Guvernul lui Plahotniuc e învins, deși a fost ajutat de Curtea Constituțională cu decizii uluitoare

×
Codul embed a fost copiat

Partidul Democrat din Republica Moldova a decis, vineri, să cedeze puterea Guverului învestit de majoritatea ACUM - PSRM.

'Aceasta e singura modalitate legală prin care se poate face acest lucru în situaţia juridică în care ne aflăm. Toţi miniştrii urmează să demisioneze de azi. Decizia noastră are efectiv politic şi va fi un semnal clar că PD nu se ţine de putere, lucru pe care îl spunem de mai multe zile'', a afirmat el.

'Având în vedere situaţia actuală, am decis să ne retragem de la guvernare prin demisia executivului' condus de premierul Pavel Filip, a declarat Cebotari.

Însă, adaugă Cebotari, guvernul premierului Maia Sandu s-ar afla în continuare în 'ilegalitate', iar soluţiile 'juridice' pentru a debloca situaţia ar fi la democraţi, care aşteaptă în continuare partidele parlamentare la 'dialog', notează Ziarul Naţional.

'Consiliul Naţional Politic al PD a luat act de refuzul la dialog al celorlalte partide. PD a fost pregătit să ofere soluţii pentru ca binomul PSRM-ACUM să poată prelua guvernarea legal, să iasă din ilegalitate. Având în vedere lipsa deschiderii spre dialog, dar şi pentru a debloca situaţia, s-a decis retragerea de la guvernare prin demisia executivului. Astfel, prim-ministrul (Pavel Filip) şi toţi miniştrii demisionează din funcţie începând de astăzi', a afirmat vicepreşedintele democraţilor moldoveni.

Citește și
Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe
Criza din R. Moldova. Consilierul prezidențial Bogdan Aurescu, vizită de lucru la Chişinău
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Totuşi, potrivit acestuia, această decizie 'nu va soluţiona problema blocajului politic şi instituţional din ţară'. 'Ieşirea din blocaj revine binomului PSRM şi partidele aşa-zis europene, cum le-a numit (Vladimir) Putin', a spus Cebotari.

El a adăugat că orice guvern care va fi instalat va fi 'ilegal', atât timp cât există decizia de sâmbătă trecută a Curţii Constituţionale, care dizolvase parlamentul rezultat în urma alegerilor din 24 februarie.

Potrivit acestuia, funcţionarii publici se află în continuare într-o situaţie de risc juridic.'Cel mai probabil se va ajunge la anticipate', a concluzionat el.

Consiliul Naţional Politic al Partidului Democrat s-a întrunit vineri într-o şedinţă, care a durat mai bine de şase ore, pentru a lua o 'decizie privind soluţionarea blocajului politic şi juridico-instituţional în care se află Republica Moldova'.

De la sfârşitul săptămânii trecute în Republica Moldova s-a instalat o dualitate de putere. Sâmbăta trecută, Partidul Socialiştilor (prorus) al lui Igor Dodon s-a aliat cu Blocul ACUM (PAS plus PPDA) şi au învestit un nou guvern condus de premierul Maia Sandu.

A doua zi, la solicitarea Partidului Democrat (PD), care până atunci negociase cu socialiştii formarea unei alianţe majoritare, Curtea Constituţională a Republicii Moldova, despre care se spune că este aservită liderului democraţilor, Vlad Plahotniuc, a decis suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte, iar premierul în exerciţiu, Pavel Filip, a fost numit preşedinte interimar. De asemenea, Curtea Constituţională a decis dizolvarea noului legislativ rezultat în urma alegerilor din 24 februarie, vechiul guvern convocând alegeri legislative anticipate pentru 6 septembrie.

În urma alegerilor din 24 februarie, în parlamentul de la Chişinău au intrat socialiştii lui Igor Dodon - 35 de deputaţi, PD (condus de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc) - 30, Blocul ACUM (PAS plus PPDA)- 26 , Partidul Shor - 7 şi trei deputaţi independenţi.

Preşedintele Dodon cere Curţii Constituţionale să-şi revizuiască ultimele decizii, după demisia guvernului Filip

 

Într-o conferinţă de presă susţinută imediat după anunţul PD-ului, Dodon a cerut ca şeful Procuraturii Generale şi cel al Centrului Naţional Anticorupţie să-şi dea demisia. 'Daţi-vă demisia de onoare. Înţelegeţi că nu o să puteţi să mai rămâneţi în funcţii', i-a îndemnat el. De asemenea, preşedintele moldovean le-a solicitat judecătorilor Curţii Constituţionale să se întrunească şi să-şi revizuiască 'ultimele hotărâri'.

