Cum au reactionat tinerii din Lituania dupa ce s-a reintrodus armata obligatorie. "Doar daca lupti poti pierde"

Ultima actualizare: 08-06-2015 07:01
tineri lituanieni chemati la oaste

Conflictul dintre Occident si Rusia a adus in discutie posibilitatea reintroducerii serviciului militar obligatoriu. Si daca la noi acesta ramane doar o posibilitate, in Lituania e o realitate.

In martie, parlamentul acestei tari, una dintre cele mai amenintare de o potentiala agresiune ruseasca, a votat pentru reintroducerea armatei obligatorii, o masura care vizeaza peste 37.000 de tineri intre 19 si 26 de ani. Efectul acestei masuri a fost surprins intr-un proiect realizat de prezentatoarea TV Beata Tiskevic-Hasanova impreuna cu fotografa Neringa Rekasiute.

Cele doua au ales la intamplare 14 dintre miile de tineri care au primit in aceasta primavara ordinul de „chemare la oaste” si le-au surprins reactiile, atat in imagini cat si in cuvinte. Multi dintre ei plang, iar cei din jur, spune Hasanova, i-au tratat drept „lasi” si „o rusine pentru societate” atunci cand au aflat ca nu sunt deloc incantati de perspectiva de a muri pentru patrie.

Jaunius, care inca nu a implinit 19 ani, crede ca „faptul ca tii o arma in mana nu te defineste ca barbat”. Vytautas: „Armata nu o sa faca om din tine: daca esti prost, o sa ramai prost”. Mindaugas: „Cand eram la scoala, s-a scos armata obligatorie. Eram foarte fericit atunci, dar privind in urma realizez ca era mai bine sa fi mers atunci la oaste si nu acum, cand am propria mea firma si am creat joburi pentru alti oameni”. Jegor, 25 de ani: „Doar daca lupti poti pierde”. Martynas: „E barbatesc sa alegi, nu sa ti se impuna o alegere”. Danas: „Au trecut vremurile cand erai barbat daca vanai un bivol si-l aduceai acasa, sa iti hranesti familia”.

Sunt doar cateva dintre reactiile tinerilor lituanieni care au aflat ca pot fi recrutati. In cazul adoptarii unei masuri similare in Romania, care vor fi oare parerile tinerilor romani?

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO