CRIZA DIN UCRAINA. Militanti prorusi au atacat sediul politiei in Lugansk. Kievul acuza fortele de ordine de tradare
29 aprilie 2014. Militantii prorusi isi intaresc pe zi ce trece pozitiile in estul Ucrainei. Marti au ocupat o cladire a administratiei locale din Lugansk si au atacat comisariatul politiei, dupa ce luni ocupasera primaria din orasul Kostiantinivka.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
SUMARUL EVENIMENTELOR
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
• Insurgenti rusi din estul tarii au atacat administratia regionala din Lugansk si comisariatul politiei
• Oleksandr Turcinov denunta "pasivitatea" si "tradarea" fortelor de ordine din estul Ucrainei
• NATO nu confirma retragerea trupelor ruse de la frontiera cu Ucraina
• Moscova avertizeaza ca sanctiunile occidentale impuse Rusiei duc criza din Ucraina in impas
• Rusia acuza SUA ca restabilesc politica occidentala a Cortinei de Fier
ORA 23:00 Politistii ucraineni atacati de catre manifestanti prorusi, marti dupa-amiaza, la Lugansk, in estul Ucrainei, au abandonat neinarmati comisariatul central al politiei, a relatat un jurnalist al AFP. La ora locala 22.40 (22.40, ora Romaniei), ei au iesit in sir indian, insotiti de civili si persoane inarmate, dupa care au fost urcati intr-un autobuz.
ORA 20:30 Canada a trimis 6 avioane de vanatoare cu destinatia Romania pentru a participa in cadrul NATO la o misiune de supraveghere a spatiului aerian. Se intampla intr-un moment in care Moscova si-a declarat "adanca preocupare" pentru prezenta sporita a fortelor Aliantei Atlantice, in Europa de Est. Pe de alta parte, Rusia denunta "intoarcerea la Cortina de fier", dupa ce Occidentul a anuntat, impunerea de noi sanctiuni, impotriva sa. Moscova repeta ca nu are de gand sa invadeze Ucraina, si chiar sustine ca ar fi incheiat manevrele militare din apropierea granitei.
ORA 20:00 Presedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a denuntat, marti, "pasivitatea" si "tradarea" membrilor serviciilor de securitate din estul Ucrainei, in contextul amplificarii actiunilor insurgentilor prorusi.
"Evenimentele din estul Ucrainei demonstreaza lipsa de actiune, neputinta si, uneori, tradarea criminala a fortelor de ordine din regiunile Donetk si Lugansk", a declarat Turcinov, citat de AFP.
Activisti prorusi au atacat, luni, participanti la un miting proeuropean desfasurat in orasul ucrainean Donetk, numeroase persoane fiind ranite in confruntari.
Marti, mii de militanti prorusi au atacat comisariatul central al politiei si sediul Administratiei regionale din Lugansk.
ORA 18:00 Aproximativ 1.000 de militanti prorusi au atacat marti comisariatul central al politiei din orasul ucrainean Lugansk, politia ripostand cu gaze lacrimogene, informeaza AFP.
Militantii prorusi au atacat cu pietre, iar fortele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene.
Marti dimineata, aproximativ 3.000 de manifestanti prorusi au luat cu asalt sediul Administratiei regionale din Lugansk.
Sediul serviciilor de securitate din acest oras cu aproximativ 465.000 de locuitori este ocupat de insurgenti de la inceputul lunii aprilie.
ORA 15:15 Sediul administratiei regionale din Lugansk a fost atacat de aproape 3.000 de manifestanti, pe fondul tensiunilor din estul tarii.
Aproximativ 20 de tineri, inarmati cu bare de fier, au spart o fereastra pentru a intra in cladire, care nu era protejata de catre politie, in timp ce multimea astepta in exterior sa poata patrunde inantru.
Sediul serviciilor de securitate din acest oras cu aproximativ 465.000 de locuitori, capitala regiunii cu acelasi nume, a fost ocupat la inceputul lui aprilie.
ORA 15:07 NATO a anuntat marti ca nu detine informatii care sa poata sa confirme ca Rusia si-a retras trupele masate in apropierea frontierelor ucrainene, asa cum a anuntat ministrul rus al Apararii, relateaza AFP.
