Criza in Ucraina. Oleksandr Turcinov: "Suntem pregatiti sa ascultam oamenii din est. Dar nu trebuie sa se traga"

Aleksandr Turcinov

14 mai 2014. Ucraina nu va ceda santajului insurgentilor care "dicteaza vointa" Rusiei, a declarat miercuri presedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov, in deschiderea primei "mese rotunde" vizand o "dezescaladare".

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Cititi in acest articol:

-► Lavrov: "Ucraina e aproape de un razboi civil"

-► Reprezentantul Rusiei la NATO: Organizatia incearca sa foloseasca la maximum criza ucraineana

Citește și
Anders Fogh Rasmussen
Surse: Secretarul general al NATO face o vizita in Romania, in perioada 15-16 mai. Oficialul va fi primit la Cotroceni
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

-► Polonia avertizeaza in privinta "prabusirii" Ucrainei

-► Kievul l-a convocat pe ambasadorul ungar, dupa ce Orban a cerut autonomie pentru maghiarii ucraineni

Ucraina nu va ceda "santajului" insurgentilor prorusi

Ucraina nu va ceda santajului insurgentilor care "dicteaza vointa" Rusiei, a declarat miercuri presedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov, in deschiderea primei "mese rotunde" vizand o "dezescaladare", relateaza AFP.

"Cei care, cu armele in mana, poarta un razboi impotriva propriei tari (...), care ne dicteaza vointa tarii vecine, vor raspunde in fata legii. Nu vom ceda santajului", a declarat seful statului.

"Suntem pregatiti sa ascultam oamenii din est. Dar nu trebuie sa se traga, sa se jefuiasca si sa se ocupe cladiri administrative", a subliniat Turcinov.

Serghei Lavrov: Exista suspiciuni ca in Ucraina sunt mercenari occidentali. Rusia nu va trimite trupe

Rusia nu intentioneaza sa trimita trupe in estul Ucrainei, afirma ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, precizand ca suspecteaza prezenta unor mercenari occidentali, in principal americani, in regiunile rusofone ucrainene.

"Rusia nu are nicio intentie de a trimite trupe in estul Ucrainei", a spus Lavrov intr-un interviu acordat Bloomberg TV.

Dar exista suspiciuni "mari" privind prezenta unor mercenari occidentali, in special americani, in Ucraina, a continuat seful diplomatiei ruse.

Ucraina estimeaza pierderea Crimeei la suma de 100 de miliarde de dolari si nu va ceda "santajului" insurgentilor prorusi, a declarat presedintele interimar Oleksandr Turcinov miercuri, la o intalnire oficiala la Kiev, relateaza AFP.

La discutii ar urma sa participe premierul interimar ucrainean Arseni Iateniuk, trei fosti presedinti ai Ucrainei, candidati la alegerile prezidentiale de la 25 mai si deputati si oficiali regionali.

Liderii sepratisti din estul Ucrainei, calificati drept "teroristi" de catre autoritatile de la Kiev, nu sunt invitati sa participe la aceasta intalnire, in pofida unor apeluri repetate ale Moscovei in acest sens.


Lavrov: "Ucraina e aproape de un razboi civil"

Ucraina este "mai aproape decat oricand de un razboi civil", avertizeaza ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, intr-un interviu acordat Bloomberg TV si preluat de MEDIAFAX. "Dat fiind ca ucrainenii omoara ucraineni, cred ca Ucraina este mai aproape decat oricand de un razboi civil", a declarat Lavrov.

"In estul si sudul Ucrainei, exista deja un razboi real, cu armament greu", a subliniat seful diplomatiei ruse, conform AFP. Sapte militari ucraineni au murit marti in confruntarile cu insurgenti prorusi care au avut loc in estul tarii."Daca acest mediu este propice organizarii unor alegeri libere si echitabile, atunci nu mai stiu ce poate insemna liber si echitabil", a insistat Lavrov, referindu-se la scrutinul prezidential programat in Ucraina pe 25 mai.

Dupa lansarea in urma cu o luna a operatiunilor militare impotriva separatistilor prorusi din estul Ucrainei, Administratia proeuropeana de la Kiev se straduieste acum sa lanseze un "dialog national", dara fara reprezentantii insurgentilor. In opinia lui Serghei Lavrov, separatistii trebuie sa participe la discutii. "Pentru ca dialogul national sa aiba succes, este absolut necesar sa fie asigurata participarea tuturor regiunilor Ucrainei", a insistat seful diplomatiei ruse.

Reprezentantul Rusiei la NATO: Organizatia incearca sa foloseasca la maximum criza ucraineana

Reprezentantul permanent al Rusiei la Alianta Nord-Atlantica, Aleksandr Grusko, citat de Itar-Tass, a declarat: In aceste zile, reprezentantii NATO au vorbit mult despre cat de important este pentru alianta sa se trezeasca din somn si, judecand dupa entuziasmul si retorica privind aparitia unei noi amenintari in Europa, NATO incearca sa foloseasca la maximum criza ucraineana pentru a demonstra ca inca este nevoie de ea (alianta) in actualul mediu de securitate", a declarat el. "Scopul acestei intensificari deliberate a retoricii este simplu - sa reanimeze blocul, sa aiba mai multi bani pentru nevoile militare. Iar aceasta necesita un inamic", a adaugat el.

"Baza argumentului este construita pentru a demonstra ca Rusia are unele planuri de expansiune", a continuat el, adaugand ca in acest scop au fost inventate noi amenintari. "Astfel, unul dintre sefii militari ai NATO a enuntat o formula universala ce explica orice miscare de protest - totul denota mana Moscovei", a afirmat el.

