Criza in Ucraina. Porosenko: Daca Rusia nu este oprita, va ameninta securitatea mondiala. Planul SUA pentru a ajuta Kievul

soldati ucraina

18 septembrie 2014. Senatul american analizeaza un proiect de lege care prevede sanctiuni extinse contra Rusiei si aliatilor acesteia, precum si acordarea statutului special de aliati non-NATO Ucrainei, Republicii Moldova si Georgiei.

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a avertizat joi, in Congresul american, ca Rusia reprezinta o amenintare la adresa securitatii mondiale. "Daca nu-i oprim acum, vor incalca frontiera Europei, o amenintare absoluta pentru lume", a declarat Porosenko intr-un discurs solemn sustinut in fata membrilor Congresului Statelor Unite, cerand Washingtonului si Europei sa "nu lase Ucraina singura" in fata Rusiei.

Presedintele ucrainean a cerut joi Statelor Unite un statut special de aparare si securitate pentru Ucraina."Incurajez Statele Unite sa confere Ucrainei un statut special de securitate si aparare care sa exprime la cel mai inalt nivel interactiunile cu Occidentul", a declarat Porosenko.

Petro Porosenko: Anexarea Crimeei este unul dintre cele mai "cinice acte de tradare"

Citește și
soldati ucraina mariupol
Criza in Ucraina. Ministrul rus de Externe acuza NATO ca a jucat un rol distructiv in timpul crizei ucrainene
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei
Anexarea Crimeei de catre Rusia este unul dintre cele mai "cinice acte de tradare" din istoria comtemporana, a declarat presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, in Congresul Statelor Unite, relateaza Mediafax. "Anexarea regiunii ucrainene de catre Rusia a devenit unul dintre cele mai cinice acte de tradare din istoria contemporana", a afirmat Porosenko, in aplauzele membrilor Congresului american.

SUA intentioneaza sa acorde Republicii Moldova, Ucrainei statutul special de aliati non-NATO

Comisia pentru Relatii Externe a Senatului american analizeaza un proiect de lege care prevede sanctiuni extinse contra Rusiei si aliatilor acesteia, precum si acordarea statutului special de aliati non-NATO Ucrainei, Republicii Moldova si Georgiei.

Potrivit Radio Free Europe/Radio Liberty si agentiei RIA Novosti, Comisia pentru Relatii Externe a Senatului SUA examineaza joi "Legea pentru sustinerea libertatii Ucrainei 2014", care prevede sanctiuni impotriva Rusiei si aliatilor acesteia din Comunitatea Statelor Independente si chiar impotriva Siriei.

Proiectul de lege autorizeaza acordarea a 350 de milioane de dolari (271 milioane euro) Administratiei prooccidentale de la Kiev, precum si furnizarea de echipamente militare si munitie armatei ucrainene.

In plus, conform RIA Novosti, Statele Unite ar urma sa confere Ucrainei, Republicii Moldova si Georgiei statutul de "aliat major non-NATO", situatie care ar facilita transferul de armament american acestor tari. RIA Novosti sustine ca acest statut ar permite chiar transferul de munitii cu uraniu saracit.

Proiectul legislativ a fost elaborat de senatorii Robert Menendez (democrat) si Bob Corker (republican), iar votul programat joi coincide cu vizita in Statele Unite a presedintelui Ucrainei, Petro Porosenko.

Proiectul ii cere presedintelui Barack Obama sa impuna sanctiuni impotriva companiilor ruse din domeniul industriei militare si chiar impotriva Gazprom, daca grupul energetic rus ar limita livrarile de gaze spre Ucraina, R.Moldova, Georgia sau tari membre NATO.

Oficiali militari NATO se reunesc pentru a discuta despre securitatea statelor baltice

 Oficiali militari de rang inalt din cadrul NATO se intalnesc la sfarsitul acestei saptamani, la Vilnius, pentru a discuta despre securitatea statelor baltice, anunta ministrul lituanian al Apararii, Juozas Olekas, citat de Mediafax.

"Este important pentru noi ca oficialii militari sa discute modalitatile de garantare a securitatii in regiunea baltica", a declarat Juozas Olekas.

Reuniunea de trei zile va incepe vineri seara, la Vilnius, si se va concentra pe sistemul de comanda si pe rotatia trupelor NATO in regiune.