'Vreau să va felicit cu această ocazie simbolică, mică dar simbolică victorie. PD-ul care a uzurpat puterea în stat şi-a recunoscut astăzi înfrângerea, este o victorie dar nu e finală. Aceasta nu trebuie să liniştească pe nimeni, în primul rând guvernul Filip nu poate demisiona pentru ca el nu mai este în funcţie din 8 iunie, guvernul Filip a plecat în istorie împreună cu toţi miniştrii din data de 8 iunie, de atunci până azi ei au stat ilegal la putere', a declarat Dodon, flancat de preşedinta parlamentului, Zinaida Greceanîi, lidera Partidului Socialist.

'Curtea Constituţională uzurpează puterea în stat, parlamentul a spus clar aceasta încă săptămâna trecută. Este simplu de găsit o soluţie juridică. Este şi poziţia partenerilor externi. Vă felicit, toţi împreună, prin verticalitate am ajuns la acest victorie. Mă adresez judecătorilor Curţii Constituţionale: pentru a fi mai simplu, convocaţi-vă şi revizuiţi ultimele hotărâri', a insistat Dodon.

'Aş sugera noului guvern ca începând de mâine să meargă în ministere să îşi ocupe locurile de muncă, eu înţeleg de ce ei (guvernul Filip n.red) au avut nevoie de 7 zile. Au avut nevoie de 7 zile ca să scoată banii, materialele care ar fi putut să-i compromită', a afirmat Igor Dodon.

Sperăm că decizia nu reprezintă o capcană, transmite Maia Sandu

 

'Decizia de astăzi (vineri) a PD de a merge în opoziţie este firească, deşi întârziată. Nu există demisia unui guvern care nu există din 8 iunie. Acţiunile abuzive dictate de (Vlad) Plahotniuc au vrut să nimicească orice urmă de democraţie' în Republica Moldova, a afirmat Maia Sandu într-o conferinţă de presă susţinută imediat după anunţul PD-ului de a se retrage de la guvernare şi de a pune capăt dualităţii de putere în republică.

'În foarte scurt timp justiţia independentă va aplica sancţiunile corespunzătoare pentru Plahotniuc şi cei care au încălcat legea subordonându-i-se lui. Sper că decizia PD este asumată şi sinceră şi nu reprezintă o capcană prin care îşi rezervă timp de a întreprinde acţiuni care ar periclita activitatea noului guvern', a afirmat ea.

Copreşedintele Blocului ACUM, ministrul de interne Andrei Năstase, vicepremier în noul guvern, a declarat că înlăturarea democraţilor de la guvernare este o reuşită care 'va rămâne scrisă în cartea de istorie a Moldovei'. 'Am spus oamenilor Moldovei că putem deveni liberi doar dacă credem cu adevărat în naţia şi viitorul nostru. Am luptat toţi până la epuizare şi l-am doborât pe ultimul dictator al Europei. Ceea ce am reuşit noi, generaţia noastră, va rămâne scris în cartea de istorie a Moldovei. Binele şi adevărul a câştigat împotriva minciunii şi imposturii', a reacţionat liderului Platformei DA într-o postare pe pagina sa de Facebook, citată de portalul Unimedia.info.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Maia Sandu mulţumeşte României şi lui Iohannis pentru
Maia Sandu mulţumeşte României şi lui Iohannis pentru "sprijinul constant" adus R. Moldova

Maia Sandu, învestită premier de coaliţia formată de Blocul ACUM (PAS şi Platforma DA) şi Partidul Socialiştilor (PSRM), a mulţumit vineri, României şi preşedintelui Klaus Iohannis pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova.

Criza din R. Moldova. Consilierul prezidențial Bogdan Aurescu, vizită de lucru la Chişinău
Criza din R. Moldova. Consilierul prezidențial Bogdan Aurescu, vizită de lucru la Chişinău

Consilierul prezidenţial pentru politică externă Bogdan Aurescu va efectua, vineri, o vizită de lucru la Chişinău, în contextul evoluţiilor politice recente din Republica Moldova, informează Administraţia Prezidenţială într-un comunicat.

Republica Moldova are, de o săptămână, 2 guverne și 2 președinți. Reacția lui Igor Dodon
Republica Moldova are, de o săptămână, 2 guverne și 2 președinți. Reacția lui Igor Dodon

Preşedintele Republicii Moldova cheamă oamenii la manifestaţii paşnice, de susţinere, în centrul capitalei.

Putin: Puterea în Moldova a fost uzurpată de oligarhi. Îl vom susţine pe Igor Dodon
Putin: Puterea în Moldova a fost uzurpată de oligarhi. Îl vom susţine pe Igor Dodon

Vladimir Putin a promis susţinere coaliţiei Dodon - Sandu "pentru a scăpa pentru totdeauna de oamenii care au uzurpat puterea", onsiderând că, în Republica Moldova, oligarhii "au acaparat toate instituţiile de stat".

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.