"Am vazut comunicatul ministrului rus al Apararii. Nu avem, la ora actuala, nicio informatie care sa indice o retragerea a truelor ruse de la frontierele ucrainene", a anuntat un oficial NATO.
"Indemnam, in continuare, Rusia sa respecte Acordul de la Geneva si sa-si retraga trupele de la frontiera, pentru a privilegia diplomatia si dialogul", a adaugat el.
ORA 12:17 Statele Unite restabilesc politica occidentala a Cortinei de Fier impotriva Rusiei prin sanctiunile care interzic transferul de tehnologii, a declarat marti adjunctul ministrului rus al Afacerilor Externe, Serghei Raibkov, relateaza AFP.
"Acest lucru afecteaza intreprinderile si sectoarele noastre de inalta tehnologie. Este revenirea la sistemul creat in 1949, cand tarile occidentale au tras Cortina de Fier peste livrarile de inalta tehnologie ale URSS si altor tari", a declarat Riabkov, intrebat despre noile sanctiuni americane.
ORA 08:15 Canada a anuntat, luni, o noua serie de sanctiuni impotriva Rusiei, vizand de aceasta data doua banci si noua oficiali de rang inalt, acuzati de implicare in criza ucraineana.
"Pana cand Rusia nu isi va demonstra clar respectul fata de suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, Canada va continua sa lucreze cu aliatii sai si cu tarile care impartasesc viziunile sale pentru a exercita presiuni ce vor izola si mai mult Rusia pe plan economic si politic", a precizat premierul canadian Stephen Harper, prezentand noile masuri.
Vineri, tarile din cadrul G7 au decis sa impuna noi sanctiuni lasand alegerea fiecareia dintre tarile membre. Sanctiunile canadiene vizeaza 36 de oficiali rusi de rang inalt.
Rusia spune ca nu va invada Ucraina si si-a retras trupele
Serghei Soigu a "dat asigurari din nou ca fortele rusesti nu vor invada Ucraina", in cadrul unei conversatii telefonice purtate luni cu omologul sau american, Chuck Hagel, anunta un comunicat al Pentagonului, potrivit Mediafax.
Totusi, retorica Moscovei s-a inasprit cand a venit vorba de noile sanctiuni anuntate luni de Statele Unite si de Uniunea Europeana. Oficialii rusi au anuntat ca vor oferi un raspuns "dureros" pentru Washington. Intre timp, situatia continua sa se degradeze in estul Ucrainei, unde rusofonii isi consolideaza pozitia.
500 de pro-rusi i-au atacat cu bate si pietre pe cei o mie de tineri care participau la un mars pasnic, pro-Kiev, organizat la Donetk.
Jandarmii au incercat fara succes sa desparta cele doua tabere, iar cativa manifestanti pro-occidentali au fost raniti.
Militantii pro-rusi isi intaresc pe zi ce trece pozitiile in estul rosofon. Luni, au ocupat fara mari eforturi primaria din orasul Kostiantinivka.
Toate aceste actiuni se desfasoara cu binecuvantarea Moscovei, acuza cancelariile occidentale, care au anuntat noi sanctiuni. Washingtonul a inclus pe lista oficialilor vizati de restrictii de calatorie si inghetarea averilor sapte apropiati ai lui Putin. Dintre acestia se remarca Igor Sechin, un om care i-a fost alaturi presedintelui in ultimele doua decenii si care conduce in momentul de fata gigantul petrolier de stat Rsoneft.
Masurile vizeaza 17 companii apropiate presedintelui Putin, dar si importurile de echipament militar de inalta performanta. Presedintele rus a dat asigurari ca sanctiunile nu vor avea efecte.
"Vom gasi o alta sursa. Vom supravietui si vom merge inainte, iar partenerii nostri vor esua", a spus Putin.
U.S. sanctions more companies over #Ukraine, imposes visa bans on seven powerful Russians: http://t.co/eJ6fkJQKPL pic.twitter.com/e9XPLZHxoD
— Reuters Top News (@Reuters) April 28, 2014
Uniunea Europeana a decis la randul sau sa adauge alte 15 nume pe lista oficialilor rusi vizati de sanctiuni.
Sursa: Mediafax
Etichete: Rusia, Ucraina, armata, criza, crimeea, conflict,
Dată publicare:
29-04-2014 07:26