CRIZA IN UCRAINA. Ianukovici: Alegerile au adus o baie de sange, nu pace. Rusia cere Vestului sa opreasca o "catastrofa"

×
Codul embed a fost copiat

29 mai 2014. Slaviansk a devenit unul dintre centrele luptelor din estul tarii. Rusia indeamna tarile occidentale sa exercite presiuni asupra Administratiei de la Kiev pentru a opri escaladarea violentelor si a evita o "catastrofa nationala" in Ucraina.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

SUMARUL EVENIMENTELOR

-►Cei 33 de insurgenti morti in confruntarile de la aeroportul din Donetk sunt cetateni rusi

-►Viktor Ianukovici: Alegerile nu au adus pace, ci o baie de sange

Citește și
cover
Criza in Ucraina. Kievul acuza Rusia ca a trimis teroristi peste granita. La aeroportul din Donetk s-au declansat iar lupte
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

-►RIA Novosti: Liderul insurgentilor din Slaviansk vorbeste despre un bilant urias al victimelor, in regiune: 1200 de soldati ucraineni

-► Rusia ii indeamna pe occidentali sa impiedice o "catastrofa" in Ucraina

-► Rebelii prorusi au doborat un elicopter apartinand armatei si au ucis 12 militari ucraineni

-► Premierul Arseni Iateniuk a spus, in Germania, ca nu va mai exista un zid al Berlinului

ora 20:00 Cel putin 33 de combatanti separatisti ucisi in confruntarile care au avut loc la aeroportul din orasul ucrainean Donetk sunt cetateni rusi, anunta Aleksandr Borodai, liderul autoproclamatei Republici Donetk, citat de RIA Novosti. Treizeci si trei de combatanti decedati in confruntari sunt cetateni rusi, iar corpurile vor fi trimise in Rusia, a spus Aleksander Borodai. Bilantul confruntarilor care au avut loc la aeroportul din Donetk intre serviciile de securitate ucrainene si insurgenti prorusi depaseste 100 de morti. Cincizeci dintre persoanele ucise sunt membri ai fortelor locale de autoaparare.  Cincisprezece cadavre nu au fost inca identificate.

ora 19.00 Fostul presedinte ucrainean Viktor Ianukovici a declarat ca alegerile prezidentiale din tara, desfasurate weekendul trecut, au adus moarte si suferinta. "Majoritea ucrainenilor au crezut ca noile autoritati vor depasi criza politica si vor aduce pace. Oamenii s-au saturat de confruntarile care au dus la un adevarat razboi. In sfarsit, s-a intamplat. Avem un nou presedinte. Surpriza a fost inlocuita cu socul. In loc de stabilitate si pace oamenii au vazut o baie de sange" a declarat Ianukovici, citat de Itar-tass.

17:00 Unul dintre liderii insurgentilor din Slaviansk, Vyacheslav Ponomaryov, sustine ca peste 1200 de soldati ucraineni au murit si 8 elicoptere au fost doborate in timpul unei operatiuni speciale in regiune, relateaza RIA Novosti, agentia de stat rusa. Aceste cifre NU au fost anuntate oficial.

"Potrivit informatiilor noastre armata ucraineana a suferit urmatoarele pierderi: in jur de 1200-1300 de soldari au fost ucisi, 8 elicoptere si 15 vehicule blindate au fost distruse" a declarat "primarul oamenilor" din Slaviansk, Vyacheslav Ponomaryov,  pentru un post de radio din Letonia, scrie Ria Novosti.

Presedintele ucrainean Turcinov a confirmat joi doborarea unui elicopter de tipul Mi-8 care a dus la "moartea a 14 militari printre care se afla si un general ucrainean". Ulterior, autoritatile de la Kiev au revenit asupra bilantului specificand 12 morti in loc de 14.

Liderul insurgentilor prorusi, Vyacheslav Ponomaryov a mai sustinut in acelasi interviu ca separatistii din regiune au suferit si ei pierderi: 200 de morti si 300 de raniti. Operatiunea speciala din Slaviansk a fost declansata marti, in jurul amiezii.

16:30 Rusia ii indeamna pe occidentali sa exercite presiuni asupra autoritatilor ucrainene pentru a opri escaladarea violentelor si alunecarea tarii catre o "catastrofa nationala", a anuntat joi Ministerul rus de Externe, relateaza AFP.

"Operatiunea armata desfasurata de catre autoritatile ucrainene continua sa produca victime", afirma ministerul intr-un comunicat.

"Ii indemnam din nou pe partenerii nostri occidentali sa-si utilizeze influenta asupra Kievului pentru a impiedica Ucraina sa alunece catre o catastrofa nationala", adauga ministerul.

