Cum s-a produs carnagiul din Grecia. Peste 36 de oameni au murit în cel mai grav accident feroviar din țară

×
Codul embed a fost copiat

A fost carnagiu în estul Greciei continentale. Cel puțin 36 de oameni au murit și peste 70 au fost răniți, în cel mai grav accident feroviar din istoria acestei ţări.

Între Atena și Salonic, un tren de pasageri și un marfar au mers unul spre altul pe aceeași linie, kilometri întregi, iar în final s-au ciocnit la viteze foarte mari. Câteva vagoane au luat foc.

Este de aşteptat că numărul victimelor să crească, deoarece temperaturile din primul vagon au atins 1.300 de grade Celsius. Șeful de gară din cel mai apropiat oraș a fost arestat, iar autoritățile au indicat drept cauză probabilă o eroare umană.

Accidentul feroviar s-a produs în apropiere de orășelul Evanghelismos din estul Greciei, la aproximativ 130 de kilometri de Salonic. Un tren de pasageri, care venea de la Atena cu 350 de oameni la bord, mulți dintre ei studenți care se întorceau din vacanță, s-a ciocnit frontal cu unul de marfă, plecat din Salonic. S-au lovit la ieşirea dintr-un mic tunel pe deasupra căruia trece autostrada care leagă principalele două oraşe ale ţării. Impactul a fost feroce: mai multe vagoane au deraiat în câmp, iar trei dintre ele au luat foc.

Vassilis Polyzos, martor: „Prima imagine a fost înfricoșătoare, pentru că erau bucăți mari de oțel peste tot. Trenurile erau complet distruse, și cel de pasageri, și cel de marfă. Trenul de pasageri avea în jur de 160 de kilometri la oră și a fost o ciocnire frontală.”

Mai mulți călători au fost pur și simplu azvârliţi pe ferestrele vagoanelor, în urma impactului violent. Disperaţi să iasă din trenul care luase foc, unii au spart geamurile cu propriile bagaje.

Tată: „Băiatul meu şi prietenul lui sunt de negăsit. Se numesc Karagiorgiou Domotris și Aslanidis Sotirios. Aseară ne-au trimis mesaj că se întorc acasă cu trenul şi asta a fost ultimul schimb de mesaje. Băiatul meu are 26 de ani. Nimeni nu ne spune nimic. Parcă am fi în Ucraina…”

Sute de oameni sunt în situaţia acestui tată. Apropiaţii victimelor stau pe la porţile spitalelor şi aşteaptă înmărmuriţi un semn. Pentru unii calvarul se va prelungi, întrucât multe cadavre sunt carbonizate.

La locul accidentului au ajuns 40 de ambulanţe şi 150 de pompieri. Două macarale imense au fost instalate în zonă ca să ridice vagoanele răsturnate.

Şocul a fost atât de puternic încât locomotivele şi vagoanele din faţă au fost complet zdrobite. Mecanicii celor două garnituri au murit pe loc.

Bărbat: „Scenele de aici sunt cu adevărat şocante. Vă puteţi imagina că operaţiunile de căutare şi salvare sunt foarte dificile. Încă nu ştim numărul victimelor.”

Premierul Kyriakos Mitsotakis a convocat o reuniune de criză a guvernului încă din timpul nopții, iar în cursul dimineţii a mers la faţa locului.

Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei: „Vă promit solemn că vom lămuri cauzele nenorocirii şi vom face tot ce ne stă în puteri să nu se repete.”

Autoritățile elene au început imediat ancheta, iar doi responsabili ai Companiei de Căi Ferate au fost audiaţi de poliţie. Lipsa sistemelor de securitate şi semnalizare performante, precum şi vechimea trenurilor erau reclamate de angajaţi de mulţi ani. Societatea de căi ferate din Grecia, Hellenic Train, privatizată în 2018, este controlată de grupul italian FS.

Citește și...
Un bărbat a ținut cadavrul mumificat al mamei sale pe canapea timp de 13 ani. Trupul femeii a fost găsit în
Un bărbat a ținut cadavrul mumificat al mamei sale pe canapea timp de 13 ani. Trupul femeii a fost găsit în "stare perfectă"

Un bărbat riscă să ajungă la închisoare după ce polițiștii au aflat că a dezgropat cadavrul mamei sale și l-a ținut pe canapea.

Bărbatul cu servietă neagră care ajută oamenii să se „evaporeze”. Cine sunt oamenii care apelează la astfel de servicii
Bărbatul cu servietă neagră care ajută oamenii să se „evaporeze”. Cine sunt oamenii care apelează la astfel de servicii

Un bărbat din Japonia are un job cu totul neobișnuit pentru un om obișnuit din zilele noastre. Naoki Iwabuchi ajută oamenii să se „evaporeze”.

O româncă, dansatoare într-un club de noapte, a devenit eroină în Italia, după ce și-a salvat angajatorul de la un atac
O româncă, dansatoare într-un club de noapte, a devenit eroină în Italia, după ce și-a salvat angajatorul de la un atac

O româncă, dansatoare într-un club de noapte din Marotta, Pesaro e Urbino din Marche, a devenit eroină după ce și-a salvat angajatorul de la un atac cu cuțitul.

Recomandări
Premieră. SUA sunt de acord cu înființarea unui Tribunal Special care să judece ”agresiunea” Rusiei în Ucraina
Premieră. SUA sunt de acord cu înființarea unui Tribunal Special care să judece ”agresiunea” Rusiei în Ucraina

Statele Unite anunţă marţi că sunt în favoarea înfiinţării unui Tribunal Special care să judece ”agresiunea” Rusiei în Ucraina şi care să fie ”înrădăcinat în sistemul judiciar ucrainean”, relatează AFP.

 

România și Polonia vor face achiziții comune de tehnică militară. Este anunțul făcut de șefii guvernelor celor două țări
România și Polonia vor face achiziții comune de tehnică militară. Este anunțul făcut de șefii guvernelor celor două țări

România și Polonia vor face achiziții comune de tehnică militară, au anunțat șefii guvernelor celor două țări, reuniți la București. Elicoptere, muniție și sisteme de avertizare împotriva atacurilor aeriene ar putea fi pe lista de cumpărături.

Plafonarea preţurilor la RCA și Legile Educației, pe agenda şedinţei de Guvern de miercuri
Plafonarea preţurilor la RCA și Legile Educației, pe agenda şedinţei de Guvern de miercuri

Guvernul va discuta, în şedinţa de miercuri, proiectele de legi care vizează educaţia, dar şi plafonarea preţurilor la RCA.