Cum arată piaţa de armament din lume, în plin război în Europa. Cine cumpără arme şi cine exportă cel mai mult

rusia, rachete termobarice
Getty

Ucraina a fost al treilea mare importator de arme în 2022, ţările europene au făcut şi ele achiziţii semnificative, în timp ce exporturile Rusiei au scăzut mult, iar Franţa concurează serios Moscova pentru locul doi în lume la livrări de armament. 

Potrivit celui mai recent raport al Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), Ucraina a fost al 14-lea cel mai mare importator de arme în perioada 2018-2022, primii cinci în acest interval de timp fiind India, Arabia Saudită, Qatar, Australia şi China.

În 2022, însă, Ucraina a devenit al treilea mare importator, alături de Qatar şi India.

Luate separat, importurile Ucrainei au reprezentat 2% din importurile globale de arme în perioada de cinci ani, dintre 2018 şi 2022.

Franţa vine tare din urmă

Citește și
politia georgia
Tragedie în Georgia. 12 persoane au fost găsite decedate într-o stațiune de schi. Primele ipoteze din anchetă

În acelaşi timp, exporturile de arme ale Rusiei au scăzut, pentru că Moscova a preferat să-şi păstreze armele şi echipamentele pentru a sprijini invazia sa în Ucraina, arată The Guardian. Din această cauză. Franţa concurează poziţia Rusiei ca al doilea mare exportator de armament din lume, după SUA, în timp ce cota Marii Britanii pe piaţa globală a scăzut, potrivit analizei.

Creşterea abruptă a vânzărilor şi a viitoarelor comenzi de arme către ţări din Asia, Oceania şi Orientul Mijlociu în ultimii cinci ani sugerează că furnizorii francezi şi-ar putea depăşi rivalii ruşi în decurs de un deceniu. Ponderea Franţei în exporturile globale de apărare a fost de 11% în perioada 2018-22, faţă de 7,1% în perioada 2013-2017, ceea ce reprezintă o creştere de 44%. India, Qatar şi Egipt au fost cei mai mari clienţi.

De ce pierde Rusia teren pe piaţa exporturilor de armament 

În acelaşi timp, ponderea Rusiei în exporturile mondiale de armament a scăzut cu 31% - de la aproape un sfert din totalul vânzărilor (22%) în cei cinci ani până în 2017 până la 16% în ultimii cinci ani. Prăbuşirea exporturilor ruseşti a avut loc în ultimii trei ani, vânzările către China şi Egipt, două dintre cele mai mari pieţe ale sale, fiind sub presiune, potrivit analizei SIPRI.

Statutul de cvasi-paria al Rusiei în rândul anumitor pieţe, în perioada premergătoare şi ulterioară invaziei din Ucraina, pare să fi fost o piedică majoră pentru exporturi, alături de creşterea autosuficienţei chineze.

"Este probabil ca volumele de comenzi din aceste două state să se reducă în anii următori", spun autorii raportului SIPRI, intitulat Trends in International Arms Transfers (Tendinţe în transferurile internaţionale de arme). "Egiptul, de exemplu, a anulat o comandă mare de avioane de luptă în 2022, probabil din cauza presiunii din partea SUA, iar China devine mai puţin dependentă de importurile ruseşti, pe măsură ce îşi intensifică producţia internă de arme majore avansate. Volumul scăzut al livrărilor de arme majore în aşteptare din partea Rusiei indică faptul că exporturile sale de arme vor continua probabil să scadă în anii următori", arată raportul.

SIPRI defineşte "armele majore" ca fiind avioane, nave de război, tancuri, artilerie, rachete şi diverse sisteme grele de apărare.

Raportul adaugă: "Avioanele de luptă şi elicopterele de luptă se numără printre principalele exporturi de armament ale Rusiei din 1992. Aceasta a livrat un total de 328 dintre acestea în perioada 2018-22, ceea ce a reprezentat 40% din exporturile de arme ruseşti în această perioadă. Până la sfârşitul anului 2022, avea în aşteptare livrări pentru doar 84 de avioane de luptă şi elicoptere de luptă. Invazia Rusiei în Ucraina va pune probabil constrângeri suplimentare asupra capacităţii Rusiei de a exporta arme, deoarece este probabil ca aceasta să acorde prioritate producţiei de arme pentru propria armată în detrimentul celor destinate exportului".

Rusia a fost al doilea mare exportator de arme din lume timp de cel puţin trei decenii, vânzarea de elicoptere şi avioane de luptă fiind pilonul principal al industriei sale de apărare.

Cine sunt cei mai mari exportatori de arme

Pieter Wezeman, cercetător senior la SIPRI şi unul dintre autorii raportului, a declarat că Franţa ar putea avansa, având în vedere că statul francez este interesat în extinderea sectorului său de apărare, iar impactul sancţiunilor occidentale şi al eforturilor diplomatice asupra Rusiei, după invazia lui Vladimir Putin în Ucraina, se va face simţit. "Franţa a înregistrat o creştere abruptă a exporturilor de arme în ceea ce priveşte livrările. În acelaşi timp, industria franceză de armament, susţinută de guvernul francez, a reuşit să semneze mai multe contracte mari pentru exporturi de arme, cu livrări planificate în anii următori. Franţa are considerabil mai multe arme majore comandate pentru export decât Rusia, ceea ce sugerează că este posibil ca în următorul deceniu exporturile de arme franceze să fie de acelaşi ordin de mărime sau chiar mai mari decât cele ale Rusiei", punctează Wezeman.

