Dupa "cucerirea" Crimeii, Rusia isi indreapta atentia catre Transnistria. Oficiali rusi vor da consultanta pentru Tiraspol

Transnistria

Guvernul rus va discuta, joi, intr-o reuniune, despre blocada impusa in prezent Transnistriei de Ucraina, a declarat, marti, vicepremierul Dmitri Rogozin, relateaza agentia Itar-Tass, in pagina electronica.

"In mod sigur, la 20 martie vom avea o intalnire serioasa cu toate ministerele si departamentele din Rusia, astfel incat conducerea transnistreana sa beneficieze de prezenta unui grup de consultanti si consilieri din partea Guvernului rus cu privire la problema supravieturii in perioada blocadei economice, care in prezent este inca o realitate", a afirmat vicepremierul rus.

El a adaugat ca "situatia se va complica si mai mult, in cazul in care Republica Moldova va semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana".

"De fapt, Chisinaul nu se gandeste la Transnistria si arata prin toate actiunile intreprinse ca Transnistria nu este un teritoriu care ii apartine. Bazandu-ne pe aceasta realitate, vom trage propriile concluzii", a subliniat vicepremierul Dmitri Rogozin.

Declaratia oficialului rus intervine in conditiile in care Ucraina a decis saptamana trecuta consolidarea masurilor de securitate si control la frontiera cu Republica Moldova in regiunea transnistreana. Ulterior, mai multi cetateni rusi care locuiesc in regiunea transnistreana nu au fost lasati de graniceri sa intre in Ucraina.

Citește și
Traian Basescu
Traian Basescu: Pentru Romania nu exista riscul unui conflict cu Federatia Rusa
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

De asemenea, trenurile de marfa cu provizii pentru pacificatorii rusi din regiunea transnistreana nu mai pot sa ajunga in teritoriul din stanga Nistrului, ceea ce a provocat nemultumirea autoritatilor separatiste de la Tiraspol.

Ministrul de Externe de la Tiraspol, Nina Stanski, a declarat saptamana trecuta ca decizia vamesilor ucraineni de a opri trenurile cu marfuri pentru militarii rusi ar putea ameninta activitatea misiunii de pacificare din regiunea transnistreana.

Rusia participa cu un continegent de militari la misiunea de mentinere a pacii din regiunea transnistreana.

Reactia oficialilor moldoveni

Nicolae Timofti, presedintele Republicii Moldova, a avertizat Rusia sa nu incerce sa anexeze regiunea separatista Transnistria, asa cum a procedat cu Crimeea.

Luni, in timpul unei vizite la Moscova, Mihail Burla, presedintele parlamentului separatist din Transnistria a cerut Rusiei sa incorporeze si aceasta regiune a Moldovei, care si-a declarat unilateral independenta in 1990.

Marti, presedintele moldovean Nicolae Timofte a declarat ca Rusia va face o greseala daca va da curs cererii separatistilor:

"Vorbim de un organism ilegal, care nu a luat nicio decizie de alipire la Rusia. Cred ca actiunea lui Burla nu este productiva, nici pentru Moldova, nici pentru Rusia. Daca Rusia va accepta propunerea, va face o greseala."

Populatia Transnistriei s-a pronuntat in 2006 pentru alipirea la Rusia, dar acest lucru nu este posibil, pentru ca regiunea separatista se invecineaza cu Ucraina, nu cu Rusia.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Traian Basescu, dupa intalnirea cu Nicolae Timofti:
Traian Basescu, dupa intalnirea cu Nicolae Timofti: "Romania trage un semnal de alarma. Crimeea este doar un episod"

Presedintele Traian Basescu a declarat dupa intalnirea cu omologul sau moldovean, Nicolae Timofti, ca i-a promis acestuia ca va sustine ca in cel mai scurt timp Republica Moldova sa devina membra a Uniunii Europene.

<b>Traian Basescu</b>: Pentru Romania nu exista riscul unui conflict cu Federatia Rusa
Traian Basescu: Pentru Romania nu exista riscul unui conflict cu Federatia Rusa

Pentru Romania nu exista riscul unui conflict cu Federatia Rusa si nici nu se ridica gradul de alerta, a declarat, miercuri, presedintele Traian Basescu, referindu-se la situatia actuala legata de conflictul din Ucraina.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.