NATO va monitoriza criza din Ucraina. Avioane de recunoastere AWACS, trimise deasupra Romaniei si Poloniei

×
Codul embed a fost copiat

NATO a anuntat ca trimite avioane dotate cu sisteme de supraveghere aeriana in misiune de recunoastere deasupra Romaniei si Poloniei.

Urmariti acest subiect si pe Twitter -► @StirileProTV

SUMARUL evenimentelor, luni, 10 martie 2014:

-► NATO a anuntat ca trimite avioane de recunoastere deasupra Romaniei si Poloniei, ca sa monitorizeze criza din Ucraina

-►Noua putere de la Kiev cere opinia Comisiei de la Venetia in problema alipirii Crimeei la Rusia.

Citește și
Mark Gitenstein
De ce e periculoasa situatia din Ucraina si ce impact ar putea avea asupra Romaniei. Mark Gitenstein, la "Dupa 20 de ani"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

-► Rusia va propune solutii pentru rezolvarea crizei, dupa ce UE si-a manifestat ingrijorarea din cauza lipsei unei detensionari a situatiei.

-► Gazprom a anuntat majorarea cu 37% a pretului gazelor livrate Ucrainei.

-► Liderii occidentali considera "ilegala" initiativa Parlamentului din Crimeea de a organiza, duminica, un referendum pentru separarea de Ucraina. Totusi, Putin pretinde ca vrea o solutie diplomatica pentru criza ucraineana. 

-► Ucraina spera sa semneze un acord cu UE la 17 sau 21 martie. 

-► Barack Obama si premierul ucrainean vor discuta, miercuri, despre o solutie pasnica la criza din Ucraina.

-► NATO este de partea Ucrainei, afirma Anders Fogh Rasmussen.

-► Aproximativ 10.000 de prorusi au manifestat la Donetk, in estul Ucrainei.

Cronologia evenimentelor, luni, 10 martie 2014:

ora 20:00 Avioane militare NATO vor survola Romania si Polonia pentru operatiuni de recunoastere in cadrul crizei din Ucraina, anunta Alianta Nord-Atlantica, citata de AFP. "Consiliul Nord-Atlantic a decis luni trimiterea unor zboruri de recunoastere Awacs deasupra Poloniei si Romaniei", a declarat un oficial NATO. "Aceste zboruri vor spori capacitatea de supraveghere a situatiei din Ucraina si vor avea loc doar deasupra teritoriului tarilor NATO", precizeaza oficialul citat. Avioanele cu tehnologie Awacs pot supraveghea spatiul aerian pe o raza mai larga decat radarele amplasate la sol. "Este vorba de o misiune de rutina deasupra tarilor membre NATO", a precizat diplomatul citat, admitand ca NATO nu anunta de obicei aceste misiuni in public. Avioanele cu tehnologie Awacs vor decola de la baza Geilenkirchen (Germania) si din Waddington (Marea Britanie).

ora 18:06 Ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, a declarat pentru Gandul ca a fost informat luni de noii lideri ucraineni ca au solicitat Comisei de la Venetia, prin intermediul Consiliului Europei, sa emita o opinie privind caracterul legal al unui eventual referendum de secesiune in Crimeea.

Informatia i-a a fost confirmata luni ministrului Corlatean si de catre secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, precum si de ministrul de Externe al Austriei, Sebastian Kurz, tara care prezideaza Comitetul de Ministri al Consiliului Europei.

Se asteapta ca pronuntarea Comisiei de la Venetia sa vina in zilele urmatoare, inaintea referendumului din Crimeea, anuntat pentru 16 martie.

ora 16:50 Rusia le va face propuneri occidentalilor pentru rezolvarea crizei din Ucraina, a declarat luni ministrul de Externe Serghei Lavrov.

"Am pregatit (...) propriile noastre propuneri. Ele vizeaza readucerea situatiei in cadrul dreptului international tinand cont de interesele tuturor ucrainenilor fara exceptie", a declarat Lavrov, dupa o intalnire cu presedintele Vladimir Putin.

ora 16:20 Uniunea Europeana este ingrijorata in legatura cu absenta semnelor in vederea detensionarii crizei din Ucraina si a consolidarii actiunilor militare ruse in Crimeea, a declarat, luni, Maia Kocijancic, purtatoarea de cuvant a sefei diplomatiei europene, Catherine Ashton.