"In acelasi timp, ei prefera sa nu vada contributia pe care tara noastra a avut-o la renuntarea la mostenirii Razboiului Rece si la incheierea cursei inarmarii. Daca este sa spunem adevarul, Europa ar trebui sa ii fie recunoscatoare Rusiei ca isi cheltuiste doar 2 procente din PIB pentru aparare. Acum, in aceasta campanie, contribuabilii vor fi taxati suplimentar pentru aparare", a declarat Grusko.

"Alianta neaga faptul ca criza din Ucraina este una interna si, in pofida tuturor momentelor tragice, continua sa vorbeasca despre interferenta externa in regiunile din estul Ucrainei", a adaugat ambasadorul rus. "Acum sper ca, dupa ce a vazut cozile de asteptare lungi de la sectiile de votare din Donetk si Lugansk, NATO va recunoaste ca aceasta este societatea civila si nu miticii «agenti provocatori». Daca alianta este cu adevarat interesata de reducerea tensiunilor, asa cum pretind reprezentantii sai, aceasta poate contribui cerand regimului de la Kiev sa puna capat operatiunii punitive, sa isi retraga trupele si incetand ajutor acordat acestuia", a conchis Grusko.

Polonia avertizeaza in privinta "prabusirii" Ucrainei

Polonia a avertizat in privinta "prabusirii" Ucrainei in cazul in care alegerile prezidentiale de la 25 mai nu se vor desfasura in mod normal, relateaza AFP. "Astazi, vreau sa mobilizez toata Uniunea Europeana si NATO cu privire la riscul sau amenintarea prabusirii statului ucrainean, sau cel putin a unei divizari foarte dureroase", a declarat premierul Poloniei, Donald Tusk, la Varsovia.

"In urmatoarele zile sau in urmatoarele luni, soarta Ucrainei va fi transata", a adaugat el, indemnand Uniunea Europeana (UE) sa sustina alegerile cruciale de la 25 mai.

Un dublu referendum a avut loc duminica in regiunile Donetk si Lugansk, situate in estul Ucrainei. in urma referendumului, considerat "ilegal" de autoritatile de la Kiev si occidentali, cele doua regiuni s-au autoproclamat republici si au cerut unirea cu Rusia, dupa exemplul Crimeei.

In plus, premierul polonez s-a exprimat pe marginea ultimatumului adresat Ucrainei de gigantul rus Gazprom, care solicita plata in avans a unei facturi de 1,66 miliarde de dolari pentru livrarile de gaze din iunie. "Exista diferite estimari cu privire la costul anexarii Crimeii (de catre Moscova). Astazi, este dificil de spus cine datoreaza bani", a spus el.

"Ucraina are datorii fata de Gazprom si Rusia sau Rusia, in baza dreptului international, are datorii fata de Ucraina pentru ca si-a insusit Crimeea cu infrastructura si campurile sale gazifere?", s-a intrebat premierul polonez.

Kievul l-a convocat pe ambasadorul ungar, dupa ce Orban a cerut autonomie pentru maghiarii ucraineni

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat ca doreste autonomie sporita pentru comunitatile maghiare din bazinul carpatic, inclusiv din Ucraina, reactia Administratiei proeuropene de la Kiev fiind convocarea ambasadorului ungar. "Noi consideram ca problema maghiarilor este o problema europeana. Maghiarii care traiesc in bazinul carpatic au dreptul la dubla cetatenie, la drepturi comunitare si la autonomie", a declarat premierul Viktor Orban, citat de Reuters.

Aproximativ 200.000 de etnici maghiari locuiesc in vestul Ucrainei, in regiunile care se invecineaza cu Ungaria. Ca reactie, Administratia proeuropeana de la Kiev, care se confrunta deja cu un conflict separatist in estul Ucrainei, l-a convocat pe ambasadorul Ungariei, cerandu-i explicatii.

Ministerul ucrainean de Externe a exprimat preocupare in legatura cu revendicarile premierului Ungariei, explicand ca solicitarile intra in contradictie cu legislatia Ucrainei.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Basescu, dupa intalnirea cu Ponta, Oprea si Dusa de la Cotroceni: Putin nu a spus adevarul. Rusia vrea dezmembrarea Ucrainei
Basescu, dupa intalnirea cu Ponta, Oprea si Dusa de la Cotroceni: Putin nu a spus adevarul. Rusia vrea dezmembrarea Ucrainei

"Exista un risc major de federalizare a Ucrainei, iar acest risc se poate extinde si asupra Republicii Moldova", este concluzia la care au ajuns presedintele si premierul, dupa o discutie de aproximativ o ora si jumatate, la Cotroceni.

Surse: Secretarul general al NATO face o vizita in Romania, in perioada 15-16 mai. Oficialul va fi primit la Cotroceni
Surse: Secretarul general al NATO face o vizita in Romania, in perioada 15-16 mai. Oficialul va fi primit la Cotroceni

Surse oficiale citate de Mediafax au declarat ca secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, face o vizita in Romania, in perioada 15-16 mai.

Criza din Ucraina. Avertismentul Poloniei: In urmatoarele zile soarta Ucrainei va fi transata. Noi violente in Donetk
Criza din Ucraina. Avertismentul Poloniei: In urmatoarele zile soarta Ucrainei va fi transata. Noi violente in Donetk

13 mai 2014. Polonia a avertizat marti in privinta "prabusirii" Ucrainei in cazul in care alegerile prezidentiale de la 25 mai nu se vor desfasura in mod normal, relateaza AFP.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.