Criza in Ucraina. Kievul denunta o agresiune la scara larga. Noile acuzatii ale Statelor Unite la adresa Moscovei

×
Codul embed a fost copiat

15 iulie 2014. Statele Unite au acuzat din nou Rusia, luni, ca "isi continua eforturile de destabilizare a estului Ucrainei", afirmand ca Moscova furnizeaza separatistilor prorusi arme precum tancuri si lansatoare de rachete, relateaza AFP.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

KIEVUL: Ucraina se afla in pragul unei "agresiuni la scara larga" din partea Rusiei

Rusia isi mentine trupele pregatite de atac la frontiera cu Ucraina si planifica noi "provocari", similare cu cele ale Germaniei naziste impotriva Poloniei, in 1939, a declarat secretarul adjunct al Consiliului ucrainean pentru Securitate Nationala si Aparare (SNBO), potrivit agentiei Ukrinform.

"Nu vreau sa fac declaratii infioratoare, dar Ucraina, din pacate, se afla in pragul unei agresiuni la scara larga din partea vecinului nostru nordic", a afirmat acest oficial, Mihail Koval, intr-un interviu pentru postul de televiziune ucrainean ICTV. "In prezent, la frontiera cu Ucraina se afla armata rusa. Cele mai multe efective militare ruse se afla in Crimeea anexata: peste 22 de mii de militari", a adaugat Koval.

Citește și
soldati ucraineni
Criza in Ucraina. Kievul dezminte ca ar fi la originea unui tir cu obuze soldat cu un mort in Rusia
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

"Situatia este foarte tensionata. Provocarile care au loc in prezent ne amintesc de cele din anul 1939, lansate de Germania nazista", a afirmat el.Koval a mentionat ca separatistii din regiunile Donetk si Lugansk utilizeaza armament rus de tip nou."Exista dovezi ca in Zelenopolie (in regiunea Donetk) au fost utilizate lansatoare de rachete multiple de tip Tornado G, folosite in Rusia incepand din 2010, ci nu lansatoare sovietice de tip Grad", a declarat oficialul ucrainean.

Recent, Alianta Nord-Atlantica a denuntat suplimentarea efectivelor militare ruse la frontiera cu Ucraina, considerand ca acesta este "un pas inapoi in efortul pentru detensionarea situatiei"."Incepand de la jumatatea lunii iunie, avem dovezi privind sosirea progresiva a mii de militari rusi in apropierea frontierei Ucrainei", declara un oficial NATO, adaugand ca "in momentul de fata, exista intre 10.000 si 12.000 de militari rusi in aceasta zona", comparativ cu circa 40.000 in luna mai.

Moscova a avertizat ca analizeaza posibilitatea unor "atacuri punctuale" pe teritoriul ucrainean, dupa ce un obuz lansat de armata ucraineana a provocat moartea unei persoane pe teritoriul Rusiei.

Kievul a  acuzat ca o racheta lansata de pe teritoriul Rusiei a doborat un avion militar ucrainean. Aeronava zbura la 6500 de metri altitudine, iar rebelii, sustin autoritatile ucrainene, nu dispun de arme atat de puternice incat sa o atinga. Cei opt militari aflati la bord s-au salvat cu parasutele, insa nu au fost gasiti deocamdata. Rebelii pro-rusi spun ca cinci dintre militari sunt ostaticii lor. Rusia nu a comentat acuzatiile, insa i-a invitat pe observatori OSCE sa-i monitorizeze granita de vest.

Washingtonul acuza Moscova ca furnizeaza tancuri separatistilor din estul Ucrainei

 Statele Unite au acuzat din nou Rusia, luni, ca "isi continua eforturile de destabilizare a estului Ucrainei", afirmand ca Moscova furnizeaza separatistilor prorusi arme precum tancuri si lansatoare de rachete, relateaza AFP.

"Rusia afirma ca doreste pacea, insa aceste actiuni nu corespund cuvintelor sale", a afirmat Departamentul de Stat american, citat intr-un comunicat.  "Nu avem nicio dovada ca sustinerea Rusiei fata de separatisti a incetat. In realitate, consideram ca Rusia continua sa le furnizeze armament greu, echipament militar, bani si ca autorizeaza trecerea libera a insurgentilor separatisti pe teritoriul Ucrainei".

Departamentul de Stat, la fel ca NATO, a acuzat din nou Rusia ca "maseaza militarii la frontiera ucraineana", oferind o lista detaliata cu dovezi materiale care confirma aceste acuzatii.  Washintonul acuza Moscova, "ca a concentrat un numar important de echipament in sud-vestul Rusiei" si ca aproape a dublat numarul de tancuri, vehicule blindate si lansatoare de rachete.

"Informatii recente demonstreaza ca Moscova le-a transferat recent separatistilor tancuri din perioada sovietica si material de artilerie si ca weekendul trecut mai multe vehicule militare au trecut frontiera", afirma Departamentul de Stat. Washingtonul, Kievul si aliatii lor il acuza pe presedintele rus Vladimir Putin ca inarmeaza si finanteaza separatistii dupa destituirea in februarie a fostului presedinte prorus Viktor Ianukovici, ceea ce Kremlinul dezminte.

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
"Marea Neagra fierbe": Exercitii aeriene bulgaro-americane, pe fondul crizei din Ucraina

Un exercitiu militar aerian bulgaro-american are loc in Bulgaria duminica, in ziua incheierii unui exercitiu naval al NATO in Marea Neagra, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Criza in Ucraina. Kievul dezminte ca ar fi la originea unui tir cu obuze soldat cu un mort in Rusia
Criza in Ucraina. Kievul dezminte ca ar fi la originea unui tir cu obuze soldat cu un mort in Rusia

13 iulie 2014. Ucraina dezminte ca ar fi la originea unui tir cu obuze soldat cu un mort, duminica dimineata, in Rusia, in apropierea frontierei ucrainene,

Recomandări
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, că România și Bulgaria vor intra deplin în Schengen.

Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată

În goana după voturi, mulți dintre candidații la alegerile prezidențiale din 2024 fac promisiuni fanteziste, uitând sau ignorând faptul că atribuțiile președintelui României sunt destul de limitate pe plan intern.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.