CRIZA IN UCRAINA. Putin critica SUA: Au baze militare peste tot in lume. Obama condamna agresiunea Rusiei

putin-obama

4 iunie 2014. Presedintele american, Barack Obama, a condamnat, miercuri, "tacticile obscure" si "agresiunea" Rusiei in Ucraina, dupa ce i-a promis presedintelui ucrainean ales Petro Porosenko sustinerea Statelor Unite pe termen lung, relateaza AFP.

 

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

SUMARUL EVENIMENTELOR

Vladimir Putin critica politica "agresiva" a SUA, care a amplasat baze militare peste tot in lume

Citește și
soldati, Ucraina
Criza in Ucraina. Kievul trimite mai multe trupe la granita cu Rusia si Transnistria. Etnicii maghiari nu vor primi autonomie

Barack Obama condamna "agresiunea" Rusiei in Ucraina

Trei militari ucraineni, raniti intr-un asalt al separatistilor la Lugansk

Barack Obama s-a intalnit cu presedintele ales ucrainean Petro Porosenko la Varsovia

Oleksandr Turcinov propune instituirea legii martiale in estul Ucrainei

Insurgentii le-au dat ultimatum militarilor ucraineni blocati intr-o unitate din Lugansk

ora 15:30 Criza din Ucraina nu trebuie sa duca la un nou Razboi Rece, a declarat presedintele Vladimir Putin, care a criticat "agresivitatea politicii americane" si numeroasele baze militare pe care Statele Unite le au in lume.

Potrivit presedintelui rus, criza din Ucraina nu trebuie sa duca la un nou Razboi Rece, iar solutionarea tensiunilor este posibila printr-un dialog pasnic. "Sper ca nu intram intr-o noua etapa de Razboi Rece", a declarat Vladimir Putin, intr-un interviu pentru posturile franceze de televiziune TF-1 si de radio Europe-1.

Liderul de la Kremlin a insistat ca "oamenii, indiferent de locul in care traiesc sau locuiesc, au drepturi, iar acestea trebuie aparate".  Intrebat despre un eventual rol al Rusiei in destablizarea estului Ucrainei, presedintele Vladimir Putin a asigurat ca "nicio forta militara, niciun instructor rus nu sunt prezenti in sud-estul Ucrainei".

In ceea ce priveste intentiile anexarii unor regiuni din estul si sudul Ucrainei, Vladimir Putin a asigurat ca Moscova "nu s-a ocupat si nu se va ocupa niciodata cu aceasta". Liderul rus a apreciat ca "puterea de la Kiev trebuie sa organizeze un dialog cu populatia, iar acesta nu trebuie sa aiba loc cu tancurile si avioanele, ci prin negociere".

In acelasi timp, Vladimir Putin a criticat politica americana si a afirmat ca aceasta este una dintre cele mai "agresive". "Nu este un secret ca politica cea mai dura, cea mai agresiva (...) este cea a Statelor Unite", a declarat Vladimir Putin. Rusia "aproape ca nu are trupe in strainatate", in timp ce Statele Unite au "peste tot in lume baze militare" si trupe.

ora 15:00 Presedintele american, Barack Obama, a condamnat, miercuri, "tacticile obscure" si "agresiunea" Rusiei in Ucraina, dupa ce i-a promis presedintelui ucrainean ales Petro Porosenko sustinerea Statelor Unite pe termen lung, relateaza AFP. "Nu vom accepta niciodata ocuparea Crimeei de catre Rusia, nici incalcarea suveranitatii Ucrainei", a declarat el, subliniind ca libertatea in Europa nu este in mod automat "garantata", intr-un discurs sustinut la Varsovia.

"Popoarele noastre libere vor ramane unite pentru ca orice noua provocare rusa sa aduca o izolare mai mare si numeroase costuri pentru Rusia", a adaugat el intr-un discurs, rostit cu ocazia aniversarii a 25 de ani de la primele alegeri partial libere din Polonia, care au condus la inlaturarea comunismului.

