Porosenko s-a razgandit: "Situatia este dificila, dar sub control". SUA trimit forte armate in Europa de Est. LIVE UPDATE

×
Codul embed a fost copiat

28 august 2014. Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a afirmat, joi, ca Rusia a invadat Ucraina, in timp ce premierul Arseni Iateniuk l-a acuzat pe Vladimir Putin de provocarea intentionata a unui razboi in Europa.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Sumarul evenimentelor:

-►SUA trimit militari si tancuri in Europa de Est

-►Tancuri rusesti ar fi intrat in orasul Novoazovsk

Citește și
Separatisti prorusi
Criza in Ucraina. Ministrul rus de Externe: Etnicii rusi, romanii si maghiarii din Ucraina trebuie sa convietuiasca in pace
VIDEO Călin Georgescu s-a filmat când făcea baie într-un lac de munte când afară erau -6 grade

-►Vladimir Putin este acuzat de provocarea unui razboi in Europa

-►Ucraina cere Uniunii Europene un "ajutor militar de anvergura" in urma "invaziei ruse"

INFORMATII LIVE-UPDATE

22:12 Ambasadorul SUA la ONU critica Rusia

Rusia trebuie sa inceteze "minciunile" si operatiunile de alimentare a conflictului din Ucraina, a afirmat, in Consiliul de Securitate ONU, Samantha Power, ambasadorul Statelor Unite la Natiunile Unite.

"Rusia trebuie sa inceteze minciunile si alimentarea conflictului din estul Ucrainei", a spus Samantha Power in Consiliul de Securitate al ONU, reunit in sesiune de urgenta pe tema crizei din Ucraina.

Reprezentantul Statelor Unite a prezentat o serie de dovezi privind implicarea Rusiei in conflictul ucrainean. "Lipsa de actiune in fata acestor amenintari ar costa foarte mult", a insistat Power.

20:42 SUA trimit militari in Europa de Est

Statele Unite vor trimite sute de militari si tancuri, in state central si est-europene, in octombrie, in scopul oferirii de garantii statelor membre NATO ingrijorate de activitatile ruse in Ucraina, anunta Pentagonul, potrivit Mediafax.

Aproximativ 600 de militari din Brigada I a Diviziei I de cavalerie a Statelor Unite vor fi trimisi, in octombrie, in Polonia si in tarile baltice, pentru exercitii cu aliatii din cadrul NATO, inlocuind parasutistii Brigazii 173 aeropurtate, a declarat Vanessa Hillman, un purtator de cuvant al Pentagonului.

"Este vorba de o rotatie a trupelor timp de trei luni", a explicat oficialul american. Militarii Brigazii I, cu sediul in Fort Hood (Texas), vor primi tancuri de tip M-1 Abrams, precum si vehicule de infanterie. In ultimele luni, armata americana a organizat o serie de exercitii la frontiera de est a Aliantei Nord-Atlantice, in scopul oferirii de garantii aliatilor ingrijorati de actiunile Rusiei in Ucraina.

Statele Unite au trimis avioane de vanatoare de tip F-16 in Polonia, organizand misiuni comune de antrenament cu tarile baltice.

20:29 Reuniune de urgenta a NATO

Ambasadorii statelor membre ale Aliantei Nord-Atlantice se vor reuni in regim de urgenta, vineri dimineata, la Bruxelles, pe fondul informatiilor privind intrarea unor militari rusi in Ucraina, anunta surse diplomatice citate de AFP, potrivit Mediafax.

Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic va incepe vineri la ora 9.00 (10.00, ora Romaniei), fiind urmata de o intrunire a Comisiei NATO - Ucraina, ocazie cu care ambasadorii celor 28 de tari membre ale Aliantei se vor consulta cu reprezentantul Kievului.

19:00 Rusii vor sa controleze Marea Azov

Au cucerit Novoazovsk, iar urmatoarea tinta este Mariupol, intr-o incercare de a controla fasia dintre Rusia si Crimeea, care le-ar oferi si controlul asupra Marii Azov.