Kievul afirma ca 4.000 de militari rusi sunt comasati la frontiera Crimeei cu Ucraina

Armata ucraineana a anuntat joi ca Rusia a comasat aproximativ 4.000 de militari stationati in Crimeea de-a lungul celor 100 de kilometri de "frontiera administrativa" cu Ucraina. "Potrivit informatiilor noastre, aproape toate unitatile militare rusesti stationate in partea de nord a Crimeei ocupate - aproximativ 4.000 de militari - au fost comasate la frontiera administrativa cu Ucraina, cu toate echipamentele si munitia", a declarat Andrii Lisenko, un purtator de cuvant militar. "Aceste unitati sunt organizate in mici grupuri tactice" de-a lungul acestei frontiere administrative de aproximativ 100 de kilometri, a adaugat el.

Aceste declaratii intervin dupa doua zile de la anuntarea de catre ministrul rus al Apararii Serghei Soigu a unei remobilizari a dispozitivului militar al Rusiei in Crimeea, justificate "in mare parte (de) extinderea Districtului Militar (de Sud al Rusiei), in urma integrarii Crimeei". Ministrul a evocat agravarea crizei din Ucraina si cresterea numarului fortelor straine in apropierea frontierei rusesti, referindu-se la exercitiile militare la care participa 15 tari, inclusiv Statele Unite, in curs incepand de luni in vestul Ucrainei. Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe si-a exprimat "preocuparea" puternica in urma acestei declaratii, acuzand Rusia ca incearca sa "destabilizeze situatia in intreaga regiune".

Potrivit NATO, aproximativ 1.000 de militari rusi se afla in continuare in estul Ucrainei, in timp ce alti 20.000 raman comasati de-a lungul frontierei ruso-ucrainene.

Petro Porosenko este primit la Casa Alba intr-o vizita cu un puternic caracter simbolic

Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, este primit ca oaspete de marca, joi, la Washington, unde va sustine un discurs in Congres si va avea o discutie fata in fata cu presedintele Barack Obama, dar vizita sa are putine sanse sa aduca noi angajamente. Fostul om de afaceri in varsta de 48 de ani ar urma sa pledeze cu forta pentru ca tara sa sa obtina un "statut special" de aliat non-membru NATO. "Contez pe sprijinul dumneavoastra", a declarat el, marti, la Ottawa in fata Parlamentului canadian, cu o zi inaintea primei sale vizite in Statele Unite de la alegerea sa la presedintie, la inceputul lui iunie.

La doua zile dupa ratificarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeana, viitorul Ucrainei ramane incarcat de incertitudine dupa un conflict de cinci luni soldat cu aproximativ 2.900 de morti si peste jumatate de milioane de persoane stramutate. Armistitiul semnat la 5 septembrie intre Kiev si rebelii prorusi ramane fragil. "Sunt bucuros sa vad ca partenerii nostri europeni si americani inteleg ca ne luptam nu numai pentru integritatea teritoriala si independenta Ucrainei, ci si pentru securitatea mondiala", sublinia vineri la Kiev Porosenko, cerand o "noua strategie in termeni de securitate". Obama a reiterat de mai multe saptamani ca Statele Unite vor continua sa ofere o asistenta militara neletala si formare armatei ucrainei, subliniind insa ca Washingtonul nu intentioneaza sa recurga la forta in aceasta tara.

"NATO trebuie sa isi asume angajamente concrete pentru a ajuta Ucraina sa modernizeze si sa isi consolideze fortele de securitate", a pledat el la Tallinn, in Estonia, amintind ca Ucraina nu face parte din Alianta Nord-Atlantica, a carei carta prevede solidaritate intre membri in caz de agresiune. Casa Alba a ramas evaziva cu privire la eventualele anunturi cu ocazia acestei vizite dar a sugerat clar ca este vorba inainte de toate de trimiterea unui mesaj puternic. Aceasta intalnire "este un simbol clar pentru toata lumea si in special pentru poporul ucrainean", a subliniat Josh Earnest, purtatorul de cuvant al Executivului american. Este acesta un mesaj adresat presedintelui rus Vladimir Putin? "Fotografia lui Porosenko asezat in Biroul Oval va valora cat 1.000 de cuvinte, indiferent ca vor fi spuse in engleza sau rusa", a raspuns el.

