Filmul evenimentelor din prima zi a summitului G20. Reactia lui Barack Obama dupa ce chinezii l-au lasat fara covor rosu
Un grandios spectacol de muzica si dans i-a incantat pe liderii mondiali reuniti in China pentru summitul G20. Prima zi a reuniunii s-a incheiat cu un dineu, intr-o atmosfera relaxata, si cu un foc de artificii urias.
Gazda intalnirii le-a cerut oaspetilor sa nu iroseasca timpul pe discutii in van. Iar cancelarul Angela Merkel a anuntat ca participantii au hotarat sa colaboreze pentru a sustine cresterea economica globala.
Spectacolul, in regia unui important cineast din China, a fost un melanj cultural. Muzica traditionala chinezeasca a alternat cu piesele lui Debussy si reprezentatii de balet.
Scena a fost instalata cu cativa centimetri sub apele unui lac, asa ca dansatorii pareau ca plutesc deasupra luciului. Seara s-a incheiat cu un grandios foc de artificii.
Spectacolul a urmat unui dineu de gala, care a avut loc intr-un hotel de pe malul lacului. Bucatarii chinezi i-au rasfatat pe invitati cu nu mai putin de 14 feluri de mancare.
Xi Jinping, presedintele Chinei: "Purtam pe umeri asteptarile oamenilor din toata lumea. Am venit aici cu o misiune comuna. In acest moment critic de cotitura pentru economia mondiala si pentru cooperarea economica, este imperativ ca G20 sa ia initiativa..."
@WendyPrince2
— CCCINNC (@CCCINNC) September 5, 2016
China G20 Summit got it right! Red Carpet is only for World "Leaders"!!! pic.twitter.com/SIBUMW511S
Reuniunea, gazduita in premiera de chinezi, a debutat, insa, cu stangul.
John Subworth, corespondent BBC: "Cel mai important subiect de discutie la acest summit G20 este, va vine sau nu sa credeti, este covorul."
Mai bine zis covorul rosu, care a fost intins pentru toti liderii invitati, mai putin pentru presedintele Barack Obama. Iar asta nu a fost tot. Jurnalistii americani care insoteau delegatia Statelor Unite au intrat in conflict cu organizatorii care le-au restrictionat accesul in anumite locuri.
Unul dintre incidente a fost filmat. Presedintele american a incercat sa nu dea prea mare importanta incidentelor.
Barack Obama, presedintele Statelor Unite: "Nu este prima oara cand ne confruntam cu lucruri de acest fel. S-a mai intamplat si in alte locuri. Inclusiv in tari aliate."
Reuniunea a fost prilej pentru o serie de intalniri bilaterale care au avut drept subiect iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana sau puciul esuat din Turcia.
Gafa pe Twitter din partea americanilor
Saga incidentului protocolar care a marcat sosirea sambata in China a presedintelui SUA, Barack Obama, s-a imbogatit cu un sarcastic mesaj pe Twitter al agentiei americane pentru informatii militare.
"Gest de mare clasa, China, ca intotdeauna", se putea citi in acest scurt mesaj al Defense Intelligence Agency (DIA), repede suprimat, dar care nu a scapat abonatilor retelei sociale, fiind reluat si de Wall Street Journal.
Ulterior, agentia a prezentat scuze, fara prea multe comentarii.
"Mai devreme in cursul zilei, un mesaj cu privire la un articol a fost postat din greseala de pe acest cont si el nu reflecta pozitia DIA. Ne cerem scuze", se poate citi pe contul de Twitter @DefenseIntel, care numara peste 80.000 de abonati.
Mesajul initial trimitea la un articol din New York Times in care era prezentata confuzia care a domnit pe pista aeroportului din Hangzhou, unde se desfasoara summitul G20.
Dupa aterizarea Air Force One, Barack Obama nu a avut dreptul la covor rosu la coborarea din avion, un responsabil de la Casa Alba si un membru al serviciilor chineze de securitate avand un schimb de replici tensionat.
Duminica, presedintele american a incercat sa minimizeze incidentul. Daca a subliniat diferentele dintre tara sa si China in domeniul libertatii presei, el a recunoscut de asemenea ca logistica uriasa a delegatiei SUA poate fi uneori surse de tensiune pentru tara gazda.