Cozi la flacăra olimpică din Grădinile Tuileries, pentru selfie. Se dau tichete gratuite
Vandalii au vizat rețeaua de telecomunicații a Franței, secționând cabluri de fibră optică în mai multe locuri, din șase departamente.
Iar un activist de extremă stânga a fost arestat pentru acțiuni de sabotaj la căile ferate, înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice. Pe de altă parte, dacă aveţi drum prin Franța, aflaţi că flacăra olimpică rămâne în Grădinile Tuileries până la sfârșitul olimpiadei.
Deja oamenii stau la cozi interminabile pentru un selfie.
De la apusul soarelui până la două dimineața, balonul care poartă în nacelă flacăra olimpică zboară la o altitudine de 60 de metri deasupra Grădinilor Tuileries, aparoape de intrarea cu piramida de sticlă a muzeului Luvru. În restul timpului staționează, iar 10.000 de oameni zilnic pot primi tichete gratuite pentru a vedea de aproape prima flacără olimpică din istorie care luminează fără să ardă combustibili fosili.
Între timp, spun autoritățile, în noaptea de luni spre marți au fost noi tentative de vandalizare, vizând de data aceasta reţelele de telecomunicaţii, iar un activist de extremă stânga a fost arestat în legătură cu seria de acte de sabotaj care au perturbat circulația trenurilor de mare viteză - și au provocat haos în transporturi - vineri, chiar în ziua ceremoniei de deschidere a Jocurilor olimpice.
Amelie Oudea-Castera, ministrul sportului din Franța: „Este o acțiune de sabotaj la scară mare, cu acte de vandalism, probabil coordonate. Este o muncă uriașă în termeni de mangementul crizei. Dar suntem pregătiți, suntem pregătiți pentru orice scenariu.”
Organizatorii și-au prezentat scuze şi după cel mai controversat moment al ceremoniei de deschidere - aspru criticat de grupurile creștine și conservatoare, care au considerat că a fost parodiere infamă a celebrei picturi murale a lui Leonardo Da Vinci „Cina cea de Taină”.
Însă, directorul artistic, Thomas Jolly, a declarat că nu a existat nicio intenție de a "batjocori sau denigra pe cineva" și a explicat că scena în cauză făcea referire la zeii păgâni, legați de Olimp - nicidecum la scena biblică reprezentată în „Cina cea de taină”.
Anne Descamps, director de comunicare Paris 2024: „În mod clar, nu a existat niciodată intenția de a arăta lipsa de respect față de vreun grup religios. Dimpotrivă, cred că Thomas Jolly a încercat cu adevărat, a avut cu adevărat intenția de a celebra toleranța în comunitate. Dacă cineva s-a simțit ofensat, ne pare, desigur, foarte, foarte rău.”
Pe de altă parte, poluarea Senei a forțat anularea antrenamentului pentru proba de înot de la triatlon - pentru a doua zi consecutiv. Ploile puternice de vineri și sâmbătă au stricat temporar calitatea apei, au explicat autoritățile, care dau însă asigurări că atleții vor putea înota în Sena, miercuri, când are loc competiția masculină de triatlon, pentru că nu a mai plouat.
Amelie Oudea-Castera, ministrul sportului din Franța: „Suntem absolut liniștiți în legătură cu toate acestea. Am reușit 100% din planul nostru de acțiune (pentru curățarea apelor Senei), singurul element care nu a fost controlabil a fost riscul climatic cu ploi extrem de intense, pe o perioadă lungă de timp.”
Pe de altă parte, nemulțumiți de condițiile din satul Olimpic, mulți sportivi, printre care și campionul nostru David Popovici şi-au găsit cazare pe cont propriu, la hoteluri. S-au plâns de paturile făcute din carton presat sau de lipsa aerului condiționat din camere, dar și de faptul că în autobuzele care le asigurau transportul era prea cald și întârziau prea mult.
La cantină predomină meniurile vegane, așa că, în primele zile, a fost penurie de carne și ouă pentru alimentația sportivilor.
Sursa: Pro TV
Etichete: paris, jocurile olimpice, flacara olimpica,
Dată publicare:
30-07-2024 08:25