Rusia are un nou premier, după demisia Guvernului. „Putin vrea să rămână lider pe viață”


Ultimul update: Miercuri 15 Ianuarie 2020 23:31
Data publicarii: Miercuri 15 Ianuarie 2020 15:58
Categorie: Stiri externe

Haos în politică la Moscova. Guvernul rus a demisionat, la câteva ore după ce președintele Vladimir Putina anunțat în discursul său despre starea națiunii planuri de schimbare a Constituției.

Amendamentele ar viza un transfer de putere de la președinție către parlament. De asemenea, ar urma să sporească puterea prim-ministrului și a membrilor cabinetului.

În urmă cu puțin timp, președintele rus l-a propus în funcția de premier pe actualul director al fiscului de la Moscova, Mihail Mișustin.

Vladimir Putin: „Se discută pentru eliminarea clauzei constituționale, potrivit căreia o aceeași persoană nu poate deține postul de președinte al Federației ruse mai mult de două mandate la rând. Nu cred că această chestiune este principială, dar sunt de acord cu o dezbatere în acest sens.”

Cel de-al patrulea mandat prezidențial al președintelui Putin urmează să se încheie în 2024. Conform prevederilor actuale ale Constituției, nu are dreptul la un nou mandat.

În discursul despre starea națiunii, Putin a propus amendamente care ar putea schimba echilibrul dintre puterile statului, așa cum este prevăzut acum în Constituției.

Vladimir Putin: „Sugerez schimbarea actualei ordini constituționale, încredințând Dumei de Stat nu doar dreptul de a fi de acord, ci și dreptul de a numi un candidat pentru rolul de prim-ministru al Federației Ruse și apoi numirea tuturor vice-premierilor și miniștrilor guvernului federal.”

Vladimir Putin: Considerând că amendamentele sugerate sunt legate de schimbări semnificative ale sistemului politic, activitatea legislativului, puterile executive și juridice, cred că este necesar să supunem votului cetățenilor întregul pachet de amendamente la constituția Federației ruse.”

Spre surpriză generală, după câteva ore, premierul Dmitri Medvedev și-a anunțat demisia.

Dmitri Medvedev: „Aceste schimbări vor introduce schimbări substanțiale, inclusiv în ce privește echilibrul puterilor în stat - executivă, legislativă și juridică. În acest context, guvernul în formă să actuală demisionează” 

Vladimir Putin: „Aș vrea să-ți mulțumesc pentru tot ce ai făcut până acum în munca noastră comună. Desigur, nu au fost numai reușite. Însă, nimic nu merge tot timpul perfect.”

Multă vreme colaborator foarte apropiat al lui Vladimir Putin, Medvedev a fost prim-ministru al Rusiei din 2012. Între 2008 și 2012 a fost președinte al Federație Ruse, o perioada de timp în care Putin a fost prim-ministru.

Corespondenții străini de presă vorbesc nu despre o demisie, ci despre o demitere, trecerea lui Dmitri Medvedev pe linie moartă, dar motivele liderului de la Kremlin încă urmează să fie deslușite.

Amendamentele constituționale propuse sunt văzute că parte a eforturilor lui Putin de a-și consolida o nouă poziție de putere pentru el însuși, după ce actualul mandat prezidențial - care ar trebui să fie ultimul - se va încheia peste patru ani.

Alexei Navalnîi: Putin vrea „să rămână lider pe viață”

 

Anunţul său privind revizuirea Constituţiei este deja intrepretat de unii analişti şi opozanţi drept o dovadă că Putin îşi plănuieşte viitorul pentru perioada post-2024. În opinia principalului opozant al Kremlinului, Alexei Navalnîi, indiferent ce ar anunţa Putin, acesta caută „să rămână lider pe viaţă”.

La rândul său, analistul Konstantin Kalatcev consideră că liderul de la Kremlin a lansat „o reală dezbatere despre transferul puterii” după 2024.

Vladimir Putin va emite un decret privind supunerea amendamentelor Constituției la vot

 

Vladimir Putin va emite un decret special care va stabili ''data şi regulile supunerii amendamentelor Constituţiei unui vot'', fără să se convoace un referendum, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează agenţia TASS.

„Preşedintele a menţionat amendamente care nu privesc niciun articol fundamental din Constituţie. În acest caz particular, un referendum nu este pe agendă”, a indicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33