14:11  14 persoane au fost ucise in urma prabusirii elicopterului militar ucrainean, doborat de rebeli cu o racheta sol-aer.

Una dintre persoanele ucise este generalul Serghei Kulcitki, unul dintre comandantii Garzii Nationale.

Generalul Serghei Kulcitki

12:57 Un elicopter apartinand armatei ucrainene a fost doborat, joi, de separatistii prorusi din Slaviansk, potrivit AFP.

Reporterul AFP care a vazut elicopterul cazand a spus ca nu stie ce s-a intamplat cu echipajul si nici cu ce arme au tras rebelii.

Elicopterul a fost doborat in sud-estul orasului Slaviansk. "S-au auzit schimburi de focuri puternice in zona, apoi a aparut un fum gros, negru", a spus un martor, potrivit Russia Today.

 Pe 5 mai, insurgentii din Slaviansk au doborat un alt elicopter al armatei. Atunci, pilotii au scapat cu viata, dupa ce s-au prabusit intr-un rau din oras.

Citeste si: Criza din Ucraina: Rebelii prorusi au doborat un elicopter al armatei ucrainene. Rusia vorbeste despre o catastrofa umanitara

12:16 Presedintele ucrainean recent ales Petro Porosenko vrea sa inceapa "imediat" negocieri cu Statele Unite si Europa asupra unei aliante in domeniul apararii, "pentru protejarea Ucrainei", afirma acesta intr-un interviu acordat cotidianului Bild si publicat pe site joi, relateaza AFP.

"Nu exista o majoritate, in tara, pentru aderarea la NATO", potrivit lui Porosenko, care a obtinut o victorie, in urma cu cateva zile, in scrutinul prezidential ucrainean. "In general avem nevoie de o noua alianta in domeniul apararii cu Statele Unite si Europa, pentru a proteja Ucraina din punct de vedere militar", a spus el, adaugand ca, "in calitate de presedinte, ma voi angaja pentru o asemenea alianta si voi demara imediat negocieri".

"In trecut am renuntat la arma nucleara si am obtinut garantii de securitate rusesti, dar acum vedem bine ca aceste garantii nu valoreaza nimic. De aceea avem nevoie de o noua alianta", a continuat Porosenko. El s-a declarat totodata "foarte optimist" in privinta calmarii situatiei din tara sa, amenintata de secesiune.

"Cred ca putem sa revenim la pace in cateva luni, daca Rusia este pregatita pentru acest lucru", a adaugat Porosenko. Moscova si-a exprimat, la inceputul saptamanii, intentia de a intra in dialog cu Porosenko.

Presedintele ales vrea sa poarte discutii cu presedintele rus Vladimir Putin, potrivit unui fragment din acelasi interviu acordat Bild, difuzat miercuri seara.

"Nu am nicio indoiala ca, exercitandu-si influenta, Putin poate sa puna capat luptelor" care afecteaza o parte din zona de est a Ucrainei, a declarat Porosenko.

09:45 Un reprezentant al separatistilor prorusi ucraineni a confirmat, joi, ca insurgentii i-au "retinut" pe cei patru observatori ai OSCE cu care organizatia a pierdut orice contact de marti, relateaza AFP.

"I-am retinut. Vrem sa ne lamurim cine sunt, unde merg si de ce si ii vom elibera", a declarat pentru agentia Interfax Viaceslav Ponomarev, "primarul" din Slaviansk, bastion prorus din estul Ucrainei.

09:19 Fortele speciale ucrainene au capturat mai multe arme de asalt ale separatistilor prorusi, dupa luptele de la aeroportul din Donetk.

O poză cu acestea a fost postată de ministrul de Interne al Ucrainei, Arsen Avakov, pe contul personal de Facebook.

07:30 Premierul ucrainean, Arseni Iateniuk, a afirmat, miercuri, in capitala Germaniei, ca "nu va mai exista vreodata un zid al Berlinului in Europa" si ca Ucraina vrea sa devina europeana, relateaza AFP.

"Zidul Berlinului a cazut si nu va mai exista vreodata un zid al Berlinului in Europa", a declarat Arseni Iateniuk, intr-o conferinta de presa la care au mai participat cancelarul german Angela Merkel si sefii de Guvern ai Republicii Moldova, Iurie Leanca, si Georgiei, Irakli Garibasvili.

Cei patru lideri urmau sa ia cina impreuna, miercuri seara. "Odata cu alegerea noului presedinte, obiectivul nostru este ca Ucraina sa devina o tara europeana", a continuat premierul ucrainean. "Poporul ucrainean asteapta de la noi schimbari", a adaugat el. El a indemnat toate statele, "in special pe cele din Consiliul de Securitate ONU", sa-l recunoasca pe noul "presedinte ucrainean legitim ales", asa cum au facut deja tarile europene.

