Criza din Ucraina. Avertismentul Poloniei: In urmatoarele zile soarta Ucrainei va fi transata. Noi violente in Donetk

×
Codul embed a fost copiat

13 mai 2014. Polonia a avertizat marti in privinta "prabusirii" Ucrainei in cazul in care alegerile prezidentiale de la 25 mai nu se vor desfasura in mod normal, relateaza AFP.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

SUMARUL EVENIMENTELOR

•Sase militari ucraineni, ucisi in Donetk. Liderul prorus din Lugansk a fost impuscat

• Procurorul din Crimeea si separatisti prorusi din Ucraina, pe lista sanctiunilor impuse de UE

Citește și
joe biden
Traian Basescu: L-am invitat pe Joe Biden in Romania, vine si seful Pentagonului. Adjunctul sefului CIA, primit la Cotroceni
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

•UE si OSCE incearca o mediere in Ucraina, dupa ce separatistii prorusi au cerut alipirea la Rusia

•Vladimir Putin, invitat de Xi Jinping in China pe 20 mai, in plina criza ucraineana

•Kievul refuza un "dialog real" cu separatistii prorusi, acuza Moscova

22:00 Polonia a avertizat marti in privinta "prabusirii" Ucrainei in cazul in care alegerile prezidentiale de la 25 mai nu se vor desfasura in mod normal, relateaza AFP. "Astazi, vreau sa mobilizez toata Uniunea Europeana si NATO cu privire la riscul sau amenintarea prabusirii statului ucrainean, sau cel putin a unei divizari foarte dureroase", a declarat premierul Poloniei, Donald Tusk, la Varsovia.

"In urmatoarele zile sau in urmatoarele luni, soarta Ucrainei va fi transata", a adaugat el, indemnand Uniunea Europeana (UE) sa sutina alegerile cruciale de la 25 mai. Un dublu referendum a avut loc duminica in regiunile Donetk si Lugansk, situate in estul Ucrainei. In urma referendumului, considerat "ilegal" de autoritatile de la Kiev si occidentali, cele doua regiuni s-au autoproclamat republici si au cerut unirea cu Rusia, dupa exemplul Crimeei.

In plus, premierul polonez s-a exprimat pe marginea ultimatumului adresat Ucrainei de gigantul rus Gazprom, care solicita plata in avans a unei facturi de 1,66 miliarde de dolari pentru livrarile de gaze din iunie. "Exista diferite estimari cu privire la costul anexarii Crimeii (de catre Moscova). Astazi, este dificil de spus cine datoreaza bani", a spus el.

"Ucraina are datorii fata de Gazprom si Rusia sau Rusia, in baza dreptului international, are datorii fata de Ucraina pentru ca si-a insusit Crimeea cu infrastructura si campurile sale gazifere?", s-a intrebat premierul polonez.

21:00 Procurorul din Crimeea, Natalia Poklonskaia, si Viaceslav Ponomarev, primarul autoproclamat din Slaviansk, bastion al separatistilor prorusi din estul Ucrainei, se afla pe lista noilor persoane vizate de sanctiunile Uniunii Europene, relateaza AFP. In urma deciziei, Natalia Poklonskaia are interdictie de intrare in spatiul UE, iar eventualele bunuri detinute in bancile europene vor fi blocate. Tanara in varsta de 34 de ani, numita la sfarsitul lunii martie procuror in Crimeea, a devenit vedeta japonezilor, chinezilor si coreenilor, dupa ce conferinta de presa sustinuta in urma numirii a fost pusa pe Youtube si a strans 1,3 milioane de vizualizari.

Pe lista persoanelor vizate de sanctiunile UE se afla, de asemenea, separatistii prorusi, printre care Viaceslav Ponomarev, primarul autoproclamat din Slaviansk, sau Roman Liaghin, care a organizat duminica referendumul asupra independentei de la Donetk, desfasurat simultan cu o consultare in acelasi scop la Lugansk, in estul Ucrainei.

Ministrii europeni de Externe i-au inclus, de asemenea, pe lista persoanelor vizate de sanctiuni pe Viaceslav Volodin, adjunctul sefului administratiei prezidentiale ruse, si pe generalul Vladimir Samanov, decorat ca erou al Federatiei Ruse, dar acuzat de crime in Cecenia. Potrivit UE, Samanov, in calitate de comandant al trupelor ruse de parasutisti, este responsabil pentru desfasurarea fortelor aeriene ruse in peninsula ucraineana Crimeea, anexata de Rusia in luna martie.