Ucraina a acuzat in repetate randuri trupele ruse ca actioneaza pe teritoriul sau, sustinandu-i pe separatistii prorusi in fata fortelor ucrainene. Moscova a respins acuzatiile, insa acum NATO si Polonia sustin ca au dovezi in acest sens. In sprijinul lor vine marturia unui combatant din randul rebelilor, care a declarat ca aproximativ 3-4 mii de soldati rusi au luptat sau lupta in estul Ucrainei. O dovada ar putea fi si o inregistrare video, in care apare un tanc despre care expertii spun ca ar fi similar celor folosite de armata rusa.

18:27 David Cameron, despre situatia din Ucraina

Rusia trebuie sa retraga tancurile trimise in Ucraina, afirma premierul Marii Britanii, David Cameron, avertizand ca Moscova risca sa se confrunte cu "noi consecinte" daca nu va fi gasita o solutie politica la criza.

"Pur si simplu, nu este suficient sa existe discutii la Minsk in timp ce tancurile ruse continua sa traverseze frontiera spre Ucraina. Aceste activitati trebuie sa inceteze imediat", a declarat Cameron, conform Reuters.

"Indemnam Rusia sa adopte o alta cale si sa gaseasca o solutie politica la criza. In caz contrar, in mod sigur vor exista consecinte supimentare", a avertizat Cameron.

18:09 Porosenko spune ca situatia din estul Ucrainei este sub control

Presedintele Petro Porosenko a spus ca, desi "este dificila, situatia din estul Ucrainei se afla sub control". Acesta a adaugat ca nu exista niciun motiv de panica, potrivt BBC.

18:05 Rubla, la cel mai redus nivel al ultimelor sase luni fata de dolar

Rubla s-a depreciat la cel mai redus nivel din ultimele sase luni fata de dolar, iar actiunile sunt in scadere cu 1,9% la bursa din Moscova. Detalii AICI.

17:19 Obama a convocat Consiliul National de Securitate

Presedintele SUA, Barack Obama, a convocat Consiliul National de Securitate, in contextul situatiei din Ucraina, intalnirea urmand sa aiba loc la ora 21 (ora Romaniei), potrivit The Telegraph.

Vicepresedintele Joe Biden, care se afla in Pennsylvania, va participa la intalnire printr-o linie telefonica securizata.

Harta completa a prezentei trupelor NATO in lume poate fi vizualizata AICI.

ORA 17:07 Sedinta de urgenta a ONU, la 19:00

Sedinta de urgenta a Consiliului de Securitate a ONU, ceruta de Lituania, va avea loc joi, de la ora 19 (ora Romaniei), la sediul organizatiei din New York, potrivit BBC.

ORA 17:00 NATO sustine ca peste 1.000 de soldati rusi sunt in Ucraina

Peste o mie de soldati rusi lupta in prezent pe teritoriul ucrainean si in special in zona orasului Novoazovsk, a declarat joi un important oficial militar din cadrul NATO, apreciind ca prezenta acestora este "foarte ingrijoratoare", relateaza AFP, potrivit Mediafax.

"Mult peste o mie de soldati rusi lupta in prezent in Ucraina. Ei ii sustin pe separatisti, lupta alaturi de ei" impotriva fortelor armate ucrainene, a afirmat oficialul NATO, precizand ca se bazeaza pe "o estimare foarte prudenta". Acesti soldati, care nu poarta nici o insigna, pot fi recunoscuti "dupa conduita", care este cea a unor "militari profesionisti", a adaugat el, insistand asupra faptului ca tot mai multe informatii circula in spatiul public referitor la faptul ca soldati rusi au murit in aceste lupte.

"Ei opereaza echipamente sofisticate, ii consiliaza pe soldatii separatisti si avanseaza pana la 40-50 de kilometri in teritoriul ucrainean", a mai spus acest ofiter. Kievul a afirmat joi ca "trupe ruse" au preluat controlul asupra orasului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Donetk, unde au avut loc confruntari violente in ultimele zile. "Incepand de luni, am asistat la noi incursiuni in apropiere de Novoazovsk", ceea ce creeaza un "nou front pentru fortele ucrainene" si le pune "intr-o situatie teribila", a precizat oficialul NATO. Aceste trupe ruse pot avansa din Novoazovsk spre nord si in zona Donetk, bastionul separatistilor prorusi incercuit de armata ucraineana, sau spre vest si Crimeea, anexata de Rusia in martie. In acest fel, deja sunt blocate unele rute de aprovizionare pentru trupele ucrainene, a explicat el.

