CRIZA din Crimeea: Putin nu a luat inca decizia unei interventii militare in Ucraina. Armata de la Kiev, in stare de alerta

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut si a primit aprobarea Consiliului Federatiei, Camera superioara a Parlamentului, pentru trimiterea de trupe ruse in Ucraina pana la normalizarea situatiei.

UPDATE 21:37 Presedintele interimar al Ucrainei, Oleg Turcinov, a plasat armata in stare de alerta, pe fondul amenintarilor Rusiei cu o interventie militara.

UPDATE 19:15 Dan Dungaciu, director Institutul de Relatii Internationale, despre situatia din Ucraina:"E foarte interesanta discutia din Camera superioara a Parlamentului rus, in care parlamentarii rusi vorbesc despre ofensa pe care Obama ar fi adus-o poporului rus".

"Daca eventualele "linii rosii" pe care noi nu le stim se refera si la faptul ca nimeni nu intervine sa declanseze un razboi cu Federatia rusa in teritoriile fostului URSS, cu siguranta Federatia rusa la stie si va urma nestingherit cursul pe care si l-a propus" .

UPDATE 18:32 Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu a luat inca nicio decizie privind utilizarea fortei militare in Ucraina, declara purtatorul de cuvant al Kremlinului, citat de AFP.

Citește și
Crimeea
Criza din Crimeea, un RusoMaidan. Rusia incurajeaza revolta celor nemultumiti de caderea lui Ianukovici
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

"Aprobarea unei eventuale interventii militare in Ucraina este punctul de vedere al Consiliului Federatiei. Dar presedintele este cel care decide. Deocamdata, nu a luat nicio decizie in acest sens", a afirmat Dmitri Peskov.

UPDATE 18:19 Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite se va intruni in reuniune de urgenta, sambata seara, pe tema situatiei din Ucraina, in contextul amenintarilor Rusiei cu o interventie militara, potrivit Mediafax.

Reuniunea, a doua convocată de urgenta in ultimele 48 de ore pe aceeasi tema, va incepe la ora 14.00 (21.00, ora Romaniei).

UPDATE 17:45 Vitali Kliciko, unul dintre principalii lideri politici proeuropeni de la Kiev, solicita Parlamentului sa decreteze mobilizarea generală in contextul amenintarilor privind o interventie militara a Rusiei.

UPDATE 17:32 Consiliul Federatiei, Camera superioara a Parlamentului Rusiei, ii cere presedintelui Vladimir Putin retragerea ambasadorului rus din Statele Unite, pe fondul situatiei tensionate din Ucraina.

UPDATE 17:24 Consiliul Federatiei Ruse, Camera superioara a Parlamentului, a aprobat solicitarea presedintelui Vladimir Putin pentru o eventuala interventie militara in Ucraina.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut aprobarea Consiliului Federatiei pentru trimiterea de trupe ruse in Ucraina pana la normalizarea situatiei.

"Din cauza situatiei extraordinare din Ucraina si a amenintarilor la adresa cetatenilor rusi, trupe ruse vor fi desfasurate in Ucraina. Domnul Putin a cerut Consiliului Federatiei sa autorizeze utilizarea fortelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei pana la normalizarea situatiei politice din aceasta tara", informeaza un comunicat al Kremlinului.

UPDATE 17:15 Comandantii armatei ucrainene si sefii serviciilor de securitate au fost convocati, sambata dupa-amiaza, pentru o reuniune de urgenta in contextul in care Rusia pregateste o interventie militara in Crimeea, informeaza CNN.

Reuniunea, convocata de Administratia interimara proeuropeana de la Kiev, intervine in contextul in care presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut aprobarea Consiliului Federatiei, Camera superioara a Parlamentului, pentru trimiterea de trupe ruse in Ucraina pana la normalizarea situatiei.

