Ce se ascunde, de fapt, în spatele demisiei premierului Rusiei. Planul lui Putin


Ultimul update: Joi 16 Ianuarie 2020 11:10
Data publicarii: Joi 16 Ianuarie 2020 10:03
Categorie: Stiri externe

Cutremur politic sub control la Moscova. Guvernul rus a demisionat la câteva ore după ce președintele Vladimir Putin a anunțat o serie de amendamente constituţionale.

 

Analiştii spun că Putin îşi pregăteşte, de fapt, terenul pentru viitorul său politic, după ce îşi încheie actualul mandat prezidenţial.

În discursul despre starea națiunii, Vladimir Putin a propus câteva amendamente constituționale care ar schimba echilibrul dintre puterile statului. Parlamentul de la Moscova ar urma să preia o parte dintre atribuțiile actuale ale președintelui rus.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: "Sugerez schimbarea actualei ordini constituționale, încredințand Dumei de Stat nu doar dreptul de a fi de acord, ci și dreptul de a numi un candidat pentru rolul de prim-ministru al Federației Ruse și apoi numirea tuturor vice-premierilor și miniștrilor guvernului federal."

Spre surpriza generală, după câteva ore, premierul Dmitri Medvedev și-a anunțat demisia, în cadrul unei ședințe televizate, cu Vladimir Putin alături.

Dmitri Medvedev, premierul Rusiei: "Noi, guvernul Federației Ruse, ar trebui să-i oferim președintelui țării noastre ocazia să-și pună în aplicare toate deciziile pentru schimbarea sistemului politic."

Medvedev a fost lăudat de Putin, dar locuitorii din Moscova nu au avut cuvinte prea bune la adresa guvernului demisionar.

Vladimir Putin: "Aș vrea să-ți mulțumesc pentru tot ce ai făcut până acum în munca noastră comună. Desigur, nu au fost numai reușite. Însă nimic nu merge tot timpul perfect."

Victor Berezin, locuitor al Moscovei: "Cred că Guvernul nu a putut face față provocărilor cu care s-a confruntat. Cred că sunt mulți oameni nemulțumiți de munca Guvernului."

Boris, , locuitor al Moscovei: ”În principiu, singura întrebare este de ce a durat atât pentru ca Medvedev să demisioneze. Sincer, guvernul trebuia să fie dat afară cu mulți ani în urmă”.

Analiștii politici văd modificările constituționale drept o încercare a lui Putin de a păstra puterea și după ce actualul mandat prezidențial - care ar trebui să fie ultimul - se va încheia în 2024.

Masha Lipman, analist politic: "Scopul e ca sistemul să rămână stabil, că Putin să păstreze puterea și să rămână ceea ce a fost în ultimii 20 de ani: cel mai important politician al țării, factorul suprem de decizie, un lider de necontestat și fără rivali."

După puțin timp, Vladimir Putin a anunțat cine va ocupa scaunul de premier. Liderul de la Kremlin l-a invitat pe șeful Fiscului, Mihail Mishustin, să formeze guvernul, iar acesta a acceptat.

Cât despre Medvedev, Putin a transmis că va fi numit la conducerea Consiliului de Securitate al Federației Ruse, un organism similar CSAT-ului românesc.

Medvedev rămâne, astfel, mâna dreaptă a lui Putin, deși unii analiști consideră că acesta a fost trecut pe linie moartă.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33