Criza in Ucraina. Oleksandr Turcinov: "Suntem pregatiti sa ascultam oamenii din est. Dar nu trebuie sa se traga"
14 mai 2014. Ucraina nu va ceda santajului insurgentilor care "dicteaza vointa" Rusiei, a declarat miercuri presedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov, in deschiderea primei "mese rotunde" vizand o "dezescaladare".
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
Cititi in acest articol:
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
-► Lavrov: "Ucraina e aproape de un razboi civil"
-► Reprezentantul Rusiei la NATO: Organizatia incearca sa foloseasca la maximum criza ucraineana
-► Polonia avertizeaza in privinta "prabusirii" Ucrainei
-► Kievul l-a convocat pe ambasadorul ungar, dupa ce Orban a cerut autonomie pentru maghiarii ucraineni
Ucraina nu va ceda "santajului" insurgentilor prorusi
Ucraina nu va ceda santajului insurgentilor care "dicteaza vointa" Rusiei, a declarat miercuri presedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov, in deschiderea primei "mese rotunde" vizand o "dezescaladare", relateaza AFP.
"Cei care, cu armele in mana, poarta un razboi impotriva propriei tari (...), care ne dicteaza vointa tarii vecine, vor raspunde in fata legii. Nu vom ceda santajului", a declarat seful statului.
"Suntem pregatiti sa ascultam oamenii din est. Dar nu trebuie sa se traga, sa se jefuiasca si sa se ocupe cladiri administrative", a subliniat Turcinov.
Serghei Lavrov: Exista suspiciuni ca in Ucraina sunt mercenari occidentali. Rusia nu va trimite trupe
Rusia nu intentioneaza sa trimita trupe in estul Ucrainei, afirma ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, precizand ca suspecteaza prezenta unor mercenari occidentali, in principal americani, in regiunile rusofone ucrainene.
"Rusia nu are nicio intentie de a trimite trupe in estul Ucrainei", a spus Lavrov intr-un interviu acordat Bloomberg TV.
Dar exista suspiciuni "mari" privind prezenta unor mercenari occidentali, in special americani, in Ucraina, a continuat seful diplomatiei ruse.
Ucraina estimeaza pierderea Crimeei la suma de 100 de miliarde de dolari si nu va ceda "santajului" insurgentilor prorusi, a declarat presedintele interimar Oleksandr Turcinov miercuri, la o intalnire oficiala la Kiev, relateaza AFP.
La discutii ar urma sa participe premierul interimar ucrainean Arseni Iateniuk, trei fosti presedinti ai Ucrainei, candidati la alegerile prezidentiale de la 25 mai si deputati si oficiali regionali.
Liderii sepratisti din estul Ucrainei, calificati drept "teroristi" de catre autoritatile de la Kiev, nu sunt invitati sa participe la aceasta intalnire, in pofida unor apeluri repetate ale Moscovei in acest sens.
Lavrov: "Ucraina e aproape de un razboi civil"
Ucraina este "mai aproape decat oricand de un razboi civil", avertizeaza ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, intr-un interviu acordat Bloomberg TV si preluat de MEDIAFAX. "Dat fiind ca ucrainenii omoara ucraineni, cred ca Ucraina este mai aproape decat oricand de un razboi civil", a declarat Lavrov.
"In estul si sudul Ucrainei, exista deja un razboi real, cu armament greu", a subliniat seful diplomatiei ruse, conform AFP. Sapte militari ucraineni au murit marti in confruntarile cu insurgenti prorusi care au avut loc in estul tarii."Daca acest mediu este propice organizarii unor alegeri libere si echitabile, atunci nu mai stiu ce poate insemna liber si echitabil", a insistat Lavrov, referindu-se la scrutinul prezidential programat in Ucraina pe 25 mai.
Dupa lansarea in urma cu o luna a operatiunilor militare impotriva separatistilor prorusi din estul Ucrainei, Administratia proeuropeana de la Kiev se straduieste acum sa lanseze un "dialog national", dara fara reprezentantii insurgentilor. In opinia lui Serghei Lavrov, separatistii trebuie sa participe la discutii. "Pentru ca dialogul national sa aiba succes, este absolut necesar sa fie asigurata participarea tuturor regiunilor Ucrainei", a insistat seful diplomatiei ruse.
Reprezentantul Rusiei la NATO: Organizatia incearca sa foloseasca la maximum criza ucraineana
Reprezentantul permanent al Rusiei la Alianta Nord-Atlantica, Aleksandr Grusko, citat de Itar-Tass, a declarat: In aceste zile, reprezentantii NATO au vorbit mult despre cat de important este pentru alianta sa se trezeasca din somn si, judecand dupa entuziasmul si retorica privind aparitia unei noi amenintari in Europa, NATO incearca sa foloseasca la maximum criza ucraineana pentru a demonstra ca inca este nevoie de ea (alianta) in actualul mediu de securitate", a declarat el. "Scopul acestei intensificari deliberate a retoricii este simplu - sa reanimeze blocul, sa aiba mai multi bani pentru nevoile militare. Iar aceasta necesita un inamic", a adaugat el.
