Criza din Crimeea. Rusia, acuzata de "invazie armata". Kievul va cere extradarea lui Ianukovici

×
Codul embed a fost copiat

Situatia devine din ce in ce mai tensionata in Crimeea, regiune ucraineana care are tendinte separatiste, dar si legaturi istorice cu Rusia.

Commandouri inarmate au preluat controlul, joi noapte, asupra a doua aeroporturi. Ministrul de Interne ucrainean a denuntat "o invazie" si a acuzat direct Rusia. Pe de alta parte, noul premier de la Kiev, spune ca fostul regim a transferat in conturi din strainatate peste 70 de miliarde de dolari.

De negasit in Ucraina inca de sambata trecuta, Viktor Ianukovici s-a aratat vineri la fata peste granita, in orasul rusesc Rostov pe Don.

Intr-o prima riposta, Kievul a anuntat ca va cere Rusiei extradarea lui Ianukovici. Nu-si face totusi nimeni iluzia ca Moscova ar fi dispusa sa satisfaca aceasta solicitare.

Intre timp, toti ochii raman atintiti spre Crimeea. Inarmati cu pusti Kalashnikov, barbati in uniforma patruleaza in fata aeroporturilor din Simferopol si Sevastopol, hotarati sa-i opreasca pe eventualii "nationalisti" ucraineni care ar vrea sa patrunda in Crimeea.

Citește și
John Kerry
Apel la Putin: "Nu suntem in Rocky 4". John Kerry, secretarul de stat american, a indemnat Rusia sa respecte statul ucrainean

Evenimentele survin dupa ce ieri un alt commando inarmat a ocupat sediile Guvernului si Parlamentului din capitala Crimeei.

Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO: "Actiunile acestor commandouri de barbati inarmati sunt periculoase si iresponsabile. Cer Rusiei sa nu intreprinda demersuri care sa escaledeze tensiunile ori sa creeze neintelegeri".

In acest timp, ministrul rus de externe sustine ca tara lui respecta integritatea teritoriala a Ucrainei.

John Kerry, secretar de stat al SUA: "Mi-a spus Lavrov ca exercitiile militare care se desfasoara nu au legatura cu Ucraina si erau programate dinainte".

Drept reactie la evenimentele din Crimeea, parlamentul de la Kiev a votat vineri, nu fara scandal, o rezolutie prin care cere Statelor Unite si Marii Britanii sa garanteze suveranitatea Ucrainei. Deputatii au invocat un acord semnat in 1994, prin care Londra, Moscova si Washnigtonul se angajau sa asigure independenta Ucrainei in schimbul renuntarii de catre aceasta la arsenalul sau nuclear.

Ce urmeaza e imposibil de anticipat. Unii analisti cred ca o anexare a Crimeei nu e in interesul nimanui. Un asemenea demers al Rusiei ar antrena un conflict etnic cu tatarii din Crimeea, care sustin revolutia pro europeana. Totusi, Rusia ar urma sa recurga la presiuni economice pentru a pastra controlul asupra Peninsulei.

Crimeea a fost cucerita de rusi in secolul al XVIII-lea, in vremea tarinei Ecaterina cea Mare. In 1954, liderul sovietic Nikita Hrushciov ceda Ucraieni jurisdictia asupra Peninsulei Crimeea.

Dintr-o Ucraina independenta Crimeea face insa parte abia din 1991.

Intr-un comunicat difuzat astazi de presedintie, Traian Basescu s-a declarat "profund ingrijorat" de situatie.
 

SUMARUL EVENIMENTELOR

Kievul va cere extradarea lui Ianukovici, daca prezenta sa in Rusia va fi confirmata

• Kievul cere convocarea Consiliului de Securitate ONU pentru discutii privind Crimeea

• Ministrul ucrainean de Interne acuza fortele rusesti de "invazie"

• Aeroportul din Simferopol a fost ocupat joi noapte de mai multe persoane inarmate.

• Aeroportul ramane deschis, in timp ce persoane inarmate, imbracate in uniforma, patruleaza in exterior.

• Joi dimineata, un comando prorus a preluat controlul asupra Parlamentului local.

