Criza in Ucraina. Kievul a stopat operatiunile antiteroriste din estul tarii din cauza militarilor rusi din zona de granita

×
Codul embed a fost copiat

24 aprilie 2014. Cu fiecare zi ce trece, solutionarea crizei ruso-ucrainene este tot mai dificila. Aceasta este parerea cancelariilor europene, exprimata de seful diplomatiei germane, pe masura ce armata rusa a lansat noi operatiuni in zona de granita.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Cititi in acest articol:

-► Primii 150 de soldati americani au ajuns in Polonia, pentru exercitii militare. Vor mai veni inca 450

-► Locuitorii Kievului invata sa foloseasca armele de foc: "Statul nostru nu ne poate ajuta"

Citește și
Soldati americani
Criza din Ucraina. Kievul vorbeste despre un "act terorist" al separatistilor prorusi. SUA trimite militari in estul Europei
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

-► Ministrul rus de Externe: Fotografiile dezvaluite de SUA privind prezenta unor militari rusi in Ucraina sunt trucate

-Separatistii de la Slaviansk afirma ca vor tortura ostatici, pentru a impiedica alegerile din 25 mai

-► Gazprom considera "intolerabile" restantele acumulate de Ucraina si avertizeaza cu oprirea alimentarii

-► Kievul cere din nou Moscovei sa isi retraga trupele de la frontiera cu Ucraina

-► Canada va trimite 500 de observatori pentru alegerile prezidentiale din Ucraina

Situatia actuala din Ucraina a fost rezumata intr-un infografic de activistii pro-Kiev:

 

 

Cronologia evenimentelor, joi, 24 aprilie 2014:

ORA 22:39 Jurnalistul american Simon Ostrovsky, capturat luni de separatisti prorusi in estul Ucrainei, a fost eliberat joi, informeaza AFP.

"Sunt bine", a declarat prin telefon corespondentul site-ului american Vice News in timp ce se deplasa de la Slaviansk la Donetk. "Primarul" autoproclamat din Slaviansk, Viaceslav Ponomarev, confirmase marti seara ca jurnalistul se afla in sediul Serviciului local de Securitate (SBU), aflat sub controlul separatistilor prorusi.

Statele Unite exprimasera ingrijorare in legatura cu informatiile privind capturarea jurnalistului, cerand Rusiei sa utilizeze influenta pentru eliberarea acestuia.

ORA 18:43 Un oficial din cadrul armatei ucrainene a informat ca operatiunile antiteroriste din estul tarii au fost suspendate, pe masura ce Rusia si-a masat trupele la granita dintre cele doua tari, potrivit Kiev Post.

ORA 16:05 Armata rusa a lansat noi manevre la frontiera cu Ucraina, ca raspuns la operatiunea militara a Kievului, a anuntat joi ministrul rus al Apararii, potrivit Mediafax.

"Exercitii ale unitatilor districtelor militare din Sud si Vest au inceput", a declarat Soigu, citat de agentiile ruse, explicand ca Rusia este "constransa sa reactioneze" fata de evolutia situatiei din Ucraina.

ora 14:30 Cinci persoane au fost ucise in schimburile de focuri de la Slaviansk

Luptele de la intrarea in orasul Slaviansk, un bastion separatist in estul Ucrainei, luat cu asalt de armata ucraineana, s-au soldat cu "pana la cinci" insurgenti prorusi morti si un soldat ucrainean ranit, a anuntat Ministerul ucrainean de Interne, relateaza AFP.

"In timpul confruntarilor, pana la cinci teroristi au fost eliminati. Un militar a fost ranit" in randul fortelor ucrainene, a declarat ministerul intr-un comunicat, adaugand ca trei baraje ale separatistilor infiintate la intrarea in oras au fost "distruse".

