CRIZA IN UCRAINA. Combatanti prorusi au ocupat o unitate militara din Donetk
16 mai 2014. Insurgenti prorusi inarmati au ocupat o unitate militara din orasul ucrainean Donetk, anunta surse locale citate de AFP.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
Combatanti prorusi au ocupat o unitate militara din Donetk
Insurgenti prorusi inarmati au ocupat o unitate militara din orasul ucrainean Donetk, anunta surse locale citate de AFP.
Insurgentii au patruns neautorizat intr-o unitate a fortelor speciale apartinand Ministerului ucrainean de Interne.
Trupele aflate in unitatea militara nu au opus rezistenta.
Separatistii din Donetk intentioneaza sa deschida granita cu Rusia pe 18 mai, relateaza Pravda
Liderul separatistilor din Donetk ar fi sustinut in cadrul unei intalniri ca peste doua zile va cere trupelor ucrainene si granicerilor din Donetk sa depuna juramant de credinta si va deschide granita cu Rusia, relateaza publicatia Pravda. Astfel militiile pro-ruse ar obtine ajutor de la soldatii rusi, masati deja la granita, in conditile in care Kievul a acuzat in numeroase randuri Rusia ca dirijeaza interventiile armate din estul Ucrainei.
ONU denunta o deteriorare "alarmanta" a drepturilor omului in estul Ucrainei
Moscova a reactionat imediat, denuntand o "lipsa totala de obiectivitate" a acestui raport. In acesta sunt enumerate "numeroase exemple specifice de crime, tortura, batai, rapiri, actiuni tintite de intimidare si cateva cazuri de hartuire sexuala, cea mai mare parte comise de catre grupari antiguvernamentale bine organizate si bine inarmate in estul tarii". Inaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Navi Pillay a indemnat persoane care dispun de o influenta asupra gruparilor armate din estul Ucrainei "sa faca tot posibilul pentru a opri aceste persoane, care par hotarate sa destrame tara".
Raportul evoca totodata o "crestere ingrijoratoare a (numarului) rapirilor si detentiilor ilegale ale unor jurnalisti, activisti, politicieni locali, reprezentanti ai unor ONG-uri si militari in est". "Desi unii au fost eliberati, ulterior, cadavrele multor altora au fost aruncate in rauri si in alte zone. Problema este deosebit de marcanta in zona orasului Slaviansk", un bastion al rebelilor prorusi.
In document se insista asupra degradarii conditiilor de munca in presa, in estul Ucrainei, jurnalisti si bloggeri confruntandu-se tot mai mult cu "amenintari si acte de intimidare, inclusiv cu rapiri si detentii ilegale, din partea unor grupari armate".
ONU evoca de asemenea cazuri in care trupe ucrainene care operau in estul tarii "au fost acuzate de uciderea unor persoane si ca sunt responsabile pentru unele disparitii fortate".
Documentul, care acopera perioada 2 aprilie-6 mai, denunta totodata "hartuiri" si "persecutii" vizand tatarii din Crimeea, o minoritate musulmana din peninsula ucraineana, anexata in martie de catre Rusia, care comemoreaza duminica 70 de ani de cand au fost deportati de catre Stalin.
Tatarii se confrunta cu numeroase probleme privind libertatea de miscare, cazuri de hartuire fizica sau restrictii impuse presei. Cei care sunt musulmani practicanti se tem de persecutii religioase. De asemenea, procurorul Crimeei a amenintat ca va pune capat activitatii Parlamentului tatarilor din Crimeea.
"Peste 7.200 de persoane originare din Crimeea - majoritatea tatari - au fost deplasate in interiorul (Crimeei) sau in alte parti ale Ucrainei", se mai arata in raport.
In document sunt evocate "evolutii alarmante" dupa ce Moscova si autoritatile din Crimeea au incheiat un acord care stipuleaza ca cetatenii Ucrainei si persoanele apatride care au resedinta permanenta in Crimeea sau Sevastopol sa fie recunoscute ca cetateni ai Federatiei ruse. Moscova a denuntat imediat o lipsa de obiectivitate si contradictii in acest raport, pe care l-a catalogat drept o "comanda politica de «spalare» a autoritatilor autoproclamate de la Kiev".
Intr-o conferinta de presa, la Kiev, adjunctul secretarului general insarcinat cu Drepturile Omului, Ivan Simonovici, a declarat ca ONU a primit o "lista lunga" cu "presupuse incalcari", depusa de Rusia, si a dat asigurari ca Organizatia "este extrem de atenta fata de fiecare acuzatie".