"Dupa atata varsare de sange si cheltuielirea atator mijloace pentru reunirea Europei, cum am putea permite ca tacticile obscure ale secolului XX sa renasca in acest nou secol", a continuat presedintele american in fata a circa 40 de lideri internationali reuniti pentru aceasta aniversare.
"Asa cum aminteste agresiunea Rusiei in Ucraina, natiunile noastre libere nu se pot indeparta de idealul nostru comun al unei Europe libere si in care domneste pacea", a adaugat el.

Obama a subliniat ca istoria Poloniei a aratat ca "libertatea nu este in mod automat garantata". Vorbind despre evenimentele din piata Tiananmen, produse in urma cu 25 ani, in aceeasi zi cu alegerile poloneze, Obama a avertizat ca beneficiile libertatii trebuie pastrate de "fiecare generatie, inclusiv a noastra".

Polonia "nu va fi niciodata singura", a asigurat el, la fel cele trei tari baltice - Estonia, Letonia, Lituania - si Romania, toate plasate sub umbrela NATO, dar ingrijorate de criza ucraineana.

ora 11:00 Trei militari ucraineni au fost raniti intr-un asalt cu armament greu, in noaptea de marti spre miercuri, la care au participat sute de insurgenti prorusi, la Lugansk, in estul tarii, au anuntat autoritatile ucrainene, relateaza AFP.

Atacul a fost lansat marti seara, asupra unei pozitii a Garzii Nationale, de catre peste 300 de rebeli echipati cu arme automate, lansatoare de rachete si mortiere, sustinuti de lunetisti, a anuntat Ministerul de Interne, in subordinea caruia se afla acest corp de voluntari.

Asaltul a durat timp de peste zece ore, iar fortele ucrainene au ripostat "pana la ultima munitie", potrivit aceleiasi surse. Ministerul a afirmat ca sase atacatori au fost ucisi. Niciun bilant din partea separatistilor nu era disponibil miercuri dimineata.

Orasul Lugansk, unde separatistii au proclamat o "republica populara", la fel ca in orasul Donetk, este afectat de lupte intense de la inceputul saptamanii. Insurgentii au asediat luni sediul regional al granicerilor.

Tot luni, o explozie la cartierul general al separatistilor s-a soldat cu opt morti, potrivit politiei. Separatistii au denuntat un atac aerian, insa Kievul a dezmintit, iar Rusia a condamnat o "crima impotriva propriului popor".

ora 10:00  Presedintele american Barack Obama s-a intalnit miercuri, la Varsovia, cu presedintele ales ucrainean Petro Porosenko, relateaza AFP.

Obama urmeaza sa-si exprime, in cursul intalnirii, sustinerea in fata Moscovei a lui Porosenko, care efectueaza la Varsovia prima sa vizita in strainatate, dupa ce a fost ales la 25 mai.

ora 08:00 Presedintele interimar ucrainean, Oleksandr Turcinov, a ordonat secretarului Consiliului pentru Securitate Nationala si Aparare , Andrei Parubii, sa examineze in regim de urgenta propunerea de a institui legea martiala in regiunile Donetk si Lugansk (est), relateaza agentia Interfax Ucraina.

"In conformitate cu articolele 106 si 112 din Constitutia Ucrainei, ordon SNBO, in comun cu Ministerul Apararii, Ministerul de Interne, Serviciile de Securitate si Serviciul Vamal, sa examineze in regim de urgenta necesitatea de a institui legea martiala in regiunile Donetk si Lugansk, unde se desfasoara operatiunea antiterorista", potrivit unui ordin semnat de Turcinov si publicat marti seara pe site-ul Presedintiei.

Instituirea legii martiale, "ar impiedica si ar opri evolutia conflictului armat pe teritoriul Ucrainei. In acest mod vom putea evita moartea in masa a populatiei pasnice si a militarilor, precum si a reprezentantilor fortelor de ordine. Astfel vom asigura stabilizarea situatiei si revenirea la o activitate normala in aceste regiuni", subliniaza Turcinov.