• Parlamentul din Simferopol a votat intr-o sedinta cu usile inchise, demiterea Guvernului si organizarea la 25 mai a unui referendum pe tema statutului regiunii.

• Rusia promite ca va respecta integritatea teritoriala a Ucrainei, a anuntat John Kerry

UPDATE 14:00 Autoritatile ucrainene au preluat controlul asupra aeroporturilor din Crimeea. "A existat o tentativa de preluare a controlului asupra unor aeroporturi de la Sevastopol, dar ele se afla, acum, sub controlul fortelor de securitate ucrainene", a declarat Andrii Parubii, directorul Consiliului National de Securitate si Aparare.

UPDATE 13:35 Kievul va cere extradarea lui Viktor Ianukovici, daca prezenta sa in Rusia va fi confirmata, a anuntat vineri Parchetului General al Ucrainei, transmite AFP.

UPDATE 13:30 Guvernul elvetian a publicat vineri o ordonanta prin care blocheaza averile a 20 de fosti oficiali ucraineni, majoritatea fosti ministri in cadrul fostului Guvern, dar si pe ale lui Viktor Ianukovici si fiului acestuia, relateaza AFP.Aleksandr Ianukovici - a carui avere este estimata la peste 500 de milioane de dolari - detine, la Geneva, firma Mako Trading, specializata in vanzarea de carbune ucrainean.

UPDATE 13:20 Autoritatile judiciare de la Geneva au anuntat vineri ca au lansat o ancheta penala impotriva lui Viktor Ianukovici, destituit din functia de presedinte al Ucrainei de catre Parlament saptamana trecuta, si a fiului sau, Aleksandr Ianukovici, pentru "spalare de bani", relateaza AFP. "O perchezitie efectuata de catre prim-procurorul Yves Bertossa si Brigada financiara a Politiei Judiciare a avut loc joi dimineata, la sediul unei societati detinute de catre Aleksandr Ianukovici", a anuntat Ministerul Public al cantonului Geneva.

UPDATE 13:00 Presedintele interimar ucrainean Oleg Turcinov l-a demis din functie pe comandantul fortelor armate, amiralul Iuri Iliin, relateaza BBC News online. Amiralul Iliin a fost numit in functie de catre fostul presedinte Viktor Ianukovici, in februarie.

UPDATE 12:50 Parlamentul de la Kiev a cerut, vineri, convocarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate ONU pentru discutii privind situatia tensionata din Crimeea, relateaza agentia Itar-Tass, in pagina electronica. Parlamentul de la Kiev mentioneaza ca discutarea crizei din Ucraina intr-o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate este motivata de acordul prin care SUA si marile puteri s-au angajat sa asigure integritatea teritoriala a Ucrainei.

In 1994, Ucraina a aderat la Tratatul de neproliferare nucleara, iar Statele Unite, Marea Britanie si Rusia s-au angajat sa apere si sa respecte independenta, suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei. Solicitarea Parlamentului de la Kiev catre Consiliul de Securitate are loc in contextul in care persoane inarmate au preluat in noaptea de joi spre vineri controlul asupra a doua aeroporturi din Crimeea, regiune rusofona cu statut de republica autonoma in cadrul Ucrainei.

UPDATE 10:00 Ministrul ucrainean de interne, Arsen Avakov, sustine ca si aeroportul Belbek, de langa Sevastopol, ar fi controlat de persoane inarmate. Avakov acuza Rusia, mai precis flota ruseasca a Marii Negre de "invazie armata si ocupatie", potrivit Mediafax. Serviciul de presa al Flotei Marii Negre respinge acuzatiile si spune ca nu desfasurat unitati in zona Belbek.


UPDATE 06:00 "Aeroportul functioneaza in regim normal", a declarat un oficial administrativ. Aproximativ zece militari, imbracati in uniforma si purtand ecusoane de culoare neagra, patruleaza la intrarea in aeroport, potrivit unui jurnalist al AFP prezent la fata locului.

Civili, militanti prorusi, sunt de asemenea prezenti in incinta aeroportului. Ei afirma ca sunt prezenti pentru a mentine ordinea."Suntem cu totii voluntari, prezenti pentru a nu permite aterizarea fascistilor sau radicalilor din vestul Ucrainei", a declarat purtatorul lor de cuvant improvizat, care s-a prezentat ca un fost ofiter de politie.

