Cum plănuiește Vladimir Putin să rămână la putere pe viaţă
Planurile lui Vladimir Putin pentru revizuirea Constituţiei sunt considerate o dovadă că îşi plănuieşte viitorul pentru perioada post 2024.
Deocamdată, nu este clar ce scenariu are în vedere Putin, care tocmai a împlinit 20 de ani la conducerea Federației Ruse.
Dar asupra scopului, nu există îndoieli: atât opozanții ruși, cât și analiștii internaționali cred că țarul de la Kremlin dorește să-și păstreze intactă influența, indiferent ce post va ocupa după sfârșitul actualului mandat.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Surprins sau nu de demisia premierului Dmitri Medvedev, lui Vladimir Putin nu i-a luat mult să găsească un înlocuitor.
L-a nominalizat încă de ieri pe șeful Fiscului, Mihail Mişuştin, o figură necunoscută marelui public. Șef al fiscului din 2010, Mishustin are 53 de ani și de meserie e expert IT.
Chiar dacă pe fondul unui nivel de trai în scădere şi al unei economii anemice, guvernul Medvedev avea o popularitate de numai 30%, majoritatea analiștilor îl consideră pe "utilul Medvedev" un țap ispășitor la îndemână pentru Putin.
Fred Pleitgen, Moscow: „Poate că Vladimir Putin se gândește să preia din nou funcția de premier, deocamdată nu e clar ce are de gând. Concret, Vladimir Putin a spus că dorește o schimbare a Constituției care să permită Parlamentului să-l aleagă pe șeful guvernului, iar președintelui să-i revină doar confirmarea acestuia, fără să mai dețină deci prea multă putere. În concluzie, sunt frământări politice majore la Moscova și totul indică faptul că Vladimir Putin e pe punctul de a-și menține influența în Rusia și dincolo de 2024.”
Profesor al Universității Pedagogice din Moscova: „Nu e prima oară când demisionează un guvern rus. Președintele e la postul sau și totul e normal. Cu supervizarea președintelui Putin, noul executiv va face treabă mai bună decât precedentul, iar dezvoltarea Rusiei se va accelera.”
Nu toți rușii sunt însă la fel de dispuși să înghită gălușca. Liderul opoziției, Alexei Navalnîi, îl acuză pe președinte că pune la punct un plan prin care să rămână lider pe viață.
Masha Lipman, analist politic: „Obiectivul e ca sistemul să rămână stabil, ca Putin să păstreze puterea și să rămână ceea ce a fost în ultimii 20 de ani: cel mai important politician al țării, factorul suprem de decizie, un lider de necontestat și fără rivali."
Putin este și șef al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, un organism similar CSAT-ului românesc, iar unul dintre scenariile vehiculate este că după 2024 va conduce Rusia din această funcție, așadar din culise.
De altfel, în discursul de miercuri, Putin a sugerat o sporire a prerogativelor acestui organism. Printre alte propuneri de reformare a sistemului politic anunţate de Putin se numără obligativitatea ca orice candidat la preşedinţie să fi trăit ultimii 25 de ani în Rusia şi plasarea Constituţiei Rusiei deasupra dreptului internaţional în ierarhia normelor juridice
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, guvern, presedinte, vladimir putin, mandat,
Dată publicare:
16-01-2020 20:16