Un alt oficial rus, Vladimir Plighin, care a pregatit legislatia in vederea facilitarii includerii Crimeei in componenta Rusiei, este, de asemenea, vizat de sanctiunile UE. Noile nume adaugate pe lista UE ridica in total la 61 numarul oficialilor rusi sau prorusi din Ucraina vizati de sanctiunile Bruxellesului pentru atingere adusa suveranitatii Ucrainei. UE se afla deocamdata in cea de-a doua etapa a sanctiunilor, a masurilor specifice, constand in interzicerea vizelor si blocarea conturilor.

20:00 Separatistii pro-rusi vor lua masuri pentru detensionarea situatiei daca guvernul de la Kiev isi inceteaza ofensiva militara din estul tarii. Anuntul a fost facut martila Moscova care incurajeaza o mediere intre cele doua tabere ucrainene sub egida OSCE.

Confruntarile continua anunta Kievul. Rebelii au prins in ambuscada, un convoi militar si cel putin sase militari ucraineni au fost ucisi, iar alti 8, raniti. Seful diplomatiei germane a venit la Kiev pentru a media discutiile dintre guvernul interimar de la Kiev si separatistii pro-rusi. Asta dupa ce insusi Vladimir Putin si-a dat acordul pentru un dialog national sub egida OSCE.

"Alegerile prezidentiale din 25 mai au un rol decisiv. Si, asa cum am spus-o deja, e important sa participe la alegeri cat mai multi oameni", sustine Frank-Walter Steinmeier, ministru german de extrene. "In cursul dialogului national dorim sa discutam 5 subiecte: reforme constitionale, descentralizare, coruptia, politicile economice si umanitare", explica Arseni Yatsenyuk, prim-ministru interimin exercitiu al Ucrainei.

Descentralizare - DA, federalizare - NU, dupa cum a declarat marti la Bucuresti si ambasadorul Ucrainei in Romania. Diplomatul a respins interpretarea potrivit careia Ucraina ar fi pe punctul sa alunece intr-un razboi civil.Il contrazic totusi separatistii din Donetk, care au sarbatorit luni cu focuri de artificii victoria in referendumul privind independenta de Ucraina.

"Cand te gandesti la cat de importante ar fi urmarile unei ruperi a regiunii Donetk de Ucraina, iti dai seama ca destul de putini oameni au iesit in strada in seara aceasta. Doar cateva sute sunt aici, ca sa-i aclame pe liderii noii auto-proclamate Republicii Populare din Donetk" a relatat Daniel Sandford, corespondent BBC.

"Ii cerem Rusiei sa ia in calcul includerea Republicii Populare din Donetsk in Federaria Rusa" a anuntat Denis Pushilin, liderul separatistilor din Donetk

Cu alte cuvinte, mingea este acum pe terenul Moscovei, care deocamdata nu s-a pronuntat. In schimb, Gazpromul a somat Ucraina sa-si achite restantele la gaze pana pe 3 iunie, in caz contrar urmand sa sisteze livrarile. Cum Ucraina este tara de tranzit, in pericol sunt si livrarile pentru tarile Uniunii Europene, care importa din Rusia 30% din necesarul de gaze. Recent, Gazpromul a scumpit cu 80% gazul livrat Ucrainei, pretul ajungand la 485 de dolari pe mia de metri cubi, cel mai mare din Europa.

18:00 Sase militari ucraineni au fost omorati, iar alti opt au fost raniti in confruntari cu insurgenti prorusi, in estul Ucrainei, anunta autoritatile de la Kiev, citate de AFP. Un convoi militar ucrainean a fost atacat cu rachete de insurgenti prorusi, in satul Oktiabrske, situat intre orasele Slaviansk si Kramatorsk, in regiunea Donetk, precizeaza Ministerul ucrainean al Apararii. Militarii ucraineni au ripostat. In cursul schimburilor de focuri, sase militari ucraineni au murit, iar alti opt au fost raniti, unul fiind in stare grava.

17:00 Liderul rebel prorus din Lugansk a fost impuscat."Persoane ramase neidentificate au deschis focul cu arme automate spre masina in care se afla Valeri Bolotov. A piedut mult sange, dar viata sa nu este in pericol", a declarat purtatorul sau de cuvant, Vasil Nikitin. Informatia nu a fost confirmata din alte surse."Suntem convinsi ca acest atentat este o reactie a Kievului la referendumul nostru", a acuzat Nikitin.

