O adevărată mafie a cărnii de cal, la Brașov. Pe mesele cui ajungea marfa în final
Audieri maraton în dosarul grupării care sacrifica ilegal cai, apoi exporta carnea in Italia. Până în acest moment, cinci suspecți sunt cercetați sub control judiciar, inclusiv administratorul abatorului, unde erau omorâți caii.
Este anchetat și un cetățean italian, care prelua carnea și preparatele, și le expedia, spre vânzare, în țara sa. Percheziții au fost și la Direcția Sanitar-Veterinară Brașov.
În urma a 32 de percheziții, rețeaua traficanților de carne de cal, care funcționa încă din noiembrie anul trecut, a fost destructurată. Se pare că suspecții își desfășurau o parte din activitate în abatorul din Ucea de Jos, județul Brașov, care a fost împânzit de polițiști.
Localnic: „Știu ca au fost jandarmi, știu ca au fost mascați, poliție Afaceri la negru, dar bani se pot câștiga și cinstit, în alte feluri, muncind”.
Localnic: ”Nu mi se pare normal. Eu nu am știut că se taie cai și mai ales aici la noi”.
Localnică: „Absurd așa ceva. Nu știu, nu pot să îmi imaginez”.
Capul afacerii ilegale era patronul unei firme care procura animalele pe bani puțini.
Potrivit procurorilor, rudele lui falsificau o serie de documente, astfel încât să pară că animalele aparțineau societății. Am încercat să luam legătură cu conducerea firmei, însă nimeni nu ne-a oferit un punct de vedere.
Polițiștii spun că în schema infracțională era implicat și un medic veterinar, cu drept de liberă practică, ce dădea o aparență de legalitate a provenienței cailor, iar apoi punea ștampila „bun pentru consum”. Carnea și preparatele ajungeau în Italia, la solicitarea unui cetățean din această țară, care și coordona exportul. A fost și el audiat, iar procurorii au hotărât sa-l cerceteze sub control judiciar.
Daniel Zontea, agent-șef principal IPJ Brașov: „În cadrul anchetei s-au cercetat infracțiuni de luare și dare de mită, nerespectarea secretului profesional, precum și infracțiuni de fals și uciderea fără drept a unor animale”.
Și la Direcția Sanitar-Veterinară din Brașov au fost făcute percheziții, iar polițiștii au dus în total la audieri 11 suspecți și mai mulți martori.
Abatorul din Ucea a mai fost în centrul unui scandal internațional, în urmă cu zece ani, când carne de cal din România a ajuns pe piața europeană, etichetată drept carne de vită. Cercetările nu au dovedit, însă, vinovația celor de acolo.