"Din cauza situatiei extraordinare din Ucraina si a amenintarilor la adresa cetatenilor rusi, trupe ruse ar putea fi desfasurate in Ucraina. Domnul Putin a cerut Consiliului Federatiei sa autorizeze utilizarea fortelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei pana la normalizarea situatiei politice din aceasta tara", informeaza un comunicat al Kremlinului.

UPDATE 16:07 "Din cauza situatiei extraordinare din Ucraina si a amenintarilor la adresa cetatenilor rusi, trupe ruse vor fi desfasurate in Ucraina. Domnul Putin a cerut Consiliului Federatiei sa autorizeze utilizarea fortelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei pana la normalizarea situatiei politice din aceasta tara", informeaza un comunicat al Kremlinului.

 

UPDATE 15:25 Cinci lucruri nestiute despre Crimeea

Cei de la CNN au realizat un top de cinci aspecte pe care oamenii nu le stiut despre Crimeea.

1) Crimeea nu este acum, din punct de vedere legal, parte din Rusia, insa a fost in trecut.

Rusia a cedat Crimeea Ucrainei in 1954, pe cand ambele tari erau parte a Uniunii Sovietice.

Dupa prabusirea URSS, in 1991, au existat voci care au cerut ca Rusia sa recupereze Crimeea, insa acest lucru nu s-a intamplat.

2) Crimeea gazduieste o populatie rusa numeroasa.

Trei grupuri etnice majoritate pot fi intalnite in Crimeea: ucrainienii in nord, rusii in sud si tatarii in centrul regiunii.

Tatarii reprezinta 15-20% din populatia din Crimeea si sunt cei mai mari dusmani ai rusilor, dupa abuzurile suferite pe vremea lui Iosif Stalin.

3) O mare parte a flotei navele rusesti este stationata in Crimeea.

Rusia are o baza navala in Sevastopol de 230 de ani, regiunea fiind de una de o mare importanta strategica.

4) Crimeea a avut o importanta istorica majora.

Crimeea a fost scena principala a Razboaielor din Crimeea, fiind, totodata, si un eveniment adesea un moment evocat intr-o populara poezie britanica: "The Charge of the Light Brigade".

5) Crimeea a fost scena unui moment de cotitura in istorie.

Statiunea Yalta din Crimeea a fost locul unde, spre sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Franklin Roosevelt, presedintele SUA, Winston Churchill, premierul Marii Britanii, si Iosif Stalin, liderul URSS, au impartit Europa.

UPDATE 15:19 Presedintele Ucrainei, Olexandr Turcinov, a publicat sambata un decret prin care nu il recunoaste pe noul premier al regiunii autonome Crimeea.

"Numirea noului premier din Crimeea a avut loc prin incalcarea legilor ucrainene", a argumentat Turcinov.

"Guvernul Ucrainei si alte organisme ale puterii nu trebuie sa il considere pe Serghei Aksionov reprezentant legitim al puterii din Crimeea", a spus presedintele interimar al Ucrainei.

 

Aksionov a fost desemnat premier al regiunii Crimeea joi, de Parlamentul regional, aflat sub controlul unui comando prorus.

UPDATE 14:57 Premierul din Crimeea, Serghei Aksionov, confirma ca in regiunea autonoma ucraineana prorusa opereaza militari rusi, explicand ca trupele ruse protejeaza obiective strategice.

"Am stabilit sa cooperam cu Flota rusa de la Marea Neagra pentru protejarea obiectivelor de importanta vitala", a explicat Serghei Aksionov.

Aproximativ 6.000 de militari rusi au fost trimisi in Peninsula Crimeea, estimeaza Ministerul ucrainean al Apararii, in timp ce Moscova sustine ca mobilizarea trupelor este in concordanta cu acordurile militare cu Kievul.

UPDATE 14:37 Rusia ar putea trimite militari in regiunea autonoma ucraineana Crimeea pentru garantarea securitatii Flotei ruse si a cetatenilor rusi din aceasta zona prorusa situata in sudul Ucrainei.

Anuntul a fost facut de presedintele Consiliului Federatiei, Camera superioara a Parlamentului rus.