Potrivit oficialului, "Rusia va incerca de acum sa inghete conflictul, sa prelungeasca conflictul, sa faca in asa fel incat sa devina dificil pentru Ucraina sa reziste". Oficialul a apreciat ca aceasta "escaladare semnificativa a operatiunilor militare ruse" este "direct legata de succesul operatiunilor militare ucrainene" impotriva separatistilor, care "s-au regasit sub presiune". El a adaugat ca, "de la jumatatea lui august, fortele ruse sunt angajate activ in lupte".

El a estimat de asemenea la aproximativ 20.000 numarul soldatilor desfasurati de-a lungul frontierei ruso-ucrainene. Pe de alta parte, echipamentele (tancuri, blindate, artilerie) furnizate de Rusia rebelilor "au crescut atat in volum, cat si in calitate".

ORA 16:47 Tancuri rusesti ar fi intrat in Novoazovsk

Un purtator de cuvant al serviciilor de securitate ucrainene a afirmat ca doua coloane de tancuri rusesti au intrat in orasul strategic Novoazovsk, invadat joi de Rusia, potrivit AP.

ORA 16:36 Georgia sustine integritate Ucrainei

Giorgi Margvelasvili, presedintele Georgiei, a afirmat ca tara sa sustine independenta si integritatea Ucrainei si cere un efort al comunitatii internationale pentru evitarea unui nou razboi in Europa.

ORA 15:42 Premierul Iateniuk acuza un nou razboi in Europa

Premierul Ucrainei, Arseni Iateniuk, l-a acuzat pe Vladimir Putin ca a dezlantuit, in mod intentionat, un "razboi in Europa", potrivit The Telegraph.

ORA 15:30 Ucraina ar putea institui Legea Martiala

Guvernul de la Kiev ar putea institui, dupa intalnirea Consiliului de Aparare, de joi, Legea Martiala. De altfel, si fostul premier Iulia Timosenko a cerut punerea in aplicare a Legii Martiale, potrivit BBC.

ORA 15:20 Rusii spun ca invazia este o inventie ucraineana

Parlamentarul rus Vyacheslav Nikonov, membru al partidului condus de Vladimir Putin, sustine ca Ucraina a inventat faptul ca ar exista trupe ruse pe teritoriul sau, pentru a explica infrangerea pe care o sufera in fata rebelilor, potrivit BBC.

"Nu exista trupe ruse in Ucraina. Kievul incearca sa explice de ce armata sa este invins de mineri si cativa voluntari", a spus Nikonov.

ORA 15:10 Ambasadorul rus la OSCE sustine ca nu exista soldati rusi in Ucraina

Ucraina a denuntat joi la OSCE o "invazie directa" a trupelor ruse in estul tarii. Presedintele Porosenko s-a intors din Turcia pentru o reuniune de urgenta. Rusia neaga prezenta soldatilor sai in Ucraina.

Ambasadorul rus la OSCE, Andrei Kelin, a declarat joi ca nu exista soldati rusi in Ucraina, la finalul unei reuniuni a organizatiei la Viena, in conditiile in care Kievul denunta o "invazie directa", relateaza Mediafax.

"Nu exista decat o unitate de aproximativ zece soldati rusi care au traversat frontiera fara intentie in urma cu doua zile", a continuat diplomatul, facand referire la militarii a caror arestare a fost anuntata de Kiev marti.

ORA 15:00 Ucraina a denuntat la OSCE o "invazie directa" a trupelor ruse

Ucraina denunta o "invazie directa" a trupelor ruse in estul tarii, a declarat pentru presa ambasadorul Kievului Igor Prokopciuk, dupa o reuniune a OSCE joi, relateaza Mediafax.

"Situatia s-a agravat in mod semnificativ, am inregistrat o invazie directa a fortelor militare ruse in regiunile din estul Ucrainei"
, a afirmat acesta, citand "cucerirea de catre fortele ruse a orasului Novoazovsk si a mai multor orase apropiate".

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a organizat joi o reuniune consacrata "ultimelor evolutii din Ucraina", in conditiile in care au fost formulate tot mai multe acuzatii privind implicarea directa a soldatilor rusi in estul tarii vecine.

