Crimeea, istoria unui simbol in memoria Rusiei. Disparitia de peste noapte a tatarilor, colonistii si semnatura lui Hrusciov
Informatia momentului este alipirea Crimeei la Federatia Rusa. In peninsula, situatia se tensioneaza de la o ora la alta.
Un militar ucrainean a fost ucis, intr-o tentativa de luare cu asalt a unei baze militare ocupate de rusi. "Este o crima de razboi", a declarat premierului Ucrainei.
Cum s-a ajuns, insa, la acest conflict? Dincolo de importanta ei strategica, datorata iesirii la Marea Neagra, Crimeea reprezinta un simbol, in memoria rusilor.
Aproape 200 de ani, peninsula a apartinut Rusiei, iar Sevastopolul a devenit orasul gloriei rusesti, dupa luptele grele, cu occidentalii. Printr-o simpla semnatura, in 1954, Hrusciov a hotarat trecerea Crimeei la Ucraina.
Daca initial a fost un spatiu de colonizare greaca si bizantina, Crimeea a trecut din secolul al 13-lea sub controlul tatarilor, care au invadat Europa.
Istoria sa sub ocupatie ruseasca incepe in anul 1783, in vremea Imparatesei Ecaterina. Intr-un moment in care imperiul tarist se afla in plina expansiune in Europa , Anglia, Franta si Turcia i-au atacat pe rusi la Sevastopol, in 1853, ca sa le opreasca ascensiunea.
"Exemplul Sevastopolului, unde armata rusa a rezistat eroic vreme de mai multe zile atacurilor combinate, engleze si franceza, a ramas in memoria militara istorica a poporului rus ca un punct luminos", a declarat istoricul Cosmin Popa.
"Sevastopol a fost numit orasul gloriei rusesti. bataliile din Crimeea au intrat profund in mentalul public, astfel ca, pentru rusi, Crimeea este unul dintre teritoriile de cea mai mare semnificatie istorica", a spus Dan Dungaciu, analist de politica externa.
Chiar daca a pierdut razboiul, Imperiul rus a pastrat Crimeea, fiind obligat, insa, sa-si limiteze fortele militare in zona.
90 de ani mai tarziu au avut loc modificari etnice. Tatarii din Crimeea au disparut, peste noapte, in 1944, cand Stalin i-a deportat in Siberia, in locul lor fiind adusi colonisti rusi.
"A fost o operatie de extractie de masa a tatarilor din Crimeea, fara precedent in istoria omenirii", a povestit istoricul Cosmin Popa.
Dupa moartea lui Stalin, tatarii au inceput sa se reintoarca in locul pe care il considerau casa lor.
Un alt moment marcant in istoria Crimeei este, insa, anul 1954. Pentru a aniversa 300 de ani de la intrarea Ucrainei sub imperiul rus, Nikita Hrusciov a facut peninsula cadou tarii care l-a crescut.
"Decizia, stiut fiind ca Hrusciov, inainte de a fi Secretarul General al partidului, a fost Secretar General al partidului ucrainen, a generat inca de atunci puternice reactii negative", a declarat istoricul Cosmin Popa.
Crimeea e totusi un teritoriu pe care Rusia nu-si permite sa il piarda.
"Miza este strategica. Daca ar pierde Sevastopolul, Federatia Rusa si-ar pierde influenta la Marea Neagra. Asta nu poate sa-si permita", a povestit analistul Dan Dungaciu.
"in momentul de fata, avem de-a face cu un rapt teritorial justificat printr-o procedura cum este referendumul", declarat istoricul Cosmin Popa.
"Rusia, strategic, a prins ultimul tren" a spus analistul Dan Dungaciu.
De ce? pentru ca odata ce Ucraina ar intra in UE, Rusia ar pierde orice sansa de a recupera Crimeea. De cealalta parte, expertii in geopolitica sustin ca nici un stat din spatiul euro atlantic nu vrea razboi pentru Crimeea.