Criză politică și proteste în Georgia. Președintele acestei țări cere ajutor din partea Europei împotriva Rusiei
Președintele Georgiei, aflat acum într-un conflict politic cu propriul său guvern, a făcut apel, luni, la țările europene să reacționeze la ceea ce spune că ar fi o încercare a Rusiei de a impune controlul asupra națiunii sale.
Președintele Salome Zourabichvili a făcut aceste declarații după o a patra noapte de ciocniri între protestatari și poliție, după ce partidul de guvernământ, Visul Georgian, a anunțat săptămâna trecută că suspendă discuțiile privind aderarea la Uniunea Europeană.
Potrivit Reuters, criticii au considerat acest lucru drept o confirmare a îndepărtării de politicile pro-occidentale, influențate de Rusia, și a întoarcerii pe orbita Moscovei, ceea ce partidul de guvernământ neagă.
"Vrem ca destinul nostru european să ne fie redat", a declarat Zourabichvili, care a protestat personal față de intervențiile poliției la revoltele din stradă, la postul de radio France Inter: "Aceasta este revolta unei întregi țări."
Zourabichvili, ale cărui puteri sunt în principal simbolice, a declarat că Rusia, aflată deja în război în Ucraina, desfășoară o "strategie hibridă" împotriva Georgiei și a altor țări precum Moldova și România, membră NATO și UE.
"Există o nevoie foarte puternică de sprijin moral și politic foarte clar" din partea Europei, a declarat președintele în vârstă de 72 de ani, care s-a născut în Franța din părinți georgieni și a fost odată ambasador al Franței în Georgia.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat că Rusia intervine în situația din Georgia, pe care a comparat-o cu revoluția "Maidan" din 2014 din Ucraina, care a răsturnat un președinte pro-rus.
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a avertizat duminică că Georgia "se îndreaptă rapid pe calea Ucrainei, spre abisul întunecat", prezicând că se va termina "foarte rău". Statele Unite și UE și-au exprimat îngrijorarea față de ceea ce consideră a fi un regres democratic al Georgiei, o țară din Caucazul de Sud cu 3,7 milioane de locuitori, situată la intersecția dintre Europa și Asia și care a făcut cândva parte din Uniunea Sovietică.
Guvernul, care la începutul acestui an a adoptat o lege împotriva "agenților străini" și a introdus restricții privind drepturile LGBT, afirmă că acționează pentru a proteja Georgia împotriva interferențelor externe și pentru a evita ca aceasta să fie târâtă, la fel ca Ucraina, într-un război cu Rusia. Prim-ministrul Irakli Kobakhidze a acuzat opoziția de "violență coordonată" cu scopul de a răsturna ordinea constituțională.
Duminică seara, mii de protestatari s-au adunat din nou în capitala Tbilisi, iar unii au aruncat cu artificii în poliție, care a răspuns cu salve de tunuri cu apă și gaze lacrimogene. "Sunt aici pentru un motiv foarte simplu, pentru a-mi apăra viitorul european și democrația țării mele", a declarat unul dintre manifestanți, Nikoloz Miruashvili.
Unii protestatari au rămas în stradă toată noaptea, dar poliția a pus în cele din urmă capăt confruntării, îndepărtându-i de clădirea parlamentului. Ministerul de Interne al Georgiei a declarat că 21 de ofițeri de poliție au fost răniți în timpul protestului de peste noapte, iar 113 au fost răniți de la începutul tulburărilor actuale.
Zeci de protestatari au fost, de asemenea, răniți în ultimele zile, iar Statele Unite au condamnat ceea ce au numit utilizarea excesivă a forței poliției. Avocatul Poporului din Georgia a declarat că 124 din cele 156 de persoane arestate la mitinguri s-au plâns că poliția a folosit violența împotriva lor, numind acest lucru un "număr foarte îngrijorător".
Zurab Japaridze, un lider al mișcării de opoziție Coaliția pentru schimbare, a fost reținut pentru scurt timp de poliție, dar ulterior a postat pe rețelele de socializare că a fost eliberat.
Sute de diplomați și funcționari publici au semnat scrisori deschise în semn de protest față de decizia de a suspenda negocierile cu UE și de a nu mai primi fonduri de la blocul comunitar timp de patru ani. Cel puțin patru ambasadori georgieni au demisionat.
Ilia Topuria, un luptător de arte marțiale cu o audiență importantă în țară, a scris într-o postare pe Instagram: "Mă opun deciziei de a încheia negocierile noastre de aderare la Uniunea Europeană. Mi-e rușine să văd cum sunt tratați copiii din Georgia. Acest lucru nu se numește libertate."
Zourabichvili spune că nu va demisiona din funcția de președinte la expirarea mandatului său, luna aceasta, deoarece parlamentul care îi va alege succesorul a fost ales în alegerile din octombrie, despre care opoziția spune că au fost fraudate.
Comisia electorală afirmă că votul a fost corect.
Duminică, prim-ministrul Kobakhidze a declarat că Zourabichvili reacționează emoțional la înfrângerea electorală a opoziției și va trebui să părăsească palatul prezidențial la sfârșitul lunii.