UPDATE 07:00 Aproximativ 50 de persoane inarmate au preluat controlul, in cursul noptii, asupra aeroportului, in fata caruia o multime care flutura steaguri ale flotei ruse la Marea Neaga s-a reunit ulterior, conform agentiei Interfax-Ucraina.

Aceste persoane au sosit la aeroport la bordul a trei camioane fara numere de inmatriculare, potrivit unor martori citati de Interfax.Vineri, la ora 01.50 GMT (03.50, ora Romaniei), ei detineau in continuare controlul asupra aeroportului, potrivit unui martor intervievat de o jurnalista a AFP.

Joi dimineata, un comando prorus a preluat controlul asupra sediilor Parlamentului si Guvernului din Crimeea, situate in Simferopol. Ei au arborat steagul Rusiei pe fatada Parlamentului. Cateva ore mai tarziu, Parlamentul reunit cu usile inchise in aceasta cladire a votat demiterea Guvernului si organizarea la 25 mai a unui referendum pe tema statutului regiunii.

Crimeea, in sudul Ucrainei, unde stationeaza flota rusa la Marea Neagra, este afectata de tensiuni separatiste. Populata in majoritate de rusofoni, Crimeea este regiunea uraineana cel mai susceptibila de a se opune noilor autoritati de la Kiev, dupa inlaturarea de la putere a lui Viktor Ianukovici saptamana trecuta.
In cadrul Uniunii Sovietice, aceasta regiune a apartinut initial Rusiei, dupa care a fost alipita Ucrainei in 1954. Actiunea comandoului prorus, care a preluat controlul asupra unor cladiri oficiale, a fost calificata drept "periculoasa si iresponsabila" de secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, care s-a declarat "extrem de ingrijorat in legatura cu evolutiile recente din Crimeea" si a cerut Rusiei sa "sa nu intreprinda nimic care sa poata provoca o escaladare a tensiunii" in criza ucraineana.

Secretarul de Stat american, John Kerry, care a avut o discutie telefonica joi dimineata cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, a afirmat ca Rusia s-a angajat sa "respecte integritatea teritoriala a Ucrainei". In cursul acestei discutii, Moscova a mai oferit asigurari ca nu se afla in spatele tulburarilor din Crimeea, potrivit lui Kerry.

Ministrul ucrainean interimar de Interne, Arsen Avakov, a anuntat joi ca politia si fortele speciale au fost plasate in stare de alerta, "cu scopul de a evita o baie de sange in randul populatiei civile". La Kiev, presedintele interimar, Oleksandr Turcinov, a avertizat joi Moscova in privinta unei eventuale incercari de a da ordin de interventie in Ucraina flotei sale de la Sevastopol, in Crimeea. "Ma adresez liderilor militari ai flotei Marii Negre: toti militarii trebuie sa ramana pe teritoriul prevazut in acorduri. Orice miscare de trupe armate va fi considerata o agresiune militara", a declarat el.

Rusia a afirmat joi ca va respecta acordurile semnate cu Ucraina. "In prezent, toate diviziile si unitatile asigura activitatea lor cotidiana, inclusiv cea legata de pregatirea pentru lupte. Aceste acte nu prezinta nicio amenintare. Nu exista nicio limitare juridica in acest sens", a declarat ministrul adjunct al Apararii, Anatoli Antonov.

UPDATE 05:00 Escaladarea tensiunilor separatiste in Crimeea, o regiune rusofona din Ucraina, a atins niveluri periculoase, dar analistii sunt impartiti in legatura cu posibilitatea unei interventii militare a Rusiei, relateaza AFP.

La Simferopol, capitala Republicii Autonome Crimeea, in sudul Ucrainei, zeci de barbati inarmati prorusi au preluat controlul, joi, asupra sediilor Guvernului si Parlamentului. Aceasta evolutie a situatiei a provocat reactii din partea presedintelui ucrainean interimar Oleksandr Turcinov, care i-a avertizat pe liderii militari ai flotei ruse la Marea Neagra, stationate in Crimeea, ca orice miscare de trupe armate va fi considerata de Kiev drept o "agresiune militara".

