Cu jumătate din rezervele valutare blocate, Rusia mizează pe legăturile cu China
Sancţiunile internaţionale au îngheţat aproape 300 de miliarde din rezervele în aur şi valută ale Rusiei, în valoare de 640 de miliarde de dolari.
Este declarația făcută, duminică, de ministrul rus al Finanţelor, Anton Siluanov, într-un interviu pentru televiziunea de stat, informează Reuters, citată de Agerpres.
Anton Siluanov a adăugat că Rusia contează pe ajutorul Chinei pentru a putea face faţă loviturii date economiei sale de sancţiunile occidentale, care i-au îngheţat jumătate din rezervele valutare.
„O parte din rezervele noastre sunt în yuani chinezi. Şi am văzut cum ţările occidentale fac presiuni asupra Chinei pentru a limita schimburile comerciale. Desigur că există presiuni pentru a limita accesul la acele rezerve", a spus Anton Siluanov. „Dar cred că parteneriatul nostru cu China ne va permite să menţinem cooperarea la care am ajuns şi nu doar să menţinem, ci să o extindem într-un mediu în care pieţele occidentale se închid", a adăugat oficialul rus.
Ţările occidentale au impus sancţiuni fără precedent companiilor şi sistemului financiar rusesc, după invadarea Ucrainei la data de 24 februarie, în urma a ceea ce oficialii de la Moscova numesc o „operaţiune militară specială". Sancţiunile care au vizat în special rezervele valutare ale Rusiei deţinute peste hotare au devenit cea mai dureroasă măsură pentru economia rusească.
În urmă cu o lună, Anton Siluanov susţinea că Rusia va putea face faţă sancţiunilor occidentale graţie rezervelor sale valutare abundente şi declara chiar că are în vedere să emită Eurobonduri către investitorii străini după ce volatilitatea de pe piaţă se va reduce.
Declaraţiile făcute duminică de Anton Siluanov pentru televiziunea de stat reprezintă cel mai clar mesaj al Moscovei că va încerca să obţină ajutorul Chinei pentru a limita impactul sancţiunilor occidentale.
În ultimii ani Rusia şi China şi-au extins cooperarea în condiţiile în care ambele ţări au început să fie supuse la presiuni de Occident pentru respectarea drepturilor omului şi alte aspecte. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a întâlnit la Beijing cu omologul său chinez, Xi Jinping, în data de 4 februarie, ocazie cu care cei doi lideri au anunţat un parteneriat strategic destinat contracarării influenţei SUA.
Anton Siluanov a mai spus că Rusia îi va plăti cu ruble pe cei care deţin obligaţiuni emise de statul rus, până când rezervele valutare ale statului rus vor fi deblocate.
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, China, sanctiuni, valuta, rezerve aur,
Dată publicare:
13-03-2022 16:17