Criza in Ucraina. NATO sustine ca nu exista dovezi care sa arate ca trupele ruse se retrag de la granita

soldati rusi

19 mai 2014. Anders Fogh Ramussen, secretarul general al NATO, a afirmat ca nu exista dovezi care sa sustina spusele lui Vladimir Putin, care a declarat ulterior ca a cerut retragerea trupelor ruse de la granita cu Ucraina.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

17:03 Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, sustine ca nu a vazut "nicio dovada" ca Rusia a inceput sa isi retraga trupele mobilizate de mai multe saptamani in apropiere de frontiera ucraineana, in timp ce presedintele Vladimir Putin a anuntat luni intoarcerea lor in cazarmi, relateaza AFP.

"Din nefericire, trebuie sa spun ca nu am vazut nicio dovada ca Rusia a inceput retragerea" trupelor, a declarat in cadrul conferintei sale de presa lunare Rasmussen, la cateva ore dupa anuntul lui Putin. "Aceasta este a treia declaratie a lui Putin, dar noi nu am vazut inca o retragere", a adaugat secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice.

"Regret, deoarece ar fi fost semnul unei detensionari si daca intr-o zi vom vedea semnele unei retrageri, voi fi primul care ma voi bucura", a explicat el. Presedintele rus a ordonat, luni, intoarcerea in cazarmi a miilor de militari mobilizati, oficial pentru exercitii, in apropiere de frontiera ucraineana, a declarat Kremlinul.

Citește și
crimeea
Criza in Ucraina. Tatarii din Crimeea, alungati cu elicoptere militare de la manifestatii: "Autoritatilor le este frica"
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Vladimir Putin a ordonat retragerea trupelor

Presedintele rus Vladimir Putin a ordonat luni retragerea trupelor care efectueaza manevre in apropiere de frontiera cu Ucraina, iar Moscova cere Kievului sa-si retraga "imediat" trupele din estul tarii, a anuntat Kremlinul.

"Vladimir Putin i-a ordonat ministrului Apararii sa cheme trupele in garnizoane (...) din cauza incheierii exercitiilor", a anuntat Kremlinul, citat de agentii ruse.

Rusia indeamna Ucraina "sa puna capat imediat operatiunii represive si violentelor si sa retraga trupele", a mai anuntat Kremlinul.

Ministerul ucrainean de Externe a trimis Moscovei o nota de infomare cu propunerea de a initia "imediat" activitati comune in scopul stabilizarii situatiei la frontiera ruso-ucraineana.

Kievul a propus Moscovei sa ia masuri pentru a stabiliza situatia in regiune, iar "lipsa unei reactii corespunzatoare din partea Rusiei va fi calificata de partea ucraineana drept o incalcare a angajamentelor si acordurilor bilaterale", afirma diplomatia de la Kiev.

La randul sau, Ministerul rus de Externe a afirmat ca va examina propunerea autoritatilor ucrainene, potrivit adjunctului ministrului rus de Externe Grigori Karasin.

Militar ucrainean, ucis intr-un atac cu mortier comis de separatisti in estul Ucrainei

"Teroristii au actionat ca de obicei in mod cinic si perfid, dintr-o gradinita, in apropierea garii de la Slaviansk. Ei voiau sa impinga militarii sa distruga gradinita", afirma Ministerul ucrainean al Apararii.

Atacul impotriva barajului de control, in noaptea de duminica spre luni, nu s-a soldat cu victime in randul civililor, potrivit aceleiasi surse.

Armata ucraineana efectueaza de la jumatatea lui aprilie o operatiune militara impotriva insurgentilor prorusi care detin controlul, in mare parte, asupra regiunilor Donetk si Lugansk, in estul tarii.

Operatiunea s-a soldat cu aproape 130 de morti - militari ucraineni, separatisti si civili - in decurs de o luna, potrivit ONU.

Un lider separatist prorus, Denis Pusilin, a anuntat ca pe 14 septembrie vor fi organizate alegeri legislative in "republica" autoproclamata Donetk, in estul Ucrainei.

"Ne pregatim acum pentru alegeri la 14 septembrie. Alegerile vor fi organizate potrivit principiului votului majoritar. Actionam, acum, in acest sens si vom reusi", a declarat Pusilin la un miting in centrul orasului Donetk.

Mitingul, la care au aprticipat aproximativ 1.000 de persoane, a avut loc duminica dupa-amiaza in Piata Lenin. Participantii au arborat steaguri ale "republicii populare" de la Donetk, ale "fortei voluntare" din Donbas si ale Rusiei.

Regiunile Donetk si Lugansk, afectate de o insurgenta prorusa, au organizat la 11 mai referendumuri pentru independenta fata de autoritatile de la Kiev. Separatistii prorusi de la Donetk au cerut anexarea la Rusia.

Turcinov: Alegerea lui Ianukovici in functia de presedinte al Ucrainei, in 2010, a fost o "greseala"

Presedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a declarat ca alegerea lui Viktor Ianukovici in fruntea statului, in februarie 2010, a fost o "greseala" care a dus la "distrugerea armatei". "Alegerea lui Ianukovici in functia de presedinte, in urma cu patru ani, a fost cea mai grava greseala. in timpul conducerii sale a fost, practic, distrusa armata. Au fost reorganizate anumite structuri ale fortelor de ordine care nu se ocupau de securitatea cetatenilor, ci aparau interesele clanurilor de la conducerea tarii", a afirmat Turcinov, intr-un interviu pentru postul de televiziune TSN.

In acest mod, Ucraina a fost nevoita sa riposteze agresiunii ruse in lipsa unei armate si in contextul unei demoralizari a fortelor de ordine, potrivit presedintelui interimar ucrainean, care a subliniat ca "acum ucrainenii au o armata pregatita" pentru manevre militare.

Oleksandr Turcinov, un apropiat al fostului premier Iulia Timosenko, a preluat interimar functia de presedinte al Ucrainei, la sfarsitul lui februarie, dupa ce Viktor Ianukovici a fost destituit de Parlament.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Ioana Cosma transmite din Donetk. CAMERA ASCUNSA: Cum reactioneaza soldatii pro-rusi cand aud de americani
Ioana Cosma transmite din Donetk. CAMERA ASCUNSA: Cum reactioneaza soldatii pro-rusi cand aud de americani

Orasul care si-a proclamat independenta in fotbalul european e acum focarul unui razboi civil aproape iminent. Ioana Cosma transmite pentru www.stirileprotv.ro din mijlocul orasului in care un roman a scris istorie.

Criza in Ucraina. Tatarii din Crimeea, alungati cu elicoptere militare de la manifestatii:
Criza in Ucraina. Tatarii din Crimeea, alungati cu elicoptere militare de la manifestatii: "Autoritatilor le este frica"

18 mai 2014. Elicoptere militare ale armatei ruse au incercat duminica sa disperseze tatarii adunati la o serie de manifestatii in peninsula.

Criza din Ucraina. Atacati de separatisti, granicerii ucraineni au fost nevoiti sa il elibereze pe un lider separatist
Criza din Ucraina. Atacati de separatisti, granicerii ucraineni au fost nevoiti sa il elibereze pe un lider separatist

17 mai 2014. Aproape 2 milioane de alegatori din estul Ucrainei ar putea fi privati de dreptul de a vota la alegerile prezidentiale din 25 mai in cazul in care Guvernul nu intervine a avertizat sambata Comisia Electorala Centrala.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.