Criza in Ucraina. Kievul trimite mai multe trupe la granita cu Rusia si Transnistria. Etnicii maghiari nu vor primi autonomie

×
Codul embed a fost copiat

3 iunie 2014. Armata ucraineana a hotarat, dupa ce NATO a confirmat ca Rusia si-a retras trupele de la granita, sa-si suplimenteze trupele de la granitele cu Rusia si Transnistria.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Cele mai importante evenimente ale zilei:

-> Ucraina respinge cererea Budapestei de autonomie pentru etnicii maghiari

-> Ucraina si-a suplimentat trupele de la granite

Citește și
militant pro-rus in Luhansk
Criza in Ucraina. Criza in Ucraina. Aviatia ucraineana a bombardat centrul orasului Luhansk, controlat de separatisti. VIDEO
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

-> Observatorii OSCE capturati de rebeli sunt in viata

-> 4.000 de refugiati din Ucraina au cerut azil in Rusia

-> Liderii separatisti din Donetk si Slaviansk s-au cunoscut in conflictul din Transnistria

-> Rusia a retras majoritatea militarilor de la frontiera cu Ucraina, anunta NATO

-> Asalt la o unitate a Politiei de Frontiera din Lugansk. Cel putin cinci insurgenti prorusi au fost ucisi

-> Rusia acuza Ucraina de crime impotriva propriului popor

Ucraina respinge cererea Budapestei de autonomie pentru etnicii maghiari

Potrivit Reuters, un inalt oficial din guvernul de la Kiev a respins cererea de autonomie pentru etnicii maghiari din vestul Ucrainei, cerere formulata de premierul Viktor Orban. Oficialul a spus ca un asemenea gest ar submina unitatea tarii sale, in conditiile in care in Ucraina exista deja mai multe republici auto-proclamate.

Intr-un interviu publicat marti in ziarul maghiar Nepszabadsag, adjunctul ministrului de externe de la Kiev a declarat ca limbile minoritatilor nationale vor fi egale cu limba ucraineana in sistemul de invatamant si in documentele in regiunile in care cu minoritati importante. „Autonomia culturala bazata pe nationalitate nu e pe agenda noastra”, a subliniat insa Natalia Galibarenko, numarul 2 in diplomatia ucraineana. „Suntem un stat unitar, care trebuie sa trateze cu atentie conceptul de autonomie”.

Galibarenko a mai spus ca partenerii Ucrainei – asa cum este Ungaria – ar trebui sa se abtina sa faca jocul Rusiei. In mai, premierul Ungariei Viktor Orban (foto stanga) a declarat ca „Ucraina nu poate fi stabila sau democratica daca nu le da drepturile cuvenite minoritatilor, inclusiv celei maghiare. Ma refer la dubla cetatenie, drepturi colective si autonomie”, a specificat seful guvernului de la Budapesta.

In urma declaratiei sale, ambasadorul Ungariei la Kiev a fost chemat sa dea lamuriri iar Orban a fost criticat de vecinii polonezi.
 

Ucraina si-a suplimentat trupele de la granite

Armata ucraineana a decis suplimentarea trupelor si a echipamentelor de lupta la frontiera cu Rusia si la granita cu regiunea separatista moldoveana Transnistria, anunta Mikola Litvin, seful Serviciului ucrainean pentru protejarea frontierelor, citat de agentia Bloomberg.

Guvernul ucrainean a decis trimiterea de echipamente militare suplimentare la frontiera cu Rusia, argumentand ca este necesara oprirea combatantilor separatisti care incearca sa patrunda pe teritoriul ucrainean.

Potrivit lui Mikola Litvin, Administratia de la Kiev a inceput sa trimita personal suplimentar si echipamente militare si la frontiera cu Republica Moldova, doar pe segmentul regiunii separatiste Transnistria, unde sunt stationati militari rusi. Confruntari militare au avut loc in ultimele zile la frontiera dintre Ucraina si Rusia, intre serviciile de securitate ucrainene si insurgenti prorusi.

Conform autoritatilor ucrainene, bilantul schimburilor de focuri din aceasta zona este de 12 morti. Alianta Nord-Atlantica a confirmat marti ca Rusia a inceput retragerea trupelor stationate la frontiera cu Ucraina.

Observatorii OSCE capturati de rebeli sunt in viata

Membrii celor doua echipe de observatori ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa disparute in Ucraina sunt in viata, anunta secretarul general al OSCE, Lamberto Zannier, citat de AFP.

