Criza in Ucraina. Armata ucraineana a inconjurat orasul Donetk. Insurgentii prorusi sunt dispusi sa accepte un armistitiu

ucraina

10 august 2014. Liderii insurgentilor separatisti prorusi din estul Ucrainei au anuntat ca sunt dispusi sa accepte un armistitiu cu Kievul, in contextul avansarii trupelor serviciilor de securitate ucrainene.

 Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

CITESTE IN ACEST MATERIAL

-►Ucraina, pregatita sa accepte o misiune umanitara internationala la Lugansk

-►Obama si Merkel: O interventie a Rusiei in Ucraina ar fi "inacceptabila"

Citește și
vladimir putin
SUA avertizeaza Rusia: Orice interventie in Ucraina va fi considerata o invazie. Cum vede NATO un eventual atac al Moscovei
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

-►Serghei Lavrov a solicitat sprijinul american pentru o misiune umanitara in Ucraina

Insurgentii prorusi din estul Ucrainei sunt dispusi sa accepte un armistitiu

Liderii insurgentilor separatisti prorusi din estul Ucrainei au anuntat ca sunt dispusi sa accepte un armistitiu cu Kievul, in contextul avansarii trupelor serviciilor de securitate ucrainene."Suntem pregatiti pentru un armistitiu, pentru a evita un dezastru umanitar in regiunea Donbas", a declarat Aleksandr Zaharcenko, noul "premier" al autoproclamatei "Republici populare Donetk".

Zaharcenko a avertizat, potrivit Reuters, ca orasul Donetk, principalul fief al insurgentilor, risca sa ramana fara apa, alimente si electricitate. Insa liderul rebel sustine ca insurgentii sunt pregatiti sa apere orasul.

"In eventualitatea unui asediu asupra orasului, numarul victimelor va creste simtitor. Nu exista culoare umanitare. Nu avem provizii de medicamente, iar alimentele sunt pe sfarsite", a spus Zaharcenko.

Administratia de la Kiev a propus in mai multe randuri un armistitiu, conditionat insa de predarea armelor de catre insurgenti.

Convoi "umanitar" rus, oprit la granita cu Ucraina

Militarii rusi ar fi vrut sa treaca granita deghizati in membri ai Crucii Rosii, motivand ca intra in Ucraina pentru o misiune umanitara. Presedintele Petro Poroshenko a alertat imediat Crucea Rosie, care a negat ca e vorba de oamenii sai si cativa lideri occidentali.

Statele Unite, Marea Britanie si Germania au atentionat prompt Rusia ca o misiune umanitara a sa in estul Ucrainei ar fi ilegala si inacceptabila. Pe de alta parte, separatistii din Donetsk au recunoscut ca sunt inconjurati, iar liderul lor s-a declarat de acord cu un armistitiu.

Porosenko accepta o misiune umanitara internationala la Lugansk

Presedintele ucrainean Petro Porosenko s-a declarat pregatit sa accepte o misiune umanitara la Lugansk, un bastion separatist din estul Ucrainei, cu conditia ca aceasta sa fie internationala, sa nu aiba caracter militar si sa treaca prin posturile de frontiera controlate de Kiev, relateaza Mediafax.

In cursul unei conversatii telefonice cu cancelarul german Angela Merkel, Porosenko a informat-o in legatura cu discutiile sale in sens acest cu presedintele Comitetului International al Crucii Rosii (CICR) Peter Maurer si alti parteneri internationali, a anuntat presedintia ucraineana intr-un comunicat.

"Suntem pregatiti sa acceptam ajutorul umanitar daca aceasta misiune este internationala, fara nicio componenta militara si trece prin posturile de frontiera controlate de granicerii ucraineni", a subliniat Porosenko, citat intr-un comunicat.

In cursul unei reuniuni de urgenta la ONU, vineri, Rusia a propus sa efectueze o "misiune umanitara" sau sa creeze culoare umanitare pentru a veni in ajutorul populatiei din estul Ucrainei.

Aceasta propunere a fost respinsa de autoritatile de la Kiev si occidentali, care se tem ca misiunea ar putea servi drept pretext pentru o invazie.

La Lugansk, autoritatile locale au apreciat situatia ca fiind "critica", in contextul in care fieful separatist nu mai are, de o saptamana, curent electric, apa curenta sau retea de telefonie, iar benzina si rezervele de hrana se epuizeaza rapid.

