Basescu, dupa intalnirea cu Ponta, Oprea si Dusa de la Cotroceni: Putin nu a spus adevarul. Rusia vrea dezmembrarea Ucrainei
"Exista un risc major de federalizare a Ucrainei, iar acest risc se poate extinde si asupra Republicii Moldova", este concluzia la care au ajuns presedintele si premierul, dupa o discutie de aproximativ o ora si jumatate, la Cotroceni.
Traian Basescu a spus ca o solutie pentru deblocarea crizei din Est este ca autoritatile de la Kiev sa poarte negocieri cu etnicii rusi din Ucraina. De asemenea, Basescu a indemnat Uniunea Europeana sa faca demersuri clare in ceea ce priveste atat Ucraina cat si Republica Moldova, pentru aderarea la Uniunea Europeana.
Premierul Victor Ponta a spus, la iesirea de la intalnire, ca o alta tema de discutie a fost armonizarea punctului de vedere pe care autoritatile romane le vor avea la intalnirile extrem de importante cu Secretarul General al NATO si cu vicepresedintele american Joe Biden.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Premierul Ponta a mers la Cotroceni, la invitatia presedintelui Traian Basescu, impreuna cu vicepremierul Gabriel Oprea, cu ministrul Apararii Mircea Dusa si cu secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu.
Sinteza declaratiilor presedintelui Traian Basescu, dupa intalnirea cu premierul Victor Ponta:
- Pozitiile stabilite astazi sunt cele care au fost deja exprimate. Toate au fost transmise in mod repetat, in diverse ocazii, catre cancelariile europene.
- In ceea ce priveste Ucraina, pozitia Romaniei este ca exista un risc major de federalizare.
- Pozitia noastra este ca, in continuare, Kiev-ul trebuie sa continue discutiile si in Donetk si in Lugansk, unde au avut loc voturile, nerecunoscute de comunitatea internationala.
- Romania propune ca, in situatia in care se vor organiza negocieri internationale privind stabilizarea Ucrainei, separatistii sa nu fie parte a negocierilor. Negocierile trebuie sa se desfasoare intern.
- In Transnistria, de 20 de ani separatistii blocheaza procesul de negociere.
- In cazul in care, in negocierile cu minoritatea rusa se vor face aranjamente democratice, cerem categoric ca de aceleasi drepturi sa se bucure si minoritatea romana din Ucraina.
- Federalizarea Ucrainei a inceput cu recunoasterea de catre Lavrov a referendumurilor din Lugansk si Donetk. Al doilea obiectiv e impiedicarea alegerilor din 25 mai. Rusia doreste destabilizarea Ucrainei, pentru a o pune sub control.
- Este esential pentru Kiev sa ia toate masurile, fara varsare de sange, astfel incat alegerile prezidentiale sa se desfasoare in Lugansk si Donetk. Daca acest lucru nu se intampla, presedintele ales nu va fi un presedinte legitim pentru toata Ucraina. Ar semnifica piederea celor doua regiuni.
- Romania nu recunoaste anexarea Crimeii sau referendumurile din Lugansk si Donetk, pentru ca sunt impotriva Constitutiei Ucrainei. Ucrainei trebuie sa i se faca o oferta clara, prin semnarea acordurilor de asociere si de liber schimb cu Uniunea Europeana si sa i se dea o perspectiva europeana.
- Federatia Rusa a inceput sa isi atinga si cel de-al doilea obiectiv pentru Ucraina, federalizarea si dezmembrarea. Putin nu a spus adevarul cand a informat opinia publica mondiala ca a ordonat retragerea trupelor de la frontierea ucraineana.
- Am afirmat ca nu cred ca presedintele Ferderatiei Ruse nu isi respecta cuvantul. Iata ca am avut prea multa incredere.
- In ceea ce priveste Republica Moldova, am stiut ca in perioada 1-9 mai, dar si in continuare, vor exista provocari in Moldova. Punctul nostru de vedere este ca trebuie accelerat procesul de asociere, daca e posibil, pe 27 mai.
- Avem nevoie de bani europeni pentru interconectarea energetica si extinderea gazoductului.
-Scenariul cel mai rau pentru Moldova ar fi destabilizarea regiunii Odesa, care inconjoara Transnistria. Ulterior s-ar putea include si Transnistria in Federatia Rusa, care ar ajunge la bratul Chilia. Credem ca este unul din obiective.
- Nu estimam ca Federatia Rusa va trimite trupe in regiune, cu exceptia celor care se afla deja in Transnistria. Armata transnistreana are 5000 de militari, bine instruiti, bine.
Presedintele Traian Basescu i-a trimis o scrisoare premierului Victor Ponta in care il invita la consultari marti, la ora 17.30, pentru "clarificarea nelamuririlor Guvernului referitoare la politica externa, de securitate si de aparare a Romaniei".
"Sigur voi merge, cu toti membrii CSAT", a spus Ponta, citat de MEDIAFAX.
"Avand in vedere declaratiile dumneavoastra publice recente prin care va manifestati nelamurirea in legatura cu pozitia Romaniei privind situatia din Ucraina si din regiune, in conformitate cu Art. 86 din Constitutia Romaniei va invit pentru consultari astazi, 13 mai 2014, la ora 17.30, la Palatul Cotroceni", se arata in scrisoarea deschisa transmisa de presedintele Traian Basescu premierului Victor Ponta.In scrisoare se mai mentioneaza ca aceste consultari vizeaza "clarificarea nelamuririlor Guvernului referitoare la politica externa, de securitate si de aparare a Romaniei - problema urgenta si de importanta deosebita".
"La aceasta intalnire va recomand sa participe toti membrii Guvernului sau, cel putin, ministrii care fac parte din Consiliul Suprem de Aparare a Tarii", mai precizeaza Traian Basescu in scrisoare.
Anterior, premierul Victor Ponta a anuntat ca i-a transmis presedintelui Traian Basescu solicitarea de convocare a unei reuniuni extraordinare a CSAT privind situatia politica din regiune si recentele schimburi de replici pe ruta Bucuresti - Moscova.
"Am avut o discutie cu ministri membri ai CSAT, situatia din Ucraina s-a inrautatit in ultima perioada. Este evident ca Romania trebuie sa aiba o pozitie institutionala.Vom transmite astazi presedintelui solicitarea oficiala de a organiza in cat mai scurt timp o sedinta extraordinara a CSAT pentru a analiza situatia creata si a lua o decizie.
Consider ca este nevoie de un raspuns institutional. Asteptam asteptarea acestuia de a participa la sedinta CSAT", a spus Ponta.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, vladimir putin, traian basescu, victor ponta,
Dată publicare:
13-05-2014 12:18