CRIZA DIN UCRAINA. Reactia Rusiei dupa ce Kievul a anuntat armata in stare de alerta totala: Se vrea intimidarea populatiei
30 aprilie 2014. Ministerul rus de Externe a denuntat miercuri "retorica belicoasa" a autoritatilor ucrainene, la putin timp dupa ce Kievul a plasat fortele armate in stare de alerta totala, relateaza AFP.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
Sumarul evenimentelor miercuri, 30 aprilie:
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
►Un grup de sabotori planuia un atentat terorist pe 9 mai
►Fortele armate ucrainene sunt "in stare de alerta totala", in eventualitatea unei interventii rusesti
►Ucraina va cere excluderea Rusiei din Forta Navala a Marii Negre
►Armata ucraineana se afla in stare de alerta totala
►Vladimir Putin va merge pentru prima data in Crimeea, dupa anexarea peninsulei de catre Rusia
►Observatorii OSCE luati prizonieri de razboi in Ucraina ar putea fi eliberati
Update, ora 23:00 Ministerul rus de Externe a denuntat miercuri "retorica belicoasa" a autoritatilor ucrainene, la putin timp dupa ce Kievul a plasat fortele armate in stare de alerta totala, relateaza AFP.
"Suntem preocupati de declaratiile belicoase ale autoritatilor de la Kiev", a anuntat Ministerul rus de Externe intr-un comunicat.
"Insistam asupra faptului ca autoritatile de la Kiev sa inceteze imediat aceasta retorica ce urmareste sa intimideze propria populatie", se arata in comunicatul diplomatiei ruse, care face apel la evitarea fortei si la lansarea unui dialog pentru "reconcilierea nationala a tarii".
Ucraina a plasat miercuri fortele sale armate in stare de alerta totala pentru a impiedica "terorismul" sa se extinda dincolo de regiunile estice, afectate de mai multe saptamani de o insurectie armata prorusa.
Update, ora 19:00 Obiectivul presedintelui rus, Vladimir Putin, este sa aiba "controlul total asupra Ucrainei", apreciaza presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, citat de Mediafax. "Nu am niciun dubiu ca scopul presedintelui Putin este sa aiba controlul total asupra Ucrainei. Nu spun ca obiectivul sau este in mod necesar sa ocupe toata tara, dar este acela de a avea control total", a afirmat Barroso la Institutul Atlantic Council, in Washington.
"De fapt, Putin mi-a spus el insusi acest lucru. A spus de mai multe ori ca o Ucraina independenta este o inventie a Occidentului", a subliniat Barroso. "La nivel mental, liderii rusi, in special presedintele Putin, nu au acceptat niciodata independenta Ucrainei si cred ca trebuie sa faca parte din Rusia", a subliniat Barroso.
Update, ora 18:00 Elicoptere militare ruse vor efectua zboruri in apropierea frontierelor tarilor baltice, in cadrul unui exercitiu, anunta armata rusa, in contextul in care NATO a intensificat patrulele aeriene in aceasta regiune.
"Brigada militara aeriana a Districtului militar Vest, cu sediul la Pskov, a initiat zboruri de antrenament in nord-vestul Rusiei", a declarat colonelul Oleg Kocetkov, un purtator de cuvant al armatei ruse, citat de Mediafax. "Avem la dispozitie circa 50 de elicoptere militare noi, inclusiv aparate de lupta de tip Ka-52 Alligator", a precizat colonelul.
Ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, remarca marti ca activitatile militare ale Statelor Unite si ale altor tari NATO s-au intensificat la frontierele Rusiei, fiind la un nivel "fara precedent".
Update, ora 16:00 Ucraina urmeaza sa ceara excluderea Rusiei din cadrul Fortei Navale a Marii Negre (BLACKSEAFOR), la o reuniune la nivel de experti de rang inalt, prevazuta la jumatatea lui mai, in Bulgaria, a declarat miercuri o sursa militara diplomatica de la Moscova, relateaza Itar-Tass in pagina electronica. Reuniunea urmeaza sa aiba loc la Varna.
