Dupa "cucerirea" Crimeii, Rusia isi indreapta atentia catre Transnistria. Oficiali rusi vor da consultanta pentru Tiraspol

Ultima actualizare: 21-03-2014 07:00
Transnistria

Guvernul rus va discuta, joi, intr-o reuniune, despre blocada impusa in prezent Transnistriei de Ucraina, a declarat, marti, vicepremierul Dmitri Rogozin, relateaza agentia Itar-Tass, in pagina electronica.

"In mod sigur, la 20 martie vom avea o intalnire serioasa cu toate ministerele si departamentele din Rusia, astfel incat conducerea transnistreana sa beneficieze de prezenta unui grup de consultanti si consilieri din partea Guvernului rus cu privire la problema supravieturii in perioada blocadei economice, care in prezent este inca o realitate", a afirmat vicepremierul rus.

El a adaugat ca "situatia se va complica si mai mult, in cazul in care Republica Moldova va semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana".

"De fapt, Chisinaul nu se gandeste la Transnistria si arata prin toate actiunile intreprinse ca Transnistria nu este un teritoriu care ii apartine. Bazandu-ne pe aceasta realitate, vom trage propriile concluzii", a subliniat vicepremierul Dmitri Rogozin.

Declaratia oficialului rus intervine in conditiile in care Ucraina a decis saptamana trecuta consolidarea masurilor de securitate si control la frontiera cu Republica Moldova in regiunea transnistreana. Ulterior, mai multi cetateni rusi care locuiesc in regiunea transnistreana nu au fost lasati de graniceri sa intre in Ucraina.

De asemenea, trenurile de marfa cu provizii pentru pacificatorii rusi din regiunea transnistreana nu mai pot sa ajunga in teritoriul din stanga Nistrului, ceea ce a provocat nemultumirea autoritatilor separatiste de la Tiraspol.

Ministrul de Externe de la Tiraspol, Nina Stanski, a declarat saptamana trecuta ca decizia vamesilor ucraineni de a opri trenurile cu marfuri pentru militarii rusi ar putea ameninta activitatea misiunii de pacificare din regiunea transnistreana.

Rusia participa cu un continegent de militari la misiunea de mentinere a pacii din regiunea transnistreana.

Reactia oficialilor moldoveni

Nicolae Timofti, presedintele Republicii Moldova, a avertizat Rusia sa nu incerce sa anexeze regiunea separatista Transnistria, asa cum a procedat cu Crimeea.

Luni, in timpul unei vizite la Moscova, Mihail Burla, presedintele parlamentului separatist din Transnistria a cerut Rusiei sa incorporeze si aceasta regiune a Moldovei, care si-a declarat unilateral independenta in 1990.

Marti, presedintele moldovean Nicolae Timofte a declarat ca Rusia va face o greseala daca va da curs cererii separatistilor:

"Vorbim de un organism ilegal, care nu a luat nicio decizie de alipire la Rusia. Cred ca actiunea lui Burla nu este productiva, nici pentru Moldova, nici pentru Rusia. Daca Rusia va accepta propunerea, va face o greseala."

Populatia Transnistriei s-a pronuntat in 2006 pentru alipirea la Rusia, dar acest lucru nu este posibil, pentru ca regiunea separatista se invecineaza cu Ucraina, nu cu Rusia.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO