Raport despre "Furtul Secolului" din Republica Moldova. Detectivii sunt pe urmele MILIARDULUI de dolari disparut

×
Codul embed a fost copiat

Incepe sa se faca lumina in uriasul scandal de frauda care a izbucnit la inceputul anului in tara vecina. Primul raport al anchetatorilor a fost facut public, si in el apar nume mari de la Chisinau.

Fostul presedinte al Moldovei Petru Lucinschi, omul de afaceri Ilan Shor, sefa Federatiei de tenis din Moldova, fostul sef al Vamilor si o fosta consiliera municipala comunista sunt doar cativa dintre cei mentionati in raportul detectivilor de la Kroll, cea mai mare companie de investigatii financiare din lume. Iar frauda este pe masura numelor implicate: un miliard de dolari.

Banii ar fi disparut din trei dintre cele mai importante banci din Moldova chiar inaintea alegerilor din noiembrie, anul trecut, prin intermediul unor credite. Unde au ajuns nu se stie inca, dar se vorbeste despre banci din Rusia sau companii offshore greu de controlat.

Vezi aici intreaga poveste a furtului de un miliard de dolari

Raportul Kroll a fost facut public luni seara de catre presedintele Parlamentului moldovean, Andrian Candu, dupa ce cu o zi inainte mii de persoane s-au strans in centrul Chisinaului pentru a protesta impotriva autroritatilor care nu fac lumina in acest caz. „Am decis sa public raportul Kroll si imi asum responsabilitatea pentru aceasta actiune" a scris Candu pe blogul sau.

Citește și
Protest in Chisinau - PRO TV CHISINAU
Aproximativ 10.000 de oameni au protestat la Chisinau, dupa ce un miliard de dolari a "disparut" din seifurile unor banci
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Compania britanica Kroll a fost selectata la sfarsitul lunii ianuarie, in urma unui concurs, pentru a verifica tranzactiile dubioase de la Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank. Beneficiarul raportului este Banca Nationala a Moldovei. Potrivit ProTV Chisinau, pana acum documentul a fost tinut secret, publicarea sa nefiind permisa decat cu acordul Kroll.

 

Kroll Project Tenor Candu 02.04.15 (1)

In raport apar nume extrem de importante din Moldova, printre care cel al lui Petru Lucinschi, fost presedinte intre 1997 si 2001, dar mai ales Ilan Shor (foto jos), un om de afaceri nascut in Israel care a fost director al consiliului de administratie de la una dintre bancile implicate. Ilan Shor a fost audiat in februarie si in martie de procurori, care au pus sechestru pe bunurile sale. In raportul Kroll, companiile lui Shor sunt suspectate a fi fost principalele beneficiare ale banilor disparuti din bancile moldovenesti, care ar fi fost trecuti prin conturi deschise in Letonia.

Potrivit raportului, „din probele examinate pana acum rezulta ca, intre 17 august 2012 si 30 noiembrie 2014, Unibank, Banca Sociala si Banca de Economii au trecut printr-o schimbare de actionariat semnficativa [...]. Ca urmare, fiecare dintre banci a fost implicata intr-o serie de tranzactii care in ansamblul lor nu au nicio justificare economica solida si au dus in final la deterioarea balantei lor contabile pana cand au ajuns sa nu mai fie viabile. La scurt timp de la schimbarea actionarilor, bancile par sa se fii coordonat pentru a-si maximiza volumul de lichiditati disponibile astfel incat sa poata spori creditarea unor entitati din Moldova. Aceste entitati par a nu fi legate, dar primele analize arata ca ele formeaza de fapt un grup”.

Detectivii financiari de la Kroll spun ca „indiciile sugereaza ca Ilan Shor si asociatii sau au jucat un rol cheie in coordonarea acestei activitati, sugerand ca el a fost unul dintre beneficiari, daca nu singurul.” Printre cei implicati se numara insa nu doar moldoveni, ci si cetateni letoni, britanici si ciprioti. De pilda, cei de la Kroll ii mentioneaza pe Marios Papantoniu, detinatorul unei firma de contabilitate, anchetat pentru spalare de bani, si pe Andrew Moray Stuart, un presupus aristocrat britanic implicat si in scandalul financiar Magnitki din Rusia.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Ponta:
Ponta: "Sunt foarte ingrijorat de ce se intampla in Moldova. Imi doresc ca la Chisinau sa nu ne trezim cu primar pro-rus"

Victor Ponta se declara "ingrijorat" de situatia din Republica Moldova, care, in opinia sa, este "mai rea decat anul trecut", dar spune ca il sustine pe omologul sau de la Chisinau.

Aproximativ 10.000 de oameni au protestat la Chisinau, dupa ce un miliard de dolari a
Aproximativ 10.000 de oameni au protestat la Chisinau, dupa ce un miliard de dolari a "disparut" din seifurile unor banci

Aproximativ 10.000 de manifestanti s-au adunat duminica in centrul Chisinaului pentru a protesta fata de disparitia unui miliard de dolari din seifurile a trei banci din Republica Moldova.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.