"Pentru a raspunde solicitarii Guvernului din Crimeea, este posibil, in aceasta situatie, sa trimitem un contingent limitat pentru garantarea securitatii Flotei de la Marea Neagra si a cetatenilor rusi care traiesc in Crimeea", a declarat Valentina Matvienko, presedintele Consiliului Federatiei Ruse.

"Decizia ii apartine presedintelui Vladimir Putin", a precizat Matvienko.

Noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea, Serghei Aksionov, l-a sunat pe presedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a-i cere sa restabileasca "pacea si calmul" in aceasta provincie prorusa.

Cei de la Wall Street Journal au realizat o mini harta cu situatia istorica si politica din Crimeea.

 

 

UPDATE 14:30 Cartierul general al Pazei de Coasta ucrainene din Portul Sevastopol a fost atacat de aproximativ 300 de indivizi inarmati care sustin ca sunt militari rusi.

"Are loc o tentativa de ocupare a cartierului general al Pazei de Coasta din Sevastopol. Toate navele sunt in alerta", precizeaza institutia.

Agresorii sustin ca au primit ordin de la ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, sa ocupe unitatea militara.

UPDATE 13:52  "Deputatii ii cer presedintelui sa ia masuri pentru stabilizarea situatiei si pentru protejarea populatiei de situatia arbitrara si de violentele din Crimeea", a declarat Serghei Nariskin, presedintele Dumei de Stat

Duma de Stat din Rusia, Camera inferioara a Parlamentului de la Moscova, ii cere presedintelui Vladimir Putin sa adopte masuri pentru protejarea, "prin toate mijloacele", a locuitorilor regiunii autonome proruse Crimeea.

UPDATE 12:52 Referendumul privind statutul regiunii Crimeea va avea loc pe 30 martie

Noul premier din Crimeea, Serghei Aksionov, a decis organizarea pe 30 martie a referendumului privind statutul regiunii autonome proruse, informeaza BBC. Initial, Parlamentul din Crimeea stabilise plebiscitul pe 25 mai.

Parlamentul din Crimeea a explicat ca referendumul vizeaza "imbunatatirea statutului autonomiei regionale si extinderea competentelor". "Potrivit principiilor care stau la baza democratiei, plenul Parlamentului Crimeei considera ca singura cale de iesire din situatie este recurgerea directa la popor. Suntem increzatori ca doar organizand un referendum pe tema imbunatatirii statutului autonomiei si extinderea competentelor sale, crimeenii vor putea sa determine viitorul autonomiei ei insisi, fara presiuni externe", a declarat Oksana Korniciuk, secretarul de presa al Parlamentului.

Ca urmare a "preluarii neconstitutionale a puterii in Ucraina de catre nationalisti radicali sustinuti de bande inarmate", pacea si ordinea in Crimeea sunt "sub amenintare", a subliniat ea.

UPDATE 11:45 Rusia a trimis 6.000 de militari, estimeaza Kievul

Aproximativ 6.000 de militari rusi au fost trimisi in Peninsula Crimeea, estimeaza Ministerul ucrainean al Apararii, in timp ce Moscova sustine ca mobilizarea trupelor este in concordanta cu acordurile militare cu Kievul.

Serviciile de securitate ucrainene sunt in stare de alerta maxima in regiunea autonoma Crimeea, dar premierul Arseni Iateniuk a dat asigurari ca armata ucraineana nu va reactiona la "provocarile" Rusiei.

UPDATE 11:32 Zeci de indivizi cu arme automate patruleaza in jurul Parlamentului din Crimeea

Zeci de indivizi cu cagule si avand arme automate au ocupat pozitii, sambata dimineata, in jurul Parlamentului regiunii autonome ucrainene Crimeea, in Simferopol, informeaza AFP.

Doua mitraliere au fost instalate pentru apararea sediului Parlamentului regional. Cladirea Parlamentului regiunii Crimeea se afla de doua zile sub controlul unui grup de comando prorus.