"Partea ucraineana isi va motiva initiativa prin incalcarea sistematica de catre Rusia a prevederilor Acordului de infiintare a BLACKSEAFOR", in 2001, a declarat sursa, adaugand ca ucrainenii ar intentiona sa ceara semnarea unui nou document, fara Rusia, izolarea acesteia ori suspendarea sau denuntarea Acordului din 2001.
"Reprezentantii ucraineni pot acuza Rusia de politici orientate catre dominarea BLACKSEAFOR, incalcarea integritatii teritoriale a unui stat membru, si anume Georgia, in 2008, si anexarea Crimeei in martie", a mai declarat aceasta sursa.
Grupul de cooperare navala BLACKSEAFOR a fost creat in 2001, la initiativa Turciei, cu participarea tuturor celorlalte tari riverane la Marea Neagra, si anume Romania, Ucraina, Georgia, Bulgaria si Rusia.
UPDATE, ora 15:08 Presedintele interimar al Ucrainei a spus ca se teme de "actiuni de sabotaj" din partea Rusiei, in timpul festivitatilor de la inceputul lui mai.
"Exista tentative de destabilizare a situatiei la Harkov (est), Odesa (sud), Dniepropetrovsk (est), Zaporoje (sud-est), Herson si Mikolaiv (sud)", a subliniat el.
Serviciile ucrainene de securitate (SBU) au afirmat, tot miercuri, ca au "descoperit" un grup de sabotori care pregateau un atentat la marcarea victoriei, pe 9 mai.
"Criminalii se pregateau sa comita un atentat cu exploziv in momentul in care fosti combatanti urmau sa depuna flori la monumentul celui de-al Doilea Razboi Mondial", la Mikolaiv, a anuntat SBU intr-un comunicat.
Turcinov a denuntat "lipsa de actiune", si chiar "tradarea" politistilor ,in regiunile estice. Acolo, separatistii au ocupat administratiile publice, din 12 orase, fara sa intampine rezistenta, din partea fortelor de ordine. Presedintele ucrainean a mai anuntat ca "militii teritoriale alcatuite din voluntari" vor fi create "in fiecare regiune" ucraineana.
UPDATE, ora 12:43 Fortele armate ucrainene sunt "in stare de alerta totala" pentru lupta, a declarat miercuri presedintele interimar Oleksandr Turcinov, afirmand ca Ucraina trebuie sa impiedice "terorismul" sa se extinda dincolo de regiunile din est, devastate de o insurectie armata prorusa, relateaza AFP.
El a subliniat ca fortele armate ucrainene sunt in stare de alerta in eventualitatea unei interventii rusesti. Presedintele, a declarat, de asemenea, ca Ucraina trebuie sa impiedice "terorismul" sa se extinda dincolo de regiunile estice, afectate de mai multe saptamani de o insurectie armata prorusa.
"Obiectivul numarul unu este sa impiedicam terorismul sa se extinda din regiunile Donetk si Lugansk in alte regiuni", a declarat Turcinov in cadrul unei intalniri cu guvernatorii. "Am decis deja sa cream militii teritoriale formate din voluntari in fiecare regiune", a continuat el.
Cu o zi inainte, Turcinov a denuntat "lipsa de actiune", chiar "tradarea" politistilor in regiunile din est unde insurgentii au luat cu asalt administratiile publice in 12 orase practic fara sa intampine rezistenta din partea fortelor de ordine.
URGENT: Ukrainian army ‘on full alert’ – acting president http://t.co/eSdmzZJMaO
— RT (@RT_com) April 30, 2014
UPDATE ora 12:33 Presedintele rus, Vladimir Putin, va merge pentru prima data in Crimeea de la alipirea acestei peninsule la Rusia pentru a asista la parada militara de 9 mai, care comemoreaza victoria asupra Germaniei naziste.