16:00 Rusia se asteapta ca separatistii prorusi din Ucraina sa respecte planul de stabilizare prezentat de OSCE, cu conditia ca Administratia de la Kiev sa inceteze operatiunile militare in estul Ucrainei. "Daca Administratia de la Kiev va lua aceste masuri, ne asteptam ca liderii fortelor de autoaparare din Donbas si Lugansk sa reactioneze in mod adecvat", a comunicat Ministerul rus de Externe, citat de AFP. "Este extrem de important sa fie lansata cat mai curand foaia de parcurs a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa", adauga diplomatia rusa.

15:40 Ucraina isi va plati datoriile la gaze catre Rusia, pana la 3 iunie, a declarat, marti, ambasadorul Teofil Bauer, dupa ce Gazprom a anuntat ca va sista livrarile de gaze incepand cu aceasta data.

"Ucraina nu a refuzat niciodata sa plateasca pentru gazul importat, dar a fost intotdeauna impotriva folosirii gazului ca arma diplomatica in politica Rusiei fata de Ucraina. In momentul de fata, Ucraina refuza sa plateasca pretul de aproape 500 de dolari pe mia de metri cubi, care este cel mai mare din Europa"
, a precizat ambasadorul Teofil Bauer, adaugand ca tara sa sustine demersurile comunitatii europene de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze.

"Daca Rusia va insista ca Ucraina sa plateasca acest pret, ne vom adresa institutiilor internationale
", a spus ambasadorul ucrainean.  Totodata, el a precizat ca autoritatile de la Kiev au schimbat "schemele din perioada anterioara" privind importul si consumul de gaze, ceea ce va duce la o reducere a consumului de gaze.

Intrebat daca Ucraina va achita factura restanta in valoare de mai multe miliarde de dolari, Bauer a precizat ca "suma respectiva va fi achitata". Intrebat daca plata se va face pana la termenul solicitat de Gazprom, ambasadorul a raspuns: "Sunt convins ca pana la 3 iunie".

Gazprom va sista livrarile de gaze destinate Ucrainei incepand din 3 iunie, daca Administratia de la Kiev nu va efectua plati in avans pentru luna iunie, a anuntat presedintele companiei ruse, Aleksei Miller, citat de AFP. "Daca Ucraina nu va plati anticipat gazele pe luna iunie, Gazprom va informa inainte de 3 iunie partea ucraineana in legatura cu gazele care vor fi livrate. Daca nu vor fi platite in avans, Ucraina nu va primi niciun metru cub de gaze in iunie", a explicat Miller.

Potrivit Bloomberg, Gazprom cere Ucrainei 3,51 de miliarde de dolari pentru gazele livrate in 2013 si in primele patru luni ale acestui an. Grupul rus a majorat, in aprilie, pretul gazelor livrate Ucrainei cu 81%, la 485 de dolari pentru o mie de metri cubi, mai mult decat pentru orice tara din UE.
Anatoli Ianovski, secretar de stat in Ministerul rus al Energiei, a precizat ca Gazprom trebuie sa ceara Ucrainei plata in avans a gazelor, pentru ca nu poate continua sa permita acumularea datoriilor.

Rusia urmeaza sa prezinte Ucrainei, in aceasta luna, o factura preliminara pentru gazele care vor fi livrate in iunie, a declarat, saptamana trecuta, ministrul Energiei, Alexandr Novak. Masura va crea probabil probleme in aprovizionarea Ucrainei si implicit riscuri pentru tranzitul catre tarile UE, a spus Ianovski. El a avertizat ca statele UE ar putea avea de suferit in timpul iernii, daca Ucraina nu a umplut capacitatile subterane de stocare.

15:14 Ucrainei i se impune ideea federalizarii, pe care Kievul a respinge considerand-o o incercare de destabilizare, a declarat, marti, ambasadorul Teofil Bauer, adaugand, in schimb, ca autoritatile ucrainene doresc descentralizarea.

"Agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei are loc ca urmare a faptului ca Ucraina a ales vectorul european de dezvoltare (...) Avem de-a face cu o agresiune externa in Ucraina si nu cu un proces intern, iar ca rezultat al ocuparii ilegale si ilegitime a Crimeei s-a ajuns la evenimentele de astazi", a declarat ambasadorul ucrainean la Bucuresti, Teofil Bauer, intr-o conferinta de presa.