În ultimii ani, nici sectorul britanic al apărării nu a reuşit să încheie înţelegeri cu parteneri-cheie precum Arabia Saudită, ceea ce a dus la contractarea exporturilor sale de arme cu peste o treime (35%), reducând cota globală a exporturilor de arme ale ţării de la 4,7% între 2013 şi 2017 la doar 3,2% în perioada 2018-22.

Arabia Saudită a fost cel mai mare destinatar al armelor britanice în cele două cincinale anterioare, înainte de 2018-2022, dar în prezent există foarte puţine comenzi saudite pentru arme importante din Marea Britanie. În 2020, încă se vorbea despre planuri pentru o comandă de avioane de luptă 48 Typhoon, dar această afacere pare să se fi blocat în anii următori.

Astfel, cei mai mari cinci exportatori în materie de apărare sunt SUA, Rusia, Franţa, China şi Germania, care deţin împreună peste trei sferturi (76%) din totalul exporturilor de arme.

SUA, superputerea mondială absolută

SUA rămân însă superputerea mondială în ceea ce priveşte vânzările de arme şi îşi consolidează acest rol. Exporturile sale au crescut cu 14% în perioada 2013-17 şi 2018-22, iar ponderea sa în totalul exporturilor mondiale de arme a crescut de la 33% la 40%.

Puţin mai puţin de jumătate din aceste exporturi (41%) au mers către Orientul Mijlociu, dar SUA au livrat arme importante către 103 state în ultima perioadă de cinci ani, aproape la fel de multe cât următorii doi mari exportatori la un loc.

SUA şi Rusia au fost în ultimele trei decenii primul şi al doilea cel mai mare exportator de arme, dar diferenţa dintre cele două s-a mărit, în timp ce cea dintre Rusia şi al treilea mare furnizor, Franţa, s-a redus.

Statele europene îşi cresc importurile de arme

Statele europene şi-au majorat importurile de armament major cu 47% în ultimii cinci ani faţă de cincinalul precedent.

Invazia Rusiei în Ucraina, anul trecut, după ani de tensiuni în creştere, a determinat ţările europene să se grăbească să-şi consolideze apărarea.

"Chiar dacă transferurile de arme au scăzut la nivel global, cele către Europa au crescut puternic din cauza tensiunilor dintre Rusia şi majoritatea celorlalte state europene", arată Peter Wezeman.

Statele europene care fac parte din alianţa NATO condusă de SUA şi-au crescut importurile de armament cu 65% faţă de perioada precedentă de cinci ani.

Totuşi, la nivel mondial, transferurile internaţionale de arme au scăzut cu 5,1%, potrivit SIPRI.

SIPRI a constatat că importurile de arme au scăzut în general în Africa (-40%), în cele două Americi (-21%), în Asia şi Oceania (-7,5%) şi în Orientul Mijlociu (-8,8%). În schimb, importurile în Asia de Est şi în unele state din alte zone cu tensiuni geopolitice ridicate au crescut puternic.

SIPRI avertizează însă că arsenalul nuclear global va creşte probabil în următorii ani.

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Tragedie în Georgia. 12 persoane au fost găsite decedate într-o stațiune de schi. Primele ipoteze din anchetă
Tragedie în Georgia. 12 persoane au fost găsite decedate într-o stațiune de schi. Primele ipoteze din anchetă

Tragedie în Georgia, unde 12 persoane au fost găsite decedate într-o stațiune de schi. Victimele se aflau la etajul superior al unei clădiri și cel mai probabil au murit în somn.

Multe companii aeriene din SUA organizează zboruri pentru copiii care vor să-l viziteze pe Moș Crăciun
Multe companii aeriene din SUA organizează zboruri pentru copiii care vor să-l viziteze pe Moș Crăciun

Copiii sunt cunoscuți pentru lipsa de răbdare, mai ales când vine vorba să îl aștepte pe Moș Crăciun.

Weekend negru pentru trupele nord-coreene în Kursk. Câți soldați a pierdut Phenianul în luptele cu ucrainenii
Weekend negru pentru trupele nord-coreene în Kursk. Câți soldați a pierdut Phenianul în luptele cu ucrainenii

Serviciile de informaţii militare ucrainene (GUR) au afirmat luni că "cel puţin 30" de soldaţi nord-coreeni, care luptau alături de armata rusă, au fost răniţi sau ucişi sâmbătă şi duminică în regiunea Kursk, parţial ocupată de forţele de la Kiev.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat
Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat

Horațiu Potra a revenit, luni dimineață, la sediul Inspectoratului General al Poliției. Fostul membru al Legiunii Străine asistă și de această dată la percheziții informatice care îl vizează personal.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.