Republica Moldova marcheaza 23 de ani de la independenta. Mesajul lui Barack Obama, in contextul crizei din Ucraina

Republica Moldova

Republica Moldova implineste miercuri, 27 august, 23 de ani de la proclamarea independentei. Evenimentul este marcat prin lansarea conductei de gaze naturale Iasi-Ungheni.

Aceasta conducta va asigura legatura intre sistemele de transport al gazelor naturale intre cele doua tari. Inaugurarea gazoductului face parte din programul vizitei premierului roman Victor Ponta in Republica Moldova. El va participa la ceremonie alaturi de premierul moldovean Iurie Leanca, in localitatea Zagarancea.

Implementarea proiectului, pentru care Uniunea Europeana (UE) a alocat, potrivit agentiei rusesti Itar-Tass, suma de 26 de milioane de euro, a durat un an. Scopul UE a fost sa conecteze sistemul moldovean de transport de gaze naturale la cel european, consolidand in acest fel securitatea energetica a Republicii Moldova prin livrari alternative din Romania. Pretul natural al gazelor romanesti nu a fost dezvaluit, potrivit agentiei, insa premierul Iurie Leanca a declarat pentru presa ca spera sa fie "mai mic decat pretul Gazpromului rusesc". Potrivt acestuia, Republica Moldova negociaza cu holdingul rusesc o reducere a pretului gazelor naturale rusesti, pe care fosta republica sovietica le importa cu aproximativ 370 de dolari mia de metri cubi.

Potrivit unui acord semnat la inceputul lui august de catre compania romaneasca Transgaz si compania moldoveana de stat Vestmoldtransgaz, - din cauza capacitatii reduse a conductei - livrarile romanesti de gaze naturale nu vor depasi 50 de milioane de metri cubi pe an, reprezentand aproximativ 4% din cererea anuala la nivel national (aproximativ 1,3 miliarde de metri cubi).

In vederea eficientizarii economice a proiectului este necesara construirea unei conducte suplimentare Ungheni-Chisinau, cu statii de compresare si alte infrastructuri de transport, o investitie estimata de catre Itar-Tass la suma de 50 de milioane de euro.

Citește și
Irina Tarasiuk
O cantareata din Republica Moldova considera cetatenia romana si pasaportul romanesc o "viza" de calatorie
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Barack Obama si americanii felicita Republica Moldova de Ziua Independentei

Secretarul de Stat american John Kerry a transmis un mesaj de felicitare poporului Republicii Moldova din partea presedintelui american Barack Obama si poporului Statelor Unite, cu ocazia aniversarii a 23 de ani de la declararea independentei pe 27 august, potrivit unui comunicat. "Aplaud poporul moldovean pentru angajamentul fata de integrarea europeana. Numeroase oportunitati se deschid multumita liberalizarii vizelor si ratificarii recente a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana (UE)", afirma secretarul de Stat american in acest mesaj, in care promite ca "Statele Unite vor continua sa va ajute sa beneficiati deplin de aceste oportunitati".

"Statele Unite raman in continuare angajate fata de suveranitatea si integritatea teritoriala a (Republicii) Moldova", subliniaza Kerry, in contextul crizei ucrainene, adaugand ca "vom continua sa jucam un rol activ in negocierile privind solutionarea conflictului din (regiunea moldoveana separatista prorusa) Transnistria" si promitand ca Washingtonul va ajuta aceasta fosta republica sovietica "sa-si cladeasca un viitor mai sigur si mai prosper". Kerry evoca, in comunicat, vizita pe care a efectuat-o la inceputul lui decembrie 2013 in Republica Moldova, angajamentul Chisinaului de a promova democratia si angajamentul Washingtonului de a ajuta tara sa-si atinga "intregul potential democratic, inclusiv prin asistenta americana in vederea imbunatatirii mediului judiciar moldovean".

Seful diplomatiei americane, evoca totodata intalnirea cu premierul Iurie Leanca si vizita la pe care a efectuat-o atunci la pivnitele Cricova, citand "un export care a facut (Republica) Moldova cunoscuta in intreaga lume". "Asa cum am spus atunci, voi sunteti cei care va definiti viitorul, prin sperantele si aspiratiile pe care le aveti", afirma Kerry, citat in comunicat.

Traian Basescu: Aspiratiile europene ale Republicii Moldova vor fi mereu proiectul meu de suflet

Presedintele Traian Basescu a transmis, miercuri, un mesaj presedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cu ocazia Zilei Independentei, in care arata ca aspiratiile europene si prosperitatea cetatenilor moldoveni vor fi intotdeauna proiectul sau de suflet. 

“Este o zi cu semnificatii istorice deosebite si impartasesc, alaturi de dumneavoastra si de cetatenii Republicii Moldova, emotia si bucuria acestei celebrari. Doresc sa reafirm, cu acest prilej aniversar, faptul ca Republica Moldova, aspiratiile sale europene si prosperitatea cetatenilor sai, de care ne leaga o indelungata istorie si, mai ales, o profunda prietenie, vor fi intotdeauna proiectul meu de suflet”, afirma presedintele Traian Basescu.

Seful statului isi exprima bucuria ca aniversarea din acest an se desfasoara intr-o perioada extrem de importanta pentru viitorul Republicii Moldova si saluta “toate eforturile autoritatilor de la Chisinau care au reusit sa atinga, in ultimele luni, obiectivele importante in procesul apropierii de Europa, raspunzand, astfel, unui deziderat colectiv”.

Va asigur ca Romania va va fi intotdeauna alaturi in tot ceea ce va veti propune pentru asigurarea unui viitor demn, liber si prosper pentru toti cetatenii Republicii Moldova. Va rog sa primiti, Domnule Presedinte, asigurarea deosebitei mele consideratii si a statornicei mele prietenii”, mai precizeaza presedintele Traian Basescu in scrisoarea catre Nicolae Timofti.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Cristian Diaconescu: Reunificarea Romaniei cu Republica Moldova se va realiza in mod categoric
Cristian Diaconescu: Reunificarea Romaniei cu Republica Moldova se va realiza in mod categoric

Presedintele Fundatiei Miscarea Populara si candidatul PMP la Presedintie, Cristian Diaconescu, este convins ca reunificarea Republicii Moldova cu Romania se va realiza "categoric".

O cantareata din Republica Moldova considera cetatenia romana si pasaportul romanesc o
O cantareata din Republica Moldova considera cetatenia romana si pasaportul romanesc o "viza" de calatorie

O cantareata din Republica Moldova, Irina Tarasiuk, care si-a obtinut recent cetatenia romana, a afirmat intr-un mesaj postat pe reteaua de socializare Facebook ca pentru ea pasaportul romanesc este doar "o viza" care ii permite sa calatoreasca.

Rusia a avertizat Republica Moldova ca exista riscul destabilizarii situatiei in Transnistria
Rusia a avertizat Republica Moldova ca exista riscul destabilizarii situatiei in Transnistria

Actiunile Republicii Moldova vizand contingentul de pace rus din Transnistria sunt "neprietenoase" si risca sa destabilizeze situatia in regiune, avertizeaza Ministerul rus de Externe, conform RIA Novosti.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.