, au anunţat media de stat ale acestei ţări zguduite de ani de crize politice repetate.
"Curtea Constituţională kuweitiană a dat duminică un verdict ce invalidează rezultatele alegerilor pentru Adunarea Naţională", din cauza neregulilor în ceea ce priveşte disoluţia parlamentului precedent, a anunţat agenţia de presă oficială Kuna, citată de AFP şi Reuters.
Opoziţia, care boicotase alegerile legislative în ultimii zece ani deplângând ingerinţele executivului în treburile puterii legislative, câştigase la sfârşitul lui septembrie majoritatea în parlament, 28 de locuri din totalul celor 50 ale Adunării Naţionale.
Curtea Constituţională s-a pronunţat de asemenea pentru restabilirea parlamentului ales în 2020, care fusese dizolvat în iunie anul trecut la decizia prinţului moştenitor, şeicul Meshaal al-Ahmad al-Jaber Al-Sabah.
Potrivit avocatului Nawaf Al-Yassine, decizia de a invalida ultimele alegeri legislative survine după mai multe recursuri ce contestau caracterul reglementar al procedurilor legate de scrutin, potrivit Agerpres.
Spre deosebire de alte state din Golf, Kowaitul are o viaţă politică dinamică, având un parlament - ales pentru patru ani - dotat cu ample puteri legislative şi unde au loc adesea dezbateri aprinse.
Această bogată ţară petrolieră este însă zguduită de mai mulţi ani de crize politice repetate, care au zădărnicit veleităţile sale de reforme economice.
Kuwaitul este condus de familia domnitoare Al-Sabah, ce deţine cheile puterii, chiar dacă parlamentarii au prerogative puternice, şi care nu ezită să înlăture miniştrii ce aparţin familiei regale acuzaţi de proastă gestiune şi chiar de corupţie.
Actualul emir, Nawaf al-Ahmad Al-Sabah, în vârstă de 85 de ani, rămâne retras din viaţa politică în avantajul prinţului moştenitor.
Partidele politice nu sunt nici interzise, nici recunoscute, însă numeroase grupări, printre care cele islamiste, acţionează de facto ca formaţiuni politice.
Guvernul demisionase pe 23 ianuarie, la doar trei luni de la formarea sa, în urma celui mai recent episod al profundei crize politice din această ţară.