"Stim unde se afla. Sunt in viata si sunt bine", a spus Lamberto Zannier. "Prioritatea mea este sa obtin eliberarea lor imediata, fara conditii", a explicat el.

Patru observatori OSCE au disparut pe 26 mai, in regiunea Donetsk. Alti patru observatori OSCE si un translator ucrainean au disparut pe 29 mai, in regiunea Lugansk. Alti 11 observatori OSCE au fost detinuti scurt timp, pe 28 mai, la Donetk.

Intre timp, imagini sugestive despre situatia din Ucraina apar pe canelele media.

O batrana a fost fotografiata in timp ce tine o cruce in mana, pe masura ce tot mai multe raiduri aeriene au loc in Ucraina.

 

4.000 de refugiati din Ucraina au cerut azil in Rusia

Aproximativ 4.000 de ucraineni refugiati din cauza conflictului separatist au solicitat azil in Rusia, anunta Konstantin Romodanovski, directorul Serviciului rus pentru migratie, citat de AFP.

"Aproape 4.000 de persoane au adresat autoritatilor ruse cereri pentru acordarea statutului de refugiat sau al azilului politic temporar", a precizat oficialul rus.

Autoritatile ruse nu au precizat cate solicitari au fost aprobate. Romodanovski a explicat ca situatia este foarte dificila in regiunile ucrainene situate la frontiera cu Rusia, afectate de un conflict separatist, precizand ca exista numerosi refugiati.

Liderii separatisti din Donetk si Slaviansk s-au cunoscut in conflictul din Transnistria

Aleksandr Borodai, liderul autoproclamatei "Republici Populare Donetk", afirma ca a luptat in conflictul din Transnistria, in anii 1990, alaturi de un presupus agent al serviciilor militare ruse aflat in prezent in estul Ucrainei, conform Financial Times.

Intrebat cum a ajuns in estul Ucrainei, Aleksandr Borodai, care este cetatean rus si are domiciliul in Moscova, a explicat ca a fost invitat de Igor Strelkov, un comandant militar rus din Slaviansk, considerat de autoritatile ucrainene agent al Serviciului rus pentru informatii militare.

"Il cunosc pe Strelkov de mult timp, din anii 1990, cand am luptat impreuna in Transnistria", a spus Borodai, "premierul" autoproclamatei "Republici Populare Donetk", creata de separatisti prorusi in estul Ucrainei. "Cunosc si alte persoane din elita politica a Rusiei", a subliniat liderul separatist prorus.

Rusia a retras majoritatea militarilor de la frontiera cu Ucraina, anunta NATO

Majoritatea trupelor ruse mobilizate, evaluate la 40.000 de oameni, "s-a retras de la frontiera", a anuntat un reprezentant NATO inaintea unei reuniuni a ministrilor Apararii din cele 28 de state membre ale Aliantei Nord-Atlantice, la Bruxelles.

"Cateva mii de militari raman in zona, dar majoritatea unitatilor par sa se pregateasca de retragere", a adaugat el.

Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a indemnat Moscova sa duca la bun sfarsit "retragerea totala" a trupelor, care ar reprezenta "o prima etapa foarte importanta" in vederea unei "dezescaladari".

Rasmussen a salutat pozitia adoptata de Statele Unite in sustinerea statelor din Europa de Est, cele mai ingrijorate de criza ucraineana.

Presedintele american Barack Obama a propus marti, la Varsovia, alocarea sumei de pana la un miliard de dolari pentru mobilizara de noi forte americane - terestre, aeriene si navale - in acest tari.

"Statele Unite sunt alaturi de aliatii lor, asa cum acestia sunt alaturi de noi", a subliniat Casa Alba intr-un comunicat difuzat la inceputul vizitei presedintelui Obama in Polonia, prima etapa a unui turneu european.

Ministrii reuniti pana miercuri la Bruxelles, inclusiv secretarul american Chuck Hagel, urmeaza sa "analizeze masuri comune de asigurare in vederea consolidarii" apararii aliatilor din est, ca tarile baltice si Polonia. Ei vor discuta, de asemenea, despre relatiile cu Moscova, cu care NATO si-a suspendat cooperarea practica de la anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia.

Asalt la o unitate a Politiei de Frontiera din Lugansk. Cel putin cinci insurgenti prorusi au fost ucisi

Situatia ramane tensionata in estul Ucrainei. Luni, cel putin cinci insurgenti prorusi si-au pierdut viata la Luhansk si sapte ucraineni au fost raniti, dupa ce au atacat o unitate a politiei de frontiera.

