Cum a apărut mafia calabreză. Gruparea învârte anual afaceri ilicite în valoare de peste 60 de miliarde de euro
Mafia calabreză este una dintre cele mai mari și mai influente grupări de crimă organizată din lume, responsabilă pentru mii de tone de droguri care intră pe continentul european.
Autoritățile italiene fac eforturi uriașe pentru a limita influența grupării, o misiune extrem de periculoasă pentru cei implicați direct în lupta cu mafioții. O echipă a postului britanic Sky News a mers chiar în fieful grupării, pentru a sta de vorbă cu polițiștii și procurorii italieni.
Localitatea San Luca, din sudul regiunii italiene Calabria, este un loc pitoresc, care are însă un secret cunoscut de toată lumea: e locul de baștină al uneia dintre cele mai puternice, bogate și răspândite grupări de crimă organizată din toată lumea: Ndrangheta, mafia calabreză. Michele Fiorentino, șeful departamentului de carabinieri din localitate, are o misiune grea și riscantă.
Michele Fiorentino, comandant San Luca Carabinieri: „Localitatea are între 3.500 și 4.000 de locuitori. Mulți dintre ei au fost condamnați pentru trafic de droguri.”
Mafia controlează toată zona, spune și Luigi di Gioia, comandantul carabinierilor din localitatea Plati, aflată în apropiere. Chiar și tomberoanele sunt scrijelite cu numele familiilor care fac parte din Ndrangheta. Și fiecare casă poartă secrete... cum ar fi o locuință în care carabinierii au descoperit un buncăr în timp ce urmăreau doi șefi mafioți locali.
Luigi di Gioia, comandantul carabinierilor din localitatea Plati: „Intrarea (în buncăr) e atât de îngustă, încât unul dintre cei doi (fugari) și-a rupt umărul.”
Ndrangheta are o istorie lungă în regiunea Calabria. A apărut la sfârșitul secolului 18, însă până de curând se limita la operațiuni în peninsula italiană. Acum, gruparea învârte anual afaceri ilicite în valoare de peste 60 de miliarde de euro. Unul dintre oficialii italieni care încearcă să pună capăt grupării e procurorul Nicola Gratteri, unul dintre cei mai bine păziți oameni din Italia.
- „Trăiți intens?”
- „Mi-a schimbat viața, pentru că nu pot face nimic fără escorta poliției. Nu pot să merg singur nici măcar 10 metri.”
Procurorul Gratteri trăiește așa de mai bine de 30 de ani. Are nevoie de mai multă protecție ca premierul italian, după ce a fost ținta mai multor tentative de asasinat puse la cale de crima organizată.
Nicola Gratteri, procuror: „Sunt multe familii mafiote care ar vrea ca eu să mor. Visează la asta și încearcă să mă ucidă. Au devenit obsedați de mine.”
Procurorul a băgat după gratii zeci de membri ai mafiei calabreze și chiar în aceste zile se desfășoară aici un proces în care mai mulți reprezentanți ai grupării Ndrangheta sunt judecați pentru trafic de droguri sau alte infracțiuni violente.
Reporter: Puteți să învingeți 'Ndrangheta? Puteți să le faceți probleme, măcar?
Nicola Gratteri, procuror: „Nu cred că pot să înving 'Ndrangheta, dar pot să le reduc operațiunile. Avem nevoie de alte legi și trebuie să schimbăm modul de a gândi al oamenilor.”
Procurorul speră să facă asta cu ajutorul unor pedepse mai drastice, care să-i țină la distanță pe potențialii recruți, și prin eliminarea surselor de finanțare ale mafioților.