Locurile de joacă pentru copii, considerate foarte periculoase în contextul pandemiei

Dată publicare: 21-07-2020 20:24
Dată actualizare: 22-07-2020 11:33


Medicii pediatri fac un apel la responsabilitatea unora dintre părinţi, în condiţiile în care peste 2200 de cazuri de coronavirus sunt confirmate la minori.

Nu s-au îmbolnăvit de la un membru al familiei, cum se întâmplă acum câteva luni, spun specialiştii, ci din spaţii aglomerate.

Printre acestea pot fi şi locurile de joacă redeschise chiar de părinţi, care au rupt sigiliile Poliţiei Locale.

Într-un loc de joacă din cartierul Berceni, lupta pare pierdută de poliţiştii locali, în faţa părinţilor care intră, cu tot cu copii, chiar şi prin gard, în locurile de joacă închise!

Medicii sunt de părere însă că cei mici stau prea mult unii lângă alţii şi poate prea apropiaţi într-un astfel de loc. La rândul lor părinţii se plâng ca după luni petrecute în case cei mici sunt greu de controlat.

Deocamdată prin ordinul prefecturii, închiderea locurilor de joacă a fost prelungită şi în starea de alertă. Poliţia pune sigilii şi benzi, pe care unii oamenii le rup însă după câteva ore.

Razvana Nechita, poliţist local: "Spaţiile de joacă sunt închise la momentul acesta. Cei care respectă legea fac sesizare la dispeceratul poliţiei locale, noi ne deplasăm la faţa locului. Ne explică faptul că nu pot să-i ţină departe de locul de joacă, nu pot să se înţeleagă cu ei".

În acelaşi timp specialiştii spun că urmările pot fi periculoase.

În toate spitalele de pediatrie din tara, inclusiv în cele care nu sunt măcar suport-covid, au fost amenajate zone tampon în fiecare secţie, pentru izolarea suspecţilor. Până acum au fost depistaţi cu coronavirus 2200 de copii. Şi mai grav este că tot mai mulţi se îmbolnăvesc nu din familie, ci din transmiterea comunitară. Au preluat noul virus de la străini ori chiar din mediu.

Mihai Craiu, medic pediatru: "Cei mai mulţi au avut boli cu febră care păreau boli digestive. Deci venit cu vărsături, cu diaree, cu dureri mari de burtă. De la vârsta de 6 săptămâni până la vârsta de şcolar. Deci nu vârsta spune ceva, ci istoricul de călătorie sau de aglomerare".

Spitalizarea unui copil durează, în medie, trei săptămâni. La depistare, sunt transferaţi obligatoriu în spitale de infecţioase.


VIDEO PROTVPLUS.RO