UPDATE 11:30 Rusia avertizeaza ca nu va ignora solicitarea de asistenta formulata de autoritatile din Crimeea

Rusia avertizeaza ca nu va ignora solicitarea de asistenta formulata de noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea, conform unuui comunicat al Kremlinului. "Rusia nu va ignora aceasta solicitare", a declarat un oficial din cadrul Presedintiei Rusiei, citat de RIA Novosti.

Conform AFP, noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea, Serghei Aksionov, l-a sunat pe presedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a-i cere sa restabileasca "pacea si calmul" in aceasta provincie prorusa.

UPDATE 10:40 Presedintele interimar al Ucrainei i-a cerut lui Putin sa inceteze "agresiunea" din Crimeea

"Ma adresez in mod personal presedintelui Putin pentru a-i cere sa inceteze imediat agresiunea nedisimulata si sa-si retraga militarii din Crimeea", a declarat Oleksandr Turcinov. El a denuntat o provocare a Moscovei.

"Rusia a trimis trupe in Crimeea. Ea a ocupat Parlamentul si Guvernul din Crimeea si incearca de asemenea sa preia controlul asupra mijloacelor de comuncatii (...). Ea trebuie sa inceteze imediat aceasta provocare si (...) sa lucreze exclusiv in cadrul acordurilor semnate", a subliniat presedintele interimar ucrainean.

El a facut referire la acordul incheiat in 1997 intre Kiev si Moscova, care reglementeaza statutul flotei ruse la Marea Neagra. Ministrul ucrainean de Externe a denuntat anterior incalcarea spatiului aerian al Ucrainei de catre Rusia.

"Asistam astazi la o invazie armata rusa (...). Spatiul aerian al (Crimeei) este inchis din cauza numarului mare de aterizari ale avioanelor si elicopterelor rusesti", a declarat la randul sau reprezentantul presedintelui ucrainean in Crimeea, Serghei Kunitan, pentru postul de televiziune ART.

El a apreciat ca peste 2.000 de militari rusi au fost transportati pe calea aerului pe aeroportul militar Gvardeiskoie, in apropiere de Simferopol, capitala Republicii Autonome Crimeea.

Potrivit serviciilor de securitate ucrainene, cel putin zece elicoptere militare ruse au fost observate vineri in regiunea autonoma ucraineana Crimeea. Autoritatile ucrainene au evocat o "invazie armata" rusa.

UPDATE 08:00 UE cere respectarea "integritatii teritoriale" a Ucrainei

Presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a facut apel pentru "dialog politic", in contextul actualelor tensiuni din Crimeea, subliniind necesitatea respectarii "integritatii teritoriale" a Ucrainei.

Jose Manuel Barroso a vorbit la telefon cu noul premier ucrainean, Arseni Iateniuk, caruia i-a dorit "fermitate si determinare pentru a depasi importantele provocari cu care se confrunta" tara sa, anunta un comunicat al CE.

"Presedintele Barroso si premierul Iateniuk au fost de acord asupra necesitatii de a face fata tensiunilor actuale din Crimeea prin dialog politic in cadrul unitatii si integritatii teritoriale a tarii", adauga comunicatul CE.

La randul sau, cancelarul german Angela Merkel a facut apel pentru evitarea "a tot ceea ce ar putea contribui la agravarea situatiei" din Ucraina si pentru "retinere" in Crimeea, intr-o discutie telefonica purtata cu presedintele rus Vladimir Putin, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului german.

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, s-a intretinut la randul sau vineri cu Vladimir Putin pe tema crizei ucrainene, a confirmat purtatorul sau de cuvant.

UPDATE 07:30 Situatia se complica in Crimeea. Presedintele interimar de la Kiev a acuzat Rusia de violarea intergitatii teritoariale a Ucrainei.