Anterior, autoritatile medicale din regiune anuntasera un bilant de un mort si un ranit. Ranitul a fost spitalizat la Slaviansk, a precizat aceeasi sursa.

ora 13.30 Vladimir Putin avertizeaza ca actele Kievului in estul Ucrainei "vor avea consecinte"

Actele Kievului in estul Ucrainei "vor avea consecinte", a avertizat joi presedintele rus Vladimir Putin, calificand recursul Guvernului la armata drept o "crima grava impotriva propriului popor", relateaza AFP. "Daca regimul actual de la Kiev a inceput intr-adevar sa foloseasca armata impotriva populatiei in tara, este o crima grava impotriva propriului popor", a declarat el. "Este o operatiune de reprimare care va avea consecinte pentru oamenii care iau aceste decizii, in special pentru relatiile interguvernamentale", a adaugat presedintele rus, fara a face precizari cu privire la natura acestor consecinte. "Daca autoritatile actuale de la Kiev au facut acest lucru, atunci este vorba doar despre o junta, un fel de banda criminala", a afirmat el.

ora 12.00 AFP: Blindate ucrainene au intrat in fieful separatist prorus Slaviansk

Blindate ucrainene au patruns in fieful separatist prorus Slaviansk, in estul Ucrainei, iar un purtator de cuvant al insurgentilor a anuntat ca civililor li s-a ordonat sa evacueze primaria, transmite AFP.

Focuri de arma se auzeau miercuri, iar un baraj al separatistilor ardea la intrarea in Slaviansk, un bastion al insurgentilor in estul Ucrainei, unde prorusii vorbesc despre un asalt ucrainean, potrivit unui jurnalist AFP. Militanti prorusi, care au declarat pentru AFP ca au incendiat ei insisi barajul, se retrageau, in timp ce un elicopter survola zona si se auzeau tiruri. Un militant a declarat ca a vazut 7 blindate ucrainene de cealalta parte a barajului.

ora 11.40 SUA si UE au vrut sa provoace o revolutie in Ucraina, folosita ca un pion, acuza Lavrov

Statele Unite au incercat impreuna cu Uniunea Europeana sa provoace o "revolutie colorata" in Ucraina si sa utilizeze tara ca pe "un pion in jocul geopolitic" impotriva Rusiei, a acuzat joi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, relateaza AFP. "In Ucraina, Statele Unite si Uniunea Europeana (...) au incercat sa poarte o noua «revolutie colorata», o operatiune de schimbare a regimului, contrara Constitutiei", a declarat ministrul rus de Externe la Institutul pentru Relatii Internationale din Moscova (MGIMO), citat de agentii ruse. Moscova numeste "revolutii colorate" schimbari de putere ca "revolutia portocalie" care a avut loc in Ucraina in 2004 sau "revolutia trandafirului" din Georgia, in 2003, acuzand Occidentul ca a provocat aceste miscari in aceste foste republici sovietice.

"Putini analisti seriosi se indoiesc ca nu este vorba despre destinul Ucrainei. Pur si simplu Ucraina a fost folosita si este folosita in continuare ca un pion in jocul geopolitic", a adaugat Lavrov. "Partenerii nostri occidentali si mai ales Statele Unite incearca sa se comporte ca niste invingatori ai Razboiului Rece si sa actioneze ca si cum ar putea sa nu tina cont de Rusia in afacerile europene si sa faca lucruri care aduc in mod direct prejudicii intereselor Rusiei", a declarat el. In opinia sa, este vorba despre o continuare a "politicii de indiguire a tarii noastre, la care, in fond, Occidentul nu a renuntat niciodata", a spus ministrul, utilizand termnul folosit in perioada Razboiului Rece. "Este de ajuns sa ne amintim propaganda isterica antiruseasca promovata de catre Statele Unite si Europa cu mult inaintea evenimentelor din Ucraina, vointa de a innegura prin toate mijloacele Jocurile Olimpice de la Soci", a continuat el.

ora 10.50 Kievul anunta ca a preluat controlul asupra primariei de la Mariupol

Fortele de ordine ucrainene au preluat controlul asupra Primariei Mariupol, un port cu aproximativ 500.000 de locuitori in sud-estul tarii, care era ocupata de catre separatisti, a anuntat joi ministrul interimar de Interne Arsen Avakov, relateaza AFP. "Primaria este eliberata si poate sa functioneze normal", a scris Avakov intr-un mesaj postat pe Facebook, promitand "teroristilor un raspuns dur, pana la eliminare". Cladirea era ocupata de la 13 aprilie. Politia de la Mariupol a anuntat intr-un comunicat ca a intervenit catre ora locala 3.00 (3.00, ora Romaniei), dupa ce a reperat un grup de aproximativ 30 de persoane, inarmate cu bate de baseball, care incerca sa patrunda in cladire pentru a cere eliberarea acesteia. "Au izbucnit confruntari", iar fortele de ordine au intervenit, afirma politia, precizand ca cinci persoane au fost ranite.

