Corupție la nivel înalt în Ucraina: 1,5 milioane de euro deturnați de șeful securității cibernetice
Autorităţile ucrainene anunţă luni destituirea unui oficial de stat de rang înalt însărcinat cu securitatea, Iuri Şcigol, suspectat de deturnarea a peste 1,5 milioane de euro prin cumpărarea unor programe informatice la suprapreţ, relatează AFP.
Guvernul ucrainean a anunţat luni dimineaţa destituirea lui Iuri Şcigol, care conducea de trei ani Serviciul de Stat al Comunicaţiilor Speciale (SSSCIP), însărcinat cu apărarea cibernetică a structurilor guvernamentale.
Adjunctul său a fost de asemenea destituit din funcţie.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Parchetul specializat în dosare de corupţie (SAP) şi Biroul Naţional de Anchetă (NABU) au anunţat că Şcigol este suspectat de faptul că a deturnat în 2021 şi 2022 suma de 62 de milioane grivne (peste 1,5 milioane de euro) la cumpărarea unor programe informatice de la o firmă străină, la suprapreţ.
Aceste fonduri au fost transferate în străinătate pentru a fi ”legalizate şi distribuite între membrii” unei grupări infracţionale din care Iuri Şcigol făcea parte, acuză într-un comunicat postat pe Telegram NABU.
Iuri Şcigol şi-a exprimat speranţa să-şi poată ”dovedi nevinovăţia” la tribunal.
”Toate achiziţiile au fost realizate cu respectarea legislaţiei în vigoare”, declară el, citat de agenţia ucraineană de presă Intefax-Ukraine.
Această anchetă îi vizează, pentru moment, pe Iuri Şcigol, pe adjunctul său şi alţi patru conducători, care riscă până la zece ani de închisoare, anunţă pe Telegram SAP.
La începutul invaziei ruse a Ucrainei, în februarie 2022, această ţară era vizată de foarte multe atacuri cibernetice ruse, de care a reuşit să se apere, potrivit unor experţi.
De-a lungul războiului, numărul atacurilor cibernetice a scăzut, deoarece ruşii ”şi-au epuizat în parte capacitatea ofensivă”, iar ”apărarea ucraineană a atins un nivel foarte complicat”, aprecia în ianuarie 2023 comandantul francez însărcinat cu apărarea cibernetică, generalul Aymeric de Bonnemaison.
Lupta împotriva corupţiei endemice atât în Ucraina, cât şi în Rusia şi în alte ţări din fosta URSS, este unul dintre criteriile stabilite de către Uniunea Europeană (UE) în vederea examinării candidaturii Ucrainei, care a primit ajutoare din Occident în valoare de zeci de miliarde de euro de la începutul invaziei.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Ucraina, fonduri, coruptie, deturnare,
Dată publicare:
20-11-2023 20:41