Dupa "cucerirea" Crimeii, Rusia isi indreapta atentia catre Transnistria. Oficiali rusi vor da consultanta pentru Tiraspol

Transnistria

Guvernul rus va discuta, joi, intr-o reuniune, despre blocada impusa in prezent Transnistriei de Ucraina, a declarat, marti, vicepremierul Dmitri Rogozin, relateaza agentia Itar-Tass, in pagina electronica.

"In mod sigur, la 20 martie vom avea o intalnire serioasa cu toate ministerele si departamentele din Rusia, astfel incat conducerea transnistreana sa beneficieze de prezenta unui grup de consultanti si consilieri din partea Guvernului rus cu privire la problema supravieturii in perioada blocadei economice, care in prezent este inca o realitate", a afirmat vicepremierul rus.

El a adaugat ca "situatia se va complica si mai mult, in cazul in care Republica Moldova va semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana".

"De fapt, Chisinaul nu se gandeste la Transnistria si arata prin toate actiunile intreprinse ca Transnistria nu este un teritoriu care ii apartine. Bazandu-ne pe aceasta realitate, vom trage propriile concluzii", a subliniat vicepremierul Dmitri Rogozin.

Declaratia oficialului rus intervine in conditiile in care Ucraina a decis saptamana trecuta consolidarea masurilor de securitate si control la frontiera cu Republica Moldova in regiunea transnistreana. Ulterior, mai multi cetateni rusi care locuiesc in regiunea transnistreana nu au fost lasati de graniceri sa intre in Ucraina.

Citește și
Traian Basescu
Traian Basescu: Pentru Romania nu exista riscul unui conflict cu Federatia Rusa
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

De asemenea, trenurile de marfa cu provizii pentru pacificatorii rusi din regiunea transnistreana nu mai pot sa ajunga in teritoriul din stanga Nistrului, ceea ce a provocat nemultumirea autoritatilor separatiste de la Tiraspol.

Ministrul de Externe de la Tiraspol, Nina Stanski, a declarat saptamana trecuta ca decizia vamesilor ucraineni de a opri trenurile cu marfuri pentru militarii rusi ar putea ameninta activitatea misiunii de pacificare din regiunea transnistreana.

Rusia participa cu un continegent de militari la misiunea de mentinere a pacii din regiunea transnistreana.

Reactia oficialilor moldoveni

Nicolae Timofti, presedintele Republicii Moldova, a avertizat Rusia sa nu incerce sa anexeze regiunea separatista Transnistria, asa cum a procedat cu Crimeea.

Luni, in timpul unei vizite la Moscova, Mihail Burla, presedintele parlamentului separatist din Transnistria a cerut Rusiei sa incorporeze si aceasta regiune a Moldovei, care si-a declarat unilateral independenta in 1990.

Marti, presedintele moldovean Nicolae Timofte a declarat ca Rusia va face o greseala daca va da curs cererii separatistilor:

"Vorbim de un organism ilegal, care nu a luat nicio decizie de alipire la Rusia. Cred ca actiunea lui Burla nu este productiva, nici pentru Moldova, nici pentru Rusia. Daca Rusia va accepta propunerea, va face o greseala."

Populatia Transnistriei s-a pronuntat in 2006 pentru alipirea la Rusia, dar acest lucru nu este posibil, pentru ca regiunea separatista se invecineaza cu Ucraina, nu cu Rusia.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Traian Basescu, dupa intalnirea cu Nicolae Timofti:
Traian Basescu, dupa intalnirea cu Nicolae Timofti: "Romania trage un semnal de alarma. Crimeea este doar un episod"

Presedintele Traian Basescu a declarat dupa intalnirea cu omologul sau moldovean, Nicolae Timofti, ca i-a promis acestuia ca va sustine ca in cel mai scurt timp Republica Moldova sa devina membra a Uniunii Europene.

<b>Traian Basescu</b>: Pentru Romania nu exista riscul unui conflict cu Federatia Rusa
Traian Basescu: Pentru Romania nu exista riscul unui conflict cu Federatia Rusa

Pentru Romania nu exista riscul unui conflict cu Federatia Rusa si nici nu se ridica gradul de alerta, a declarat, miercuri, presedintele Traian Basescu, referindu-se la situatia actuala legata de conflictul din Ucraina.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.