"Suntem preocupati in legatura cu absenta semnelor in vederea detensionarii situatiei din teren", a declarat Maja Kocijancic, in briefingul de presa de la Comisia Europeana.

"In schimb, se pare ca exista semne ale consolidarii militare a pozitiei ruse" in Crimeea si a unei "izolari crescande" a peninsulei "fata de restul tarii", a adaugat purtatoarea de cuvant a sefei diplomatiei UE.

Maja Kocijancic a precizat ca situatia ramane "preocupanta" si a subliniat ca Uniunea Europeana sustine in continuare ca o "solutie la aceasta criza trebuie sa fie gasita printr-un dialog intre Ucraina si Rusia".

ora 12:20 "Ianukovici e omul meu"

Condoleezza Rice, alaturi de Putin
Intr-un editorial publicat pe 8 martie in publicatia Washington Post, Condoleezza Rice, fostul secretar de stat american, din perioada 2005-2009, a povestit prima sa intalnire cu Viktor Ianukovici, presedintele demis al Ucrainei.

"'- Fa cunostiinta cu Viktor Ianukovici, care candideaza la presedintia Ucrainei.'

Stateam impreuna cu Vladimir Putin in biroul sau, la sfarsitul lui 2004, cand a aparut Ianukovici dintr-o camera din spatele biroului. Putin vroia sa inteleg mesajul:

'El e omul meu, Ucraina e a noastra, sa nu uitati asta'", a marturisit Rice.

ora 12:00  Diplomatul american John Kerry a amenintat voalat Rusia ca anexarea Crimeii va duce la intreruperea relatiilor diplomatice intre cele doua tari, insa Putin continua sa sustina secesiunea peninsulei. Sambata, secretarul de stat american, John Kerry i-a spus lui Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, ca anexarea Crimeii de catre Rusia va "inchide orice spatiu pentru manevrele diplomatice".

Duminica, Tony Blinken, un oficial american, a declarat ca nu va recunoaste referendumul din 16 martie si va creste sanctiunile impuse Moscovei, daca si cand Crimeea se va rupe de Ucraina.

Ian Bremmer, un expert in geopolitica, a declarat ca America ar trebui sa convinga Ucraina sa accepte referendumul din Crimeea, in schimbul recunoasterii integritatii teritoriale a Ucrainei de catre Rusia.

Tot duminica, premierul ucrainean a declarat ca "niciun centimetru de pamant" nu va fi cedat Rusiei.

ora 11:00 Pretul gazului natural importat de Ucraina din Rusia va creste cu 37% dupa ce compania rusa de stat Gazprom a anulat tarifele cu discount si a amenintat ca ar putea intrerupe livrarile, a afirmat ministrul ucrainean al Energiei, Yuri Prodan, citat de Bloomberg.

Ucraina va plati incepand din luna aprilie 368,5 dolari pe 1.000 metri cubi de gaze naturale, a precizat oficialul.

Anul trecut, Rusia si Ucraina au convenit un tarif de 268,5 dolari pe mia de metri cubi, care urma sa fie ajustat trimestrial.
Gazprom a anuntat saptamana trecuta ca pretul nu va mai fi valabil incepand din luna aprilie, avertizand de asemenea sa Ucraina risca repetarea situatiei de la inceputul anului 2009, cand livrarile de gaze naturale au fost intrerupte temporar. De asemenea, compania rusa sustine ca Ucraina are datorii de 1,9 miliarde de dolari in contul importurilor de gaze.

Gazprom a furnizat anul trecut mai mult de jumatate din consumul de gaze naturale al Ucrainei. Pretul redus a fost oferit de Rusia in cadrul unui acord cu presedintele ucrainean Viktor Ianukovici, destituit in februarie in urma unei revolte violente.

Presedintele rus Vladimir Putin refuza sa recunoasca legitimitatea guvernului interimar instalat dupa inlaturarea lui Ianukovici. Forte militare pro-ruse au ocupat Peninsula Crimeea, care gazduieste la Sevastopol cartierul general al flotei ruse din Marea Neagra.