In seara de 16 aprilie, aproximativ 300 de persoane au lansat un asalt asupra unei baze a fortelor speciale apartinand Ministerului de Interne, situate la cateva sute de metri de primarie. Asaltul a fost respins, iar trei atacatori au fost ucisi si alti 13 raniti, potrivit Ministerului de Interne.

ora 10.20 Soldat ranit intr-un asalt al prorusilor asupra unei baze militare in estul Ucrainei

Autoritatile ucrainene au anuntat ca un soldat a fost ranit in cursul unui asalt al separatistilor, in noaptea de miercuri spre joi, asupra unei baze militare situate la Artemvisk, in apropiere de bastionul prorus Slaviansk, relateaza AFP. Aproape 100 de atacatori "au deschis focul cu arme automate, mitraliere si au utilizat grenade", afirma Ministerul Apararii intr-un comunicat, precizand ca viata militarului ranit nu este in pericol. "Atactorii au fost respinsi si au suferit pierderi importante", a declarat presedintele interimat Oleksandr Turcinov.

Ministrul interimar de Interne Arsen Avakov a afirmat ca asaltul, dat cu scopul de jefui armament, a fost condus "de catre un militar rus".

Primii 150 de soldati americani au ajuns in Polonia, pentru exercitii militare. Vor mai veni inca 450

Conform BBC News, primii 150 de soldati americani au ajuns joi dimineata in Polonia, pentru a lua parte la exercitiile militare care vor avea loc din cauza tensiunilor cu Rusia.

In urmatoarele zile, alti 45 de militari ai SUA vor ajunge in Polonia. Separat, Marea Britanie, Olanda si Danemarca au trimis avioane de lupta dupa ce au fost identificate aeronave rusesti apropiindu-se de spatiul lor aerian.

Statele Unite au decis trimiterea a aproximativ 600 de militari americani in Polonia si in tarile baltice, pentru exercitii militare menite sa demonstreze solidaritatea tarilor NATO in contextul tensiunilor cu Rusia din cauza crizei ucrainene, informeaza AFP.

"Incepand cu momentul agresiunii ruse in Ucraina, analizam toate mijlocele posibile pentru a garanta securitatea aliatilor si partenerilor nostri", a declarat recent contraamiralul John Kirby, un purtator de cuvant al Pentagonului. Acest gest "reprezinta o responsabilitate fata de obligatiile care ne leaga in materie de securitate in Europa", a afirmat Kirby, adaugand ca "acesta este un mesaj adresat Moscovei".

Purtatorul de cuvant al Pentagonului nu a exclus posibilitatea ca excercii militare ar putea avea loc si in alte state din regiune. Kirby a subliniat ca este vorba de operatiuni "bilaterale" din partea Statelor Unite, ci nu de exercitii NATO. Aceasta masura a Statelor Unite are drept scop garantarea securitatii aliatilro din Europa de Est, ingrijorati de o interventie rusa in Ucraina. Anterior, Pentagonul a trimis in Polonia 12 avioane de tip F-16.

Ministrul leton de Externe, Edgars Rinkevics a salutat, marti, intr-un mesaj postat pe contul sau de Twitter, trimiterea unui numar de militari de catre Statele Unite, apreciind ca acest gest reprezinta "un semn de solidaritate intre statele NATO".

Locuitorii Kievului invata sa foloseasca armele de foc: "Statul nostru nu ne poate ajuta"

Miercuri, ministrul rus de Externe a comparat deschis situatia din Ucraina cu aceea din Osetia de Sud, care a dus la un razboi ruso-georgian in 2008. In aceste conditii, oameni de rand din Ucraina invata sa foloseasca arme, pentru orice eventualitate. In estul tarii, militarii ucraineni au fost umiliti de fortele pro-ruse, care i-au dezarmat cu usurinta. Unii s-au predat de buna-voie sau au trecut de partea rebelilor. Ideea ca aceasta armata ii va putea apara ... provoaca rasul. Asa ca, la Kiev, a aparut o armata de rezervisti care se pregateste pentru orice eventualitate.