ORA 15:00 CNN: Serviciile secrete americane au informatii ca 1000 de soldati rusi, puternic inarmati, au intrat in sudul Ucrainei, relateaza CNN.


ORA 14:30
MAE al Ucrainei a anuntat "invazia rusa" pe Twitter. Ministerul de Externe al Ucrainei a anuntat avansarea trupelor ruse/rebele in estul tarii pe Twitter cu hashtagurile #UkraineUnderAttack si #RussiaInvadedUkraine.

UE este "extrem de preocupata" de informatiile privind intrarea trupelor ruse in Ucraina

Uniunea Europeana s-a declarat joi "extrem de preocupata" de informatiile privind o incursiune a fortelor ruse in ucraina, relateaza Mediafax. "Suntem extrem de preocupati de ultimele evolutii, in special de informatiile din teren", a declarat intr-o conferinta de presa Maja Kocijancic, purtatoarea de cuvant a serviciului diplomatic al UE, in conditiile in care Kievul a afirmat ca "trupe ruse" au preluat controlul asupra orasului frontalier strategic Novoazovsk.

"Reafirmam necesitatea urgenta a unei solutii politice la aceasta criza", a precizat ea, dand asigurari ca UE urmareste "indeaproape ceea ce se intampla pe teren". Purtatoarea de cuvant a amintit ca sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, a avut marti, la Minsk, o serie de intalniri, in special cu presedintele rus, Vladimir Putin.

ORA 14:00 Ucraina cere Uniunii Europene un "ajutor militar de anvergura" in urma "invaziei ruse"

"Facem apel la o sesiune extraordinara a Consiliului European, la 30 august, pe tema Ucrainei (...). Ajunge cu coniventa si calmarea agresorului. Solidaritatea trebuie sa se materializeze prin sanctiuni semnificative si un ajutor militar si tehnic de anvergura", a declarat mbasadorului ucrainean la UE, Konstiantin Eliseiev, potrivit paginii de Facebook a ambasadei ucrainene la UE.


Kievul a afirmat joi ca "trupe ruse" au preluat controlul asupra orasului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Donetk, unde au avut loc confruntari violente in ultimele zile.

Situatia militara din regiunile estice ale Ucrainei, potrivit armatei ucrainene

ORA 14:00 Presedintele ucrainean si-a anulat vizita in Turcia din cauza "intruziunii trupelor ruse"

Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, si-a anulat vzita din Turcia si a convocat o reuniune de urgenta a Consiliului National de Securitate si Aparare din cauza "intruziunii trupelor ruse" in Ucraina, unde situatia se "deterioreaza rapid", relateaza Mediafax, citand AFP.

"Am luat decizia de a anula vizita de lucru in Turcia in fata deteriorarii rapide a situatiei in regiunea Donetk, in special la Amvrosiivka si Starobeseve, din cauza intruziunii trupelor ruse", a anuntat presedintele.

Porosenko ar fi trebuit sa asiste joi, in Turcia, la investitura presedintelui Recep Tayyip Erdogan, ocazie cu care urma sa aiba sapte intalniri bilaterale.Kievul a afirmat joi ca "trupe ruse" au preluat controlul asupra orasului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Donetk, unde au avut loc confruntari violente in ultimele zile.

Ucraina: " Trupe ruse" au cucerit un oras strategic de la frontiera

Ucraina a afirmat joi ca "trupe ruse" au preluat controlul asupra orasului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Donetk, unde au avut loc confruntari violente in ultimele zile.

Rebelii pro-rusi au preluat controlul asuora orasului Novoazovsk si au deschis un nou front in sud-est pentru a cuceri orasul Mariupol, informeaza BBC. Rebelii ar avea astfel acces la un punct cheie, port la Marea Azov.

BBC relateaza ca liderul rebel pro-rus, Alexander Zakharchenko, a dezvaluit in cadrul unui interviu pentru un Russian TV ca intre 3000-4000 de cetateni rusi lupta impotriva in Ucraina. Cu toate acestea in ultimele zile oficialii rusi,inclusiv presedintele Vladimir Putin, au negat vehement ca ar fi trimis trupe sau armament rusesc in Ucraina.

