Cum a decurs vizita lui Donald Trump în India. „Namaste! America iubește India!”


Ultimul update: Luni 24 Februarie 2020 20:05
Data publicarii: Luni 24 Februarie 2020 19:32
Categorie: Stiri externe

India a întins covorul roșu pentru cuplul prezidențial american. Donald Trump a savurat o primire grandioasăpe un uriaș stadion de cricket.

În replică și-a flatat gazdele, ridicând în slăvi "geniul și creativitatea filmelor de la Bollywood." India este un aliat strategic al Statelor Unite în Asia, fiind considerată o potenţială contra-pondere la influenţa în creştere a Chinei în regiune.

Premierul Narendra Modi i-a întâmpinat pe soții Trump în Gujarat, un stat bogat din vestul Indiei. Primul popas a fost la ashramul în care și-a petrecut 10 ani Gandhi, părintele Indiei moderne.

Zeci de mii de oameni i-au urat lui Trump bun venit pe traseu, chiar dacă liderul american visa la câtevamilioane.

Trump și Modi au fost, totuși, primiți cu urale de 125.000 de persoane pe cel mai mare stadion de cricket din lume, a cărui construcţie a fost finalizată cu această ocazie.

Donald Trump, președintele SUA: „Namaste! Namaste! Salut, India! Dați-mi voie să încep prin a-mi exprima profunda recunoștință față de un lider excepțional, un om care muncește zi și noapte pentru țara lui și pe care sunt mândru să-l numesc prietenul meu, premierul Modi! America iubește India! America respectă India! Va mulțumesc pentru această primire spectaculoasă în țara voastră magnifică!”

Preşedintele SUA nu-şi ascunde dragostea pentru mulţimile ample, lăudându-se adesea cu mareea de şepci roşii de la mitingurile sale electorale.

Donald Trump, președintele SUA: „India e țara care produce aproape 2.000 de filme anual în acest laborator de geniu și creativitate care e Bollywood-ul. Pe tot globul, oamenii apreciază muzica Bhangra, dansul, romantismul și drama din filmele indiene.”

După baia de mulţime, Donald Trump a luat avionul către Agra, pentru o vizită la Taj Mahal. Alături de soția lui, Melania, a asistat la momentul în care apune soarele peste somptuosul mausoleu al iubirii.

Autorităţile indiene au vărsat importante cantităţi de apă în Yamuna, râul poluat care se varsă la poalele monumentului astfel încât cuplul prezidenţial să nu fie deranjat de mirosurile neplăcute degajate de acesta.

De teamă ca nu cumva macacii care-și fac veacul pe lângă Taj Mahal să nu-i agreseze pe înalții oaspeți, polițiștii a fost dotați cu praștii.

Animalele fără stăpân au fost adunate de pe străzi și chiar a fost ridicat în grabă un zid de 500 de metri care să ascundă privirii un cartier foarte sărac.

SUA şi India vor semna acorduri în sfera apărării în valoare de peste 3 miliarde de dolari

 

India şi SUA îşi vor extinde parteneriatul strategic prin cooperare în regiunea indo-pacifică şi acorduri în domeniul apărării în valoare de mai multe miliarde de dolari, a anunţat luni preşedintele american Donald Trump.

Liderul de la Casa Albă a făcut acest anunţ în cadrul discursului rostit pe stadionul de cricket din Ahmedabad, în prezenţa premierului indian Narendra Modi şi a circa 125.000 de spectatori.

„Consider că Statele Unite ar trebui să fie partenerul militar nr. 1 al Indiei. (...) Împreună ne vom apăra suveranitatea, securitatea şi vom proteja o regiune indo-pacifică liberă şi deschisă, pentru copiii noştri şi pentru generaţiile care vin”, a spus preşedintele american.

„Sunt bucuros să anunţ că marţi reprezentanţii noştri vor semna acorduri privind vânzarea către forţele armate indiene de elicoptere ultramoderne şi alte echipamente în valoare de peste 3 miliarde de dolari”, a adăugat Trump.

Donald Trump se aștepta să fie întâmpinat în India de milioane de oameni

 

„Sunt nerăbdător să fiu alături de poporul Indiei", a spus miliardarul american pe peluza Casei Albe înainte de a pleca în prima sa vizită în India.

„Vor fi milioane şi milioane de persoane", a dat asigurări preşedintele SUA pe tema vizitei sale.

„Am înţeles că va fi un mare eveniment, unii spun chiar că va fi cel mai mare eveniment pe care India l-a cunoscut vreodată. Este ceea ce mi-a spus prim-ministrul", a mai spus Trump.

Preşedintele SUA nu-şi ascunde dragostea pentru marile mulţimi, lăudându-se frecvent cu mareea de şepci roşii de la mitingurile sale electorale.

Narendra Modi şi Donald Trump au participat deja la o adunare de acest gen în septembrie 2019 în Houston (Texas), cu prilejul vizitei premierului indian în SUA. Această manifestaţie a fost prezentată drept cea mai mare primire organizată vreodată pentru un lider străin în SUA, cu excepţia papei.

Violenţe la New Delhi înainte de sosirea lui Donald Trump

 

Confruntări au avut loc luni la New Delhi între protestatari împotriva unei legi privind cetăţenia indiană şi susţinători ai reglementării controversate, relatează AFP.

Presa locală afirmă că un poliţist a fost ucis în timpul violenţelor.

Incidentele au avut loc cu numai câteva ore înaintea sosirii preşedintelui american Donald Trump în capitala Indiei.

Manifestaţiile împotriva legii au început în decembrie anul trecut. Textul, considerat discriminatoriu de cei care i se opun, facilitează acordarea cetăţeniei pentru refugiaţi, cu condiţia să nu fie musulmani.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO