Criza in Ucraina. Miscari de trupe la frontiere, dupa ce Rusia a sunat retragerea inainte de alegerile din 25 mai

ucraina

21 mai 2014. Statele Unite au observat miscari de trupe in apropierea frontierelor Ucrainei, dar este "prea devreme" sa confirme retragerea efectivelor militare anuntata de presedintele rus Vladimir Putin, anunta Casa Alba.

"Pot spune ca au fost observate indicii privind activitati la frontiera, dar este prea devreme sa stabilim ca a avut loc o retragere", a declarat Jay Carney, purtatorul de cuvant al Presedintiei SUA, citat de AFP.

"Daca acesta este inceputul retragerii, il primim favorabil", a adaugat Carney.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a explicat miercuri ca a decis retragerea trupelor pentru a crea un mediu favorabil organizarii scrutinului prezidential in Ucraina, pe 25 mai.

Ucrainenii "isi risca viata" pentru a vota duminica, in ziua alegerilor europene, afirma Parisul

Citește și
Joe Biden
Joe Biden in Romania: "Puteti conta pe noi. Punct." Mesajul sau despre actiunile Rusiei in Ucraina
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

*Situatia actuala din Ucraina este rezumata in harta de mai jos, realizata de un grup de militanti pro-Kiev

Purtatorul de cuvant al Guvernului francez Stéphane Le Foll i-a indemnat marti pe alegatorii europeni sa-si aminteasca duminica, in ziua scrutinului unei Europe "construite sa evite razboaiele", ca "oamenii din Ucraina isi vor risca viata, in aceeasi zi, pentru a merge la vot", relateaza AFP.

"Este important sa amintim totodata ca, in timp ce aceasta Europa construita pentru a refuza razboaie va vota duminica, oameni din Ucraina isi vor risca viata, in aceeasi zi, pentru a merge sa voteze", a subliniat purtatorul de cuvant al Guvernului francez, referindu-se la scrutinul prezidential ucrainean de la 25 mai, dupa luni de criza care a condus tara pe marginea razboiului civil.

"Europa este totodata incarnarea democratiei", a continuat ministrul Agriculturii si purtatorul de cuvant al Executivului socialist."Da, fiecare etapa a fost dificila, dar Europa a continuat sa avanseze. In urma cu 30 sau 35 de ani, cine s-ar fi gandit ca este posibil sa circule liber in tarile din Europa? Este necesar sa nu uitam ca, in urma cu 30 sau 35, marca germana domina Europa", a adaugat el. "Ii invit pe nostalgicii frontierelor Europei sa-si aminteasca ceea ce reprezenta acea perioada", a conchis Le Foll.

Doi jurnalisti rusi, retinuti in estul Ucrainei, sunt acuzati de Washington ca transportau armament

Diplomatia americana a pus la indoiala, marti, statutul a doi jurnalisti rusi, retinuti in estul Ucrainei, acuzandu-i ca transportau armament in vehiculele lor, relateaza AFP.

Mai multi jurnalisti au denuntat arestarea lor de catre servicii de securitate ruse, in Crimeea anexata de Rusia, in timp ce Moscova acuza Kievul sa a retinut doi reporteri rusi in estul Ucrainei.

In cel de-al doilea caz, este vorba de doi jurnalisti ai site-ului rus Life News, arestati de militari ucraineni in apropierea orasului Kramatorsk, provocand furia Moscovei, care cere eliberarea imediata a reporterilor.

Site-ului rus Life News mentioneaza ca Oleg Sidiakin si Marat Zaicenko au fost retinuti in timp ce filmau violentele. Potrivit purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat american, Jennifer Psaki, "serviciile de securitate ucrainene au retinut indivizi cu acreditari de jurnalisti false, emise de "republica" autoproclamata Donetk.

Jurnalistii arestati "transportau in masinile lor rachete antiaeriene portabile", a afirmat Psaki, cu referire la "informatii de presa" sau date obtinute .in urma unor dicutii cu autoritatile de la Kiev.

Recent, corespondentul cotidianului polonez Gazeta Wyborcza in Rusia, Waclaw Radziwinowicz, a fost arestat in Crimeea de functionari ai SFB (Serviciul federal de securitate al Rusiei) si eliberat dupa sase ore.

Aplicatia prin care ucrainenii boicoteaza produsele rusesti

Dupa ce au pierdut Crimeea, iar separatistii pro-rusi au ocupat cladiri guvernamentale in estul Ucrainei, tinerii ucraineni incearca sa taie orice legatura cu Rusia.