Armata ucraineana continua operatiunile antiteroriste in zona orasului Slaviansk
Fortele armate ale Ucrainei au continuat joi operatiunile in zona orasului Slaviansk, un bastion al insurgentilor armati prorusi situat in estul tarii. "Miercuri seara, in apropierea satului Starovarvarivka, am arestat mai multi teroristi. Nu a fost usor, fiindca ei se ascundeau printre civili. Nu a existat niciun mort sau ranit, atat de partea noastra, cat si de partea populatiei civile", a dat asigurari un ofiter al fortelor armate ucrainene care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului.
O purtatoare de cuvant a rebelilor a afirmat joi ca luptele care au avut loc miercuri seara in apropierea satului Starovarvarivka, langa Slaviansk, s-au soldat cu 11 morti in randul militarilor ucraineni. Intrebat in plina campanie, intr-o baza instalata in padurea de la iesirea din acest sat, ofiterul ucrainean nu a dorit sa precizeze in ce masura "operatiunea antiterorista" lansata acum o luna de autoritatile de la Kiev impotriva insurgentilor prorusi din estul tarii a reusit sa isi atinga obiectivele.
Operatiunea are ca obiective restaurarea autoritatii puterii centrale in regiunile Donetk si Lugank (est), dezarmarea gruparilor armate proruse si eliberarea cladirilor administrative pe care acestea le ocupa. Pe drumul care duce la Slaviansk, la aproximativ 20 de kilometri de acest oras, fortele ucrainene au stabilit mai multe posturi de control mobilizand blindate usoare, tancuri grele, trei elicoptere si tunuri antiaeriene. Cateva camioane militare si blindate au incercat sa ajunga la Slaviansk, insotite de un elicopter de tip MI-8 pentru transportarea trupelor si un elicopter de atac de tip MI-24.
La acest post de control, un oficial al Garzii Nationale (trupele speciale ale Ministerului de Interne) explica, pe scurt, ca operatiunea impotriva separatistilor prorusi are in prezent un caracter strict defensiv. "Ne aparam de separatistii care ataca frecvent posturile noastre de control cu arme automate, cu pusti cu luneta si cu lansatoare de grenade. Sarcina noastra este sa ne mentinem la fata locului, sa patrulam zona, sa colectam informatii si, eventual, sa acaparam posturile lor de control", a precizat acest oficial, care s-a prezentat doar cu numele Alexei.
Singurul succes al fortelor ucrainene in regiune este incercuirea orasului Slaviansk. "Noi controlam cele noua drumuri care duc inspre oras. Slavianskul este bine incercuit", a dat asigurari Alexei.
Doar o treime dintre alegatorii din estul Ucrainei sunt dispusi sa voteze la scrutinul prezidential
Doar o treime dintre alegatorii din estul rusofon al Ucrainei, devastat de o insurgenta separatista sunt dispusi sa participe la alegerile prezidentiale din 25 mai, potrivit unui sondaj publicat joi, care il plaseaza pe prooccidentalul Petro Porosenko in pozitia de mare favorit, relateaza AFP. "Din nefericire, situatia este de asa natura in prezent ca doar 36 la suta dintre alegatori sunt pregatiti sa mearga la urne", a declarat pentru AFP Valeri Hmelko, directorul institutului de sociologie Kmis comentand ultimul sondaj realizat pe un esantion reprezentativ de 2.022 de persoane.
Potrivit acestei anchete, 32,2 la suta dintre persoanele intervievate nu vor participa la vot, iar 31,5 la suta "nu stiu pentru cine sa voteze" si vor boicota cel mai probabil scrutinul, potrivit lui Hmelko. La ultimele alegeri prezidentiale din 2010, castigate de prorusul Viktor Ianukovici, inlaturat de la putere in februarie, rata de participare in regiunile Lugansk si Donetk a fost de peste 70 la suta.
Favoritul cursei este "regele ciocolatei", miliardarul Petro Porosenko, cel care a sustinut fatis contestarea proeuropeana de la Kiev ce a condus la indepartarea de la putere a lui Ianukovici (33,7 la suta), urmat de Iulia Timosenko, una dintre figurile proeminente ale "revolutiei portocalii" prooccidentale din 2004 (5,9 la suta). Prorusul Serghei Tighipko se afla pe locul al treilea, cu 4,1 la suta.
Doua regiuni din est, Donetk si Lugansk, sunt in mare parte controlate de peste o luna de insurgenti prorusi inarmati, care au decretat in aceasta saptamana "suveranitatea" acestor teritorii dupa un referendum privind independenta, considerat ilegal de Kiev.