Putin va merge in orasul Sevastopol, unde isi are sediul Flota rusa la Marea Neagra, potrivit informatiilor oferite miercuri de cotidianul Kommersant si de publicatia electronica gazeta.ru, care citeaza mai multe surse, intre care una din cadrul Ministerului Apararii. Presedintele rus ar putea merge in Crimeea dupa ce va asista la principala parada militara din Piata Rosie din Moscova. Calatoria la Sevastopol "este pe agenda si a fost confirmata de administratia prezidentiala", a declarat pentru Kommersant un oficial din cadrul Ministerului Apararii.
Putin va fi insotit de premierul rus Dmitri Medvedev, potrivit acestor surse. Rusia si alte tari din fosta URSS celebreaza sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial pe 9 mai si nu pe 8, ca tarile din Europa Occidentala. Vladimir Putin a profitat deseori de astfel de evenimente pentru a incuraja patriotismul si sustinerea politicii sale de catre populatie.
SUA si UE, noi sanctiuni impotriva Rusiei
Ucraina ramane butoiul cu pulbere al Europei, pe masura ce separatistii pro-rusi castiga tot mai mult teren. Acestia au reusit sa preia, marti seara, controlul unui comisariat de politie din Lugansk.
In timp ce Putin anunta ca Rusia nu are de gand sa invadeze Ucraina, Statele Unite si Uniunea Europeana pregatesc noi sanctiuni si fac exercitii dupa exercitii. Canada a trimis in Romania 6 avioane de vanatoare. Acestea vor participa, in cadrul NATO, la o misiune de supraveghere a spatiului aerian.
In estul Ucrainei militantii pro-rusi isi intaresc pe zi ce trece pozitiile. Acestia au atacat, marti, cu pietre comisariatul central al poliţiei din oraşul Lugansk. Seara tarziu, politistii ucraineni s-au predat. In sir indian, insotiti de civili si persoane inarmate, acestia au parasit cladirea si au fost urcati într-un autobuz, in uralele multimii.
Tensiunea a atins cote insuportabile si la Kiev, unde au avut loc ciocniri violente intre o grupare ucraineana nationalista si asa-zisele 'trupe de aparare" ale Maidanului, formate dupa protestele din februarie care au dus la inlaturarea presedintelui Viktor ianukovici.
Atmosfera a fost insa de sarbatoare la Moscova. Soldatii rusi au defilat la bordul tancurilor, in cadrul unei repetitii pentru parada militara ce va avea loc pe 9 mai, de Ziua Victoriei. In timp ce liderii europeni au privit totul drept o demonstratie de forta, pentru rusi momentul a fost unul de mandrie nationala.
Intre timp, liderul separatist si primar autoproclamat al orasului Slaviansk a anuntat ca s-au inregistrat progrese semnificative in negocierile pentru eliberarea observatorilor OSCE.
"Totul va fi bine, totul se va rezolva. Am facut progrese semnificative", a spus VIaceslav Ponomarev.
La randul lor, autoritatile de la Kremlin au reafirmat ca nu au de gand sa invadeze Ucraina si au anuntat chiar ca au incheiat manevrele militare din apropierea granitei. Intr-o alocutine televizata, presedintele Vladimir Putin a avertizat totusi ca noile sanctiuni americane si europene ar putea afecta intreprinderile occidentale care activeaza in domeniul energetic rus.
Ucraina rupta in 5: harta care circula pe net
Aceasta harta, prezentand o posibila impartire a Ucrainei circula de cateva zile printre internautii ucraineni si rusi si a aparut in presa de la Kiev (traducerea ne apartine). Ea ar fi fost descoperita in timpul unei perchezitii la sediul Partidului Comunist.
Scenariul pe care il prezinta harta este unul sumbru pentru ucraineni: tara lor ar urma sa fie impartita in 5, Kievul ramanand pe granita dintre doua republici. Dar, la ora actuala, harta corespunde in destul de mare masura extinderii miscarilor separatiste, astfel ca scenariul pe care il propune nu e tocmai ireal.
Sursa: Mediafax
Etichete: Rusia, Ucraina, armata, criza, crimeea, conflict,
Dată publicare:
30-04-2014 07:27