In timp ce unii observatori ai crizei ucrainene considera putin probabila ipoteza unui razboi cu participarea Rusiei, altii fac o comparatie intre evenimentele din Crimeea si cele care au condus in 2008 la conflictul dintre Rusia si Georgia in jurul regiunii separatiste proruse Osetia de Sud."Exista un real pericol", apreciaza Andreas Umland, un analist politic de la Academia Mohila din Kiev. "Exista tendinte separatiste, exista un interes rus in regiune si exista confruntari", dezvaluie el.

In opinia sa, situatia din Crimeea "aminteste" de cea care a precedat razboiul din 2008 dintre Moscova si Tbilisi. Acest conflict de cinci zile s-a soldat cu recunoasterea de catre Moscova a independentei Osetiei de Sud si Abhaziei, o alta regiune proprusa, si cu mobilizarea in aceste teritorii a mii de militari rusi.Decizia presedintelui Vladimir Putin de a plasa in stare de alerta trupele ruse de-a lungul frontierei Rusiei cu Ucraina a escaladat tensiunile si a alimentat ingrijorarile occidentalilor.


 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Criza din Crimeea, un RusoMaidan. Rusia incurajeaza revolta celor nemultumiti de caderea lui Ianukovici
Criza din Crimeea, un RusoMaidan. Rusia incurajeaza revolta celor nemultumiti de caderea lui Ianukovici

Daca la Bucuresti revolutia Euromaidanului a fost vazuta ca o victorie a democratiei, ce le va aduce o viata mai buna vecinilor ucraineni, lucrurile nu se vad la fel in Crimeea, republica autonoma din sudul Ucrainei.

Apel la Putin:
Apel la Putin: "Nu suntem in Rocky 4". John Kerry, secretarul de stat american, a indemnat Rusia sa respecte statul ucrainean

Secretarul de stat american, John Kerry, aflat intr-o vizita in Ucraina, a facut apel la Vladimir Putin sa nu escaladeze conflictul din Crimeea.

Guvernul interimar de la Kiev, intre presiunea Rusiei si perspectiva falimentului. Ucraina e prinsa intre Est si Vest
Guvernul interimar de la Kiev, intre presiunea Rusiei si perspectiva falimentului. Ucraina e prinsa intre Est si Vest

Situatia ramane tensionata la Kiev, chiar si dupa ce spiritele s-au potolit in strada. Guvernul interimar care se va forma saptamana aceasta nu va avea o misiune deloc usoara, prins intre presiunile ruse si amenintarea falimentului.

Vladimir Putin ordona verificarea trupelor de lupta. Drapelul Rusiei, arborat pe cladirea Parlamentului din Crimeea
Vladimir Putin ordona verificarea trupelor de lupta. Drapelul Rusiei, arborat pe cladirea Parlamentului din Crimeea

Presedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat miercuri verificarea pregatirii pentru lupta a trupelor din centrul si vestul Rusiei, potrivit BBC News Online.

Recomandări
Klaus Iohannis discută astăzi cu liderii partidelor parlamentare, pentru a rezolva criza politică. USR participă separat
Klaus Iohannis discută astăzi cu liderii partidelor parlamentare, pentru a rezolva criza politică. USR participă separat

Noua rundă de negocieri pentru formarea Guvernului, purtate de PSD, PNL și UDMR, s-a încheiat sâmbătă seară fără a se ajunge la o înțelegere.

VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit
VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit

Un accident de autocar urmat de un incendiu s-a soldat cu cel puţin 38 de morţi, sâmbătă, în statul brazilian Minas Gerais (sud-est), a anunţat poliţia, citată de AFP, potrivit News.ro.

Filmul atacului terorist din Germania, soldat cu 5 morți și peste 200 de răniți. Mărturia cutremurătoare a unei martore
Filmul atacului terorist din Germania, soldat cu 5 morți și peste 200 de răniți. Mărturia cutremurătoare a unei martore

Germanii au comemorat sâmbătă victimele atacului în care un medic a intrat cu maşina în mulţime într-un târg de Crăciun în aer liber, ucigând cinci persoane şi rănind alte 200.