Parlamentul din Crimeea a adoptat saptamana trecuta secesiunea de Ucraina si aderarea la Federatia Rusa, convocand un referendum in acest sens pentru data de 16 martie. "Voi discuta pe 19 martie, la Bruxelles, cu comisarul UE si companiile", a afirmat ministrul ucrainean al Energiei, care se va intalni saptamana viitoare cu comisarul european pentru Energie, Gunther Oettingere, pentru a gasi solutii de inlocuire a gazului furnizat in prezent de Rusia.

Ucraina are nevoie in acest an de aproximativ 30 miliarde metri cubi de gaze din import. O treime din volum ar putea veni din Slovacia, a precizat oficialul ucrainean.

ora 10.00 Moscova este dispusa sa ofere 1,1 miliarde de ruble (aproximativ 790 milioane de euro) provinciei autonome Crimeea, in care urmeaza sa aiba loc un referendum privind alipirea peninsulei ucrainene la Rusia, a anuntat duminica, la Simferopol, un parlamentar rus, relateaza AFP.

"Guvernul rus a prevazut un buget mare, de aproximativ 40 de miliarde de ruble, pentru sustinerea dezvoltarii infrastructurilor economice si industriale din Crimeea", a dat asigurari Pavel Dorohin, vicepresedintele Comisiei pentru Industrie din cadrul Camerei inferioare a Parlamentului rus (Duma de Stat), citat de agentia Interfax. "Este vorba, inainte de toate, de o sustine a industriei apararii, utilajelor, mentenantei maritime, inclusiv a unitatilor Flotei Marii Negre. Sunt masuri concrete", a spus el.

ora 06.00 Ucraina spera sa semneze pe 17 sau 21 martie partea politica a unui acord de asociere cu Uniunea Europeana (UE), a declarat duminica ministrul interimar ucrainean de Externe Andrii Descita, relateaza AFP. "Acordul politic de asociere ar putea sa fie semnat la 17 sau 21 martie", a declarat Descita intr-un interviu pentru postul de televiziune 1+1.

O reuniune a ministrilor de Externe este prevazuta pe 17 martie. Data de 21 martie este a doua zi a unui summit al sefilor de stat si guvern din UE. Anuntul apare in contextul in care peninsula ucraineana Crimeea se afla, de la sfarsitul lui februarie, sub controlul fortelor ruse.

ora 05.30 Presedintele american Barack Obama si premierul ucrainean Arseni Iateniuk vor discuta, miercuri, la Washington despre "cautarea unei solutii pasnice" la criza actuala din jurul Crimeei, a anuntat Casa Alba duminica, relateaza AFP. Vizita liderului ucrainean va sublinia "sprijinul puternic al Statelor Unite pentru poporul ucrainean, care a demonstrat curaj si hotarare in cadrul crizei recente", a precizat Executivul american intr-un comunicat. Cei doi oficiali vor discuta despre "cautarea unei solutii pasnice la actuala interventie militara a Rusiei in Crimeea, care sa respecte suveranitatea si integritatea teritoriului ucrainean", continua textul. Crimea este o provincie situata in sud-estul Ucrainei.

Sinteza evenimentelor, duminica, 09 martie 2014:

Relatiile dintre rusofoni si ucraineni sunt tot mai tensionate, in partea de est a Ucrainei. In orasul Luhansk, ucrainenii care s-au adunat in piata centrala pentru a marca cea de a 200-a aniversare a poetului lor national, Taras Shevcenko, au fost atacati de protestatari pro-rusi. "Demonstranti cu steaguri ruseseti au venit de peste drum. Ne-au atacat, pe fiul meu l-au batut..." - a declarat unul dintre manifestanti.

Apoi - scandand "Rusia Rusia" si "Putin presedintele noastru" - au rupt cordoanele de politie si au ocupat o cladire oficiala. Principala revendicare - un referendum la fel ca cel din Crimeea pentru alipirea de Rusia. In uralele multimii, steagul ucrainean a fost inlocuit cu cel rusesc. De altfel, a devenit extrem de riscant sa afisezi steagul Ucrainei in partea de est a tarii...

