Coruptia din Sanatate a ajuns pana in NY Times
Faptul ca mor oameni din cauza neglijentei unora dintre medici nu mai este o noutate si, din pacate, nicio raritate. Situatia grava din sanatate a ajuns in New York Times, care relateaza cazul unor parinti disperati din cauza coruptiei.
Alina Lungu, in varsta de 30 de ani, spune ca a facut tot posibilul ca sarcina ei sa fie una sanatoasa. A consumat alimente ecologice si a mituit personalul medical cu sute de dolari.
Dar in ziua in care a nascut, Alina povesteste ca ginecologul ei nu a mai aparut. In timpul celor 12 ore de travaliu, a fost lasata singura in salon timp de o ora. Intr-un final a aparut un doctor care a observat ca micutul avea cordonul ombilical infasurat in jurul gatului si era sa moara sufocat. Copilul s-a nascut orb, surd si are probleme neurologice grave.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Acum Alina si sotul ei, Ionut, cred ca nu au dat suficienta mita pentru a preveni neglijenta care i-au facut atata rau copilui lor, Sebastian. “Doctorii sunt atat de obisnutit sa ia mita in Romania incat acum trebuie sa oferi mai multa mita ca medicii sa fie atenti cu pacientii”.
Problemele coruptiei in sistemul sanitar a intrat in atentia tuturor in luna ianuarie, cand un barbat de 63 de ani a murit de infarct dupa ce a asteptat ore in sir la un spital din Slatina.
In buna traditie romaneasca, Ministerul Sanatatii a infiintat o line telefonica prin care se pot reclama neregulile din sistemul sanitar, dar s-a blocat la putin timp dupa inaugurare.
Presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae, considera ca principalul factor care determina medicii sa ia mita este legat de salariile foarte mici ale acestora. Un studiu al Bancii Mondiale efectuat in 2005 arata ca atentiile catre medici a ajuns la 360 milioane de dolari anual.
Sursa foto: New York Times