Iar Rusia a anuntat ca va cere la ONU formarea unui asa-numit "coridor umanitar", prin care rusofonii din teritoriile afectate de lupte sa poata ajunge in siguranta din Ucraina in Rusia.

Pe fondul acestor probleme, presedintele american Barack Obama se va intalni marti, in Polonia, cu aliatii NATO din Europa Centrala si de Est, printre care si Romania.

Luni, aproape patru sute de insurgenti au continuat asaltul inceput duminica noaptea asupra unei unitati a politiei de frontiera din orasul Luhansk. Insurgentii au atacat unitatea militara cu rachete, obuze de mortiera si arme automate.

Potrivit unui purtator de cuvant al politiei de frontiera, cel putin cinci insurgenti au fost ucisi in timpul schimbului de focuri. Alti sapte raniti au fost inregistrati in randul serviciilor de securitate ucrainene.

Intre timp, Rusia a anuntat ca va cere ONU formarea unui "coridor umanitar", prin care rusofonii din estul Ucrainei pot parasi tara.

Serghei Lavrov, ministru de externe rus: "Aceasta rezolutie va contine o cerere de incetare imediata a focului si inceperea unor negocieri practice, cu scopul de a stabili un armistitiu stabil si sigur".

O filmare realizata de jurnalistii BBC reda situatia ingrijoratoare din estul Ucrainei. Trenuri alta data pline de calatori sunt acum pustii.

In acest context tensionat, Statele Unite ale Americii au anuntat dublarea asistenteti militare catre Ucraina. Iar presedintele Barack Obama a confirmat ca se va intalni marti, in Polonia, cu reprezentanti ai tarilor aliate din Europa de Est, printre care si Romania.

Rusia acuza Ucraina de crime impotriva propriului popor

Autoritatile ucrainene comit "crime impotriva propriului popor" la Lugansk, acuza Ministerul rus al Afacerilor Externe, citat de AFP.

"Astazi, 2 iunie, autoritatile de la Kiev au comis noi crime impotriva propriului popor", denunta diplomatia rusa, indemnand inca o data Occidentul sa utilizeze influenta pentru a evita ca Ucraina sa ajunga intr-o situatie de "catastrofa nationala".

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Rebelii din Donetk le-au dat copiilor bomboane de 1 iunie. Planul lor a esuat lamentabil cand au vazut ce era scris pe cutii
Rebelii din Donetk le-au dat copiilor bomboane de 1 iunie. Planul lor a esuat lamentabil cand au vazut ce era scris pe cutii

Duminica, de Ziua Copilului, rebelii din estul Ucrainei au lasat gloantele si mortierele pentru ciocolata, caramele si bomboane. Ce parea a fi un simplu gest de reclama pentru separatistii din Donetk s-a transformat insa intr-un scandal urias.

Criza in Ucraina. Criza in Ucraina. Aviatia ucraineana a bombardat centrul orasului Luhansk, controlat de separatisti. VIDEO
Criza in Ucraina. Criza in Ucraina. Aviatia ucraineana a bombardat centrul orasului Luhansk, controlat de separatisti. VIDEO

2 iunie 2014.  In vreme ce Gazprom a anuntat ca a amanat pana la 9 iunie trecerea la sistemul de plata in avans pentru livrarile de gaze catre Ucraina, in Luhansk fortele guvernamentale lupta cu separatistii.

Criza in Ucraina. Cu cat erau platiti cei 33 de rusi care au murit pe aeroportul din Donetk luptand de partea rebelilor
Criza in Ucraina. Cu cat erau platiti cei 33 de rusi care au murit pe aeroportul din Donetk luptand de partea rebelilor

1 iunie 2014.  Sase rebeli din Donetk au fost ucisi in urma unor lupte in zona aeroportului, in timp ce insurgentii au recunoscut ca printre ei se afla si militanti veniti din Rusia, platiti cu 100 de dolari pe saptamana, pentru tigari.

Recomandări
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, că România și Bulgaria vor intra deplin în Schengen.

Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată

În goana după voturi, mulți dintre candidații la alegerile prezidențiale din 2024 fac promisiuni fanteziste, uitând sau ignorând faptul că atribuțiile președintelui României sunt destul de limitate pe plan intern.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.