O modalitate la indemana este boicotarea produselor rusesti. Si, ca sa le identifice mai usor, exista o aplicatie descarcata deja de 100.000 de utilizatori de la jumatatea lunii martie. Altii au renuntat la conturile de pe retelele de socializare rusesti. Aplicatia "Boicotati-i pe invadatori" a fost creata de Oleksandr, un programator de 23 de ani. A facut-o ca sa-si ajute conationalii sa identifice produsele rusesti si sa nu le mai cumpere.

"Foloseste camera telefonului ca sa scaneze codul de bare. Apoi recunoaste codul si iti spune daca produsul a fost facut in Ucraina, Rusia sau in alta parte" a explicat Oleksandr Parhomenko, programator.

Provenienta produselor nu e intotdeauna usor de identificat. Iata de exemplu o bere al carei nume te face sa crezi ca este importata din Marea Britanie. Pe eticheta scrie, in engleza, "bere englezeasca". Dar cand o scanezi... "vedem ca nu e englezeasca, e un produs rusesc".

Aplicatia ajuta cumparatorii si sa gaseasca produse ucrainene, in locul celor care se dovedesc a fi rusesti.

"Taxele pe care le platesc companiile si fabricile rusesti Guvernului sunt folosite pentru a finanta interventia rusa in Ucraina", sustine Oleksii Cyrkov, utilizator

Din aceleasi motive, o multime de tineri s-au aratat dispusi sa-si schimbe viata sociala virtuala. In urma cu cateva luni, majoritatea tinerilor ucraineni foloseau reteaua de socializare ruseasca VKontakte, care depaseste Facebook ca numar de utilizatori in spatiul fost sovietic. In aprilie 2014 s-a lansat o alternativa locala numita WEUA, care are deja 120.000 de utilizatori, majoritatea din Kiev si vestul Ucrainei.

Nu e clar insa cat de raspandit este boicotul produselor rusesti. Iar in mediile de afaceri, exista temerea ca tot companiile ucrainene vor avea de suferit, daca rusii decid sa raspunda boicotului cu aceeasi moneda.

SUA extind "lista Magnitki", adoptand noi sanctiuni impotriva unor cetateni rusi

Statele Unite au decretat marti sanctiuni impotriva a 12 cetateni rusi implicati in cazul mortii in detentie, la Moscova, a juristului rus Serghei Magnitki, relateaza AFP.

Departamentul de Stat american si cel al Trezoreriei au intocmit o lista de 12 persoane ale caror conturi in Statele Unite vor fi inghetate si a caror prezenta pe teritoriul american este interzisa, potrivit unor comunicate.

Astfel, Washingtonul a extins o lista pe care figureaza deja 18 oficiali rusi, acuzati ca ar fi implicati in cazul mortii lui Magnitki.Printre persoanele adaugate recent pe aceasta lista se numara Larisa Litvinova, directorul spitalului de pe teritoriul inchisorii si medicii Dimitri Katrov si Alexandra Gauss.

Jurist in cadrul unui cabinet de avocatura american de la Moscova, Serghei Magnitki a denuntat o vasta frauda financiara, in valoare de 5,4 miliarde de ruble (130 de milioane de euro), organizata de oficiali din cadrul politiei si fiscului rus, in detrimentul fondului de investitii occidental Hermitage si statului rus. El a fost, la randul sau, acuzat de frauda fiscala si arestat.

Dosarul Magnitki a afectat relatiile dintre Moscova si Washington. La sfarsitul lui 2012, Rusia a interzis adoptarea de copii rusi de catre americani, ca raspuns la publicarea in Statele Unite a "listei Magnitki".

 

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Criza in Ucraina. Rusia refuza sa garanteze ca nu va anexa Donetk si Lugansk.
Criza in Ucraina. Rusia refuza sa garanteze ca nu va anexa Donetk si Lugansk. "Ne indreptam spre un al doilea Razboi Rece"

20 mai 2014. Premierul rus, Dmitri Medvedev, a refuzat sa garanteze ca Rusia nu va alipi regiunile ucrainene Donetk si Lugansk, care au votat separarea lor de Ucraina in cadrul unui referendum, relateaza Bloomberg.

Joe Biden in Romania:
Joe Biden in Romania: "Puteti conta pe noi. Punct." Mesajul sau despre actiunile Rusiei in Ucraina

Zi foarte importanta pe plan politic si extern pentru Romania. Marti, 21 mai 2014, vicepresedintele SUA, Joe Biden - al 2-lea om cel mai puternic din administratia Obama - a sosit la Bucuresti intr-o vizita oficiala.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.