"Ieri, soldatii rusi au preluat controlul asupra orasului Novoazovsk", situat pe litoralul Marii Azov, cu 11.000 de locuitori, a anuntat Consiliul ucrainean de securitate si aparare pe Twitter, adaugand ca mai multe alte sate din proximitate au fost de asemenea cucerite.

Ucraina a acuzat in repetate randuri trupele ruse ca actioneaza pe teritoriul sau pentru a-i sustine pe separatistii prorusi in fata fortelor ucrainene. Moscova a respins intotdeauna aceste acuzatii, insa NATO si Polonia sustin ca au dovezi in acest sens.

Aceste acuzatii au fost relansate saptamana aceasta, dupa ce Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) a anuntat arestarea a zece parasutisti rusi pe teritoriul ucrainean, la aproximativ 20 de kilometri de frontiera ruseasca.

O sursa de la Ministerul rus al Apararii a dat asigurari, pentru agentii rusesti de presa, ca aceste trupe au trecut frontiera "in mod accidental".

Cel putin 11 civili au fost ucisi in 24 de ore la Donetk

Tirurile de mortiera au provocat moartea a 11 civili in ultimele 24 de ore in bastionul prorus Donetk, din estul Ucrainei, au anuntat joi autoritatile locale, citate de Mediafax. "In urma tirurilor de artilerie asupra unor cartiere din Donetk, 11 civili au murit si 22 au fost raniti", a anuntat intr-un comunicat Consiliul Municipal al acestui oras.Armata ucraineana a lansat, in urma cu cateva saptamani, o ofensiva asupra orasului Donetk, principalul fief al insurgentilor prorusi.

 

 

Al doilea convoi umanitar rus va fi trimis in Ucraina

Ambasadorul american in Ucraina Geoffrey Pyatt a acuzat joi Rusia ca este "implicata in mod direct" in confruntarile armate dintre rebelii prorusi si fortele guvernamentale in estul tarii. "Al doilea convoi umanitar va fi trimis foarte curand. Presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau ucrainean au convenit ieri (marti) asupra necesitatii acestui pas, in contextul catastrofei umanitare din estul Ucrainei". a declarat Peskov miercuri seara. Potrivit purtatorului de cuvant, "partea rusa era pregatita sa trimita convoiul maine (joi), insa asteptam decizia Kievului si a CICR, pentru ca operatiunea sa se desfasoare in colaborare cu autoritatile de la Kiev si sub egida Crucii Rosii".

"Din acest motiv, nu putem preciza data exacta cand vom trimite convoiul", a adaugat el. "Luand in considerare discutia celor doi presedinti, speram la o cooperare mai constructiva" cu autoritatile de la Kiev, a afirmat Peskov.

Ministrul de Externe Serghei Lavrov a anuntat luni trimiterea unui al doilea convoi umanitar rus, precizand ca Moscova a transmis Kievului "o nota oficiala" pe aceasta tema. El a avertizat miercuri ca cel de-al doilea convoi umanitar rus destinat Ucrainei "nu va fi si ultimul".

Un prim convoi, care, potrivit Moscovei, transporta 1.800 de tone de ajutor, a traversat vinerea trecuta, dupa mai multe zile de asteptare, frontiera ruso-ucraineana si a ajuns la Lugansk, fara aprobarea Kievului si fara sa fie verificat de Comitetul International al Crucii Rosii (CICR). Kievul a denuntat atunci o "invazie directa" din partea Rusiei.

Diplomat NATO: Un sistem antiaerian rus a fost detectat in Ucraina

Un sistem de rachete antiaerian rus de tip Pantir S1, numit si SA-22, a fost detectat in regiunea de est a Ucrainei, aflata sub controlul separatistilor prorusi, a anuntat miercuri un diplomat al NATO. Sistemul "SA-22 este in prezent in zona", a afirmat acest diplomat, sub protectia anonimatului, reamintind ca un alt tip de rachete, SA-11 sau Buk, este suspectat ca ar fi la originea tirului care a cauzat prabusirea unui avion al Malaysia Airlines pe 17 iulie, soldata cu 298 de morti.

