Efectele acuzatiilor ca Rusia a "invadat" Ucraina. Rubla, la cel mai redus nivel al ultimelor sase luni fata de dolar

Ucraina

Rubla s-a depreciat la cel mai redus nivel din ultimele sase luni fata de dolar, iar actiunile sunt in scadere cu 1,9% la bursa din Moscova.

Totul, pe fondul acuzatiilor Ucrainei ca luptele cu separatistii din estul tarii sunt de fapt o incursiune ruseasca, relateaza Bloomberg.

Franta si Germania au avertizat autoritatile de la Moscova cu noi sanctiuni, dupa ce separatistii pro-rusi au preluat mai multe orase din afara regiunilor Donetk si Lugansk, inclusiv in apropierea Marii Azov.

Astfel a fost deschis un nou front si un canal de aprovizionare a rebelilor, a declarat Anton Herascenko, consilier al ministrului ucrainean de Interne, Arsen Avakov. Rubla s-a depreciat cu 1,6%, la 36,73 unitati/dolar, cel mai redus nivel atins dupa 3 martie, cand presedintele Vladimir Putin a inceput interventia in regiunea Crimeea.

Indicele Micex al bursei din Moscova este in declin cu 1,9%, pierzand cresterea inregistrata in aceasta saptamana, dupa ce presedintele ucrainean Petro Porosenko a solicitat o sedinta de urgenta a Consiliului National de Securitate si Aparare din cauza extinderii ofensivei rebelilor.

Citește și
Vladimir Putin
Rusia avertizeaza ca va raspunde la o eventuala consolidare militara a NATO in estul Europei

Ingrijorarea investitorilor a fost amplificata de afirmatia Statelor Unite ca Rusia ar coordona atacurile separatistilor. Indicele UX al bursei din Ucraina a scazut cu 5,8%, cel mai mult dupa data de 3 martie, iar obligatiunile cu maturitate in 2017 au coborat pentru a saptea zi, astfel ca randamentul acestora a crescut cu 0,94 puncte procentuale, la 11,87%, cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni.

Zlotul polonez s-a depreciat cu 0,4% fata de euro, iar indicii bursieri din Cehia, Ungaria si Polonia au scazut cu cel putin 1,4%.

In Romania, cursul anuntat de BNR a crescut joi putin peste 4,40 lei/euro, leul fiind in declin usor mai temperat comparativ cu alte monede mai importante din regiune, pe volume ridicate ale tranzactiilor in piata interbancara locala.

Pretul gazelor a crescut cel mai mult dupa 25 iulie la bursa ICE Futures Europe din Londra. Contractele cu livrare peste o luna au crescut cu pana la 5,7%, la cel mai ridicat nivel din ultimele 10 saptamani.

Rusia asigura circa 30% din necesarul de gaze al Europei, iar jumatate din acest volum tranziteaza Ucraina. Violentele din Ucraina s-au amplificat la o zi dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca discutiile avute la Minsk cu omologul sau Petro Porosenko reprezinta un pas catre o solutie politica a conflictului. Rusia nu recunoaste ca ar avea vreo implicare in conflictul din estul Ucrainei.

Citește și...
Reactia Romaniei dupa ce Porosenko a anuntat invazia Rusiei. Corlatean:
Reactia Romaniei dupa ce Porosenko a anuntat invazia Rusiei. Corlatean: "Suntem extrem de ingrijorati"

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, joi, ca s-ar impune convocarea CSAT in contextul ultimelor evenimente din Ucraina, dar a subliniat ca acesta este atributul presedintelui.

Rusia avertizeaza ca va raspunde la o eventuala consolidare militara a NATO in estul Europei
Rusia avertizeaza ca va raspunde la o eventuala consolidare militara a NATO in estul Europei

Rusia va lua masuri in vederea "asigurarii securitatii" sale in cazul in care NATO va decide consolidarea prezentei militare in statele din estul Europei, a anuntat Reprezentanta permanenta a Moscovei la NATO, intr-un mesaj postat pe Twitter.

Porosenko s-a razgandit:
Porosenko s-a razgandit: "Situatia este dificila, dar sub control". SUA trimit forte armate in Europa de Est. LIVE UPDATE

28 august 2014. Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a afirmat, joi, ca Rusia a invadat Ucraina, in timp ce premierul Arseni Iateniuk l-a acuzat pe Vladimir Putin de provocarea intentionata a unui razboi in Europa.

Recomandări
Minim istoric pentru prețul petrolului. SUA și-au făcut stoc de țiței
Minim istoric pentru prețul petrolului. SUA și-au făcut stoc de țiței

Prețul petrolului a scăzut din nou ajungând la un minim istoric, pe fondul stocurilor mari de combustibil ale Statelor Unite.

Putin: „Suntem conștienți ce sunt armele nucleare, dar nu alergăm în jurul lumii fluturând această armă ca un brici”
Putin: „Suntem conștienți ce sunt armele nucleare, dar nu alergăm în jurul lumii fluturând această armă ca un brici”

"Amenințarea războiului nuclear este în creștere", a spus președintele rus Vladimir Putin.

Când aflăm cine sunt cei 12 Faimoși de la Survivor 2023
Când aflăm cine sunt cei 12 Faimoși de la Survivor 2023

Când aflăm cine sunt cei 12 Faimoși de la Survivor 2023: Marea Dezvăluire, în exclusivitate pe VOYO