Criza in Ucraina. Ministrul rus de Externe: Etnicii rusi, romanii si maghiarii din Ucraina trebuie sa convietuiasca in pace
27 august 2014. Rusia doreste incetarea confruntarilor si reluarea negocierilor intre Kiev si insurgenti, afirma ministrul rus de Externe, pledand pentru o Ucraina in care comunitatea rusofona, etnicii romani si maghiari sa poata convietui in pace.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
CITITI in acest articol:
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
-► Petro Porosenko afirma ca toate partile au sustinut planul sau de pace pentru estul Ucrainei
-► SUA si Rusia au discutat despre Ucraina in iunie, pe o insula din Finlanda
-► Insurgentii din Donetk sustin ca 94 de militari ucraineni "s-au predat"
Serghei Lavrov: Etnicii rusi, romanii si maghiarii din Ucraina trebuie sa convietuiasca in pace
"Noi nu avem interesul de a asista la destramarea statului ucrainean", a declarat Lavrov, conform AFP. "Respectam in totalitate rezultatele referendumurilor organizate in mai in Lugansk si Donetk si ne pronuntam pentru negocieri pe tema votului locuitorilor din sud-estul Ucrainei. Interesul nostru este pastrarea populatiei proruse in Ucraina, unde sa aiba conditii agreabile", a subliniat seful diplomatiei de la Moscova.
"Ceea ce se intampla acum in Ucraina, dupa cum a observat si Crucea Rosie, este un conflict armat intern; pledam pentru aplicarea principiilor prevazute in legislatia internationala: initierea unui armistitiu si inceperea negocierilor", a continuat Lavrov.
"Vrem ca rusii din Ucraina sa traiasca alaturi de ucraineni, impreuna cu maghiarii, cu romanii, sa convietuiasca asa cum faceau pana acum. Vrem ca aceste comunitati sa fie respectate, sa li se respecte drepturile", a insistat ministrul rus de Externe, conform RIA Novosti.
"Avem informatii cu privire la inaintarea unei coloane alcatuite din 100 de vehicule, inclusiv tancuri, blindate, lansatoare multiple de rachete de tip Grad pe drumul catre Starobeseve-Telmanove", a precizat centrul de presa al Statului Major al operatiunii ucrainene in estul tarii, intr-un comunicat.
Aceasta coloana "marcata cu un triunghi sau un cerc alb" se indreapta catre localitatea Telmanove, situata al aproximativ 20 de kilometri de frontiera rusa si la aproximativ 80 de kilometri sud de Donetk, un bastion al rebelilor prorusi. Telmanove se afla la aproximativ 40 de kilometri nord de Novoazovsk, unde autoritatile ucrainene au afirmat ca au oprit alta coloana de blindate rusesti. Fortele armate ucrainene si separatisti prorusi erau implicate marti in tiruri de artilerie, iar cu o zi inainte in lupte terestre.
Rebelii prorusi au anuntat luni lansarea unei contraofensive la sudul bastionului lor de la Donetk, aparent intr-o tentativa de a prinde armata ucraineana intr-un cleste. Potrivit armatei ucrainene, alta coloana, alcatuita din sase lansatoare de rachete de tip Grad si camioane cu combatanti la bord a efectuat o incursiune de pe teritoriul Rusiei in localitatea Dibrovka, situata la 110 kilometri est de Donetk.
La Donetk, trei civili au fost ucisi in ultimele 24 de ore in explozii de obuze, in cartierul Petrovski (vest).
Intalnire fara rezultat
Prima intalnire bilaterala dintre Vladimir Putin si Petro Poroshenko, in Belarus, s-a incheiat fara rezultat concret
Presa din Europa analizeaza pe larg detaliile intalnirii de marti seara dintre Vladimir Putin si Petro Poroshenko, in Belarus. Desi intalnirea s-a incheiat fara rezultat concret, si rusii si ucrainenii au discutat despre modul in care s-au tratat cei doi sefi de stat la nivel de gesturi. Imaginile filmate de reporteri inainte ca cei doi lideri sa-si stranga mainile, il arata pe Putin zambind fortat, in timp ce Petro Poroshenko i-a aruncat o privire taioasa, care nu a scapat presei prezente la intalnire.
Marti, cei doi lideri au discutat timp de doua ore despre rebeliunea pro-rusa din estul Ucrainei, fara sa ajunga la o intelegere pentru o incetare a focului. Presedintele rus a declarat ca va sustine procesul de pace, insa nu se va implica in gasirea unui acord intre Kiev si separatisti. Putin a continuat sa nege ca Rusia ar oferi sprijin rebelilor si a confirmat ca cei 10 soldati rusi, capturati de armata ucraineana, au trecut granita "din greseala".
La finalul intalnirii, presedintele ucrainean a anuntat ca discutiile privind un acord de pace vor continua la nivel de delegati, la Minsk, unde a avut loc un summit regional, cu participarea reprezentantilor Uniunii Europene. De asemenea, Petro Porosenko a apreciat marti seara ca negocierile de la Minsk au fost "dificile si complicate", relateaza agentia rusa Itar-Tass, in pagina electronica. Potrivit Itar-Tass, presedintii Ucrainei si Rusiei ar fi ajuns la un acord cu privire la consultari intre serviciile de frontiera ale celor doua state.
