Criza in Ucraina. SUA acuza Rusia ca a comasat 10.000 de militari la granita."Potentialul lor de distrugere e fara precedent"

soldati ucraineni

4 septembrie 2014. Rusia a comasat la frontiera cu Ucraina trupe si material "mult mai puternice decat tot ceea ce am vazut" de la inceputul crizei intre Kiev si separatistii prorusi, a denuntat joi Pentagonul.

 

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

CITITI SI:
Presedintele Ucrainei s-a intalnit cu liderii mondiali la summitul NATO din Tara Galilor

• "SUA si NATO sunt inamicul numarul 1". Un general rus ameninta cu razboiul nuclear

Citește și
cover 2
Summit NATO. Romania a cerut un comandament NATO pe teritoriul tarii; Presedintele Ucrainei anunta un posibil armistitiu

Experti: Ucraina nu poate invinge rebelii iar Rusia se fereste de sanctiuni. ANALIZA posibilului armistitiu intre cele 2 tari

Rusia a comasat la frontiera cu Ucraina trupe si material "mult mai puternice decat tot ceea ce am vazut" de la inceputul crizei intre Kiev si separatistii prorusi, a denuntat joi Pentagonul, relateaza Mediafax.

"Fortele (ruse) mobilizate de-a lungul frontierei sunt dotate cu o capacitate exceptionala, potentialul lor de distrugere este fara precedent", a declarat colonelul Steven Warren, un purtator de cuvant al Departamentului american al Apararii, in contextul deschiderii lucrarilor Summitului NATO din Tara Galilor, dominat de criza ucraineana.

"Exista trupe terestre, o concentrare si mai mare de piese de artilerie, o concentrare si mai puternica de sisteme de aparare antiaeriana, o concentrare si mai mare de rachete", a detaliat colonelul Warren, potrivit caruia "peste 10.000 de militari rusi" ar fi masati de-a lungul frontierei.
"Suntem profund ingrijorati", a conchis el.

Summitul NATO, o organizatie din care Ucraina nu face parte, intentioneaza sa transmita un mesaj de fermitate Rusiei, acuzata ca intensifica tensiunile si-i sustine pe separatistii prorusi din estul Ucrainei. Presedintele ucrainean Petro Porosenko a anuntat joi, in cursul summitului, ca un acord asupra unui armistitiu urmeaza sa fie semnat vineri cu rebelii.

Liderii separatisti prorusi din estul Ucrainei, pregatiti sa ordone incetarea focului vineri

Liderii separatisti prorusi din estul Ucrainei s-au declarat pregatiti sa ordone o incetare a focului, in cazul unui acord asupra unui plan de pace, vineri, la Minsk, potrivit unei declaratii postate pe site-ul lor oficial, relateaza mediafax.

Liderii republicilor autoproclamate de la Donetk si Lugansk "sunt pregatiti sa ordone o incetare a focului vineri, la ora (locala) 15.00 (15.00, ora Romaniei), in cazul in care se ajunge la un acord si daca reprezentantii Ucrainei semneaza un plan de solutionare politica" in cursul unei intalniri a "Grupului de contact", alcatuit din reprezentanti ai Ucrainei, Rusiei si OSCE cu rebeli, vineri, in capitala belarusa.

Explozii in zona portului strategic ucrainean Mariupol

Numeroase explozii s-au produs joi in zona portului strategic ucrainean Mariupol, de la malul Marii Azov, soldatii ucraineni anuntand ca sunt implicati in confruntari cu blindatele insurgentilor prorusi. "Rezistam, dar este foarte dificil cu arme de foc contra blindatelor", a declarat Serghei, un voluntar din cadrul batalionului Azov, loial Kievului, aflat la un baraj de la iesirea estica din oras.

Presedintele Porosenko a anuntat ca un plan de armistitiu va fi semnat vineri, la Minsk

Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a anuntat ca un plan pentru un armistitiu in estul separatist al Ucrainei urmeaza sa fie semnat vineri, la Minsk, si ca NATO ii sustine pe membrii sai care sunt pregatiti sa furnizeze asistenta militara Ucrainei, relateaza Mediafax.

"Maine, la Minsk, urmeaza sa fie semnat un document care prevede etapele implementarii unui plan de pace pentru Ucraina. Prevederea-cheie a acestui plan este un armistitiu", a declarat Porosenko joi, cu ocazia summitului NATO de la Newport.

Grupul de contact, format din reprezentanti ai Kievului, Moscovei si Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), va avea o reuniune vineri in capitala belarusa, la care vor participa si rebelii prorusi din estul Ucrainei.

Parisul cere incheierea conflictului din Ucraina, in schimbul livrarii navei Mistral

Conditiile pentru ca Franta sa livreze Rusiei nava de razboi Mistral sunt un armistitiu in vigoare si un acord in vederea incheierii conflictului dintre ucraineni si rusi, a anuntat, joi, Ministerul francez de Externe, relateaza AFP.

Presedintia franceza a anuntat, miercuri, suspendarea livrarii primei nave Mistral, dintre cele doua achizitionate de Moscova de la Paris, pe motiv ca nu sunt indeplinite "conditiile" pentru aceasta livrare.

