Maia Sandu mulţumeşte României şi lui Iohannis pentru "sprijinul constant" adus R. Moldova
Maia Sandu, învestită premier de coaliţia formată de Blocul ACUM (PAS şi Platforma DA) şi Partidul Socialiştilor (PSRM), a mulţumit vineri, României şi preşedintelui Klaus Iohannis pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova.
"Vreau să mulţumesc României şi domnului preşedinte Klaus Iohannis pentru sprijinul constant pe care România îl acordă Republicii Moldova. În mod special, salutăm apelul preşedintelui Iohannis către liderii Uniunii Europene (UE) cu privire la soluţionarea, în regim de urgenţă, a situaţiei politice actuale din ţara noastră", notează Maia Sandu în postare.
Potrivit liderei PAS, "guvernul proeuropean învestit la Chişinău de către o majoritate parlamentară legal constituită, în virtutea aspiraţiilor noastre europene şi a loialităţii faţă de statul de drept şi interesele cetăţenilor, îşi afirmă adeziunea fermă faţă de valorile democratice şi obiectivul de a asigura pacea şi stabilitatea în Republica Moldova şi în regiune". "Un dialog politic pentru rezolvarea crizei politice poate avea loc doar în parlament, după ce vor fi deblocate instituţiile guvernului şi vor fi înlăturaţi oamenii agresivi care împiedică accesul şi funcţionarea administraţiei învestite de parlament în mod democratic', se subliniază în postare.
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, o scrisoare preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, şi preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu privire la situaţia din Republica Moldova.
"România, ca stat membru al Uniunii Europene, având o relaţie specială cu Republica Moldova, bazată pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, şi împărtăşind o limbă, o istorie şi o cultură comune, este preocupată de evoluţiile aflate în desfăşurare la Chişinău. În opinia noastră, Republica Moldova, partener asociat al Uniunii Europene prin Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător şi, în acelaşi timp, membru al Parteneriatului Estic, se confruntă în prezent cu o gravă criză constituţională şi politică, ce prezintă riscuri pentru stabilitatea sa", se arată în scrisoare.
Potrivit documentului, o astfel de criză produsă în imediata vecinătate a României şi a UE "prezintă mize semnificative pentru stabilitatea şi securitatea regionale pe care Uniunea Europeană şi statele sale membre nu le pot ignora".