Criza in Ucraina. Tatarii din Crimeea, alungati cu elicoptere militare de la manifestatii: "Autoritatilor le este frica"

Ultima actualizare: 21-05-2014 06:58
crimeea

18 mai 2014. Elicoptere militare ale armatei ruse au incercat duminica sa disperseze tatarii adunati la o serie de manifestatii in peninsula.

Tatarii au marcat duminica print-o o serie de evenimente implinirea a 70 de ani de la deportarea lor din Crimeea de catre Stalin, o tragedie a carei memorie a fost reanimata dupa alipirea, in martie, a peninsulei ucrainene la Rusia.

Conform BBC comemorarea pe strazi a tragediilor din 1944 a fost declarata ilegala de autoritatile din Crimeea, iar cei care au iesit in strada au fost alungati cu elicopterele.

Adunarea tatarilor din Crimeea a anuntat saptamana trecuta ca se teme de ostilitatea politiei antirevolta, in contextul in care blindate si furgoane pentru transportul persoanelor arestate au aparut pe strazile din Simferopol.

ONU a denuntat vineri, intr-un raport, "hartuirea" si "persecutiile" carora le sunt supusi tatarii din Crimeea, notand ca mai multe mii dintre ei au au "devenit persoane deplasate pe plan intern sau in alte parti ale Ucrainei". Moscova a denuntat imediat "lipsa totala de obiectivitate" a raportului.

"Este cea mai importanta zi pentru tatarii din Crimeea, iar autoritatilor locale le este frica", a declarat pentru AFP Djemilev, un fost disident si deputat in Parlamentul Ucrainei.

Autoritatile din Crimeea, care se tem de "provocari", au decis vineri sa interzica prin decret orice "actiune in masa", in peninsula, pana la 6 iunie, cautand sa impiedice marea adunare traditionala, in centrul Sevastopolului, la care sunt asteptati aproximativ 40.000 de participanti.


 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO