Cum a fost învinsă Apărarea de miliarde de $ a saudiților de arme ieftine, low-tech
Atacul cu drone care a dus sâmbătă la bombardarea instalațiilor petroliere, din Arabia Saudită, a trimis un mesaj esențial.
Arme low-tech, relativ ieftine, ca cele folosite de Iran și aliații lor din Yemen, rebelii Huti, pot să învingă sisteme de apărare aeriană de miliarde de dolari, relatează Business Insider. Armele și banii saudiților tot nu pot garanta siguranța petrolului lor, scrie și Bloomberg.
Sâmbăta, la primele ore, au fost atacate cea mai mare rafinărie din lume şi un câmp petrolier, ambele operate de Aramco - companie petrolieră naţională din Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În urma atacului, regatul saudit a fost nevoit să-și reducă la jumătate producția de țiței, de la 11 la 5 milioane și jumătate de barili pe zi, iar prețul țițeiului, la nivel global, a crescut cu 15 procente.
Ar fi fost lansate cel puțin 10 drone suficient de performante ca să evite sistemele de apărare de zeci de miliarde de dolari ale Arabiei Saudite și să lovească instalațiile petroliere.
Atacul a fost dat cu ajutorul unor drone ușor de procurat și relativ ieftine, scriu cei de la Business Insider adăugând că sistemul antiaerian pe care Arabia Saudită a cheltuit miliarde de dolari a fost neputincios. Asta arată cât de ușor un astfel de atac poate amenința economia mondială.
Cum a fost posibil ca Arabia Saudită să nu-și poată apăra cea mai importantă zonă a țării?
Cum a fost posibil ca Arabia Saudită, o țară care are al treilea cel mai mare buget din lume destinat armatei și șase batalioane de rachete americane Patriot pentru apărare antiaeriană, să nu-și poată apăra inima industriei petroliere, de care depinde întreg regatul?, se întreabă Bloomberg.
Eficiența mașinăriei militare saudite este de mult timp pusă la îndoială, deși anul trecut a cheltuit pe Apărare 83 de miliarde de dolari, față de 45 de miliarde de dolari ale Rusiei și doar 20 de miliarde de dolari ale Iranului, marele rival în regiune.
Forțele aeriene saudite, deși formidabil dotate, îi bombardează în Yemen pe rebelii Huti, sprijiniți de Iran, din 2015, dar a eșuat în a înclina balanța războiului în favoarea aliaților saudiți.
Răspunsul la vulnerabilitatea saudită mai trebuie să aștepte până se clarifică ce s-a întâmplat în realitate sâmbătă.
Atac cu drone sau unul mixt
Atat secretarul de stat Mike Pompeo, cât și experți militari amercani resping varianta atacului cu drone. O analiză geografică arată că e improbabil ca atacul sa fi fost lansat din Yemen. In plus, nu puteau lovi 19 ținte cu 10 drone, asa cum susțin rebelii huti. Au fost mai degrabă rachete de croazieră, susțin responsabilii de la Pentagon. Este posibil să fi fost și o combinație.
”Dacă a fost un atac mixt, drone plus rachete de croazieră, coordonate, la o altitudine joasă, atunci este o problemă complicată până și pentru armate capabile, occidentale. Cel mai bine este ca ele să fie oprite înainte să ajungă în aer”, susține Douglas Barrie de la think thank-ul Institutul Internațional pentru Studii Strategice.
Totodată natura instalațiilor petroliere - vaste, fixe și inflamabile, face din apărarea lor o provocare remarcabilă, mai punctează acesta. Riscul de noi atacuri de acest tip rămâne atâta vreme cât relațiile dintre SUA și Iran sunt tensionate.
SUA a acuzat în repetate rânduri Iranul că sabotează petrolierele care trec prin Strâmtoarea Ormuz. ”Este foarte simplu. Iranul a încercat să crească prețul petrolului. Vrea să arate lumii că este prețul pentru că SUA le blochează abilitatea de a produce petrol este unul ridicat” a comentat Ram Yavne, de la think thank-ul Institutul Evreiesc pentru Securitatea Națională a Americii. Iranul a respins însă orice implicare în acest atac.
Sistemul Patriot, pus într-o lumină proastă de acest atac
Succesul unui atac cu drone care a vizat poate, cea mai importantă infrastructură din industria mondială a petrolului ar putea fi o rușine pentru costisitoarele rachete Patriot.
”Ce mă uimește este ce s-a întâmplat cu sistemele americane anti rachetă? Acest atac pune într-o lumină proastă SUA și sistemul său de apărare. Iranienii știu asta acum și lecțiile învățate în Arabia Saudită vor fi aplicate în Siria, Liban și alte zone”, a spus Fawaz A. Gerges, profesor la London School of Economics.
Preşedintele Vladimir Putin a propus luni Arabiei Saudite să achiziţioneze sistemele de rachetă ruseşti S-300 pentru a-şi apăra teritoriul, după atacurile cu drone care i-au vizat instalaţiile petroliere. În trecut, au existat discuții pentru achiziționarea sistemului avansat S-400, cumpărat recent de Turcia. S-400, deși testat limitat în luptă, are un avantaj tehnic în fața sistemului Patriot: o rază de acțiune de 400 de km față de 160 de km, poate distruge ținte care se mișcă de două ori mai repede și pot fi gata de acțiune în 5 minute, comparativ cu o oră, la un sistem Patriot.
Achizițonarea de S-400 ar duce însă la o ruptură majoră între SUA și Arabia Saudită și la sancțiuni, fără a garanta o rezolvare la problema atacului cu drone.
”Problema este că dronele, rachetele de croazieră nu pot fi combătute cu sisteme convenționale ca Patriots/Thad sau aeriene. Această problemă nu a fost rezolvată încă, inclusiv în SUA”, a comentat Ali Shihabi, consilier guvernamental pe zona Arabiei Saudite.
În Siria, Rusia a folosit sistemul Pantsir-S1 pentru a contracara atacurile cu drone.
”În mod ideal, saudiții au nevoie de o apărare pe mai multe straturi, inclusiv de sisteme cu rază scurtă ca cel german, Skyshield, sau cel rusesc, Pantsir, pentru a se angaja rapid în caz de amenințări mici, cu sisteme mai ieftine față de Patriot, enorm de costisitor” a comentat Justin Bronk, de la Royal United Services Institute din Marea Britanie.
Sursa: Bloomberg
Etichete: Rusia, SUA, arabia saudita, iran, drone, atac, petrol,
Dată publicare:
17-09-2019 10:48