Diplomatul a respins ferm ideea federalizarii, care ii este "impusa" Kievului. "Ceea ce se intampla in estul si sudul Ucrainei nu are nimic de-a face cu situatia interna, ci cu propaganda Rusiei. Ideea care ni se impune, de federalizare a Ucrainei, nu are nimic de-a face cu Constitutia Ucrainei, unde se mentioneaza ca Ucraina este stat unitar. Incercarile de a ne convinge de necesitatea federalizarii Ucrainei nu au de-a face cu realitatea, ci sunt pur si simplu incercari de destabilizare a Ucrainei", a spus ambasadorul.

Bauer a sustinut ca, potrivit ultimelor sondaje, doar 15% din populatia din estul Ucrainei sustine federalizarea, in timp ce peste 70% sustine ideea statului unitar. Pe de alta parte, diplomatul a precizat ca autoritatile de la Kiev sunt de acord cu un proces de descentralizare.

"Avand in vedere ca tot ni se impune ideea federalizarii, guvernul ucrainean a organizat mai multe mese rotunde in diferite zone ale tarii pentru a discuta si aceasta problema. Cu acest prilej au fost facute mai multe propuneri legislative referitoare la descentralizare, referitoare la acordarea de mai multa putere organelor locale. Dar mentionez inca o data ca nu este vorba de federalizare, ci de descentralizare a puterii", a subliniat Bauer.

Ambasadorul a explicat ca, in prezent, in estul Ucrainei are loc o operatiune antiterorista al carei scop este "intoarcerea la situatia constitutionala in aceasta zona a tarii si reducerea influentei externe asupra evenimentelor din regiune".

"In cadrul acestor operatiuni se face tot posibilul ca sa fie implicata cat mai putin populatia civila (...) In Ucraina nu este un razboi civil, ce se intampla este o agresiune impotriva statului ucrainean, care este sponsorizata si initiata din exterior", a spus Bauer, adaugand ca "cineva incearca sa faca o paralela intre Maidan" si evenimentul din est.

"O astfel de paralela nu poate fi facuta deoarece pe Maidan nimeni nu a umblat cu mitraliere sau cu arme antitanc. Ceea ce vedem in partea de est, precum pierderi de elicoptere care nu cad pur si simplu, ci ca urmare a folosirii unor arme destul de sofisticate, reprezinta un argument in plus ca avem de-a face cu grupuri de diversionisti care sunt foarte bine pregatiti si stiu ce fac", a mai spus ambasadorul ucrainean. El a punctat faptul ca Ucraina este "pregatita" pentru un dialog la nivel international, este dispusa "sa se aseze la masa tratativelor cu conditia pastrarii integritatii teritoriale si a suveranitatii statului ucrainean".

13:07 Rusia a acuzat marti Kievul ca refuza un dialog "real" cu separatistii din estul Ucrainei, subliniind ca problema drepturilor acestor regiuni este necesar sa fie rezolvata inaintea alegerilor prezidentiale de la 25 mai, relateaza AFP.

"Refuzul autoritatilor de la Kiev de a purta un dialog real cu reprezentantii regiunilor, mai inainte de toate cu cei din sudul si estul tarii, constituie un obstacol grav in calea dezescaladarii", afirma Ministerul rus de Externe intr-un comunicat.

De asemenea, ministerul ii indeamna pe europeni si americani sa exercite presiuni asupra Kievului pentru ca problemele constitutionale sa fie solutionate "inainte de alegerile (prezidentiale anticipate) prevazute la 25 mai".

11:57 Fortele ruse de la Sevastopol marcheaza marti, printr-o serie de ceremonii, 231 de ani de la infiintarea Flotei ruse la Marea Neagra, a anuntat Ministerul rus al Apararii, relateaza agentia RIA Novosti in pagina electronica.

Potrivit agentiei, dupa o slujba la Catedrala Sf. Vladimir, marti dimineata, urmau sa fie depuse jerbe de flori la monumentul dedicat Imparatesei Ecaterina cea Mare si o ceremonie la Institutul Superior Naval Nahimov.

"Toate navele de razboi ale Flotei Marii Negre vor fi impodobite cu steaguri, iar echipajele se vor alinia pe punte in cursul ceremoniilor solemne", afirma ministerul rus intr-un comunicat.

Principalele sarcini ale flotei sunt protejarea economiei regiunii, suprimarea activitatilor ilegale, asigurarea sigurentei navigatiei si implementarea actiunilor politicii externe in zone importante din punct de vedere economic ale oceanelor.

