Efectele acuzatiilor ca Rusia a "invadat" Ucraina. Rubla, la cel mai redus nivel al ultimelor sase luni fata de dolar
Rubla s-a depreciat la cel mai redus nivel din ultimele sase luni fata de dolar, iar actiunile sunt in scadere cu 1,9% la bursa din Moscova.
Totul, pe fondul acuzatiilor Ucrainei ca luptele cu separatistii din estul tarii sunt de fapt o incursiune ruseasca, relateaza Bloomberg.
Franta si Germania au avertizat autoritatile de la Moscova cu noi sanctiuni, dupa ce separatistii pro-rusi au preluat mai multe orase din afara regiunilor Donetk si Lugansk, inclusiv in apropierea Marii Azov.
Astfel a fost deschis un nou front si un canal de aprovizionare a rebelilor, a declarat Anton Herascenko, consilier al ministrului ucrainean de Interne, Arsen Avakov. Rubla s-a depreciat cu 1,6%, la 36,73 unitati/dolar, cel mai redus nivel atins dupa 3 martie, cand presedintele Vladimir Putin a inceput interventia in regiunea Crimeea.
Indicele Micex al bursei din Moscova este in declin cu 1,9%, pierzand cresterea inregistrata in aceasta saptamana, dupa ce presedintele ucrainean Petro Porosenko a solicitat o sedinta de urgenta a Consiliului National de Securitate si Aparare din cauza extinderii ofensivei rebelilor.
Ingrijorarea investitorilor a fost amplificata de afirmatia Statelor Unite ca Rusia ar coordona atacurile separatistilor. Indicele UX al bursei din Ucraina a scazut cu 5,8%, cel mai mult dupa data de 3 martie, iar obligatiunile cu maturitate in 2017 au coborat pentru a saptea zi, astfel ca randamentul acestora a crescut cu 0,94 puncte procentuale, la 11,87%, cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni.
Zlotul polonez s-a depreciat cu 0,4% fata de euro, iar indicii bursieri din Cehia, Ungaria si Polonia au scazut cu cel putin 1,4%.
In Romania, cursul anuntat de BNR a crescut joi putin peste 4,40 lei/euro, leul fiind in declin usor mai temperat comparativ cu alte monede mai importante din regiune, pe volume ridicate ale tranzactiilor in piata interbancara locala.
Pretul gazelor a crescut cel mai mult dupa 25 iulie la bursa ICE Futures Europe din Londra. Contractele cu livrare peste o luna au crescut cu pana la 5,7%, la cel mai ridicat nivel din ultimele 10 saptamani.
Rusia asigura circa 30% din necesarul de gaze al Europei, iar jumatate din acest volum tranziteaza Ucraina. Violentele din Ucraina s-au amplificat la o zi dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca discutiile avute la Minsk cu omologul sau Petro Porosenko reprezinta un pas catre o solutie politica a conflictului. Rusia nu recunoaste ca ar avea vreo implicare in conflictul din estul Ucrainei.