David Stern, corespondent BBC: ''Merg acasa la unul dintre fondatorii armatei de rezervisti. Le place sa sublinieze ca sunt oameni obisnuiti: doctori, functionari si avocati''.

Ghenadi este avocat specializat in drept european, dar a pus mana pe arma si isi sfatuieste concetatenii sa faca la fel.

Ghenadi Druzenko, fondator al armatei de rezervisti: "Statul nostru nu ne poate ajuta. Organizati-va singuri, cumparati-va arme legal si antrenati-va!"

Insa tocmai asemenea initiative dau apa la moara Moscovei, care spune ca nu doar prorusii, ci toate gruparile trebuie sa se dezarmeze, potrivit acordului de saptamana trecuta de la Geneva.

Andrii Parubîi, presedintele Consiliului de Securitate: ''Armata ucraineana este capabila si va apara tara''.

Intre timp, fortele proruse din est au recunoscut ca tin ostatic un jurnalist american pe care il suspecteaza de spionaj in favoarea ultranationalistilor ucraineni. Simon Ostrovski, care lucreaza pentru o publicatie din New York, a disparut marti la Slaviansk.

Jen Psaki, purtator de cuvant al Departamentului de Stat: ''Cerem eliberarea sa imediata si cerem Rusiei sa isi foloseasca influenta pentru a obtine eliberarea sa''.

Pana una-alta, Rusia isi foloseste influenta in alte scopuri. Serviciile ruse de securitate au incercat sa obtina datele personale ale catorva zeci de ucraineni care au manifestat luni in sir la Kiev. A facut presiuni in acest sens asupra fondatorului celei mai populare retele de socializare din fostul spatiu sovietic, care a fugit din Rusia.

Lavrov: Fotografiile dezvaluite de SUA privind prezenta unor militari rusi in Ucraina sunt trucate

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a negat miercuri prezenta in Ucraina a unor militari sau ofiteri ai serviciilor ruse si a afirmat ca fotografiile dezvaluite de Washington privind prezenta acestora sunt "trucate", relateaza AFP. "Singurul lucru specific pe care Statele Unite il prezinta, cu exceptia fotografiilor trucate pe calculator, singurul indiciu deosebit la care au apelat (pentru a spijini teza conform careia militari rusi s-ar afla in Ucraina) este ca persoanele utilizeaza arme rusesti", a declarat Lavrov.

"Toata lumea utilizeaza in Ucraina arme rusesti usoare, pistoale de tip Kalasnikov si Makarov, prin urmare nu este un argument foarte convingator", a adaugat el.

Departamentul de Stat american a dezvaluit, luni, imagini furnizate de Kiev care arata, in opinia sa, ca separatisti inarmati in estul Ucrainei sunt de fapt militari sau ofiteri ai serviciilor ruse. O serie de fotografii furnizate de Kiev prin intermediul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) arata o imagine realizata in Georgia in 2008 a unui militar cu barba roscata, purtand insigna unei unitati a fortelor speciale ruse. Acelasi barbat, cu barba ceva mai alba, apare pe o alta fotografie realizata in timpul ocuparii unui comisariat din orasul Kramatorsk de catre militanti separatisti. "Aceeasi persoana a fost vazuta si la Slaviansk, la 14 aprilie 2014", afirma legenda unei a treia fotografii in care se vede un barbat in uniforma, cu tigara in gura.O alta serie de imagini, unele realizate in Crimeea, iar altele in ultimele zile in estul Ucrainei, este infatisand acelasi barbat. O a treia serie, furnizata de Kiev, dezvaluie "fotografii de familie" ale membrilor unei unitati prezentate.

Potrivit Departamentului de Stat american, imaginile dezvaluite reprezinta "indicii ale unei conexiuni intre Rusia si o parte dintre militantii inarmati din estul Ucrainei".