De asemenea, el a invitat Rusia sa isi respecte angajamentele internationale cu privire la Ucraina. Angela Merkel a exprimat ingrijorarea Berlinului in privinta observatorilor OSCE disparuti in Ucraina.

"In mod firesc, in acest moment suntem ingrijorati in privinta observatorilor OSCE, dar vom face totul pentru ca ei sa fie eliberati", a spus ea.

Pe de alta parte, cancelarul german a amintit faptul ca Germania nu doreste ca Ucraina sa aiba de ales intre un parteneriat cu Europa si un altul cu Rusia si a subliniat ca dorinta sa este ca dialogul cu Moscova sa continue.

Luptele armate din estul Ucrainei continua

Noi confruntari soldate cu victime au avut loc miercuri seara in estul Ucrainei. O unitate militara a garzii nationale de la Luhansk a fost atacata de separatistii prorusi.

Iar la Donetk soldatii ucraineni si rebelii au fost implicati in schimburi de focuri.

Soldatii ucraineni au respins miercuri un nou asalt asupra aeroportului din Donetk. In ultimele zile, zona a fost scena unor confruntari soldate cu zeci de morti si raniti, in special in tabara pro-usilor, care se teme ca pierde teren in fata armatei.

Separatistii din est cer ajutorul Rusiei

"Stimate Vladimir Vladimirovici Putin si stimati rusi, populatia Republicii Populare Donetk are nevoie de ajutor si sprijin", a spus Denis Pushilin, lider separatist.

Apelul a ramas fara un raspuns concret, desi ministrul rus de Externe a purtat discutii telefonice cu omologul sau american si cu cel german si a cerut Kievului sa opreasca urgent varsarea de sange.

"Ne concentram atentia asupra informatiilor din ce in ce mai dese legate de incalcarea drepturilor omului in Ucraina", a spus ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Pacea poate fi restabilita daca Moscova renunta la sprijinul acordat rebeliunii, a replicat premierul ucrainean.

"Telul nostru este ca Ucraina sa devina o tara europeana. Poporul ucrainean asteapta schimbari de la noi", a spus premierul interimar al Ucrainei, Arseni Iateniuk.

Iateniuk a participat, alaturi de omologii sai din Republica Moldova si Georgia, la o intalnire cu cancelarul german, Angela Merkel.

"Vrem ca aceste tari (Ucraina, Republica Moldova si Georgia) sa decida in mod liber in ce directie vor sa mearga", a spus Merkel.

Revolta rusofona din est nu este singura problema a noului presedinte ucrainean, Petro Porosenko. Kievul si Moscova nu reusesc sa ajunga la un acord privind platile catre Gazprom. In lipsa unei intelegeri, de luna viitoare Rusia ar putea restrictiona exporturile de gaze catre Ucraina.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Criza in Ucraina. Insurgenti prorusi au atacat o unitate militara din orasul ucrainean Lugansk
Criza in Ucraina. Insurgenti prorusi au atacat o unitate militara din orasul ucrainean Lugansk

28 mai 2014. Insurgenti prorusi au atacat, miercuri, o unitate militara ucraineana, in orasul Lugansk, confruntarile soldandu-se cu victime de ambele parti, anunta Ministerul de Interne de la Kiev.

Criza in Ucraina. Kievul acuza Rusia ca a trimis teroristi peste granita. La aeroportul din Donetk s-au declansat iar lupte
Criza in Ucraina. Kievul acuza Rusia ca a trimis teroristi peste granita. La aeroportul din Donetk s-au declansat iar lupte

27 mai 2014. In orasul din estul rebel al Ucrainei a fost razboi in toata regula. Armata ucraineana sustine ca a preluat controlul aeroportului dupa o zi de lupte sangeroase, cu separatistii prorusi. Cel putin 50 de rebeli ar fi fost ucisi.

Criza in Ucraina. Rusia exclude posibilitatea revenirii Crimeei la Ucraina. Locuitorii din Donetk, sfatuiti sa stea in casa
Criza in Ucraina. Rusia exclude posibilitatea revenirii Crimeei la Ucraina. Locuitorii din Donetk, sfatuiti sa stea in casa

26 mai 2014. Primarul orasului Donetk, in estul Ucrainei, i-a sfatuit luni pe locuitori sa nu iasa din casa, dupa declansarea unor lupte intre trupele ucrainene si separatisti prorusi soldate cu "victime in randul civililor".

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.