"Baza argumentului este construita pentru a demonstra ca Rusia are unele planuri de expansiune", a continuat el, adaugand ca in acest scop au fost inventate noi amenintari. "Astfel, unul dintre sefii militari ai NATO a enuntat o formula universala ce explica orice miscare de protest - totul denota mana Moscovei", a afirmat el.
"In acelasi timp, ei prefera sa nu vada contributia pe care tara noastra a avut-o la renuntarea la mostenirii Razboiului Rece si la incheierea cursei inarmarii. Daca este sa spunem adevarul, Europa ar trebui sa ii fie recunoscatoare Rusiei ca isi cheltuiste doar 2 procente din PIB pentru aparare. Acum, in aceasta campanie, contribuabilii vor fi taxati suplimentar pentru aparare", a declarat Grusko.
"Alianta neaga faptul ca criza din Ucraina este una interna si, in pofida tuturor momentelor tragice, continua sa vorbeasca despre interferenta externa in regiunile din estul Ucrainei", a adaugat ambasadorul rus. "Acum sper ca, dupa ce a vazut cozile de asteptare lungi de la sectiile de votare din Donetk si Lugansk, NATO va recunoaste ca aceasta este societatea civila si nu miticii «agenti provocatori». Daca alianta este cu adevarat interesata de reducerea tensiunilor, asa cum pretind reprezentantii sai, aceasta poate contribui cerand regimului de la Kiev sa puna capat operatiunii punitive, sa isi retraga trupele si incetand ajutor acordat acestuia", a conchis Grusko.
Polonia avertizeaza in privinta "prabusirii" Ucrainei
Polonia a avertizat in privinta "prabusirii" Ucrainei in cazul in care alegerile prezidentiale de la 25 mai nu se vor desfasura in mod normal, relateaza AFP. "Astazi, vreau sa mobilizez toata Uniunea Europeana si NATO cu privire la riscul sau amenintarea prabusirii statului ucrainean, sau cel putin a unei divizari foarte dureroase", a declarat premierul Poloniei, Donald Tusk, la Varsovia."In urmatoarele zile sau in urmatoarele luni, soarta Ucrainei va fi transata", a adaugat el, indemnand Uniunea Europeana (UE) sa sustina alegerile cruciale de la 25 mai.
Un dublu referendum a avut loc duminica in regiunile Donetk si Lugansk, situate in estul Ucrainei. in urma referendumului, considerat "ilegal" de autoritatile de la Kiev si occidentali, cele doua regiuni s-au autoproclamat republici si au cerut unirea cu Rusia, dupa exemplul Crimeei.
In plus, premierul polonez s-a exprimat pe marginea ultimatumului adresat Ucrainei de gigantul rus Gazprom, care solicita plata in avans a unei facturi de 1,66 miliarde de dolari pentru livrarile de gaze din iunie. "Exista diferite estimari cu privire la costul anexarii Crimeii (de catre Moscova). Astazi, este dificil de spus cine datoreaza bani", a spus el.
"Ucraina are datorii fata de Gazprom si Rusia sau Rusia, in baza dreptului international, are datorii fata de Ucraina pentru ca si-a insusit Crimeea cu infrastructura si campurile sale gazifere?", s-a intrebat premierul polonez.
Kievul l-a convocat pe ambasadorul ungar, dupa ce Orban a cerut autonomie pentru maghiarii ucraineni
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat ca doreste autonomie sporita pentru comunitatile maghiare din bazinul carpatic, inclusiv din Ucraina, reactia Administratiei proeuropene de la Kiev fiind convocarea ambasadorului ungar. "Noi consideram ca problema maghiarilor este o problema europeana. Maghiarii care traiesc in bazinul carpatic au dreptul la dubla cetatenie, la drepturi comunitare si la autonomie", a declarat premierul Viktor Orban, citat de Reuters.Aproximativ 200.000 de etnici maghiari locuiesc in vestul Ucrainei, in regiunile care se invecineaza cu Ungaria. Ca reactie, Administratia proeuropeana de la Kiev, care se confrunta deja cu un conflict separatist in estul Ucrainei, l-a convocat pe ambasadorul Ungariei, cerandu-i explicatii.
Ministerul ucrainean de Externe a exprimat preocupare in legatura cu revendicarile premierului Ungariei, explicand ca solicitarile intra in contradictie cu legislatia Ucrainei.