Sistemele de rachete Pantir S1 (sau SA-22 in clasificarea NATO) sunt capabile sa atinga orice tinte aeriene pe o raza de 20 de kilometri si la o altitudine de 15 kilometri. Ele pot viza patru tinte simultan, iar rachetele lor pot atinge o viteza de 1.300 de metri pe secunda. Diplomatul a evocat, de asemenea, "informatii ucrainene credibile", afirmand ca "in Ucraina au loc incursiuni ale trupelor ruse". Moscova a "pus capat ambiguitatilor, devenind mai deschisa" in ce priveste sustinerea sa acordata rebelilor, a apreciat el. "Doar ca, oficial, rusii nu revendica" aceste actiuni, a adaugat diplomatul.

Casa Alba a apreciat luni ca "incursiunile militare" ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei constituie o "escaladare semnificativa" a conflictului din aceasta tara. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a respins aceste acuzatii, denuntand un "razboi informational".

Washingtonul, ingrijorat de o posibila contraofensiva orchestrata de Moscova in estul Ucrainei

Statele Unite si-au exprimat miercuri ingrijorarea in legatura cu aparente incursiuni ale unitatilor militare ruse pe teritoriul ucrainean, apreciind ca acestea ilustreaza lansarea unei contraofensive orchestrate de Moscova in estul Ucrainei. Rebelii prorusi din Ucraina au recucerit teritorii in estul tarii in ultimele zile, in contextul in care Kievul acuza Moscova ca trimite tancuri si militari in sud-estul Ucrainei. "Aceste incursiuni arata ca o contraofensiva dirijata de Rusia este probabil in curs la Donetk si Lugank", a declarat Jen Psaki, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american. "Bineinteles, acesta este un important subiect de ingrijorare pentru noi", a adaugat Psaki.

Ea a afirmat ca Washingtonul a "observat reticenta Guvernului rus de a spune adevarul, in timp ce militarii sai se afla la distanta de 30 de mile (48 de kilometri ) de frontierele Rusiei, pe teritoriul ucrainean".

Autoritatile de la Kiev au acuzat trupele ruse ca opereaza pe teritoriul Ucrainei, NATO si Polonia afirmand ca detin dovezi, insa Moscova a respins aceste acuzatii. Potrivit Kievului, trupe ruse care au intrat in Ucraina au instalat un "cartier general" in regiunea separatista Donetk.

Tancurile insurgentilor prorusi distruse de armata ucraineana proveneau din Cecenia

Tancurile separatistilor prorusi distruse la inceputul saptamanii in regiunea Donetk de catre armata ucraineana au sosit din Cecenia, au afirmat militari ucraineni sub protectia anonimatului, relateaza agentia oficiala Ukrinform in pagina electronica. "In regiunea Donetk, in special in sectorul B, a fost distrus recent un convoi de tancuri rusesti. intr-unul din tancurile distruse au fost descoperite documente pe numele Desiatov Aleksandr Mihailovici, nascut pe 25 noiembrie 1986. Militarul si tancul de tip T-72, numarul 626, proveneau din Cecenia", au afirmat sursele citate. "Astfel, informam ca tancurile distruse de armata  noastra au sosit din Cecenia", au declarat acesti militari.

Autoritatile de la Kiev au acuzat trupele ruse ca opereaza pe teritoriul Ucrainei, NATO si Polonia afirmand ca detin dovezi, insa Moscova a respins in repetate randuri aceste acuzatii. Potrivit Kievului, trupe ruse care au intrat in Ucraina au instalat un "cartier general" in regiunea separatista Donetk. Marti, autoritatile ucrainene au anuntat ca au "distrus" un convoi format din "zeci" de blindate si tancuri, care ar fi trecut frontiera, dinspre Rusia, in sudul Ucrainei.

Numarul mortilor in confruntarile din estul Ucrainei s-a dublat intr-o luna

Confruntarile dintre armata si rebeli prorusi in estul Ucrainei s-au soldat incepand din aprilie cu moartea a cel putin 2.220 de civili si militari, dintre care 1.200 au fost ucisi in ultima luna, potrivit unui raport al ONU. Acest raport, realizat de o misiune subordonata inaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, este deja al cincilea cu privire la situatia din Ucraina de la inceputul crizei. Raportul se refera la perioada 16 iulie-17 august, cand au fost inregistrati, de asemenea, 5.956 de raniti. "Bilantul total s-a dublat comparativ cu raportul precedent, publicat in urma cu o luna", a subliniat inaltul Comisariat.