11:05 Alegerile prezidentiale anticipate prevazute la 25 mai in Ucraina vor juca un "rol decisiv" in iesirea din criza, a declarat marti seful diplomatiei germane Frank-Walter Steinmeier, relateaza AFP.

"Alegerile prezidentiale de la 25 mai vor juca un rol decisiv" in restabilirea tarii, a declarat ministrul german de Externe la finalul unei intalniri cu premierul interimar ucrainean Arseni Iateniuk, subliniind ca "sustine planul Guvernului ucrainean pentru un dialog national" in care sunt implicate si regiunile separatiste proruse din estul tarii.

SUA si UE au extins sanctiunile impotriva Rusiei

SUA si UE au extins lista sanctiunilor impotriva Rusiei, adaugand pe lista pentru prima oara, alaturi de persoane, si doua companii. In replica, Gazprom a anuntat ca va sista livrarile de gaze destinate Ucrainei incepand cu 3 iunie, daca administratia de la Kiev nu va efectua plati in avans.

Luni, bucuria a pus aseara stapanire pe strazile din Donetk, unde separatistii prorusi au sarbatorit cu focuri de artifcii rezultatul referendumului. Atmosfera a fost una de sarbatoare si in Luhansk, unde guvernatorul autoproclamat al orasului a anuntat formarea unui nou stat. In ciuda faptului ca referendumul nu a fost recunoscut de autoritatile de la Kiev si nici de cele de la Moscova.

Valeriy Bolotov, lider separatist: "Oameni liberi, prin eforturi uriase ati reusit sa depasiti toate obstacolele puse in calea acestui refendum. Ati ales calea care a dus astazi la formarea unui nou stat independent, Republica Populara Luhansk."

Studenta: "Suntem extrem de emotionata. Cu totii suntem foarte fericiti. Am asteptat atat de mult acest moment."

Chiar daca Rusia nu a recunoscut referendumul organizat in cele doua regiuni, autoritatile de la Kremlin au salutat totusi initiativa separatistilor.

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei: "Respectam expresia vointei populatiei din regiunile Donetk si Luhansk."

La polul opus, Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana si-au exprimat dezaprobarea si au extins lista sanctiunilor impotriva Rusiei.

Jay Carney, secretarul de presa al Casei Albe: "Acest asa-numit referendum este ilegal, potrivit legii din Ucraina, si este o incercare evidenta de a crea diviziune si confuzie. "

Catherine Ashton, reprezentantul UE pentru politica externa: "Am extins criteriile de sanctionare si am adaugat pe lista alte 13 persoane. In total, 61 de persoane."

Potrivit listei publicate luni seara in Jurnalul Oficial al UE, pe lista se afla adjunctul sefului administratiei de la Kremlin, Viaceslav Volodin, dar si primarul autoproclamata al orasului Slaviansk, adevarat bastion al insurectiei pro-ruse. Pentru prima data de la adoptarea acestor masuri, pe lista au fost incluse si doua intreprinderi, o companie de gaz, dar si un terminal petrolier.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Criza din Ucraina. Separatistii din Donetk si Lugansk si-au proclamat indepedenta si cer alipirea la Rusia. SUA:
Criza din Ucraina. Separatistii din Donetk si Lugansk si-au proclamat indepedenta si cer alipirea la Rusia. SUA: "E ilegal"

12 mai 2014. Ucrainenii din Donetk si Lugansk au votat in proportie de aproape 90 la suta in favoarea independentei, cel putin dupa numaratoarea lor, pentru ca nu a existat una independenta. Donetk a cerut deja integrarea in Federatia Rusa.

Traian Basescu: L-am invitat pe Joe Biden in Romania, vine si seful Pentagonului. Adjunctul sefului CIA, primit la Cotroceni
Traian Basescu: L-am invitat pe Joe Biden in Romania, vine si seful Pentagonului. Adjunctul sefului CIA, primit la Cotroceni

Vicepresedintele SUA, Joe Biden, ar putea veni saptamana viitoare la Bucuresti pentru a discuta cu presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta - inclusiv despre situatia din Ucraina.

Criza in Ucraina. Referendum pentru independenta in regiunile Donetk si Luhansk. Portret de alegator
Criza in Ucraina. Referendum pentru independenta in regiunile Donetk si Luhansk. Portret de alegator

11 mai 2014. Locuitorii din estul Ucrainei au fost chemati la vot. In regiunile rebele Donetk si Luhansk, oamenii trebuie sa decida daca vor independenta de Ucraina, deschizand astfel calea unei viitoare alipiri la Rusia.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.