O interventie a Rusiei in Ucraina ar fi "inacceptabila", au apreciat Obama si Merkel

"Cei doi lideri sunt de acord asupra faptului ca orice fel de interventie rusa in Ucraina, chiar sub pretexte umanitare, este inacceptabila fara autorizarea expresa si oficiala a Guvernului Ucrainei", a anuntat Casa Alba intr-un comunicat.

Orice fel de interventie rusa in Ucraina, chiar sub pretexte umanitare, ar fi "inacceptabila" fara acordul expres al Kievului, au convenit, sambata, presedintele american, Barack Obama, si cancelarul german, Angela Merkel, in cursul unei conversatii telefonice, relateaza Mediafax.

"Aceasta ar incalca legea internationala si ar conduce la consecinte suplimentare", a adaugat Executivul american, referindu-se la numeroasele sanctiuni economice contra Moscovei intrate deja in vigoare.

La randul sau, Berlinul a subliniat ca un convoi umanitar poate fi trimis in zona doar "sub egida Comitetului International al Crucii Rosii" si "cu sprijinul Guvernului ucrainean".

Pe de alta parte, Christiane Wirtz, o purtatoare de cuvant a Guvernului german, a precizat ca Angela Merkel a vorbit pe aceasta tema cu presedintele ucrainean Petro Porosenko, in paralel cu discutia purtata cu Barack Obama.

Obama si Merkel au reinnoit indemnul catre Rusia pentru a gasi o solutie politica la criza. Barack Obama a avut acelasi discurs si in cursul unei discutii telefonice purtate mai devreme cu premierul britanic David Cameron.

La randul sau, Moscova a demintit ca ar intentiona sa intervina militar in Ucraina, asa cum a acuzat-o Kievul.

Serghei Lavrov a solicitat sprijinul american pentru o misiune umanitara in Ucraina

Ministrul urs de Externe, Serghei Lavrov, a solicitat, sambata, sprijinul american pentru un proiect rus de misiune umanitara in estul Ucrainei, a anuntat Ministerul rus de Externe, relateaza Mediafax.

Serghei Lavrov l-a sunat pe omologul sau american John Kerry "pentru a sublinia necesitatea unor masuri de urgenta in vederea opririi crizei umanitare iminente in sud-estul" Ucrainei, a anuntat un comunicat al ministerului.

Lavrov "a indemnat (Statele Unite) sa sprijine initiativa rusa de mobilizare a unei misiuni umanitare in sud-estul (Ucrainei), in coordonare cu toate structurile internationale competente".

Kerry i-a raspuns ca "o astfel de actiune este pe cale de a fi efectuata cu autoritatile ucrainene", potrivit comunicatului diplomatiei ruse.

Statele Unite au respins deja categoric propunerea rusa privind furnizarea de ajutor umanitar in Ucraina. "Orice interventie suplimentara a Rusiei in Ucraina ar fi total inacceptabila si considerata drept o invazie", a declarat vineri, la ONU, ambasadoarea americana Samantha Power.

Statele Unite acuza Rusia ca a provocat criza din estul Ucrainei si ca livreaza arme rebelilor separatisti prorusi.

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Criza in Ucraina. 13 militari ucraineni ucisi in 24 de ore, in confruntari cu insurgentii, in estul tarii
Criza in Ucraina. 13 militari ucraineni ucisi in 24 de ore, in confruntari cu insurgentii, in estul tarii

9 august 2014. Cel putin 13 militari ucraineni au murit, in ultimele 24 de ore, in confruntarile cu insurgenti prorusi, in estul tarii, anunta un purtator de cuvant militar citat de Mediafax.

SUA avertizeaza Rusia: Orice interventie in Ucraina va fi considerata o invazie. Cum vede NATO un eventual atac al Moscovei
SUA avertizeaza Rusia: Orice interventie in Ucraina va fi considerata o invazie. Cum vede NATO un eventual atac al Moscovei

Orice interventie rusa in estul Ucrainei sub pretextul ajutoarelor umanitare va fi considerata "o invazie", avertizeaza ambasadorul Statelor Unite la ONU, Samantha Power, citata de Euronews.

Recomandări
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, că România și Bulgaria vor intra deplin în Schengen.

Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată

În goana după voturi, mulți dintre candidații la alegerile prezidențiale din 2024 fac promisiuni fanteziste, uitând sau ignorând faptul că atribuțiile președintelui României sunt destul de limitate pe plan intern.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.