Asteptat la Casa Alba la inceputul dupa-amiezii, Porosenko, ce vorbeste fluent engleza, isi va incepe ziua la Washington printr-un discurs solemn sustinut in fata Congresului reunit (Camera Reprezentantilor si Senatul). Doar liderii tarilor aliate cele mai apropiate de Statele Unite au dreptul la aceasta tribuna. Ultimul a fost presedintele sud-coreean Park Geun Hye, in mai 2013. In aprilie 2005, presedintele ucrainean prooccidental Viktor Iuscenko a primit aceasta onoare. Congresmenii americani l-au ovationat la momentul respectiv. "In termeni de simboluri, aceasta va fi o vizita importanta. in termeni de ajutor concret acordat Ucrainei, mult mai putin", rezuma Eugene Rumer, de la Carnegie Endowment for International Peace, centru de reflectie cu sediul la Washington.

Presedintele ucrainean ar urma sa formuleze si o cerere de ajutor economic crescut pentru a face fata perioadei foarte dificile pe care o traverseaza tara sa, aflata in recesiune aproape neintrerupta de doi ani si cu o inflatie de 19 la suta.

Putin a amenintat ca va invada Ucraina, daca Parlamentul nu aproba legea statutului Donbas

Vladimir Putin l-a amenintat pe Petro Porosenko, inaintea votului de marti in Verhovna Rada asupra "statutului special" al Donbasului, ca, in cazul in care legea nu va fi aprobata, trupele rusesti vor porni in mars, via Mariupol, catre Crimeea, relateaza agentia Zik cu sediul la Liov.

Declaratia a fost facuta de un parlamentar ucrainean joi, potrivit agentiei cu sediul in vestul Ucrainei. Porosenko a venit in Verhovna Rada (Parlamentul ucrainean) sa asiste la vot.

El le-a spus parlamentarilor, intr-o intalnire cu usile inchise, ca Putin l-a sunat si a amenintat cu invazia. Porosenko i-a informat pe legiuitori ca aproximativ 60% din echipamentul militar al Ucrainei a fost distrus si ca tara nu poate face fata unui razboi deschis cu Rusia, a mai declarat parlamentarul.

Presedintele ucrainean i-a avertizat totodata pe membrii Legislativului ca responsabilitatea declansarii unui razboi cu Rusia le va reveni, in cazul in care nu sustin legea, potrivit aceleiasi surse.

Numerosi parlamentari au criticat atat acordarea unui "statut special" regiunii Donbas, cat si "legalizarea" teroristilor. Verhovna Rada a adoptat marti doua legi, privind amnistierea combatantilor din estul tarii si acordarea unui "statut special" regiunilor separatiste rusofone Donetk si Lugansk.

Aceste texte, prezentate de catre presedintele Petro Porosenko, erau incluse in acordul de armistitiu semnat de catre Kiev cu rebelii pe 5 septembrie, la Minsk, cu scopul de a pune capat confruntarilor armate care s-au soldat, potrivit ONU, cu aproape 2.900 de morti in cele cinci luni de conflict.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Presa germana: Putin ar fi amenintat ca poate trimite trupe in ROMANIA:
Presa germana: Putin ar fi amenintat ca poate trimite trupe in ROMANIA: "Daca vreau, pot sa ajunga in doua zile"

Rusia isi poate trimite "in doua zile trupele la Riga, Vilnius, Tallinn, Varsovia si Bucuresti", i-ar fi spus presedintele rus, Vladimir Putin, omologului sau ucrainean, Petro Porosenko, relateaza joi cotidianul german Sueddeutsche Zeitung.

Criza in Ucraina. Ministrul rus de Externe acuza NATO ca a jucat un rol distructiv in timpul crizei ucrainene
Criza in Ucraina. Ministrul rus de Externe acuza NATO ca a jucat un rol distructiv in timpul crizei ucrainene

17 septembrie 2014. NATO a jucat un rol distructiv in timpul crizei ucrainene si continua sa impinga Kievul catre confruntare, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, intr-un interviu acordat cotidianului El Pais.

Criza in Ucraina. Ciocniri intre manifestanti si politie in fata Parlamentului de la Kiev
Criza in Ucraina. Ciocniri intre manifestanti si politie in fata Parlamentului de la Kiev

16 septembrie 2014. Politia antirevolta ucraineana a utilizat marti seara gaze lacrimogene pentru a dispersa aproximativ 20 de persoane care manifestau in fata Parlamentului de la Kiev pentru a cere votarea unei legi privind epurarea politica.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.