Separatistii de la Slaviansk afirma ca vor tortura ostatici, pentru a impiedica alegerile din 25 mai

Autoproclamatul "primar" de la Slaviansk, in estul Ucrainei, Viaceslav Ponomarev, a declarat ca separatistii vor face tot posibilul pentru a impiedica alegerile prezidentiale din 25 mai, chiar daca va fi necesar sa ia ostatici si sa-i tortureze, relateaza agentia ucraineana UNIAN. "Vor fi luate toate masurile necesare pentru ca alegerile (prezidentiale din 25 mai) sa nu aiba loc, cel putin in sud-estul Ucrainei", a declarat Ponomarev, intr-un interviu pentru publicatia rusa Gazeta.Ru.

"Vom lua ostatici si-i vom tortura. Chiar vom face asta, intelegeti?", a adaugat el, subliniind ca cei care nu-i sustin pe separatisti "vor fi eliminati". Totodata, Ponomarev a insistat ca este "un om foarte bun" si isi iubeste "copiii si mama".

Primaria, ca si alte cladiri publice din orasul Slaviansk, situat la nord de Donetk ramane ocupata de insurgentii prorusi, care i-au cerut duminica lui Vladimir Putin sa trimita trupe de mentinere a pacii pentru protejarea populatiei de nationalisti trimisi, potrivit lor, de autoritatile prooccidentale de la Kiev.

Gazprom considera "intolerabile" restantele acumulate de Ucraina, avertizand cu oprirea alimentarii

Restantele acumulate de Ucraina la plata gazelor naturale importate din Rusia sunt "intolerabile", avertizeaza Aleksandr Medvedev, presedintele Gazprom Export si vicepresedinte al Gazprom, subliniind ca datoriile vor atinge 3,5 miliarde de dolari (2,5 mld euro) in mai. "Aceasta situatie, dupa cum a spus presedintele Vladimir Putin, este intolerabila; Ucraina nu a mai facut plati din ianuarie", a declarat Aleksandr Medvedev, citat de AFP.

"Nu am intrerupt gazele si nu avem intentia de a face acest lucru. Dar, data fiind situatia, ne rezervam dreptul de a impune Ucrainei un sistem de plata in avans si vor avea gazul pe care il platesc in avans", a subliniat vicepresedintele Gazprom, explicand ca aceasta clauza figureaza in contractul cu Kievul. "Vom continua sa livram gazul necesar clientilor europeni", a dat asigurari Aleksandr Medvedev.

Saptamana trecuta, presedintele rus, Vladimir Putin, a acordat Ucrainei termenul de o luna pentru a rezolva problema platilor. "Pe 16 mai, ii vom informa pe partenerii nostri ucraineni ca introducem sistemul de plata in avans. Vor putea plati pana la 1 iunie gazul pe care il doresc pe luna iunie", a explicat Aleksandr Medvedev.

Kievul cere din nou Moscovei sa isi retraga trupele de la frontiera cu Ucraina

Kievul reitereaza indemnul catre Moscova de a retrage trupele ruse de la frontiera cu Ucraina, in conformitate cu prevederile acordului de la Geneva, a anuntat Ministerul ucrainean de Externe intr-un comunicat, relateaza agentia oficiala Ukrinform. "Ucraina cere din nou Rusiei sa-si retraga fortele militare care se afla in prezent de-a lungul frontierei ruso-ucrainene. Concentrarea trupelor in aceasta zona reprezinta o amenintare reala care putea duce la agravarea situatiei in estul Ucrainei", afirma Ministerul de Externe, adaugand ca "grupurile separatise proruse din regiune ar putea profita de prezenta trupelor ruse pentru a provoca intrarea acestora pe teritoriul ucrainean".

Diplomatia ucraineana subliniaza ca autoritatile de la Kiev doresc o solutionare pasnica a situatiei din estul tarii si sunt hotarate sa puna in aplicare acordul de la Geneva. Astfel, Kievul a respins cu fermitate acuzatiile Moscovei cu privire la neindeplinirea obligatiilor asumate la Geneva, mentionand ca "Uniunea Europeana si Statele Unite au salutat deja primii pasi ai Guvernului ucrainean in directia solutionarii crizei din tara".