La 26 iulie, bilantul estimat de biroul inaltului Comisar era de 1.129 de morti. Bilantul include victimele inregistrate in randul fortelor armate, gruparilor armate si al populatiei civile.

ONU a denuntat in repetate randuri utilizarea de armament greu, de catre separatistii prorusi si armata ucraineana, in zonele locuite, afirmand ca informatiile privind intensificarea luptelor in regiunile Donetk si Lugansk sunt extrem de alarmante.

Trupe rusesti "intervin in mod direct" in lupte in estul Ucrainei

Ambasadorul american in Ucraina Geoffrey Pyatt a acuzat joi Rusia ca este "implicata in mod direct" in confruntarile armate dintre rebelii prorusi si fortele guvernamentale in estul tarii. "Un numar tot mai mare de trupe rusesti intervine in mod direct in luptele de pe teritoriul ucrainean", a scris Pyatt intr-un mesaj postat pe Twitter. Moscova este "de-acum implicata in mod direct in confruntari" si si-a trimis "sistemul de aparare antiaeriana cel mai recent, care include Pantir-S1" in estul Ucrainei, a adaugat diplomatul.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali, „turbat“ după primele rezultate la prezidențiale: candidatul pe care l-a călcat în picioare
Gigi Becali, „turbat“ după primele rezultate la prezidențiale: candidatul pe care l-a călcat în picioare
Citește și...
Republica Moldova marcheaza 23 de ani de la independenta. Mesajul lui Barack Obama, in contextul crizei din Ucraina
Republica Moldova marcheaza 23 de ani de la independenta. Mesajul lui Barack Obama, in contextul crizei din Ucraina

Republica Moldova implineste miercuri, 27 august, 23 de ani de la proclamarea independentei. Evenimentul este marcat prin lansarea conductei de gaze naturale Iasi-Ungheni.

Criza in Ucraina. Ministrul rus de Externe: Etnicii rusi, romanii si maghiarii din Ucraina trebuie sa convietuiasca in pace
Criza in Ucraina. Ministrul rus de Externe: Etnicii rusi, romanii si maghiarii din Ucraina trebuie sa convietuiasca in pace

27 august 2014. Rusia doreste incetarea confruntarilor si reluarea negocierilor intre Kiev si insurgenti, afirma ministrul rus de Externe, pledand pentru o Ucraina in care comunitatea rusofona, etnicii romani si maghiari sa poata convietui in pace.

Criza in Ucraina. Porosenko si Putin, fata in fata in cadrul unei intalniri bilaterale la Minsk
Criza in Ucraina. Porosenko si Putin, fata in fata in cadrul unei intalniri bilaterale la Minsk

26 august 2014. Presedintii Ucrainei si Rusiei, Petro Porosenko si Vladimir Putin, au avut o intrevedere bilaterala cu ocazia summitului regional de la Minsk.

Recomandări
REZULTATE alegeri prezidențiale 2024. Cifre oficiale BEC în timp real. Călin Georgescu, pe primul loc după 92% dintre secții
REZULTATE alegeri prezidențiale 2024. Cifre oficiale BEC în timp real. Călin Georgescu, pe primul loc după 92% dintre secții

Rezultatele alegerilor prezidențiale 2024 sunt transmise în timp real de Biroul Electoral Central. Pe măsură ce sunt introduse în sistem procesele verbale din secțiile de votare.

Cine este Călin Georgescu, candidatul care a reușit să producă surpriza la alegerile prezidențiale din 2024
Cine este Călin Georgescu, candidatul care a reușit să producă surpriza la alegerile prezidențiale din 2024

Călin Georgescu, candidat independent la alegerile prezidențiale din noiembrie 2024, a reușit să capteze atenția opiniei publice prin obținerea unui rezultat neașteptat de 16% din voturile exprimate, conform exit-poll-urilor.

REZULTATE EXIT-POLL-URI naționale la alegerile prezidențiale 2024 - primul tur. Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, în turul doi
REZULTATE EXIT-POLL-URI naționale la alegerile prezidențiale 2024 - primul tur. Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, în turul doi

Rezultate EXIT POLL alegerile prezidențiale 2024. Rezultatele sondajului AVANGARDE și CIRA arată că Marcel CIolacu și Elena Lasconi vor intra în turul al doilea.