Ministrul Apararii, Mihailo Koval, a declarat vineri ca militarii ucraineni au "curatat complet" o parte din estul tarii de insurgenti prorusi. Peste 200 de persoane - militari ucraineni, separatisti si civili - au fost ucise in operatiunea "antiterorista" lansata de catre puterea ucraineana la 13 aprilie cu scopul de a inabusi insurectia armata prorusa in regiunile Donetk si Lugansk.

Recent, armata ucraineana a decis suplimentarea trupelor si a echipamentelor de lupta la frontiera cu Rusia si la granita cu regiunea separatista moldoveana Transnistria.

ora 07:00 Separatistii pro-rusi au dat marti un ultimatum si apoi au atacat o baza a granicerilor ucraineni de la Lugansk. Confruntarile s-au soldat cu mai multi morti printre atacatori si sapte raniti printre ucraineni. Trupele ucrainene au lansat ieri o noua ofensiva impotriva rebelilor de la Slaviansk, iar zeci de civili s-au refugiat in pivnitele caselor. Cei care au subsoluri mai mari isi gazduiesc si vecinii. Ziua, au iesit numai cand incetau impuscaturile. Oamenii spun ca nu-si doresc decat sa inceteze confruntarile si sa-si vada in liniste de viata lor.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali și-a ales principala țintă din Superliga: "Vreau să-l bat până îi sar fulgii! Să stea în play-out"
Gigi Becali și-a ales principala țintă din Superliga: "Vreau să-l bat până îi sar fulgii! Să stea în play-out"
Citește și...
Barack Obama, catre Traian Basescu:
Barack Obama, catre Traian Basescu: "Ce faci, prietene?" Mesajul pentru Romania al celui mai puternic om de pe planeta

 Traian Basescu s-a intalnit in aceasta dupa-amiaza cu cel mai puternic om al planetei, Barack Obama. Discutia cu presedintele Statelor Unite a avut loc in Polonia la reuniunea liderilor din Europa de Est.

Criza in Ucraina. Kievul trimite mai multe trupe la granita cu Rusia si Transnistria. Etnicii maghiari nu vor primi autonomie
Criza in Ucraina. Kievul trimite mai multe trupe la granita cu Rusia si Transnistria. Etnicii maghiari nu vor primi autonomie

3 iunie 2014. Armata ucraineana a hotarat, dupa ce NATO a confirmat ca Rusia si-a retras trupele de la granita, sa-si suplimenteze trupele de la granitele cu Rusia si Transnistria.

Recomandări
Ministrul Sănătăţii, despre virusul HMPV: Nu este nicio noutate, a fost identificat prima dată în 2001
Ministrul Sănătăţii, despre virusul HMPV: Nu este nicio noutate, a fost identificat prima dată în 2001

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi pentru Agerpres că virusul metapneumovirus uman (HMPV) nu reprezintă o noutate, întrucât a fost identificat pentru prima oară în 2001.

Incendiile din jurul Los Angeles, în imagini. Rafalele de până la 160 km/h au transportat jarul la kilometri depărtare. FOTO
Incendiile din jurul Los Angeles, în imagini. Rafalele de până la 160 km/h au transportat jarul la kilometri depărtare. FOTO

Cel puţin cinci persoane au murit în incendiile puternice care lovesc miercuri în jurul oraşului Los Angeles şi care acum devastează în prezent dealurile de la Hollywood, purtate de vânturi puternice.  

Motivarea CAB în cazul lui Călin Georgescu. Anularea alegerilor nu încalcă drepturile fundamentale
Motivarea CAB în cazul lui Călin Georgescu. Anularea alegerilor nu încalcă drepturile fundamentale

Curtea de Apel Bucureşti a publicat miercuri seara motivarea deciziei prin care a fost respinsă, pe 31 decembrie, acţiunea deschisă în justiţie de Călin Georgescu în legătură cu anularea alegerilor prezidenţiale.