Pe de alta parte, presedintele rus, Vladimir Putin, a declarat marti seara ca Rusia va face totul pentru un proces de pace si pentru incetarea varsarii de sange in Ucraina, relateaza agentia RIA Novosti. "Rusia va face totul pentru procesul de pace, daca acesta va fi lansat (in Ucraina). Acest proces trebuie sa inceapa cat mai curand", a spus Putin. El a adaugat ca in cadrul negocierilor s-a convenit asupra unei noi reuniuni a Grupului de contact pentru Ucraina. Reuniunea urmeaza sa aiba loc in zilele urmatoare, la Minsk.
Porosenko a cerut, la randul sau, "actiuni concrete" si a evocat o "foaie de parcurs" in vederea unui plan de pace menit sa puna capat confruntarilor armate, care s-au soldat cu peste 2.200 de morti in decurs de patru luni. El a afirmat ca acest plan a fost sustinut de catre toate partile prezente la Minsk, "fara exceptie".
De asemenea, presedintele rus a comentat arestarea de catre serviciile de securitate ucrainene a unor parasutisti rusi. El a confirmat declaratiile unei surse militare ruse, mentionand ca cei zece militari participau la misiuni de patrulare la frontiera ruso-ucraineana. "Inca nu am primit un raport din partea Ministerului Apararii, insa am inteles ca acesti militari patrulau frontiera si, posibil, au traversat-o accidental", a afirmat Putin.
Conform Serviciului ucrainean de securitate (SBU), zece parasutisti rusi au fost arestati la Zerkalnii, la circa 20 de kilometri de frontiera si la 50 de kilometri de bastionul separatist Donetk. Potrivit Kievului, este vorba despre soldati din regimentul 331 al Diviziei 98 aeropurtate, care are baza in Rusia centrala. Soldatii, care aveau asupra lor documente de identitate si arme, au declarat ca au fost trimisi in regiunea rusa Rostov, aflata la frontiera cu regiunile ucrainene insurgente Donetk si Lugansk, si trimisi apoi pe teritoriul ucrainean, conform aceleiasi surse.
Petro Porosenko afirma ca toate partile au sustinut planul sau de pace pentru estul Ucrainei
Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a declarat miercuri ca toate partile, inclusiv Rusia, au sustinut propunerile sale pentru incetarea confruntarilor in estul Ucrainei, dupa intalnirea bilaterala la Minsk cu omologul sau rus, Vladimir Putin. "Strategia de pacificare pe care vrea s-o aplice Ucraina a fost sustinuta de catre toti liderii care au participat la summitului de la Minsk, fara exceptie", a afirmat Porosenko, potrivit unui comunicat publicat pe contul sau de Facebook.
Intalnirea dintre Putin si Porosenko, care a durat aproape doua ore, s-a desfasurat cu ocazia summitului regional de la Minsk, la care sunt prezenti inclusiv Catherine Ashton, inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, comisarul UE al Energiei, Günther Oettinger, si comisarul UE al Comertului, Karel De Gucht.
SUA si Rusia au discutat despre Ucraina in iunie, pe o insula din Finlanda
Reprezentanti ai Statelor Unite si Rusiei s-au intalnit in iunie pe o insula mica din Finlanda pentru negocieri confidentiale pe tema crizei din Ucraina, a anuntat Ministerul finlandez de Externe. Ministerul a precizat ca intalnirea a avut loc pe insula Boistoe, insa nu a oferit detalii despre identitatea participantilor sau subiectele abordate. "Ministerul de Externe confirma ca reuniunea a fost organizata si ca ministerul a furnizat un ajutor la solicitarea partilor (rusa si americana)", a dezvaluit diplomatia finlandeza pe contul sau de Twitter.
Data exacta a acestei reuniuni nu a fost divulgata, insa luna iunie a fost marcata de tensiuni puternice intre Rusia si Occident, noteaza AFP. Seful diplomatiei finlandeze, Erkki Tuomioja, citat de postul de televiziune Yle, a confirmat ca o astfel de reuniune a avut loc.
Insurgentii din Donetk sustin ca 94 de militari ucraineni "s-au predat"
Insurgentii de la Donetk au anuntat ca o companie de 94 de militari ucraineni s-a predat marti separatistilor in apropierea localitatii Kuteinikovo, in sud-estul Ucrainei, relateaza agentia rusa Itar-Tass. Potrivit insurgentilor, "armata republicii" Donetk a capturat marti 94 de militari ucraineni. "Peste 50 de militari ucraineni au fost ucisi sai raniti in confruntarile din apropierea satului Kuteinikovo. In urma unor negocieri, 95 de militari ucraineni au acceptat sa se predea", au anuntat separatistii prorusi intr-un comunicat.
Insurgentii au mentionat, de asemenea, ca 11 vehicule blindate ale armatei ucrainene au fost distruse marti in apropiere de localitatea Vorovskoe, in sud-vestul regiunii Donetk.
Duminica, insurgentii prorusi din orasul ucrainean Donetk au prezentat, in fata unei multimi adunate in centrul orasului rebel, zeci de militari ucraineni capturati in ultimele saptamani, in timp ce restul Ucrainei celebra Ziua Independentei. Militarii, capturati in cursul luptelor din estul Ucrainei, au fost adusi in Piata Lenin din Donetk, unde oamenii adunati i-au huiduit si au scandat "fascistii". In paralel, la Kiev se desfasura o parada organizata de Administratia proocidentala cu ocazia Zilei Independentei Ucrainei.
Uniunea Europeana a condamnat aceasta parada organizata de insurgenti, denutand o "incalcare a reglementarilor internationale". Armata ucraineana este implicata, de cateva luni, in confruntari cu insurgenti separatisti prorusi, in regiunile Donetk si Lugansk.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, vladimir putin, Kiev, moscova, petro porosenko,
Dată publicare:
27-08-2014 07:33