Iar Barack Obama a averizat ca vor exista consecinte daca Moscova intrece masura in Crimeea. Liderul de la Casa Alba nu a oferit explicatii suplimentare, dar analistii spun ca Statele Unite ar putea recurge la presiuni economice. Totodata, administratia Obama ia in calcul boicotarea summitului G20 de la Soci, programat in iunie.

"Suntem foarte ingrijorati in legatura cu miscarile de trupe ruse in interiorul Ucrainei", a declarat presedintele american.

Barack Obama a avertizat ca o interventie armata a Rusiei in Ucraina va destabiliza grav regiunea si va avea consecinte. Casa Alba a aflat vineri ca "sute" de soldati rusi se afla pe teritoriul Crimeei. Autoritatile de la Kiev vorbesc insa de 2 mii de militari adusi de Rusia in peninsula pe calea aerului.

"Ma adresez personal lui Vladimir Putin, caruia ii cer sa opreasca orice provocare, sa isi retraga trupele din Republica Autonoma Crimeea si sa respecte tratatele semnate", a declarat  Oleksandr Turcinov, presedintele interimar al Ucrainei

Autoritatile de la Kiev se tem ca Moscova incearca sa joace din nou cartea care s-a dovedit castigatoare in cazul conflictului cu Georgia, din 2008.

"Incearca sa ne provoace pentru a obtine declansarea unui conflict. Conform informatiilor pe care le avem, incearca sa implementeze un scenariu similar cu ceea ce s-a intamplat in Abhazia."

Blindate rusesti au parasit bazele militare din Crimeea si s-au dispersat in interiorul provinciei autonome. Au facut asta din motive de securitate, fara a incalca acordurile cu Ucraina, a explicat Vladimir Putin. Totodata, cateva elicoptere ale armatei ruse au tranzitat ieri Crimeea. Oameni inarmati inca patrulau azi-noapte in parcarea aeroporturilor din Sevastopol si Simferopol, iar forte pro-ruse au ocupat sediul principalei televiziuni din Crimeea.

"Un conflict militar nu este in interesul nimanui. Nici macar al populatiei din Crimeea. Regiunea a avut de-a lungul istoriei sale tendinte separatiste, care insa recent au inceput sa se diminueze. Iar Kremlinul stie asta", a declarat analistul Georges Mink.

Realitatea din teren a fost, pe parcursul ultimelor doua zile, in contradictie cu declaratiile oficiale de la Kremlin. Intr-o serie de convorbiri cu liderii europeni, presedintele rus a spus ca isi doreste detensionarea situatiei.

Desi se afla in Rusia si sustine ca a purtat discutii cu Putin, Victor Ianukovici nu parea sa stie vineri de intentiile celui care i-a fost sustinator: "Rusia trebuie sa actioneze si, cunoscandu-l pe Vladimir Putin, ma intreb de ce a ramas pana acum atat de rezervat si de tacut."

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Criza din Crimeea. Rusia, acuzata de
Criza din Crimeea. Rusia, acuzata de "invazie armata". Kievul va cere extradarea lui Ianukovici

Situatia devine din ce in ce mai tensionata in Crimeea, regiune ucraineana care are tendinte separatiste, dar si legaturi istorice cu Rusia.

Criza din Crimeea, un RusoMaidan. Rusia incurajeaza revolta celor nemultumiti de caderea lui Ianukovici
Criza din Crimeea, un RusoMaidan. Rusia incurajeaza revolta celor nemultumiti de caderea lui Ianukovici

Daca la Bucuresti revolutia Euromaidanului a fost vazuta ca o victorie a democratiei, ce le va aduce o viata mai buna vecinilor ucraineni, lucrurile nu se vad la fel in Crimeea, republica autonoma din sudul Ucrainei.

Apel la Putin:
Apel la Putin: "Nu suntem in Rocky 4". John Kerry, secretarul de stat american, a indemnat Rusia sa respecte statul ucrainean

Secretarul de stat american, John Kerry, aflat intr-o vizita in Ucraina, a facut apel la Vladimir Putin sa nu escaladeze conflictul din Crimeea.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.