"Totodata, observam ca Moscova boicoteaza prevederile acordului de la Geneva si nu are nicio intentie de a le pune in aplicare", denunta ministerul ucrainean, afirmant ca Moscova trebuie sa-i "indemne pe separatisti sa lase armele jos si sa renunte la tortura si omoruri". Potrivit ministerului, "separatistii prorusi inarmati constituie o amenintare terorista pentru cetatenii ucraineni".

Referitor la prezenta trupelor ucrainene in estul Ucrainei, ministerul afirma ca acestea au rolul de a garanta securitatea cetatenilor, indiferent de nationalitatea lor. "Mai mult decat atat, aducerea trupelor (ucrainene) in stare de alerta reprezinta o reactie legitima la amenintarile si agresiunea din partea Rusiei impotriva integritatii teritoriale a statului nostru", potrivit comunicatului diplomatiei ucrainene.

Recent, Rusia a afirmat ca Administratia de la Kiev trebuie sa-si retraga trupele din estul Ucrainei, unde a fost reluata "operatiunea antiterorista" contra separatistilor prorusi. "Rusia insista din nou pentru detensionarea imediata a situatiei in sud-estul Ucrainei, asupra retragerii trupelor ucrainene si inceperii unui nou dialog interucrainean, cu participarea tuturor formatiunilor politice", a comunicat Ministerul rus de Externe.

Canada va trimite 500 de observatori pentru alegerile prezidentiale din Ucraina

Canada va trimite 500 de observatori, printre care 12 parlamentari, pentru a contribui la procesul democratic din Ucraina cu organizarea scrutinului prezidential prevazut pentru 25 mai, a anuntat miercuri premierul Stephen Harper, relateaza AFP. "In vederea alegerilor prezidentiale care vor avea loc in Ucraina", Canada a adoptat "noi initiative care vor favoriza democratia" in aceasta tara, cu "un maxim de 500 de observatori" avand misiunea pentru de a supraveghea scrutinul, a afirmat Harper,citat intr-un comunicat.

"Incepand din 2004, Canada a trimis in Ucraina sute de observatori electorali cu ocazia a cinci alegeri succesive, pentru a contribui la consolidarea pe a democratiei in aceast stat", a reamintit premierul camadian. Harper a mentionat participarea Canadei, in prezent, la "o misiune militara de observare" care are misiunea de a supraveghea "situatia politica in domeniul securitatii din Ucraina".

Organizarea alegerilor prezidentiale la 25 mai are loc dupa destituirea presedintelui prorus Viktor Ianukovici.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Criza in Ucraina. Rusia ameninta cu un razboi ca in Georgia, in 2008, si cere retragerea trupelor ucrainene din estul tarii
Criza in Ucraina. Rusia ameninta cu un razboi ca in Georgia, in 2008, si cere retragerea trupelor ucrainene din estul tarii

23 aprilie 2014. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat miercuri ca, in cazul in care interesele tarii sale in Ucraina vor fi atacate, Rusia va raspunde ca in Georgia, in 2008, cand a trimis tancuri in aceasta tara.

Criza din Ucraina. Kievul vorbeste despre un
Criza din Ucraina. Kievul vorbeste despre un "act terorist" al separatistilor prorusi. SUA trimite militari in estul Europei

22 aprilie 2014. SUA a decis sa trimita 600 de militari in Polonia si tarile baltice, dupa ce un avion ucrainean a fost lovit de artileria separatistilor prorusi din estul tarii.

Criza din Ucraina. SUA l-a trimis pe Biden la Kiev pentru a sprijini noul Guvern. Ianukovici cere evitarea conflictelor
Criza din Ucraina. SUA l-a trimis pe Biden la Kiev pentru a sprijini noul Guvern. Ianukovici cere evitarea conflictelor

Autoritatile de la Kiev "incalca grav" acordul de la Geneva, care prevede in special dezarmarea gruparilor armate ilegale si evacuarea cladirilor ocupate in orasele ucrainene, a apreciat luni ministrul rus al Afacerilor Externe, citat de AFP.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.