Intrebat, intr-o conferinta de presa, care sunt aceste conditii, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Romain Nadal, a raspuns ca "este necesar ca un armistitiu care se schiteaza - optiune pe care Franta o sustine - sa fie aplicat". Citandu-l pe seful diplomatiei franceze, Laurent Fabius, el a adaugat ca, ulterior, este necesara "gasirea unui acord politic pentru incheierea confruntarilor intre Ucraina si Rusia, fie direct, fie cu sprijinul mediatorilor".

"In acest moment, aceste conditii nu sunt indeplinite si dorim sa fie indeplinite in perioada urmatoare", a precizat purtatorul de cuvant.

Secretarul de Stat pentru Reforma, Thierry Mandon, a explicat, la randul sau, ca decizia partii franceze reprezinta o "suspendare a livrarii" navei Mistral. "Franta doreste sa forteze un acord de pace" in Ucraina, a adaugat el, intr-o declaratie la Radio France Internationale.

Potrivit unor surse apropiate dosarului, in pofida suspendarii livrarii navei de razboi Mistral, construirea sa continua deocamdata.

Vanzarea catre Rusia a celor doua nave Mistral, incheiata in iunie 2011, a fost evaluata la aproximativ 1,2 miliarde de euro de Guvernul francez aflat in functie in acel moment. Prima nava a fost numita "Vladivostok", iar cea de-a doua urmeaza sa fie numita "Sevastopol", de la numele portului din Crimeea, peninsula ucraineana anexata in cursul acestui an de Rusia.

Navele Mistral sunt nave de razboi polivalente, capabile sa transporte elicoptere si tancuri. Mistral sunt navele de razboi de cele mai mari dimensiuni ale Frantei, dupa portavioanele Charles de Gaulle.

Kremlin: Obama si Departamentul de Stat se contrazic cu privire la prezenta trupelor ruse in Ucraina

Kremlinul il acuza pe presedintele american Barack Obama ca face declaratii care le contrazic pe cele ale Departamentului de Stat cu privire la posibila prezenta a trupelor rusesti pe teritoriul Ucrainei, relateaza Russia Today, in pagina electronica.

Aflat in Estonia, Obama a declarat ca Statele Unite nu au nicio indoiala ca trupele rusesti sunt implicate in luptele din estul Ucrainei.

"Fortele rusesti care au intrat acum in Ucraina nu sunt in misiune umanitara sau de mentinere a pacii. Sunt forte de lupta rusesti cu arme rusesti in tancuri rusesti. (...) Acum, acestea sunt faptele. Sunt demonstrabile. Nu este loc de discutii", a declarat Obama intr-o conferinta de presa la Tallinn.
Totusi, aceasta declaratie intra in conflict cu recentele afirmatii ale Departamentului de Stat american, sustine Peskov.

"Am spus in repetate randuri ca nu sunt trupe rusesti pe teritoriul Ucrainei. In timp ce Obama sustine ca nu exista nicio indoiala, oficiali ai Departamentuui de Stat spun, in acelasi timp, ca Statele Unite nu au dovezi cu privire la prezenta militara rusa in Ucraina. Aceasta situatie subliniaza reticenta lor in a folosi faptele", a declarat purtatorul de cuvant al presedintelui rus, Dmitri Peskov.

"Este o obsesie sa i se atribuie Rusiei un rol negativ in evolutia situatiei din Ucraina, iar noi obiectam puternic fata de acest lucru", a adaugat purtatorul de cuvant al Kremlinului.

 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Experti: Ucraina nu poate invinge rebelii iar Rusia se fereste de sanctiuni. ANALIZA posibilului armistitiu intre cele 2 tari
Experti: Ucraina nu poate invinge rebelii iar Rusia se fereste de sanctiuni. ANALIZA posibilului armistitiu intre cele 2 tari

Anuntarea miercuri a unui armistitiu in estul Ucrainei intervine intr-un moment oportun atat pentru Kiev, cat si pentru Moscova, armata ucraineana fiind incapabila sa inabuse rebeliunea prorusa, in timp ce Rusia cauta sa evite noi sanctiuni occidentale.

Summit NATO. Romania a cerut un comandament NATO pe teritoriul tarii; Presedintele Ucrainei anunta un posibil armistitiu
Summit NATO. Romania a cerut un comandament NATO pe teritoriul tarii; Presedintele Ucrainei anunta un posibil armistitiu

La summitul NATO din Tara Galilor ar putea fi luate decizii istorice pentru Romania cum ar fi infiintarea unui comandament capabil sa coordoneze trupe straine de interventie care sa stationeze la noi.

Criza in Ucraina. Planul de pace in sapte puncte al lui Vladimir Putin. Arseni Iateniuk:
Criza in Ucraina. Planul de pace in sapte puncte al lui Vladimir Putin. Arseni Iateniuk: "E praf in ochi"

3 septembrie 2014. Vladimir Putin si Petro Poroshenko au discutat telefonic despre criza din estul separatist al Ucrainei si despre posibilitatea unui armistitiu. Dar nu s-au inteles, din moment ce Kievul a anuntat incetarea focului, nu si Rusia.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.