10.000 de manifestanti pro-rusi s-au adunat duminica la Donetk, intr-o noua demonstratie de forta, silindu-l pe liderul pro-european, Vitali Kliciko, sa-si anuleze mitingul prevazut in acest oras - fief al rusofonilor, dar si al fostului presedinte destituit, Ianukovici. Politistii au incercat sa protejeze o femeie cat pe ce sa fie luata la bataie. Manifestantii i-au urmarit si din spate s-a auzit un cor de insulte si amenintari.

Potrivit Kremlinului, sfidand inca o data Occidentul, Vladimir Putin considera "legitim" referendumul de duminica pentru alipirea Crimeii de Federatia Rusa. "Nu-l subestimati pe Putin" - spune un congresman american, presedinte al Comisiei pentru servicii de informatii.

Mike Rogers, congresman: "Cred ca vrea sa fie in prim planul scenei mondiale, sa aiba o influenta globala. Daca crede ca obtine asat prin forta bruta, nu va ezita s-o foloseasca. Aceasta e mentalitatea lui".

Ministerul ucrainean al Apararii a facut cunoscut un nou incident din seria celor care risca sa "aprinda" un conflict in Crimeea. Potrivit oficialului de la Kiev, un avion ucrainean care patrula aproape de granita cu peninsula ocupata, de facto, de fortele ruse, a fost vizat de tiruri de la sol.

Michelle Clifford, corespondent Sky News: "Vedeti cum cineva in uniforma manevreaza un dispozitiv luminos, de ochire. Autoritatile ucrainene spun ca soldatul din imagini a tras focuri de arma. Erau trei persoane la bordul avionului. Din fericire, n-a fost doborat si nimeni n-a fost ranit. Dar, potrivit autoritatilor ucrainene, cei care au deschis focul sunt soldati rusi, sau, in orice caz, membrii ai fortelor pro-ruse".

Cititi si:

-► Vom lua gaze de la americani? Efectul neasteptat al crizei din Crimeea

-► Analiza Catalin Radu Tanase, despre cat de grava este situatia in Crimeea si care sunt interesele Rusiei in zona

-► Criza din Crimeea, un RusoMaidan. Rusia incurajeaza revolta celor nemultumiti de caderea lui Ianukovici

-► Washington Post: Flota rusa de la Marea Neagra este buna pentru intimidarea "vecinilor mici", dar nu ar face fata NATO

Ursii lui Ianukovici sunt inca in captivitate

Intre timp, in Carpatii ucraineni, la resedinta din Sinegora, folosita de fostul presedinte fugar, Viktor Ianukovici, ursii de la menajeria lui personala sunt inca tinuti in custi, in ciuda protestelor iubitorilor de animale. Patru ursi bruni, trei mascului si o femela, au fost gasiti acolo, alaturi de mistreti si capre salbatice. Ingrijitorul spune ca Ianukovici venea mereu la aceasta resedinta de iarna in vacanta de Anul nou si, de multe ori, isi aducea si oaspetii.

Exista informatii ca ursoaica a fatat in perioda de timp care a trecut dupa fuga lui Ianukovici, iar puii ar fi fost vanduti, desi legea ucraineana interzice un asemnea comert.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Criza in Ucraina. Merkel vorbeste de o anexare a Crimeei de catre Rusia, in timp ce Ianukovici isi anunta revenirea la Kiev
Criza in Ucraina. Merkel vorbeste de o anexare a Crimeei de catre Rusia, in timp ce Ianukovici isi anunta revenirea la Kiev

Rusia isi consolideaza, de la zi la zi, ocupatia "de facto" a peninsulei Crimeea. Si acum lanseaza o contraofensiva diplomatica in privinta crizei ucrainene.

De ce e periculoasa situatia din Ucraina si ce impact ar putea avea asupra Romaniei. Mark Gitenstein, la
De ce e periculoasa situatia din Ucraina si ce impact ar putea avea asupra Romaniei. Mark Gitenstein, la "Dupa 20 de ani"

Situatia din Ucraina e foarte periculoasa si ar putea avea impact asupra Romaniei, a declarat la "Dupa 20 de ani " fostul ambasador al SUA in Romania, Mark Gitenstein.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.